Sari la continut
alt

Roxana Dragucheck icon

Este galerist, manager cultural și traducător literar. Având la bază un master în studii literare și editoriale obținut în cadrul Colegiului Emerson din Boston (Statele Unite ale Americii), îmbină creația literară și artele vizuale în proiecte expoziționale și editoriale ce se concentrează asupra posibilităților creative în care cititorul-spectator obține noi cunoștințe și o cunoaștere aprofundată a naturii umane. Printre cele mai importante astfel de proiecte se numără traducerea romanului Opus Pistorum de Henry Miller și Dublă Expunere, un proiectul editorial fără precedent pe scena culturală din România, în cadrul căruia a fost facilitată întâlnirea creativă dintre zece scriitori și zece artiști contemporani. În prezent, Roxana este co-fundatoarea galeriei de artă contemporană Mobius, deschisă în 2016, unde dezvoltă un program expozițional ce amplifică dimensiuni specifice literaturii, precum narațiunea, ficțiunea, identificarea și angajamentul spectatorului în relație cu obiectul artistic. Artiști internaționali precum AES+F, Anders Krisár, Claudia Larcher, Tina Lechner, CrocodilePOWER și artiștii români Roman Tolici, Lea Rasovszky, Cătălin Bădărău, Sándor Szász, Andrei Gamarț, Bianca Mann, Adi Tudose și Codruța Cernea formează portofoliul actual al galeriei, în paralel susținând proiecte colaborative cu artiști promițători și evenimente dedicate comunității generate de-a lungul timpului. Pe lângă programul expozițional dezvoltat în cadrul Mobius, Roxana Gamarț a inițiat și o serie de conferințe publice - Mobius Art Talks și How Deep Is Your Art? - menite să faciliteze accesul publicului la o mai bună înțelegere a fenomenului de artă contemporană.


Articole publicate check icon

Umbra unui fotograf

Nu cumva sunt și eu, la fel ca mulți, nu cumva suntem ființe cu formă de om, dar fără substanță, un fel de umbre nefericite care își caută identitatea și își proiectează scenariile de viață în cei de lângă ei? (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Loc murdar de joacă

Autoritățile nu par să găsească soluții nici pentru igienizarea locului de joacă, acoperit de o crustă groasă de excremente – leagănele uzate și personajele din desene animate menite să înveselească locul sunt tapetate cu straturi multiple de găinaț și compun un peisaj sinistru, din care vrei să ieși cât mai repede, pentru a evita infestarea cu te miri ce bacterie.

Citește mai mult

lucrare artistica - muzeu

Dat fiind că arta naște controverse, tinerii artiști expuși (și aș vrea să citiți cu atenție cuvântul EXPUȘI, înțelegându-l pe toate palierele sale semantice), alături de curatori și de gazda expoziției, ar trebui să conștienteze faptul că cel puțin acest aspect a fost bifat din plin.

Citește mai mult