Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Anul Umbrelor

Umbra unui fotograf

Foto: Profimedia Images

Nu știu cum a fost pentru alții, dar pentru mine 2022 a fost mai complicat decât o problemă de trigonometrie. Sigur, o să-mi spuneți, așa funcționează viața – fix când crezi că te-ai prins care-i schema, intervine o schimbare în scenariu care te lasă perplex, îți controversează creierii și te trezești că trebuie să o iei de la capăt.

Marele Învățător am numit eu acest an în care mulți dintre noi au gonit cuprinși de înfrigurare după ei înșiși, scotocind la rădăcinile propriilor dureri și devenind incapabili să mai găsească drumul spre celălalt. De fapt, drumul spre celălalt și-a pierdut relevanța și poate că tocmai în această pierdere se ascunde cheia transformării prin care trecem. Încă mă întreb ce va rămâne din noi la capătul acestui proces. Comunicarea s-a tranformat în zgomot, iar zgomotul a devenit în cele din urmă o cacofonie generală, lipsită de substanță. Umbrele noastre au străbătut străzile orașelor și au călătorit în lungul și-n latul lumii, cu buzele strânse și ochii fixați în pământ, fără să-și ridice privirile. În definitiv, ce ar putea găsi o umbră în ochii altei umbre?   

Mă întreb de câte ori în viață poți deveni singur. La experiența pe care am acumulat-o până acum, aș zice că însingurarea se instaurează urmând o ciclicitate a vârstelor și vine la pachet cu câte o pierdere - o mare pierdere care îți marchează de obicei copilăria, apoi una care semnează pentru adolescență și tinerețe și încă o pierdere care apare cumva neașteptat, la maturitate, și care îți dă peste cap viața de adult.

În ciuda faptului că de la un punct încolo se creează un oarecare deja-vu, rămân de fiecare dată uimită până la bulversare atunci când mi se întâmplă. E ca atunci când primești un pumn în plex și rămâi brusc fără aer, atât de tare doare. Aș zice că însingurarea sau mai bine zis momentul în care ea se instalează în tine, cu aerul că te va locui cel puțin o eternitate de-aici încolo, coincide cu momentul în care dispare din viața ta un reper uman important pentru tine. Cred că adunăm tot atâtea singurătăți câți oameni relevanți pierdem. De-a lungul timpului, am umplut suficiente rafturi cu astfel de material, cât să am acum propria mea bibliotecă de singurătăți, pe care le răsfoiesc uneori, cu o oarecare cantitate de nostalgie dizolvând-mi-se încet prin vene. În paginile fiecărei însingurări, se ascund lecții importante de viață și adevăruri esențiale despre mine însămi, pe care la început îmi era greu să le parcurg, să le înțeleg și să le accept. Pe unele, încă le procesez. 

Pentru mine, anul acesta a adus cu el o pierdere majoră la nivel uman, dar am câștigat în aceeași măsură la capitolul Adevăr, care e un termen important aș zice în toată ecuația vieții.

Marele Învățător a fost acest an, pentru că lecția nu a fost una de neglijat, dimpotrivă, a fost o lecție care m-a adus înapoi, la mine, în ciuda durerii, a epuizării emoționale, a umilinței, frustrării și furiei resimțite. Pierderea unei prietenii sau a oricărei alte relații născute și consumate la maturitate poate avea proporțiile catastrofice pe care le are același episod, la oricare altă vârstă, însă de data asta vine la pachet cu un extra-shot de luciditate amară și cu o oglindă imensă fixată bine în fața ta. Nu e ușor, dar e transformator pe multe paliere interioare.

Anul acesta a fost un semnal de alarmă pentru mine cu privire la fragilitatea noastră psihică si emoțională, fragilitate accentuată de instabilitatea cu care ne confruntăm la scară largă, de câțiva ani. În aceeași măsură, mi-a arătat cât de subțire este coaja sub care mulți se ascund. Cât gol și câtă lipsă de asumare se pot ascunde în oameni, câtă incapacitate de a se trăi pe sine fără să se proiecteze în cei pe care și-i apropie. Marele Învățător ne-a dat o lecție despre incapacitatea noastră de a iubi și ne-a amintit că Jung avea dreptate când spunea că nimeni nu poate sări peste propria Umbră.

La altă vârstă aș fi numit ipocrizie ceea ce azi știu ca nu este decât o mare, foarte mare disperare care se naște din neputința de a fi noi înșine, despuiați de roluri și de măști, de balasturi emoționale strânse de-a lungul anilor care se așază în straturi groase între ceea ce constituie miezul ființei noastre și felul în care alegem să (ne) trăim. Am simțit măsura narcisismului de care suferim toți, cu mine în frunte. Mi-am petrecut luni întregi întrebându-mă cum e posibil să îl judeci pe cel pe care îl iubești. M-am luptat cu acele părți din mine care s-au simțit judecate, neiubite, trădate, bârfite și nedreptățite - si atunci am pus sub lupă teritoriile avariate din mine și am descoperit că, de cele mai multe ori, durerea e generată de rănile suferite de ego. Însă egoul nu este nici pe departe esența ființei umane. Egoul e acel monstru care iese din tine când te aștepți mai puțin și te face să claxonezi isteric în trafic, să te isterizezi la vânzătoarea care se mișcă prea încet, să ratezi momentul în care poți alege să te retragi și să îl tratezi pe cel de lângă tine cu empatie și înțelegere, în loc să te angajezi într-o luptă la capătul căreia nimeni nu mai are nimic de câștigat. Am înțeles cât de amară e singurătatea atunci când ești incapabil să treci de această piatră de hotar care este propriul tău ego.

Și tot anul acesta am înțeles că există printre noi oameni-coji, a căror existență este înspăimântătoare atunci când se relevă, pentru că atunci devine inevitabilă întrebarea – ce se ascunde sub propria mea coajă? Același gol? Aceeași neputință? Nu cumva sunt și eu, la fel ca mulți, nu cumva suntem ființe cu formă de om, dar fără substanță, un fel de umbre nefericite care își caută identitatea și își proiectează scenariile de viață în cei de lângă ei?

Marele Învățător ne-a arătat că singurul drum spre celălalt, trece întotdeauna prin noi înșine. Ca să ajungi la aproapele tău – fie că îți este prieten(ă), iubit(ă), partener(ă), părinte, fiu sau fiică – trebuie mai întâi să ajungi la tine. Trebuie să ajungi acasă în tine, să scoți toți monștrii de sub pat și toate scheletele din șifonier și să te uiți bine la ei, cu ochii larg deschiși, să faci pace cu ei, să ștergi praful, să faci ordine și, la final, să deschizi ferestrele ca să intre din nou Soarele, lumina, căldura, toată bucuria și dulceața vieții. Abia atunci îi poți primi din nou lângă tine pe cei pe care îi iubești și abia atunci te poți lăsa pradă iubirii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult