Sari la continut
alt

Marcu Juracheck icon

Etnolog, fost muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Astra, Sibiu. Din 2007, este cioban la poalele Parângului.


Articole publicate check icon

Tren -

„Dă-i la baba ceva să-ți dau leac să faci școală mare, domnu!” Am întors capul. Masivă, femeia ocupa întregul culoar. „Nu mai am niciun ban”. M-a privit fix în ochi, după care și-a coborât privirea și a oprit-o pe mijlocul meu. Mi-am imaginat, pentru o clipă, că-mi cere să fac sex cu ea. „Dă-m pachetu de țâgări!” (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Petre Daea, PROTV

N-a apucat să trăiască aceste vremuri înălțătoare, când un ministru al Agriculturii, în persoana lui Petre Daea, a găsit soluția pentru revigorarea industriei lânii. Statul urmează să achiziționeze lâna, urmând să facă 12 milioane de plăpumi pentru săraci. (Sursă foto: captură ProTV)

Citește mai mult

Transhumanță

Într-o vreme de bulibășeală politică, de dispute pe teme de buget etc., să vă povestesc cum am trecut printr-o întâmplare în care am fost nevoit să port negocieri dure pentru a păstra neatins bugetul de transhumanță al cioporului de oi.

Citește mai mult

Revolutia din 1989-

Murise cu zâmbetul pe buze. Zâmbetul ăla sfida nu doar moartea, ci însăși viața. Cumva, o invidiam. Și aveam, permanent, în minte, rânjetul lui Iliescu, acel rânjet al morții care sfida viața. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Miorița

Mircea Eliade justifică atitudinea resemnată ca soluție de supraviețuire a românului într-o lume în permanență ostilă. Căci nu este o resemnare pesimistă, ci o reevaluare a istoriei vitrege în termenii unui destin cosmic. Ca și cum românul, în loc să înfrunte istoria, ar trage un joint și s-ar refugia, astfel, într-o lume a fantasmelor.

Citește mai mult

Marș ortodox

”Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei în afară de mine. Căci eu sunt un dumnezeu zelos.” Așa începe ciclul celor 10 porunci. Și toate religiile cărții (iudaică, creștină și musulmană) au făcut din această poruncă piatra de căpătâi a monoteismului. De aici, un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire, până la singularitatea dumnezeului biblic. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Tradiții populare

Spre sfârșitul lui iulie, încă nu plouase deloc. Satul era pârjolit. Până și din pomi, fructele căzuseră, stafidite, iar frunzele păreau că stau să se-aprindă. Oamenii se căinau, se rugau, blestemau temători că vine sfârșitul. Era în anul 2000 și lumea se aștepta ca Dumnezeu să piardă Pământul cu foc.

Citește mai mult

Bătrână cimitir

Am înregistrat rugăciunea pe reportofon și am ascultat-o, în acea zi, de zeci de ori. Apoi am scris-o, cutremurat. Era o altă evanghelie: Evanghelia după români. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult

Tușa Anuța (foto), în povestea asta, era un fel de Zgripțuroaică. Orice era posibil, aveam să aflu mai târziu, dacă puteai s-o îndupleci pe dânsa. Dar atunci nu știam. De câte ori trecea pe la noi, Tușa venea cu daruri: un săcăteu cu mere, un blid plin cu scoverzi, un cășulete ori un bobot de lapte.

Tusa Anuta ( Marcu Jura)
Citește mai mult

cioban

Mi-am auzit critici cum că mă dau bun la toate, că-mi depășesc domeniul, etc.; am zis că, probabil, oamenii au dreptate. Am fost întotdeauna convins că fiecare trebuie să facă ceea ce se pricepe mai bine, de aceea am și rămas cioban. La altceva chiar nu mă pricep. (Foto George Călin/ Inquam Photos)

Citește mai mult