Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Networking nu înseamnă nici vânzări, nici socializare. Sfaturi practice pentru schimbarea „strategiei” în care te așezi în mijloc și aștepți ca altcineva să spargă gheața

Bogdan Vizitiu

Dacă ești un antreprenor la început de drum, probabil că ai auzit deja cât de important e să faci networking. Este un tip de interacțiune care te poate ajuta să stabilești relații pe care poți să le fructifici în business, să găsești clienți sau furnizori ori, pur și simplu, să afli idei noi și să înveți din modelele altora. La fel de probabil e însă să nu te simți foarte confortabil atunci când interacționezi cu oameni necunoscuți despre care nu știi nimic, mai ales dacă ești introvertit.

Iar aceasta nu este singura cauză posibilă. Dificultatea poate avea și alte surse: teama de a fi respins, abilități de comunicare limitate ori greșeli pe care le faci fără să-ți dai seama: nu știi să asculți activ, ceri favoruri prea devreme sau folosești excesiv jargonul.

Vestea bună este că, în ciuda acestor dificultăți, abilitățile necesare pentru a face networking pot fi dobândite. Cu condiția să ai o strategie, alta decât să aștepți ca altcineva să vină către tine și să inițieze conversația, să ai un obiectiv clar și să-ți creezi oportunități pentru a exersa suficient de mult.

O astfel de oportunitate a fost atelierul „Totul despre networking. Practică și teorie”, susținut de Bogdan Vizitiu, ICF coach și senior trainer la Stup. Participanții au avut ocazia să afle principalele aspecte teoretice ale networkingului, dar și să-și exerseze abilitățile în cadrul unor exerciții practice.

Stup este, în general, o oportunitate de a cunoaște și interacționa cu antreprenori aflați la început de drum, în cadrul evenimentelor pe care le organizează în fiecare lună. Pe lângă asta, la Stup antreprenorii pot găsi sprijin indiferent de etapa în care se află businessul lor. Este un spațiu care funcționează ca un marketplace de produse și servicii necesare oricărui antreprenor, un loc în care oricând poți găsi consiliere gratuită dedicată afacerii tale.

Ce este networkingul?

Networkingul nu înseamnă nici vânzare, nici socializare. Sau, cel puțin, nu exclusiv. A face networking înseamnă mai degrabă a împărtăși informații și idei, de a oferi fără să aștepți neapărat ceva la schimb, chiar dacă acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori. Este o modalitate de a-ți extinde rețeaua dincolo de muncă. Însă pentru a face networking eficient, trebuie să ai un obiectiv clar.

„Cu cât intenția ta este mai bine definită, cu atât îți va fi mai simplu să abordezi discuțiile. De exemplu, dacă vrei să găsești clienți, este bine să declari acest lucru de la început. Pe de altă parte, dacă obiectivul tău este să afli mai multe despre o anumită industrie sau să întâlnești oameni cu aceleași valori, atunci fii deschis și autentic în acest sens”, i-a sfătuit Bogdan Vizitiu pe antreprenorii prezenți la atelier.

Trebuie să inspiri încredere

O condiție esențială pentru a face networking este să inspiri încredere. Ce înseamnă concret acest lucru? Că trebuie să fii autentic, logic și empatic.

„Vulnerabilitatea este baza construirii încrederii,” spune Vizitiu. „Cu cât ești mai vulnerabil cu interlocutorul, cu atât tinde să aibă mai multă încredere în tine. Vulnerabilitatea înseamnă curaj, nu să te plângi sau să adopți un rol de victimă, ci să fii deschis despre dificultățile cu care te confrunți. Să fii autentic înseamnă să știi cine ești, care sunt valorile tale și să poți transmite acestea în conversația de networking. De asemenea, empatia joacă un rol crucial – este important să te gândești la nevoile și perspectivele celuilalt, nu doar la ale tale”, a punctat trainerul.

Modelul OSCK: O structură practică pentru networking

Pentru a te ajuta să navighezi printr-un eveniment de networking, poți folosi Modelul OSCK, un cadru care îți oferă o structură clară pentru conversații:

• Open: Fii abordabil și folosește un limbaj al corpului deschis. Arată interes și folosește întrebări deschise pentru a începe conversația. De exemplu, „Ce te aduce aici?” sau „De unde te știu? Nu ne-am mai întâlnit la...?”

• Steer: Direcționează discuția spre ceea ce îți dorești să vorbești. Întrebările deschise de tip 5W+H (Cine? Ce? De ce? Când? Unde? Cum?) te pot ajuta să obții informațiile de care ai nevoie fără să sune a interogatoriu.

„Ascultarea activă e cea mai mare provocare. Este cel mai greu lucru, dar și cel mai important. Să asculți activ înseamnă să pui întrebări, să vezi în spatele cuvintelor, să înțelegi cu adevărat ce spune interlocutorul tău. Este o abilitate care se poate exersa o viață. În plus, în cadrul unei interacțiuni de tip networking, este important să ajungi să faci asta, dar în același timp să-ți urmărești propriul obiectiv.

Cu cât exersăm și cu cât o facem mai des, cu atât ne va fi mai ușor și ne vom simți mai confortabil să vorbim de nevoile și obiectivul nostru, despre ce vindem, despre business, și, în același timp, să facem legătura cu ce a zis interlocutorul. Cu cât asculți și ești conectat la el, cu atât vei putea să duci discuția și către obiectivul tău. Este un dans”, spune Vizitiu.

• Close: Închide conversația arătând recunoștință pentru timpul acordat. Recapitulează punctele esențiale și, dacă este cazul, sugerează o continuare a discuției într-un alt context. Poți face o invitație la un eveniment social sau o ieșire la cafea.

• Keep in contact: Urmărirea este esențială. Este necesar să faci follow-up, oricât de dificil ți s-ar părea. Încearcă să setezi un moment pentru a te reconecta cu persoana respectivă, fie printr-un e-mail, fie printr-o invitație la un eveniment viitor, și nu renunța decât în momentul în care celălalt îți spune „nu”.


Depășirea barierelor în networking

Barierele în networking sunt reale și pot face ca întregul proces să pară descurajant. Lipsa ascultării active, cererea de favoruri sau utilizarea excesivă a jargonului sunt doar câteva dintre obstacolele care pot apărea. Lipsa flexibilității în a vedea perspectiva interlocutorului este o altă provocare comună. Pentru a depăși aceste bariere, este necesar să fii conștient de ele și să încerci să le abordezi prin practică și auto-reflecție.

Networkingul, un exercițiu constant

Networkingul nu este o abilitate pe care o dezvolți peste noapte. Este nevoie de practică continuă și de deschidere pentru a învăța din fiecare interacțiune. Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai confortabil în a te exprima autentic, în a asculta activ și în a construi încredere. Iar aceste relații pe care le dezvolți prin networking pot deveni unul dintre cele mai valoroase active ale afacerii tale.

„OSCK are capacitatea ca model să vă ducă către obiectiv și, în același timp, să vă ajute să ascultați activ. Cu cât exersăm și cu cât o facem mai des, cu atât ne va fi mai ușor să ne simțim confortabil să vorbim despre nevoile noastre, despre obiectivele noastre, despre business”, a subliniat Vizitiu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult