Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

E-factura după 1 iulie. Trebuie să încarc în SPV toate facturile emise începând cu 1 ianuarie 2024? Cele mai frecvente întrebări

Facturare electronică

Foto: Andriy Popov/ Panthermedia/ Profimedia

Companiile și PFA-urile au avut la dispoziție 6 luni pentru a implementa e-factura, timp în care au survenit mai multe modificări și, cel mai probabil, vor mai apărea și altele, așa cum susțin specialiștii în fiscalitate.

Cert este însă că de la 1 iulie singurul document oficial care poate fi înregistrat în contabilitate este factura transmisă în SPV, în format XML. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este sancționată cu 15% din valoarea facturii, și astfel este vizat nu numai cel care nu emite, ci și cel care nu o primește. Amenzile pentru neemiterea facturii electronice au intrat în vigoare de la 1 iunie, cea mai mare amendă, pentru marii contribuabili, fiind de 10.000 de lei.

Tot de la 1 iulie, se schimbă și termenul de transmitere a facturilor: de la 5 zile lucrătoare la 5 zile calendaristice de la data emiterii.

Chiar dacă la această dată sistemul ar fi trebuit să funcționeze perfect, iar dificultățile și neclaritățile întâlnite în practică să fie rezolvate, sunt încă multe întrebări. Antreprenorii prezenți la evenimentul „e-Factura înainte și după 1 Iulie 2024”, organizat la Stup, au avut ocazia să afle cele mai noi informații pe această temă și să primească răspunsuri la întrebările pe care încă le au de la specialiștii D&C Conta.

Stup este un proiect al Băncii Transilvania, un spațiu fizic unde antreprenorii pot găsi sprijin indiferent de etapa în care se află business-ul lor. Stup funcționează ca un marketplace de produse și servicii necesare oricărui antreprenor, un loc în care oricând poți găsi consiliere gratuită dedicată afacerii tale. Și pentru că Stup este un loc în care chiar se fac lucruri, poți consulta agenda evenimentelor organizate și găzduite AICI.

Am implementat e-factura abia în luna mai. Trebuie să încarc în SPV toate facturile pe care le-am emis începând cu 1 ianuarie?

Inițial, aceasta era cerința. În prezent însă, indiferent de momentul în care ai implementat e-factura, este suficient să le trimiți pe cele emise în luna mai și iunie, lună de când au început să fie aplicate și amenzile.

„Autoritățile spun că facturile emise până pe 30 aprilie nu trebuie trimise în mod obligatoriu în SPV sub sancțiunea amenzii, dar în cazul în care vin în control, trebuie să le transmiteți. Fiscul știe deja ce se întâmplă pentru că, prin Declarația 394, care se depune în fiecare lună pentru companiile plătitoare de TVA, sunt raportate toate facturile emise, plaja facturilor emise, precum și numărul de bonuri fiscale emise și primite”, a explicat Daniel Sandu, managing partner D&C Conta.

Nu am implementat e-factura. Voi fi sancționat pentru fiecare factură?

Cuantumul amenzii depinde de mărimea companiei. Astfel, pentru contribuabilii mari, amenda este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, pentru cei mijlocii, între 2.500 și 5.000 de lei, iar pentru ceilalți, de la 1.000 la 2.500 de lei.

În cazul unui control, amenda se aplică pentru fapta de a nu trimite facturi, și nu pentru fiecare factură care ar fi trebuit să ajungă în SPV.

De altfel, printre cele mai mari companii care nu au implementat e-factura se numără Vodafone.

Ce fac cu facturile emise pentru clienți din afara României? Trebuie să le trimit pe toate?

Nu. În SPV trebuie trimise numai facturile emise către un cod fiscal din România. Facturile emise către o persoană fizică sau către un cod fiscal dintr-o altă țară nu trebuie încărcate, dar dacă vrei să faci acest lucru pentru a avea o evidență cât mai clară, o poți face, fără a apăsa însă butonul Trimite.

Alternativ, pentru a gestiona mai ușor lucrurile, poți avea două serii de facturi: una pentru companiile din țară și alta pentru cele din afara ei. ANAF nu limitează numărul de serii, dar trebuie să existe o decizie de numerotare internă.

Când devine factura un document oficial, când o trimit sau când o descarcă destinatarul?

Data la care o factură este considerată comunicată este data la care primește sigiliu electronic de la Ministerul de Finanțe. Din acel moment, destinatarul o poate descărca. Nu e de datoria celui care emite să-l anunțe pe destinatar. El este cel care trebuie să-și verifice SPV-ul la un anumit interval, dar nu mai mare de 60 de zile. Aceasta este perioada în care ANAF-ul păstrează facturile. Tocmai de aceea, este necesar să existe un sistem intern de păstrare a facturilor.

Facturile pot fi descărcate apăsând butonul Răspunsuri factură. Una dintre problemele pe care sistemul încă le are este că nu poți vedea de la cine este factura până nu le primești pe toate.

Am fost la un cash & carry și am plătit factura, care nu este în format XML, pentru că altfel nu puteam să plec cu marfa. Cum se procedează în astfel de situații după 1 iulie?

Pentru o astfel de situație, care nu este singulară, plata se face pe loc și te asiguri că primești factura electronică în următoarele 5 zile calendaristice. Nu poți trimite mesaj din SPV, dar poți lua legătura cu furnizorul prin alte mijloace.

Am primit în SPV o factură care are datele mele de identificare, dar pe care nu o recunosc. Ce pot face?

Nimic. Nu o înregistrezi în contabilitate pentru că nu există nici dovada plății. Poți însă să trimiți un mesaj din SPV către emitent prin care să-l înștiințezi.

Am cumpărat de la un furnizor care este inactiv din punct de vedere fiscal. Ce înseamnă asta? Că nu am drept de deducere nici la TVA, nici la cheltuiala din factura respectivă?

În lipsa unei facturi electronice, nu ai dreptul de deducere nici la TVA, nici la cheltuială. Acesta este un aspect pentru care este nevoie de cazuistică și de directive ale ANAF pentru o interpretare unitară.

Am încercat să trimit o factură, dar softul ANAF este blocat. Ce fac?

Trebuie să încerci până reușești. Dacă folosești un soft, prin intermediul acestuia operațiunea este repetată până când factura este acceptată.

Am transmis factura în SPV, o mai trimit și în format PDF sau Word?

Da, cu titlu informativ. Factura oficială, înregistrată de contabilitate, este însă cea în format XML, cu sigiliul Ministerului de Finanțe.

Ce se întâmplă cu facturile proforme?

Nimic. După ce se plătește, se emite factură cel mai târziu până la sfârșitul lunii pentru a colecta TVA.

Am trimis o factură greșită în SPV. Ce fac?

Factura electronică comunicată nu se poate retrage. Soluția este să o stornezi și să emiți una corectă, pe care să o încarci apoi în SPV.

Am primit factura pe mail, dar nu și în SPV. O plătesc?

O poți plăti, dar nu o poți înregistra în contabilitate. Prevederea potrivit căreia dacă nu există în SPV, nu o poți plăti, este mai degrabă o măsură de protecție. Legea nu interzice să plătești o factură care nu e în SPV, dar nu poți înregistra pentru că ești pasibil de amendă.

Dacă nu ai implementat încă factura electronică sau urmează să-ți deschizi un business în curând, găsești AICI pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te înscrie în SPV.

Răspunsuri la întrebările privind obligativitatea de a trimite e-factura, persoana care trebuie să facă acest lucru și alte sfaturi utile găsești AICI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult