Sari la continut
alt

Sabin Gîlceavăcheck icon

Sabin Gîlceavă este trainer și consultant în negociere, având o experiență de peste 20 de ani în domeniu. În 2009, a fondat Leverage, companie de pregătire, shadowing și reprezentare în negociere, în cadrul căreia oferă în premieră în România experiențe aduse de la Program on Negotiation (Harvard Law School). Sabin scrie constant și pe www.getleverage.ro/blog. 


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon galeata cu flori

Având nevoie de apă curentă, locuitorii unui sat s-au hotărât să organizeze o licitație, pentru a încredința contractul de distribuție cuiva specializat. Cum la licitație s-au prezentat două persoane, ambele respectabile în comunitate și pentru că nu știau cum să-i diferențieze, s-au hotărât să-i declare pe ambii câștigători. Până la urmă competiția nu putea aduce decât lucruri bune: prețuri mai mici și o atenție mai mare arătată clienților. Foto: Anastasiya Zolotnitskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon orez - Foodfolio / Profimedia

Se spune că un mare padișah dorea o educație aleasă pentru fiul său - moștenitorul tronului. După ce a dat sfoară în țară cu ce-și dorește, s-a prezentat la el un batrân, cu un joc ciudat pe o tablă de lemn, cu două rânduri de piese, unele albe, altele negre. Pe tabla de lemn erau opt rânduri alternative de pătrățele albe pe orizontală și opt rânduri pe verticală. Îl numea șah.

Citește mai mult

Negociere - Profimedia

Recomandarea de a nu face niciodată ceva sau recomandarea de a face întotdeauna un anume lucru în negociere poate fi la fel de periculoasă ca aspirina de mai devreme. Nu există rețetă miraculoasă. În loc de “am situația asta, ce să fac?”, negociatorul ar trebui să se întrebe mai degrabă “dacă fac asta și nu iese cum îmi doresc, care ar trebui să fie următoare mea mișcare? Dar dacă iese?” (Foto: PhotoAlto / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon femeie la laptop

Și poate că mulți dintre noi nici nu suntem conștienți de forma în care verbalizăm anumite lucruri, s-ar putea ca ce ne zgârie pe noi pe ureche să nu-i zgârie pe 80% dintre cei din jurul nostru. Dar asta nu înseamnă că e bine să perpetuăm acest model. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult

Ridesharing

Zilele trecute am comandat o mașină printr-una dintre aplicațiile cunoscute de ride-sharing de la noi. Timpul inițial estimat era de 7 minute; trecuseră deja 10 minute, eu eram pregătit să cobor și nu înțelegeam ce se întâmplă, de ce nu mai ajunge mașina și de ce nu primesc niciun semn.

Citește mai mult

copil - avion - Getty

De multe ori, de la situațiile cele mai banale până la discuții complexe de business, folosim argumente care, în loc să pornească de la ce are de câștigat sau de pierdut cel din fața noastră, se limitează la a-i spune ce să facă – pentru că „așa vrem noi” sau așa credem noi că e corect. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon negociere - companie - meeting

Uneori e dificil să ne dăm seama că avem o atitudine nepotrivită când suntem chiar în mijlocul unui context mai tensionat – intervine ceea ce se numește „vertij” –, dar la finalul negocierii cu siguranță ne putem da seama dacă am avut o problemă de atitudine. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult