Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Spectacolul „Proorocul Ilie”: Era nevoie de secvența cu femeia cu tocuri roșii, urcată pe cruce? | Între libertatea artistică, respectul pentru sacru și acuzațiile de fundamentalism – unde se trasează granițele dialogului?

TNB - proorocul ilie

Foto: Facebook

„Uneori liniștea este cel mai bun medicament”. M-am gândit la acest aforism urban, născut din anonimatul rețelelor de socializare, în aceste zile în care s-a creat un vârtej de discuții și controverse în jurul piesei „Proorocul Ilie” de la TNB. Îmi amintesc bine acest enunț-sfat de la poza de whatsapp a părintelui din cartierul meu, decedat acum doi ani, în urma unui cancer. Avea 40 de ani și slujea continuând lupta cu boala de mult timp. A dus-o pe picioare, cu internări periodice, luminând întreaga biserică prin blândețea sa, prin suferința convertită în zâmbet, prin atenția plină de dragoste spre celălalt. Era ciudat cum veneai tu, om sănătos, să iei putere de la el, cum găseai la el optimism și nădejde, nejudecare și multă, parcă nesfârșită dragoste. Când a trecut la cele veșnice, o mulțime impresionantă de oameni a venit la priveghi și la slujba de înmormântare. Și, ciudat, atmosfera dominantă nu a fost aceea de întristare, ci de liniște, de pace, ca și cum cu toții aveam sentimentul că lui i s-a spus în rai: „intră întru bucuria domnului tău”. 

Pornind de la acest principiu al liniștii, al armoniei, pare a fi fost redactat și comunicatul ministrului Culturii pe marginea piesei controversate de la TNB: „Eu cred că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste vremuri de încercare pentru români.” Iar din comunicatul Patriarhiei citim: „Orice manifestare culturală este benefică și educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simțul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria și cultura universală, nu poate reprezenta o valorificare creștină a acestora.(...) Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală.”

Frumos, echilibrat și împăciuitor este și comunicatul pe fb al actorului principal, Richard Bovnoczki. Ca lucrurile să fie și mai amestecate, putem afla despre el că e creștin ortodox practicant, un om bun, echilibrat, modest și ghidându-se în această lume complicată prin valorile lui creștine, cu sprijin de la duhovnic. Despre scena care a cauzat luarea de poziție a credincioșilor, el scrie:

„Și acum: imaginea femeii pe cruce, care a stigmatizat spectacolul nostru ca fiind o blasfemie și a inflamat spiritele este o reprezentare a acestei ignoranțe și naivități. Este imaginea impertinenței și a prostiei – a pierderii reperelor spirituale. Spectacolul este și unul vizual. Dacă toți cei care au blamat și s-au alăturat aruncării cu piatra ar fi avut decența să se intereseze sau să se pronunțe după ce au văzut spectacolul, ar fi avut ocazia să vadă că acea femeie de pe cruce, mai târziu în spectacol, are forma cea mai autentică de pocăință. Își ia crucea și plângând strigă disperată: Iisuse! Iisuse al meu! Dumnezeu și Om! Cumplita moarte pe cruce pe Tine te așteaptă! (...)”

Mult mai puțin inspirat (sau de-a dreptul neinspirat) este însă comunicatul regizorului Botond Nagy, care nu face decât să ostilizeze, să plaseze în tabere și să acuze de fundamentalism: „Proorocul Ilie este poate cel mai virulent proiect artistic al meu prin care doresc să pun în lumină problemele sistemice ale unei mentalități profund înrădăcinate într-o țară pe care, recunosc, mi-a trecut serios prin minte să o părăsesc. Orice formă de fanatism este teribil de îngrijorătoare, iar cei care-l proslăvesc prin judecăți prefabricate, nu-mi provoacă altceva decât o frică viscerală. Aceștia mă sperie tocmai pentru că nu lasă loc îndoielii, dezbaterilor, dialogului, judecata lor fiind una de tip dogmatic.” 

De aici înțelegem că acest fanatism ar fi definit de regizor ca lipsa de disponibilitate pentru dialog și dezbatere. Altfel, dânsul nu exemplifică prin altceva și nici noi, cred, nu putem aduce vreo dovadă a unei „mentalități profund înrădăcinate” în spațiul românesc. Așadar, despre ce fundamentalism vorbim? Avem pe aici talibani care atacă femeile fără batic? Se face pe undeva cateheză cu forța? Nu se vând alimente de dulce sau alcool în post? Sunt închise multe magazine duminica (așa cum avem în unele țări europene, nu doar din motive religioase, ci și sindicale, de drept al muncii)? Ne trage de mânecă preotul de pe stradă să intrăm la Sfânta Liturghie? Cine sunt teroriștii aceia fundamentaliști? Poate câte o bunică ce înșiră pe racla sfinților toate pozele copiilor și nepoților ei? Poate colindătorii cu stea, care au lipit acolo stângace o iconiță cu Pruncul în iesle? Care e atmosfera aia fundamentalistă și puristă impusă de creștini? Vorbim de atmosfera dominantă, nu de excepții psihiatrice, care pot fi oriunde. Încă o dată, judecând după acest text al regizorului și după altele (ale apărătorilor piesei) înțelegem că fundamentalismul ar sta în lipsa dialogului. Și acum merită să ne întrebăm: care sunt cele câteva legi ale dialogului, pe care copiii le învață din clasele mici, la lecțiile de comunicare? Nu cumva principalele sunt: a asculta interlocutorul și a-l respecta? Dialogul nu se poate instala decât de pe poziții de respect. Dacă acesta lipsește, dialogul se transformă fie în ceartă, fie în monologuri intercalate. 

Și nu știu cât respect a arătat regizorul față de credința creștină, punând în piesa lui o secvență în care o femeie stă urcată pe o cruce uriașă (purtată pe umeri de mai mulți bărbați), cu picioarele desfăcute și cu tocuri înalte, roșii. Apoi se coboară pe cruce ca pe un tobogan, în vreme ce înaintea ei o altă femeie dansează în sutien. Secvența nu era esențială în economia piesei, se putea găsi și altă soluție regizorală, după cum au făcut alți regizori, la alte puneri în scenă ale aceluiași text. Deci dacă noi, creștinii, venim și spunem că asta nu se cade, atunci înseamnă că refuzăm dialogul? Dar ce înseamnă dialog? Numai acceptarea din oficiu a unui punct de vedere unic? Dacă contrazici sau protestezi, atunci ești fundamentalist? Ce a spus de pildă Patriarhia? A îndemnat credincioșii să dea cu pietre în ferestrele TNB? Nu. Ci a scris că ia act cu mâhnire de folosirea inadecvată a simbolurilor religioase și că speră ca pe viitor asta să nu se mai întâmple. Dar, încă o dată, se pare că dreptul la „mâhnire”, sau dreptul la protest este perceput ca un act de fundamentalism adânc înrădăcinat.

Dubla măsură și dublul discurs ale unor intelectuali sunt uneori destul de evidente. Mai exact, cu acest prilej am putut observa mai curând o solidarizare de breaslă: unii artiști din lumea teatrului s-au grăbit cu mesaje de susținere, la care s-au adăugat cele ale unor intelectuali precum scriitori, critici literari etc. Cumva tăcerea sau prudența cred că li s-a părut unora ca o trădare sau chiar ca un risc de carieră: dacă nu iau o poziție voi fi bănuit și eu de fundamentalism sau obscurantism. Voi fi izolat în tagmă. Concomitent cu ei, s-au grăbit și alții să își arate #metoo deschiderea la minte și lipsa de obtuzitate. Și a început și o savantă discuție despre artă, despre amoralitatea ei, despre faptul că în artă totul ar fi, chipurile, permis. Uităm că, de pildă, în anul 2013 am avut un scandal prilejuit de difuzarea pe un post TVR a unor colinde de Crăciun. Unul dintre ele avea mai multe versuri populare antisemite: „Jidovan afurisit/Nu l-ar răbda Domnul sfânt/Nici în cer, nici pe pământ./Numai la corlan la fum/Acolo-i jidovul bun/Să iasă șfară în drum.” 

Imediat, TVR a prezentat scuze și a afirmat că nu a verificat în prealabil repertoriul formației populare care interpretase cântecul. Atunci, societatea a acceptat aceste scuze și nu s-a mai grăbit nimeni să ne explice care e rolul artei, cum este ea amorală și cum poate permite orice. Nimeni nu a luat apărarea formației folclorice sub argumentul că e un cântec și că muzica e o artă, deci orice mesaj este pasabil. Pentru că nici măcar nu este adevărat. Nu, nu poți prezenta orice mesaj. Da, avem primatul esteticului în artă, dar arta nu poate fi complet, adiabatic decuplată de mesaj. Astea sunt povești pentru copii pe care artiștii înșiși nu le cred. Iar artiștii mari nici nu pretind vreodată asta. Dacă lucrurile ar sta altfel, ei nu ar mai vorbi despre forța mesajului operei lor, nu ar mai include în romane panseuri sociale, filosofice și politice, nu ar mai completa artele plastice cu discursuri și interpretări filosofice, nu ar mai vorbi de manifeste sociale etc. De asta putem denunța dubla măsură: când îi convine, artistul (sau mai bine zis, unii artiști) este doar un creator de frumos și atât. Iarăși, când îi convine, el este și portavoce în cetate, vector de mesaj social și moral, iar atunci umple pagini de revistă sau conferențiază despre toate acestea. Păi cum vine asta? Dacă arta este estetică pură și atât, atunci nu mai trebuie să vorbim decât de recuzită, mijloace artistice, stil, viziune artistică, catharsis. Orice referire la mesaj este ori greșită, ori ipocrită, în răspăr cu această teorie de liceu a artei. Marea literatură a secolului XX, cu uriașele ei referințe politice și istorice (Camus, Ionesco, Soljenitin, Kafka, Salman Rushdie – „Copiii din miez de noapte”, Bulgakov, Pasternak, Llosa ș.a.) – ce facem deci cu literatura asta? O aruncăm la gunoi? Cum am putea vorbi în cazul ei doar de estetic pur, din moment ce tematica sa politică și socială este definitorie? Nici măcar o scurtă poezie manieristă nu e probă de estetic, de mijloace și atât. Din păcate, aceste sofisticate și complicate argumentări folosesc multe cuvinte doar pentru a ascunde lipsa de coerență de la o atitudine la alta, oricât de schimbătoare ar fi ele. Și din când în când, ni se repetă apăsat un mesaj, până ce vom avea bunăvoința de a-l băga la cap: există un singur discurs agreat – al nostru. Restul sunt toate erezii. Există un singur tip de dialog acceptabil: să fii de acord cu noi. Restul – fundamentalism.

Iată ce putem citi în legea cultelor, 2006: „în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”. Desigur, suspendăm asta, dacă reluăm discuția despre artă, care legitimează orice, pentru că ea pretinde că e artă și atât, decuplată de orice responsabilitate.

Crucea a fost, în urmă cu două milenii, obiect de tortură și moarte. Iisus a stat pe cruce șase ore. Moartea lui a survenit prin asfixiere lentă, după ce înainte fusese pălmuit, scuipat, biciuit, umilit prin coroană de spini și hlamidă roșie. La dreapta și la stânga lui au mai fost crucificați doi tâlhari, așa cum se întâmpla în toată lumea romană. De pildă, citim într-un text despre Caius Iulius Caesar că el a fost prins pe mare de niște pirați. Ținut captiv de aceștia, până să fie plătită răscumpărarea, Cezar se purta ca un conducător, vorbindu-le pe un ton poruncitor și arogant. Printre altele, le-a spus că îi va crucifica pe toți. Pirații i-au râs în nas, dar Cezar, eliberat de familia care l-a răscumpărat, s-a întors cu armată, i-a învins și apoi și-a dus amenințarea la îndeplinire. Pentru că unii pirați i-au amintit că l-au tratat omenește în captivitate, Cezar a consimțit ca mai întâi să îi decapiteze (pentru a suferi mai puțin), și abia apoi să îi răstignească. Iată deci cum această anecdotă biografică a Antichității ne arată nu doar că obiceiul crucificării era extins, ci și că el era unul extrem de umilitor și dureros, printr-o moarte lentă. Ca atare, credeți că se cade ca tocmai acest simbol de durere și tortură, devenit între timp simbol de dragoste și mântuire, să fie luat în zeflemea? Ce ar fi pierdut arta, dacă își trimitea și altfel mesajul ei, într-un mod mai atent și mai tolerant? Sfânta Cruce este azi cinstită, ne închinăm în fața ei cu gândul la patimile Celui care ne-a iubit, dându-Și sângele pentru noi. Ea se înconjoară de flori, se pune lângă icoane, se așază la loc de cinste, ca amintire a Vinerii Mari, moment unic în istorie. Biserica nu recomandă imprimarea crucii pe covoare (tocmai pentru a nu fi călcată în picioare) și nici punerea ei pe haine (din nou, ca să nu stăm pe ea în poziții necuviincioase). Credincioșii sunt foarte atenți și respectuoși față de cruce, tocmai pentru că pe ea a curs sângele Mântuitorului, pentru noi toți.

Prin legea 247/2011, s-a stabilit ca ziua de 9 martie să fie una de comemorare a deținuților politici anticomuniști din anii 1944-1989. Între timp, s-au publicat și multe cărți semnate de foști deținuți politici – unele și cu valoare literară (Jurnalul fericirii, de Steinhardt, de ex), altele cu valoare de document și mărturisire. Și din spațiul gulagului sovietic avem o literatură extraordinară, dacă ar fi să ne gândim doar la opera unui Soljenitin. Citind despre fenomenul Pitești, ne cutremurăm: deținuți siliți să se bată între ei până la sânge, umiliri, blasfemii. În Vinerea Mare, Țurcanu i-a obligat la punerea în scenă a liturghiei, în mod blasfemiator, sexualizant. Practic, gesturi de cult erau îmbinate cu alte gesturi sexuale, scabroase. Da, mintea umană intuiește că pentru a-ți bate joc de cele sfinte, atunci le poți amesteca fără rețineri cu ceva conotat sexual. Că așa au făcut niște minți perverse într-o închisoare din anii `50, putem înțelege. Dar de ce să o facem și noi, azi, în regim de libertate și de respect pentru drepturile omului? De ce să amestecăm și azi sexualitatea cu religia, pentru a obține scandal și ironie? De pildă, afișul piesei de teatru despre care vorbim ne arată un bust de bărbat în chiloți, iar pe banda acestora este scris „Proorocul Ilie”. Deasupra chiloților, pe piele, un tatuaj cu mâinile împreunate în rugăciune și un metanier. Să ne explice domnul regizor (el a imprimat viziunea sa piesei, nu actorii) cum trebuie să înțeleagă spectatorul acest afiș. Cum se ridică acest mesaj împotriva fundamentalismului și a viziunii dogmatice, închistate, dacă punem pe afiș niște chiloți și apoi numele unui proroc pe ei? Mă îndoiesc că vom primi vreo lămurire. Și nici nu mai e nevoie. Putem înțelege că e o greșeală omenească. Să trecem mai departe. Și domnul regizor mai are multe piese frumoase de pus în scenă, fiind un om talentat. Și noi mai avem de trăit și, în mod ideal, de recuperat o stare de liniște. Pentru că nu vrem decât liniște și un pic de respect, necesar conviețuirii, fiecare cu valorile lui. Patriarhia nu a invocat nici consecințe legaliste (deși putea aminti legea cultelor și chiar pasaje din Constituție), nu a cerut nici demisii. Principalul mesaj transmis a fost acela ca aceste lucruri să nu se mai repete. Este și punctul meu de vedere, mai ales că trăim într-o societate democratică, ce presupune drepturi, toleranță, respect, dialog.

Închei acest lung articol mulțumind tuturor cititorilor, fie ei în acord cu mine sau nu, că m-au însoțit până aici. Și las acum, pentru că tot vorbeam de deținuți anticomuniști, un fragment dintr-o carte ce prezintă viața unor preoți trimiși în gulagul siberian. E o mărturie care pe mine m-a impresionat prin exemplul de lipsă a întristării și neliniștii, problemă cu care mulți dintre noi ne confruntăm. Să nu ne neliniștim, nici măcar când ceva ne mâhnește. O colegă de serviciu, între timp călugărită, îmi spunea că adesea întristarea nu e o stare interioară. Ea nu e secretată neapărat de inima noastră. Ci, deși se grefează pe suferințe și neputințe concrete, obiective, întristarea e o stare străină de inima omului, este semănată acolo din exterior, de cel rău. Întristarea te împiedică nu doar să fii fericit, ci și să te rogi sau să ai fapte bune – te poate paraliza efectiv, ajungând să trăiești mecanic și inerțial. Unii se luptă cu aceste gânduri de deznădejde și le resping, dar alții nu le pot face față. Este o menținere în apăsare și tristețe, în captivitatea unor gânduri din care simți că nu mai poți ieși. Pentru că doar așa se explică felul în care unii, deși au mari necazuri (cum aminteam de părintele bolnav de cancer), sunt totuși veseli și au o forță incredibilă, în vreme ce alții, din pricini mult mai puțin grave, își pierd speranța. Dar să dăm cuvântul cărții:

„Cred că părintele Pavel biruise demonul întristării. Când temelia bisericii sale din Nikulsk s-a tasat din pricina creșterii apelor subterane și, ca urmare, una din cupole s-a prăbușit și a distrus altarul, chiar și atunci el nu arăta că suferă. Și atunci când zăcea la pat, orb, cu un tub într-o parte a corpului, a continuat până la ultima suflare să glumească și nu și-a pierdut veselia. Aș vrea să spun și despre absența întristării din jurul părintelui Pavel, despre cum vindeca oamenii numai cu prezența sa. (...) Despre lagăr, părintele povestea îndeobște destul de mult. Din aceste povestiri am aflat, de exemplu, că de-a lungul întregii perioade în care a fost închis, el se trezea cu o oră înainte de deșteptare și spăla toată baraca. Și, desigur, pentru aceste fapte nu se putea să nu fie iubit. Iar Dumnezeu îi dădea, ca unui truditor, sănătate. Pentru că părintele Pavel era un mare truditor. Era de ajuns să îi privești mâinile și îți dădeai seama că aceste mâini pot să facă orice. Chiar făceau totul. Părintelui nu îi plăcea să stea degeaba, mereu se afla în mișcare: ori curăța cimitirul, ori cocea prescuri cu Maria, ori tăia lemne, chiar dacă era trecut de șaptezeci de ani.” (Purtători de duh ai Rusiei, de ieri și de azi, vol II, ed. Egumenița). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aproape toate relele care caracterizeaza acest popor provin de la credinta ortodoxa, bazata pe un dogmatism respingator si avand ca indrumatori niste clerici corupti pana in maduva oaselor. Cum se face ca doar 80.000 romani s-au declarat atei la ultimul recensamant al populatiei? In Frnta peste 50% dintre locuitori se declara atei. Eu sunt unul dintre cei 80.000.
    • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      RazvanP check icon
      Corect. Ortodocșii ăștia răi care au făcut Cruciadele, care au ars "eretici" pe rugurile Inchziției, misionarii ortodocși care converteau indienii forțat la ortodoxie...
      A, stai, oops, erau catolicii lui nea Botond!
      Nevermind, la ei e ok, tot ce au făcut a fost în numele libertății de creație, e perfect acceptabil!
      • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      Ar trebui să separați apele. Preoții sunt simpli oameni ai bisericii, cu bune și rele ca orice oameni, în timp ce harul lui Dumnezeu care ține Biserica vie e alt nivel. Necredincioșii au impresia că Biserica ar trebui să fie ca un fel de lume virtuală, perfectă și dacă văd că nu e așa se grăbesc să o conteste, bucuroși că au găsit ei acest motiv. Dar spunea chiar Papa (citez din memorie) ”Biserica nu e un sanctuar al sfinților, ci un spital al păcătoșilor”. Iar această vorbă minunată venind din partea catolică a Bisericii se adeverește total și în partea ortodoxă. Oricum Biserica nu numai că nu e, așa cum ziceți, izvorul relelor pentru poporul nostru, ci dimpotrivă, a fost, este și va rămâne cel mai important izvor de bine, de unitate, de spiritualitate, de frumos.... Dacă Dvs vedeți Biserica ca pe un rău, fiindcă o priviți cu ochii răi, asta nu înseamnă că așa e ea în realitate, rea. Răutatea e în acest caz în ochiul privitorului. Iar despre faptul că în occident mulți se declară atei, asta e fiindcă acolo lumea chiar s-a depărtat de Biserică și credință, și s-a pervertit masiv la materialism. La noi, mulți oameni se declară ca fiind credincioși fiindcă, din fericire, așa și sunt: credincioși. Nu neg că sunt și unii care se sfiesc să spună adevărul în ce-i privește, anume că și-au pierdut și ei credința (sau n-au avut-o niciodată) dar sunt convins că procentul lor e foarte mic. Din fericire, românii au rămas un popor cu credință și cu frică de Dumnezeu. Iar acest lucru, în prezent, îi face SUPERIORI multor popoare occidentale, din punct de vedere al spiritualității. Ar trebui ca asta să vă bucure, nu să vă nemulțumească.
      • Like 0
  • 'Citind despre fenomenul Pitești, ne cutremurăm: deținuți siliți să se bată între ei până la sânge, umiliri, blasfemii. În Vinerea Mare, Țurcanu i-a obligat la punerea în scenă a liturghiei, în mod blasfemiator, sexualizant'....păi da dnă autor, aici chiar ne cutremurăm de groază, că există contributori capabili să facă asemenea comparații și alăturări între o piesă de teatru, în registru comic moralizator de altfel și cel mai sinistru torționar criminal SUVERANIST din istoria recentă!

    ALO, platforma REPUBLICA, aici deja avem probleme grave cu dna Cioc, este o părere personală dar știu eu, poate citesc elevii duamnei și ne mirăm ulterior de unde au apărut legionarii, mercenarii etc...că rușii știm din ce direcție vin?!?
    • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Îmi pare rău că te-am considerat inițial o persoană de bună credință. Dar... cum poți să spui că, în cazul experimentului Pitești ”cel mai sinistru torționar criminal” era SUVERANIST?!?!? Păi experimentul Pitești a fost în perioada 1949-1952, adică în cea mai pură perioadă STALINISTĂ, când erau trupe rusești în țară și orice mișca în țară era dictat de ruși. Acele trupe au părăsit țara abia în 1958. Fără impunerile sovietice pe toate planurile, inclusiv în politica de represiune asupra disidenților, probabil NU ar fi existat închisori comuniste așa de criminale și cu atât mai puțin iadul de la Pitești. Torționarii au fost rusofili staliniști. Acum, a face legături între rusofilii nemernici dovediți de atunci cu suveraniștii de acum, acuzați PE NEDREPT, ÎN MOD MIZERABIL PROPAGANDISTIC că ar fi rusofili (dar nu cultural, ci în sensul de supuși ai Rusiei!!!!), asta e o mare mizerie. Nimic nu stă la baza acuzației că suveraniștii sunt înclinați spre a face pe plac Rusiei, dacă ar ajunge la putere. De fapt e un adevărat proces de intenție în cazul lor. Avem numai dacă și cu parcă, dar voi globaliștii / pro-sorosiștii europeni considerați fantasmele voastre drept realitate.
      Iar despre aducerea aminte de către doamna autoare a grozăviilor de la Pitești cu referire la blasfemiile de acolo, nu face asta pentru a pune pe același plan nenorocirile de acolo cu piesa asta de teatru, ci din alt motiv, pe care văd că e greu de tot să-l înțelegi, dar sari repede să-l combați. Doamna spune că există lucruri sfinte, cum e crucea creștină, sau sfânta liturghie, care nu trebuie batjocorite sub nicio formă. Și de asta amintea cazul Pitești: acolo, tocmai fiindcă se dorea pângărirea simbolurilor spirituale și sufletești ale deținuților creștini, se făceau acele monstruozități. Și spunea doamna că de aceea nu e bine să ne legăm de aceste lucruri sfinte pentru creștini, fiindcă îi lovim în suflet și îi batjocorim. Sper că acum ai înțeles, deși... nu pari genul rezonabil, care acceptă adevărul dacă primește argumente...
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Stimate domn, habar nu ai, nimic despre nimic, doar repeți ca un papagal ce auzi la anumite haznale tv....Țurcanu a fost un legionar dement, cine era mai suveranist ca legionarii???... iar așa zișii de azi , mai ales fanaticii tâmpitizați, adică descreierații georgiști sunt mai rusofili ca Putin!
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Matale ai câteva informații (sporadice probabil), dar ce păcat că degeaba le ai, fiindcă tragi concluziile greșite, TENDENȚIOASE. Țurcanu a fost legionar când era pe val legionarismul, apoi comunist când era PCR la putere. Iar la Pitești a profitat iarăși de conjunctură, fiindcă acolo erau stimulați exact cei cu caractere de rahat, așa ca el. Deținuții erau îndemnați să devină unii torționarii altora. Iar el, având un suflet de criminal oportunist, a făcut fix așa, deși a sfrâșit tot condamnat la moarte. Iar matale tragi concluzia din aceste informații cam așa: legionarii erau suveraniști. Criminalul Țurcanu a fost și el legionar, deci suveranist și deci TOȚI suveraniștii sunt criminali nenorociți?!?!?!?!? Matale ai auzit de ideea de logică? Că de cunoscut oricum o nu o cunoști. Dacă zicem așa: ”toți legionarii au fost suveraniști” poate fi o propoziție edevărată. Dar reciproca NU e adevărată. Adică NU toți suveraniștii sunt legionari. E ca și când aș spune eu așa: ”cel care a tras asupra lui Trump era adeptul democraților lui Biden”. Prin urmare toți adepții regimului democrat sunt niște criminali. Ce zici de asta, se potrivește? După logica creață a lu matale ar fi ceva corect, nu? Ca să nu mai zic, revenind, că Țurcanu nu a fost probabil un legionar convins, ci doar un oportunist mizerabil și criminal, care a profitat mișelește de tot ce a putut pe moment, dar până la urmă i s-a înfundat. De fapt nu știu de ce mă obosesc să îți aduc argumente, când tu n-ai nevoie de niciun argument în aroganța ta goală de conținut, ai deja toate răspunsurile, săracul de tine.... Și ai îndrăzneala să-i consideri pe ceilalți ”tâmpitizați” (nu știu ce cuvânt o mai fi și ăsta). Dar tot am aflat ceva important: așa cum există oameni ”mai catolici decât papa” există și neaoși georgiști de-ai noștri ”mai rusofili ca Putin”. Dar nu e de ajuns de argumentat la valoarea lu matale. Poate încerci să demonstrezi argumentat (ia să vedem) că georgiștii sunt chiar mai PUTINIȘTI ca PUTIN :-) :-)
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Huh, iar a ieșit criptocomunistul cu „iesplicații”, de data asta despre cum sunt și suveraniști buni.
      Eu zic să-ți cauți alt site unde să-ți bați joc de cititori, că noi ne-am cam săturat pe „Republica”.
      • Like 1
  • Dna. autor, cunoscută deja prin convingerile toxice de sorginte ceaușisto-medievală, complet inadecvate pentru un educator, zice ”...așa cred, nu putem aduce vreo dovadă a unei „mentalități profund înrădăcinate” în spațiul românesc”...serios? oare AUR, procesiunile cu moaște și batalioane de popi, Teodosie Șpagoveanul, CG, șoșoaca și susținătorii lor sunt cumva de pe altă planetă?...posibil, uneori chiar mă întreb...
    PS1...În fața acestor reacții, Andrei Șerban și-a exprimat surprinderea, amintind că aceeași piesă fusese montată în 2010 la Sfântu Gheorghe, fără să provoace controverse. „De ce acum?! Să fi avut loc o schimbare atât de radicală de atitudine în societate? Sau manipularea şi dezinformarea au invadat până şi spaţiul artistic? Să creezi tulburări care pot fi speculate politic e foarte la modă azi!”, a spus regizorul.
    PS2... (Purtători de duh ai Rusiei, de ieri și de azi, vol II, ed. Egumenița)
    Așa da, avem confirmare de la cei mai autorizați apărători ai credinței pravoslavnice și anume închinătorii la rachete nucleare și pupătorii de bombe atomice...aferim!...ptiu drace, doamne feri, mă să fac vreo 2 milioane de cruci!
    • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Iată cum valorile tradiționale bune și sănătoase, inclusiv credința creștină, sunt, în ochii tulburi ai progresiștilor, ”convingeri toxice de sorginte ceaușisto-medievală” (?!?!?)
      Cum ar trebui pentru tine să fie un educator modern? Să insiste că Dumnezeu nu există? Că ”religia e opiu pentru mase”, așa cum se zicea pe vremea comunismului? Păi atunci du-te tu în comunism. Să spună că familia tradițională e câh și că orgiile (eventual între persoane de toate sexele/genurile) sunt foarte OK? Iar dacă asociem sexualitatea cu simbolurile religioase e și mai ”fun”? Dacă ăsta e progresismul (și e clar că asta e) atunci mai bine NU, mulțumesc.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dl. suveranist, dna autor are o întreagă serie de articole, din cele mai tari sunt cele unde se revoltă împotriva evaluării internaționale în sistem Pisa( ca si altele nu te obligă nimeni să faci parte, ca țară), nu e vorba de religie aici ci de libertatea de exprimare și anume artistică, plus că ești prea rudimentar intelectual ca să poți înțelege o explicație serioasă, domnia ta confunzi progresismul cu drepturile minorităților sexuale, ateismul cu bunul simț și totalitarismul îl crezi traditționalism conservator...adică ai în cap un fel de borș rusesc amestec cu ciorbă de burtă!...câh
      PS nu te obligă nimeni(încă) să mergi la teatru, nu că aș crede vreun moment că ai avea ce căuta acolo...
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      RazvanP check icon
      "...aceeași piesă fusese montată în 2010 la Sfântu Gheorghe, fără să provoace controverse..."
      În maghiară, pe scena unui teatru de provincie...
      Oare de ce nu a aflat nimeni de ea?
      Doi la mână: cu aceeași "viziune regizorală" OnlyFans-style sau ceva mai "așezată", în linia textului?
      Chiar sunt curios să văd viziunea autorulului polonez, și-a imaginat o scenă porno pe cruce sau este exclusiv interpretarea regizorului?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Rucs Rucs check icon
      Finalul comentariului dvs este prea tare, mai bine îl editați. Știu ca doar ați vrut să exemplificat un scenariu inadecvat, dar...
      In rest, perfect de acord cu dvs
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Rucs Rucs check icon
      Ok
      • Like 0
    • @ Sorin Volk
      Progresismul înseamnă mai multe, dar majoritatea rele. Folosirea minorităților de orice fel (nu numai sexuale) ca masă de manevră e una din metodele de lucru ale progresismului. De fapt progresismul propune lumii DEBARASAREA de ”povara” spiritualității clasice, inclusiv a credinței ortodoxe. Dar religia musulmană merge, că e minoritară și am zis deja că minoritarii sunt miezul progresismului. Deci ni se propune să ne ”eliberăm” de sentimentul că suntem păcătoși și că pentru asta ar trebui să ne smerim, în speranța mântuirii. Nu, cică suntem liberi să simțim orice porcărie, să ne dezvăluim pe deplin eul (mai ales partea urâtă,mocirloasă a lui), să ne descătușăm total în loc să ne autocontrolăm și educăm mizeriile pe care orice suflet omenesc le conține inevitabil. Să fim deci liberi să ne manifestăm în absolut orice fel, dacă aceste manifestări nu produc prejudicii libertății și sensibilității celorlalți. Desigur, mai puțin când e vorba de creștinism. Aici progresiștii consideră că e chiar indicat să li se dea peste bot ”fundamentaliștilor” creștini. Repet, cred că ceea ce îi deranjează pe ateii progresiști la creștini e tocmai faptul că ei simt vag, confuz, în mod subconștient cât de spirituală și înălțătoare e credința în comparație cu mizeria lor materialistă, oricâte justificări și-ar găsi. Am zis și în postarea proprie: poate e vorba de frica (și furia) răului pus față în față cu binele.
      PS Referitor la teatru și nu numai. Progresismul își adjudecă cu de la sine putere monopolul în ceea ce privește sofisticarea, elevarea, modernismul, echilibrul. Asta în antiteză cu tradiționalismul, care e etichetat ca retrograd, primitiv, fundamentalist, chiar extremist. Această etichetare e o bazaconie. Sofisticare și primitivism există oriunde, în orice tabără politică. Numai că sofisticarea progresiștilor e forțată dincolo de unele linii roșii, tocmai pentru a face paradă gratuită de ea. Însă zicea Napoleon că ”de la sublim la ridicol nu e decât un pas”. Pas pe care progresismul l-a făcut deja demult, în dorința sa obsesivă de sofisticare și modernism. Astfel că, metaforic vorbind, avangardismul acesta înseamnă doar un fel de drum către prăpastie. Când un drum duce spre prăpastie, cei aflați mai în avangardă sunt evident cei mai dezavantajați, iar ”retrograzii” sunt cei mai ”safe”.
      • Like 0
    • @ Rucs
      RazvanP check icon
      Ca să parafrazez un clasic: această postare este cel mai VIRULENT proiect al meu! :D
      Dacă unii invocă "libertatea de creație" pentru apărarea unor prostii, de ce nu le-aș lua exemplul?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Suveranistul Cojocaru vine la pachet cu minionul...care vede scene porno pe cruce, blasfemie mamaie! ... probabil consumul excesiv de Onlyfans dăunează, deci pregătiți vreascurile, catranul și fulgii!
      Sancta simplicitas!

      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Este profund eronat, dle suveranist, probabil normal dacă instruirea ideologică o face analfabetul Simion sau vreo șoșoaca!
      În mare putem porni de la origini și anume Immanuel Kant continuăm cu John Stuart Mill și Bismarck(atenție nu e cel din Bubico...), un alt mare progresist fiind probabil cel mai important presedinte american, Roosevelt!
      Nu are NICI UN FEL de conotație ateistă sau religioasă
      În general sunt diverse curente, unele cu accent economic, altele centrate politic-social, mai la dreapta sau mai la stânga...
      Orice alte interpretări anatemice sunt false și create de fapt în laboratoarele neo-feudalismului nazist MAGA, care are o ideologie reală pe care v-o recomand în loc de filme horror, se numește Dark enlightenment....așa că suveraniști din toate țările uniți-vă, dar întâi puneți mâna pe carte, eventual la celebra universitate AcademicSingles!!!
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Teoria ca teoria dar practica ne omoară. Deși nu văd de unde până unde ar fi Kant un precursor al progresiștilor actuali :-) :-) Despre ceilalți enumerați de tine se poate spune probabil că au avut UNELE tendințe asemănătoare cu UNELE aspecte ale progresismului actual, dar să-i numim precursori ai progresismului nu știu dacă e chiar corect. Iar eu repet: teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Eu nu mă refeream la unele eventuale bune origini ale progresismului actual, ci la mizeria care a ajuns acum, PRACTIC vorbind. Dacă acele origini erau mai mult liberale, acum progresismul (în înțelesul curent și care se vrea pus în PRACTICĂ) se apropie până la identificare cu stânga radicală, respectiv neomarxismul. Adică ceva total diferit de liberalism în înțelesul clasic. Avem dictonul de bază: ”nu vei avea nimic și vei fi fericit”, care e din start o oribilitate. Până și Marx în ”Manifestul Partidului Comunist” vorbea de anularea proprietății private, dar aceasta ar fi trecut în proprietatea statului, mai bine zis a ”întregului popor”. ”Simpaticii” de progresiști / neomarxiști se feresc ca Aghiuță de tămâie să spună clar cine va avea în proprietate capitalul și înțeleg că va fi foarte NEFERICIT. NU va fi statul, nu vor fi persoanele private din marea masă, deci? Ghici ghicitoarea mea. Cred că vor fi niște șmecheri naturali, din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai șmecheri. Dar să trecem peste problema spinoasă a capitalului. Avem familia. Marx spunea că familia e o reminiscență burgheză, progresiștii spun că familia tradițională e depășită și tot o reminiscență a trecutului. Marx spunea că religia e o tâmpenie, un ”opiu pentru mase”, progresiștii spun că religia e o formă de îndobitocire pentru analfabeții funcțional. Marx spunea că ”femeia e bun comun” și deci dacă nu suntem ipocriți ar fi normal să acceptăm pe față ceea ce făceam pe din dos, adică sex la liber, fără jenă. Ce spun neomarxiștii nici nu mai e cazul să repet, că e cam același lucru. Însă există și o diferență semnificativă: neomarxiștii n-ar pune femeile într-o poziție de inferioritate. De fapt la progresiști minoritățile de orice fel (sexuale, rasiale, cei cu handicap, femeile) sunt considerate EXPLOATATE de către cei majoritari. Marx n-avea nicio treabă cu minoritățile, ci considera că patronii (proprietarii privați ai capitalurilor) sunt cei care exploatează proletariatul, angajații pauperi. În plus asemănările dintre marxism și neomarxism ajung și la detaliile practice și la năravuri. Și în regimul comunist din trecut (mă rog, socialist) și în prezentul considerat liberal :-) :-) (ce glumă bună) avem o restrângere din ce în ce mai mare a drepturilor cetățenești democratice: libertatea de exprimare, de întrunire și manifestare, de a alege și a fi ales, libertatea de a accepta sau nu unele proceduri medicale specifice (de ex. vaccinarea) etc etc etc. Practic primim, în special de la nivelul Comisiei Europene, din ce în ce mai multe restricții, care mai de care mai aberante dar de care nu ne prea putem feri. Nu vedem nicio relaxare în niciun domeniu, doar alte și alte restricții. Iar asta e ce vedem la suprafață. De fapt marile restricții și mizerii sunt cele NERECUNOSCUTE oficial și care ne distrug practic bruma de democrație. De exemplu anularea alegerilor (uite-așa, pe pretexte ridicole și greu de crezut), când câștigătorul nu e din gașca sistemului aflat la putere, blocarea candidaților incomozi etc. Așa că dacă pornim de la Kant pentru a defini (teoretic) mizeriile prezentului, asta pare o glumă bună. Cum se zicea în reclama aia mai veche: ”glumă tă-tă”. Poate chiar făceai mișto de mine iar eu fraierul nu m-am prins :-)
      În concluzie dacă tu mă sfătuiești să mai pun mâna pe carte (cam fără respect, dar în fine) eu îți recomand, chiar cu respect, să mai cobori puțin (de acolo din ”Critica rațiunii pure” a marelui idealist subiectiv Kant) mai cu picioarele pe pământ, în viața reală. Și nu, nu în plasa propagandei, ci chiar în viața reală, aia nealterată de mesajul pernicios al propagandei.
      • Like 0
    • @ Sorin Volk
      RazvanP check icon
      Nu încetează să mă amuze micimea intelectuală a "progresiștilor", invariabil incapabili să dea o altă replică decât "ba p-a mă-tii!" :D
      Cultura dialogului la progresiști!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Stimată persoană minion al lui Cojocaru, Sancta simplicitas e în latină și nu înseamnă "ba p-a mă-tii!"
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      RazvanP check icon
      Nestimate "progresist" care îi aduci acestui termen sinonimia cu "imbecil" îți fac cadou o nouă expresie latină: "ne supra crepidam".
      You're welcome!
      P. S. Dacă se simte cineva deranjat de sinonim, ghinion!
      Este o completă și totală imbecilitate să ataci gratuit când îți lipsesc argumentele și o și mai mare imbecilitate să ai aere de superioritate față de persoane despre care nu ai habar în RL!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Persoană minion, nu mă voi coborî la nivelul tău cu epitete și etichetări, este bine că îți dai arama pe față prin lipsa de argumente și cunoștințe elementare, dublate de vehemența tipică a fanaticului îndoctrinat și abrutizat, biet pion de manevră pentru -isme de când s-a inventat politica.
      A bove ante, ab asino retro, a stulto undique caveto!
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Atâta aroganță și agresivitate la puțini oameni am văzut. Nu știu ce instruire ai (probabil că ai o brumă, acolo) și cine ai impresia că ești în viața reală, dar aici pe platformă majoritatea dintre noi încercăm să avem dezbateri civilizate chiar dacă adeseori pasionale. Dacă nu ai înțeles asta și nu o accepți în mod civilizat, degeaba ai instruirea pe care crezi că o ai. Mai faci mult timp scandal? Mai jignești într-una, cu nesimțire, în mod gratuit și aberant colegii comentatori (cum am fi eu sau RazvanP, dar bănuiesc că poate fi și oricine altcineva)? Mai ești încă pe aici? Atunci auzi aici și execută, nu fără a medita la semnificația expresiei și cui îi e adresată, în varianta originală: VADE RETRO, S....(orin Volk)!!!!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Eu jignesc?
      ..."Nestimate "progresist" care îi aduci acestui termen sinonimia cu "imbecil""
      De fapt, vă întind o mână, prin explicarea unor termeni și concepte clar prost înțelese și vă pun mereu oglinda în față...dacă nu vă place ce vedeți în ea este pentru că aveți o problemă(sau mai multe)....
      PS dezbatere civilizată nu înseamnă monolog retrograd cu confuzii, falsuri și contradicții la tot pasul...
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Știi foarte bine dar te faci că nu știi cum că jignirile nu presupun numai epitete clasice jignitoare. Jignirea poate fi și fals ”elegantă”, din vârful buzelor, arogant, disprețuitor. La așa ceva am răspuns și eu și RazvanP. Iar felul cum am răspuns și eu și el, e perfect ÎNDREPTĂȚIT, având în vedere stilul tău. Nu am răspuns la fel, ci într-un mod specific dar perfect balansat. Adică, pe românește, ”așa cum meriți”. Deci stai liniștit, n-ai primit nimic nemeritat... Oricând îți îmblânzești aroganța jignitoare vei primi automat mai mult respect, în mod perfect balansat, așa cum am zis. Vezi foarte bine că nu vorbești cu niște ”proști ai satului” dar ni te adresezi de parcă exact asta am fi. În plus eu nu aș vorbi așa ca tine cu absolut nimeni care e civilizat, modest și respectuos. Nici măcar cu vreun ”prost al satului”. Ba de multe ori putem învăța câte ceva de la oricine. Uneori gura păcătosului (ca și a prostului) adevăr grăiește. Când cineva are creier și instruire superioară nu ar trebui să se simtă obligat să fie și arogant și disprețuitor cu nimeni. Conștiința propriei valori nu trebuie să ducă pe nimeni la trufie și agresivitate cu ceilalți, socotiți ființe inferioare. Asta cam are damf de nazism / legionarism adică, așa cum zici tu în mod eronat, ”suveranism” :-) :-)
      N-ai ce mână să ne întinzi în mărinimia ta. Și nici oglinda pusă ostentativ în față (așa crezi tu) nu ar trebui să fie marea ta grijă și nici nu e ceva delicat și corect. E acceptabil doar să-ți spui, cu respect (și grijă la a menaja sensibilități, dacă vrei un dialog constructiv și nu bălăcăreală) propria opinie și să încerci să argumentezi. Efortul de a argumenta (în contradictoriu) e în fond un fel de măsură a respectului pe care îl acorzi interlocutorului. E cumva interlocutorul mai prostănac de felul lui? OK, nu te repezi să-l faci praf, cu ”fulgere” trimise din înaltul ”Olimpului” tău, ci faci un efort mai mare de a argumenta. Dacă vezi că ai cu cine sta de vorbă și-ți convine, poți continua. Dacă nu, te retragi elegant și lași prostul în pace. Eu unul mai mă contrez și cu unii proști (nu-i mai menționez aici că se știu) dar o fi plăcerea mea masochistă, cine știe :-)
      Concluzia ta la ce am scris urmează să se vadă în practică....
      • Like 1
  • Din păcate problema în discuție e mai profundă decât ne-am dori. Nu e vorba doar de un exces izolat de sfidare ateistă la adresa creștinismului, ci se încadrează perfect în contextul mai larg al războiului (mondial) de agresiune a ateismului împotriva creștinismului, al lipsei de spiritualitate împotriva spiritualității, al ideologiei ”progresiste” (în cel mai rău sens al acesteia) împotriva tradiționalismului conservator. Și fiindcă oamenii fac des confuzia între dorința de progres (lucru benefic și acceptat de toți) și ”progresism” (o simplă ideologie alienantă și malefică), atunci se consideră implicit că progresismul e calea de urmat, iar cine nu o urmează este retrograd, ”rămas în evul mediu”, analfabet funcțional, fundamentalist, prost, ”știrb” etc etc Poate de asta actorii din piesă (unii chiar creștini) au acceptat aceste mizerii, fiindcă s-au temut să nu fie ”retrograzi”, sau primitivi, ”lipsiți de sofisticare”, ”lipsiți de emancipare” etc Dar capul răutăților în această piesă de teatru este regizorul Botond Nagy, iar acest lucru devine și mai clar după declarația sa. Spune cât se poate de clar că această piesă e poate cel mai VIRULENT proiect al său, prin care arată problemele sistemice ale unei MENTALITĂȚI profund înrădăcinate în țara noastră. Țară pe care chiar ar fi vrut să o părăsească. Cum altfel? Îl ”arde” spiritualitatea, credința, filonul acestei nații, filon rămas încă nepervertit în marea masă a românilor. În schimb în Vest creștinismul se veștejește ușor-ușor, bisericile, catedralele se transformă în pub-uri, mesajul creștin face compromisuri modernității alienate, ”progresiste”, până ajunge și el la alienare. Un astfel de mediu se pare că se potrivește perfect acestui domn regizor. Ați spus și Dvs în articol că la noi în țară nu e vorba de niciun fundamentalism, e de fapt doar credință pură, nealienată, spiritualitate curată. Dar domnul regizor vrea DIALOG. Ce înseamnă acest dialog în concepția sa? Înseamnă renunțarea la gândirea ”dogmatică” a credincioșilor, nu înseamnă nicidecum convertirea sa de la ateism la creștinism. Îi e o frică ”viscerală” că oamenii credincioși nu vor să renunțe la credința lor în urma unui ”dialog”. Să ne înțelegem, dialogul e foarte util atunci când vrem să conviețuim unii cu alții cei cu idei diferite despre lume și viață, de exemplu ateii cu credincioșii. Dar asta nu înseamnă ca necredincioșii să încerce să le schimbe sau să le strâmbe credința celorlalți. Iar dacă credincioșii rămân consecvenți în credința lor atunci cică sunt ”fundamentaliști”, iar pe domnul regizor îl cuprinde o ”frică viscerală”. Dar ce fel de frică e asta? Poate e frica răului de bine...
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      "Spune cât se poate de clar că această piesă e poate cel mai VIRULENT proiect al său..."
      Mda, am remarcat și eu fraza, imho arată clar caracterul premeditat al întregii povești, A MIZAT pe scandal pentru a-și face publicitate, la adăpostul etniei sale (primul pas post scandal a fost să reclame la CNCD-ul condus de..)
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Pregătiți-vă, veți avea aceleași reacții din partea "talibanilor progresiști" cum ați avut și pe FB...
    E un "badge of honor" mai nou să-ți bați joc de credințele altora, înseamnă că ești "pro-european", desigur!
    • Like 4
  • Ion check icon
    Brrrr! Ce "taliban" de femeie! Și încă e un caz fericit ce se exprimă în scris! "Blasfemie", " ofensarea sentimentului religios" .... Nu există așa ceva!
    • Like 3
    • @ Ion
      Bine zice românul: ”vorbi și nea Ion, că și el e om” :-) :-)
      Și ca să nu mi-o iei înainte cu glumele, te ajut chiar eu spunând: ”vorbi și nea Dan, că e taliban” :-) :-)
      • Like 1
  • Diana N. check icon
    Multe dintre întristările de mai sus s-ar limpezi dacă am accepta că nu doar bisericoșii sunt creștini, ci mai toți copiii născuți în spațiile cu biserici. Creștini fiind și acești artiști, au și ei dreptul la orice fel de abordare.
    Apoi, una e să protejezi o minoritate (exemplul cu versurile antisemite), alta e să lași și majorității creștinilor (aceia care pot funcționa și fără ceremonial săptămânal) loc de abordat pe scenă ceea ce "lumea" suportă fără să stea în loc. Deci, crucea și creștinismul sunt noțiuni la fel de valabile în bancuri sau în cărți duhovnicești, tot așa cum sunt prepozițiile în orice frază, oricât de sfântă sau de abjectă. E despre a nu-ți face chip cioplit, nici altă asemănare...
    Cu toată simpatia!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult