Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bucureștenilor cărora li se arată... semne. A început să-mi fie frică să merg cu copiii mei pe trotuare

cladire - tencuiala

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Este un fel de a anunța pe toată lumea că ești iresponsabil și că te speli ca Pilat pe mâini, afișând pe zidul clădirii pe care o deții – și care abia de își mai ține pereții în picioare – (deja) tradiționala plăcuță „Atenție! Cade tencuiala!” Uneori, cu derivatele sale: „Atenție! Cade tencuiala! Pericol de moarte!/Pericol de accidentare!/Nu parcați sub balconul deteriorat!”

Am văzut și văd deja de niște decenii plăcuțele astea. Sunt convinsă că și voi le vedeți, deși de cele mai multe ori nu mai provoacă nicio reacție în noi, fac parte din peisajul obișnuit al orașului. Sunt peste tot, pe blocurile gri, pe clădirea prefecturii, pe zidurile spitalelor, ca un fel de mantră arhitecturală.

E ca și când cineva ar avea o mașină cu frânele stricate sau direcția bulită și s-ar urca liniștit la volan după ce a lipit pe geam un afiș pe care scrie mare „Atenție! Nu-mi merg frânele! S-ar putea să te omor! Să nu zici că nu ți-am zis!”

În mintea unora dintre concitadinii mei circulă ideea că e în regulă să mă pună zilnic în pericol – pe mine, pe tine, cel sau cea care citești, pe membrii familiilor noastre – e în regulă, deci, să ne pună pe toți în pericol și ei să nu facă nimic să schimbe starea de fapt, doar pentru că ne-au anunțat. Nu m-aș mira să existe o lege prin care să fii absolvit de vină dacă anunți omul că s-ar putea să-l omori, înainte să se întâmple.   

M-am gândit și la treaba asta că poate o fi un semn de circulație, domne, și nu știu eu. La o simplă căutare pe google a celebrei expresii, se listează câteva pagini cu plăci și pancarte – unele chiar sub forma unor cutii luminoase – care mai de care cu design-ul adus din condei. Proprietarii și asociațiile de proprietari nu trebuie să se mai chinuie să scrie ei afișele astea care au ajuns la fel de supărătoare ca zidurile jupuite pe care tronează. În mod cert ATENȚIE! CADE TENCUIALA! este un leit motiv al vieții noastre de zi cu zi, în măreața cetate. A început să-mi fie frică să merg cu copiii mei pe trotuare. Sunt zone pe care le parcurg în viteză, în timp ce strig după fete să grăbească pasul cât pot de tare.

Soluția ar fi simplă, sau cel puțin așa îmi imaginez eu. În mod firesc, ar trebui să existe o lege care să oblige proprietarii să își repare fațadele. Indiferent dacă vorbim de asociațiile de proprietari sau de persoane fizice sau juridice. Însă după cum ne învață istoria recentă a acestui oraș, va fi nevoie de cel puțin câteva capete sparte și eventual 1-2-3 morți care să aprindă în bucureșteni simțul responsabilității.

Peste mii de ani, după ce se va fi stins civilizația - haideți, totuși să folosim acest termen - din care facem parte, în loc de vestigiile care să vorbească despre cultura noastră, oamenii din viitor vor găsi o tablă ruginită pe care vor descifra cu chiu cu vai niște cuvinte lipsite complet de sens: Atenție! Cade tencuiala! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă aștept să apară azi-mîine aplicația „atenție, cade tencuiala” cu care să se marcheze pe google maps clădirile ghinioniste.
    • Like 0
  • Si de pe blocurile comuniste in care trăim cu totii, nu cade tencuiala? Băgăm și noi un ban la asociație si ii batem la cap sa renoveze fațada? Nu? Pai ce am făcut, Bobita?
    • Like 0
  • Legea care obliga proprietarii sa isi repare tencuiala exista. Legea care sa oblige la documentare inainte de publicare - nu. Mai departe, legea exista, dar nu pentru catei. De exemplu, traitor in bloc din cartiere de esti, beneficiezi de programul de reabilitare termica a cladirii. Finantat total sau in mare parte din fonduri publice. In timp ce traitor in centru de esti, proprietar unic de esti si traitor in bloc cu bulina de esti - nu te califici! Pam, pam! Mai cititi, inainte de a scrie ....
    • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult