Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bucureștenilor cărora li se arată... semne. A început să-mi fie frică să merg cu copiii mei pe trotuare

cladire - tencuiala

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Este un fel de a anunța pe toată lumea că ești iresponsabil și că te speli ca Pilat pe mâini, afișând pe zidul clădirii pe care o deții – și care abia de își mai ține pereții în picioare – (deja) tradiționala plăcuță „Atenție! Cade tencuiala!” Uneori, cu derivatele sale: „Atenție! Cade tencuiala! Pericol de moarte!/Pericol de accidentare!/Nu parcați sub balconul deteriorat!”

Am văzut și văd deja de niște decenii plăcuțele astea. Sunt convinsă că și voi le vedeți, deși de cele mai multe ori nu mai provoacă nicio reacție în noi, fac parte din peisajul obișnuit al orașului. Sunt peste tot, pe blocurile gri, pe clădirea prefecturii, pe zidurile spitalelor, ca un fel de mantră arhitecturală.

E ca și când cineva ar avea o mașină cu frânele stricate sau direcția bulită și s-ar urca liniștit la volan după ce a lipit pe geam un afiș pe care scrie mare „Atenție! Nu-mi merg frânele! S-ar putea să te omor! Să nu zici că nu ți-am zis!”

În mintea unora dintre concitadinii mei circulă ideea că e în regulă să mă pună zilnic în pericol – pe mine, pe tine, cel sau cea care citești, pe membrii familiilor noastre – e în regulă, deci, să ne pună pe toți în pericol și ei să nu facă nimic să schimbe starea de fapt, doar pentru că ne-au anunțat. Nu m-aș mira să existe o lege prin care să fii absolvit de vină dacă anunți omul că s-ar putea să-l omori, înainte să se întâmple.   

M-am gândit și la treaba asta că poate o fi un semn de circulație, domne, și nu știu eu. La o simplă căutare pe google a celebrei expresii, se listează câteva pagini cu plăci și pancarte – unele chiar sub forma unor cutii luminoase – care mai de care cu design-ul adus din condei. Proprietarii și asociațiile de proprietari nu trebuie să se mai chinuie să scrie ei afișele astea care au ajuns la fel de supărătoare ca zidurile jupuite pe care tronează. În mod cert ATENȚIE! CADE TENCUIALA! este un leit motiv al vieții noastre de zi cu zi, în măreața cetate. A început să-mi fie frică să merg cu copiii mei pe trotuare. Sunt zone pe care le parcurg în viteză, în timp ce strig după fete să grăbească pasul cât pot de tare.

Soluția ar fi simplă, sau cel puțin așa îmi imaginez eu. În mod firesc, ar trebui să existe o lege care să oblige proprietarii să își repare fațadele. Indiferent dacă vorbim de asociațiile de proprietari sau de persoane fizice sau juridice. Însă după cum ne învață istoria recentă a acestui oraș, va fi nevoie de cel puțin câteva capete sparte și eventual 1-2-3 morți care să aprindă în bucureșteni simțul responsabilității.

Peste mii de ani, după ce se va fi stins civilizația - haideți, totuși să folosim acest termen - din care facem parte, în loc de vestigiile care să vorbească despre cultura noastră, oamenii din viitor vor găsi o tablă ruginită pe care vor descifra cu chiu cu vai niște cuvinte lipsite complet de sens: Atenție! Cade tencuiala! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă aștept să apară azi-mîine aplicația „atenție, cade tencuiala” cu care să se marcheze pe google maps clădirile ghinioniste.
    • Like 0
  • Si de pe blocurile comuniste in care trăim cu totii, nu cade tencuiala? Băgăm și noi un ban la asociație si ii batem la cap sa renoveze fațada? Nu? Pai ce am făcut, Bobita?
    • Like 0
  • Legea care obliga proprietarii sa isi repare tencuiala exista. Legea care sa oblige la documentare inainte de publicare - nu. Mai departe, legea exista, dar nu pentru catei. De exemplu, traitor in bloc din cartiere de esti, beneficiezi de programul de reabilitare termica a cladirii. Finantat total sau in mare parte din fonduri publice. In timp ce traitor in centru de esti, proprietar unic de esti si traitor in bloc cu bulina de esti - nu te califici! Pam, pam! Mai cititi, inainte de a scrie ....
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult