Sari la continut
Republica
By Republica

Dr. Ioana Ruxandra Rusu: „Ochelarii de soare care au doar lentile colorate, fără protecție, fac mai mult rău”. Mijloace de prevenție și noi metode de tratament pentru cele mai grave afecțiuni ale ochilor

Ochelari de soare

Dincolo de culoare, formă și brand, ochelarii de soare reprezintă, în primul rând, o modalitate de a ne proteja împotriva razelor ultraviolete, care sunt dăunătoare și care, în timp, pot duce la afecțiuni grave ale ochilor. Dr. Ioana Ruxandra Rusu, medic primar oftalmolog în cadrul rețelei Regina Maria, a vorbit într-un interviu pentru Republica despre principalele criterii pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când ne alegem o pereche de ochelari de soare, despre mijloace de prevenție și tehnici care să combată efectele expunerii îndelungate la ecrane, dar și despre cele mai inovative metode de tratament ale unor afecțiuni grave, cum sunt cataracta sau glaucomul.

„Ochelarii de soare care au doar lentile colorate, fără protecție împotriva ultravioletelor, pot face mai mult rău. La semiîntuneric, pupila noastră se dilată, iar dacă noi avem niște ochelari de soare fără protecție, în ochi intră și mai multe raze și produc leziuni pe cristalin, pe retină și pe alte structuri oculare. Trebuie să ne protejăm de razele ultraviolete pentru că sunt un factor de risc pentru apariția cataractei sau a degenerescenței maculare legate de vârstă”, explică dr. Rusu.

Medicul recomandă ca, în primul rând, să ne asigurăm că ochelarii de soare blochează 99-100% din radiațiile ultraviolete (filtru UV 400). De asemenea, să verificăm ca pe brațele ochelarilor să apară înscrisul CE (Conformitate Europeană).

Cu cât sunt mai mari, cu atât ochelarii de soare oferă o protecție mai bună, pentru că protejează și pielea din jurul ochilor, care este mult mai sensibilă. Asta înseamnă că astfel prevenim și riscul apariției cancerului de piele, dar și a ridurilor. Culoarea lentilelor este importantă, dar nu din rațiuni estetice.

„Nuanța folosită la colorarea lentilei determină ce culoare din spectrul luminos este absorbită de acea lentilă. Griul și negrul reduc cantitatea generală de lumină; galbenul, auriul și portocaliul reduc cantitatea de lumină albastră, care poate provoca și cataractă. Filtrul galben elimină complet această lumină albastră, făcând totul mai clar, cu margini mai nete. De aceea, ochelarii pentru condus pe timp de noapte sau ceață au de obicei lentile galbene. Culoarea maro absoarbe lumina cu frecvență mai înaltă, inclusiv albastrul. Verdele filtrează lumina albastră și oferă cel mai înalt contrast și cea mai bună acuitate vizuală dintre toate nuanțele de lentile. Rozul și movul oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru. Acest tip este recomandat pentru pescuit, activități în jurul apei sau pentru vânătoare”, spune medicul oftalmolog.

Un alt criteriu important îl reprezintă categoria de filtru solar, care urmărește condițiile luminozității exterioare. Sunt patru categorii, iar pentru o protecție eficientă pe timp de vară e nevoie de filtrul 2 sau 3, recomandați pentru vremea cu soare moderat, respectiv cu soare puternic sau medii care provoacă reflexii, cum sunt apa și nisipul.

Când și de ce ar trebui să mergem la oftalmolog?

Dacă nu ai ajuns la oftalmolog până la vârsta de 40 de ani, este un obicei pe care ar fi bine să-l implementezi. În general, simptome precum ochi roșii, senzație de corp străin, durere, înțepături, mâncărime la nivelul ochiului, hiperlăcrimare sau, dimpotrivă, senzația de ochi uscat, sensibilitate la lumină, scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau a ambilor ochi, vederea dublă sau existența unei inflamații sunt semne care indică evaluarea imediată de către un specialist. Dar chiar și în lipsa lor, după această vârstă, consultul de specialitate este necesar pentru că apar primele semne de presbiopie. Adică nu mai putem citi literele mici și avem tendința de a îndepărta suportul pe care sunt scrise. Până nu demult, această indicație era valabilă după 45 de ani, însă expunerea îndelungată la ecrane a redus această limită de vârstă.

„Presbiopia se manifestă prin vedere neclară, mai ales seara, pentru că atunci pupila ni se dilată. La lumina zilei, încă mai vedem bine, pentru că pupila se contractă și putem focaliza. Dar seara, dacă n-avem o lumină bună, nu mai putem citi. Iar dacă ni s-au prescris ochelari de citit, ideal ar fi ca după un an, un an și jumătate, să refacem consultul. O să observăm că, pe măsură ce trec anii, crește dioptria”, spune dr. Rusu, care subliniază faptul că vizita la medicul oftalmolog este obligatorie în cazul pacienților cu diabet zaharat, hipertensiune sau alte boli cronice, chiar și în lipsa unor simptome. Și asta pentru că aceste afecțiuni determină și patologii ale ochilor.

Regula 20-20-20 și alte metode la îndemână pentru menținerea sănătății ochilor

Cuvântul „prevenție” începe să se audă tot mai des, chiar dacă nu cu frecvența necesară și obiceiuri clare. În ceea ce privește menținerea sănătății ochilor, se aplică aceleași reguli care vizează un stil de viață sănătos: renunțarea la fumat, practicarea sportului, activități în aer liber, reducerea excesului ponderal, o alimentație echilibrată și bogată în legume, fructe și pește, surse bune de antioxidanți, vitamine, minerale, acizi grași omega-3 și, eventual, suplimente alimentare recomandate de medic.

Unul dintre cei mai dăunători factori externi pentru ochi este privitul îndelung la monitor și, în general, la ecrane. Dr. Rusu le recomandă pacienților săi, care se află în această situație prin natura jobului, să aplice regula 20-20-20, preluată din literatura de specialitate americană. Asta înseamnă ca la fiecare 20 de minute, timp de 20 de secunde, să-ți ridici privirea din monitor și să privești la 6 metri (20 de picioare) distanță.

Expunerea îndelungată la ecrane determină mai multe simptome, cunoscute sub numele de sindromul privitului la ecrane (computer vision syndrom) care reprezintă o asociere de afecțiuni oculare – usturime, roșirea ochilor, vedere neclară, oboseală oculară, uscăciune – musculo-scheletale – dureri la nivel cervical, lombar, la nivelul umerilor și al mâinilor – și sistemice și comportamentale – afectarea somnului, sedentarism, obezitate, diabet zaharat, tulburări psiho-sociale, dependența de internet.

„Indiferent de ecranul pe care îl folosim, asta înseamnă expunere la lumină albastră, care ne alterează inclusiv ritmul normal somn-veghe. Seara, ar trebui să oprim expunerea cu 1-2 ore înainte de culcare. În acest context, trebuie să fim atenți să menținem o rată normală de clipit, pentru că suntem atenți la ce se întâmplă pe ecran și uităm să clipim. De aceea, avem ochii uscați, ne înțeapă, ne ustură. De asemenea, trebuie să avem un iluminat corespunzător, iar monitorul să fie așezat la 10-15 cm sub nivelul ochilor, astfel încât să privim în jos, iar pleoapa superioară să ne acopere partial globul ocular. Regula 20-20-20 e foarte importantă. Dacă ținem cont de toate aceste aspecte și purtăm ochelari corespunzători, și tot ne simțim ochii uscați, putem să folosim lacrimi artificiale. Ca să avem o vedere clară, toate structurile globului ocular trebuie să fie transparente”, explică dr. Rusu.

Noi metode de intervenție în cazul afecțiunilor oculare

Cu excepția sindromului privitului la ecrane, tipul și frecvența afecțiunilor oftalmologice au rămas, în linii mari, aceleași. Ultimii 20-30 de ani au adus însă metode de diagnostic și de tratament mai bune, astfel că pentru a preveni apariția bolilor sau pentru a frâna evoluția lor este suficient să vii la oftalmolog. Pentru că soluții există.

Principalele afecțiuni oftalmologice la adulți sunt viciile de refracție precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia, iar la pacienții cu diabet ziaharat poate aparea retinopatia diabetică. Afecțiunile ale căror cauze o reprezintă înaintarea în vârstă sunt degenerescența maculară, cataracta și glaucomul.

„În cazul degenerescenței maculare sunt două forme. Forma umedă, care e mai rară, undeva la 10% din cazuri, și forma uscată, predominantă. Ce înseamnă această afecțiune?

În forma umedă, se formează niște vase de sânge noi, sub retină, în zona responsabilă pentru vederea noastră centrală. În ultimii ani, au apărut tratamente cu injecții intraoculare care distrug aceste vase de sânge.

În forma uscată se produce o subțiere a retinei cu afectarea vederii centrale, care se degradează treptat. Aici putem interveni in anumite stadii, pentru a incetini evolutia cu suplimente de vitamine”, spune dr. Rusu.

Cataracta, care determină o opacifiere a cristalinului, este principala cauză de pierdere a acuității vizuale la nivel global și se poate produce la orice vârstă, inclusiv la naștere.

„Tratamentul este disponibil oriunde în lume, pentru că s-au dezvoltat foarte mult aparatele care ne ajută să intervenim cu incizii mici, minim invazive. S-au dezvoltat, de asemenea, implantele intraoculare prin care înlocuim cristalinul cu cataracta.

Retinopatia diabetică afectează, în general, ambii ochi. Cu cât este diagnosticată mai repede, cu atât se poate interveni și preveni riscul de pierdere a vederii. La fel ca în cazul degenerescenței maculare, și aici apar niște vase de sânge anormale. Se poate interveni cu injecții intraoculare, fotocoagulare laser sau chiar chirurgical pentru îndepărtarea hemoragiilor sau a proliferărilor apărute pe retină.

Glaucomul, afectează nervul optic și poate determina in stadii avansate chiar pierderea ireversibila a vederii. Prevenția este esențială în acest caz, iar recomandarea medicilor este ca după 40 de ani să fie verificata periodic tensiunea intraoculară, pentru că glaucomul nu doare și poate in timp sa duca la orbire.

„În mod permament apar inovații medicale si chirurgicale pentru tratamentul glaucomului, pentru a permite tratamentul personalizat al fiecarui caz. Inclusiv laserul poate fi aplicat în tratamentul acestei afecțiuni.

O altă inovație este tomografia în coerență optică, care ne ajută să obținem imagini detaliate ale structurilor oculare interne, utilizată în diagnosticarea și monitorizarea multor afecțiuni oculare, precum glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică și nu numai.

Există molecule și medicamente, terapia genică și chiar dispozitive noi pentru cei cu vederea foarte slabă. Este un domeniu într-o dinamică continuă și asta este foarte bine pentru pacienții noștri, pentru că îi putem ajuta să aibă o calitate bună a vieții, dar și pentru societate”, spune dr. Rusu.

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, articol interesant.
    Despre operatia de cataracta: sunt recent operat (o luna de zile) si rezultatul e f bun. Am optat pentru lentile mono, deci am nevoie de ochelari la citit. Vederea la distanta e f buna. Ma incomodeaza lumina solara puternica, deci port ochelari de soare, dar occhelari da calitate, altfel inteleg ca fac mai mult rau, dupa cum am citit aici.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult