Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În aeroport cu un copil mic, care nu are stare. Cum gestionează părinții această explozie de energie

Copil mic în aeroport

Foto: Tatyana Tomsickova/ Alamy/ Profimedia

În aeroport, aşteptând cu un copil de aproape 2 ani. Energia lui e vie, fără îngrădirea logică a regulilor. N-are stare, mişună peste tot, e când vesel tare şi agitat, când mârâit şi obosit. Îşi pierde uşor răbdarea, desigur. E ca forța unui ghețar din vârful muntelui, topit primăvara şi nerăbdător să îşi trimită apele năvalnic în toate direcțiile.

Cum țin părinții această explozie energică mai ales când spațiul şi contextul cer disciplină şi autocontrol?

Iată 4 variante, fiecare dintre ele fiind, de fapt, modelul după care conținem sau eliberăm energia apelor vii, libere şi năvalnice ale primei copilării.

1. O amorţim, o scoatem din contact cu sine. Mama îi dă copilului un telefon cu animații. Acesta nu mai este în aeroport, nu mai este nici în corpul lui. Simțurile i se mută în virtual. Ghețarul îngheață la loc.

2. O accentuăm. Mama aleargă după copilul care se târăşte, care cercetează lumea printre picioarele călătorilor grăbiți. E obosită, nervoasă, îl ia din când în când în brațe, îl pune la loc, în scaunul de aşteptare. Îi tot spune să stea liniştit. El mârâie, se răsuceşte abil şi evadează din brațele strânse, înapoi, în zonele nepermise ale aeroportului, pe sub panglica delimitărilor oficiale. 

Ea îl urmează jenată şi neputincioasă. Apele din ghețar curg în toate direcțiile, pe unde găsesc câte o adâncitură, oricât de mică. Mama încearcă să le ţină cu palmele, dar energia liberă a vieții trece fără scuze dincolo de reguli sociale de neînțeles pentru mintea unui copil de nici 2 ani.

3. O învingem. Mama pune copilul în cărucior, îl leagă cu centura de siguranță şi îl lasă să plângă până la epuizare. Nu mai poate nici ea. A încercat de toate. Suzetă, sticla cu apă, biberonul, jucărelele, plimbările de mânuță. Apele sunt strânse brusc cu un baraj care adună toată forța ghețarului. Zidul ține, zbieretele obosesc şi se sting treptat. Copilul ştie că va primi din nou atenție dacă tace, dacă se supune.

4. O canalizăm încet într-o singură matcă, direcționând treptat toate firele către o singură curgere. Mama simulează întâi energia copilului. Se plimbă cu el şi se lasă condusă de cercetările lui. Pune în cuvinte lucrurile către care privirea lui se îndreaptă curioasă. Când simte că e una cu el, în universul lui, îi redirecționează atenția, inventând repede un joc pentru spațiul permis al locului de aşteptare. Construieşte dintr-o hârtie un avion mic. Aterizează şi decolează cu el. Îşi scoate oglinda din poşetă şi fac fețe împreună în ea. Amprente, apoi, pe suprafața ei. Desenează pe o hârtie fețe vesele, mirate, triste etc. Cu cercuri repezi, pentru 3-4 minute cât ține atenția unui copil mic. Iar se plimbă şi spune "stoop" amuzantă şi fermă în fața zonelor delimitate. Copilul o ascultă. O urmăreşte hipnotizat. Ea e sursa apelor dezghețate, ea e primăvara. Ea are energie cât s-o conțină şi pe a lui.

Cele patru tipuri de strategii sunt 4 moduri de a fi în lume, în general. 4 modalități de poziționare în fața vieții, a necunoscutului, a necontrolabilului. Copilul mic îşi verifică forța asta a energiei lui în raport cu adultul. Ce face acesta este hotărâtor pentru cum îi organizează "curgerea". 

Tot ce vrem, încă dinainte de a deveni conştienți de noi înşine şi de lumea plină de reguli, este să avem cel puțin un om în viața noastră care ştie şi poate să ne întâlnească exact acolo unde suntem. Dacă sunt copil mic, nu vreau să fiu "aşteptat" la distanța lui "trebuie". Vreau ca cineva să intre în lumea mea, să îmi copieze energia asta a mea şi să mă ridice odată cu ea către ce ar trebui să fac. Fără să fiu amorțit, învinovățit sau pedepsit.

Am văzut mama 4 într-un bunic recent, chiar în aeroport. Copil sub 2 ani, însoțit de mama şi bunic. El, seniorul, avea toată puterea primăverii.

Când bunicul a dispărut pentru o vreme, la baie, copilul a devenit o apă de neconținut. Cu toate încercările mamei de tip 2. Cum s-a întors omul de aproape 80 de ani, cum am văzut din nou, cu ochiul liber, cum energia băiețelului se limpezeşte.

De aici pornesc toate refuzurile iraționale, luptele pentru putere, crizele de nervi, neascultarea copilului pe termen lung. De la cum au fost întâlniți, unde şi de cine, în energia lor, înainte de dezvoltarea intelectului şi a rațiunii propriu-zise. 0-2 ani - intervalul marilor arhitecți ai energiei vieții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • perplex check icon
    Decat sa o canalizezi, sa o invingi, sa o accentuezi sau sa o amortesti, mai bine duci bietul copil la un loc de joaca din aeroport. Acolo o lasi sa se manifeste liber, cum e normal la un copil de 2 ani.
    • Like 0
  • intrebarea de 100 de puncte: cum gestioneaza oamenii din jur zarva creata de un copil (pot fi situatii absolut deranjante, care te scot din minti)? :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult