Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tehnica Rățoiul Șchiop sau strategia de vânzare a bătrânicii care îți oferă ultima funie de usturoi „să plec și eu acasă”

femeie - usturoi

Foto: Getty Images

Poate că ți s-a întâmplat uneori să mergi spre piață și să întâlnești o bătrânică cu o funie de usturoi în mână, care să se roage de tine să o cumperi, pentru că „e ultima și vreau și eu să plec acasă”. Impresionat, o iei și pleci mai departe să-ți termini cumpărăturile. Surpriza e că, la drumul de întoarcere, bătrânica e tot acolo, cu altă funie de usturoi în mână, dar cu același text: „Hai, mamaie, ia-o că e ultima și vreau să plec și eu acasă!”

Tocmai „ai fost făcut”. Ai băgat mâna în buzunar să cumperi ceva pentru care nu aveai neapărat o necesitate. Decizia de cumpărare a fost mai degrabă emoțională - ai fost impresionat și ai vrut să ajuți. S-ar putea însă ca a doua sau a treia dată când te întâlnești cu bătrânica, să zâmbești, să treci mai departe și să nu mai fii atât de impresionat încât să mai cumperi o altă funie de usturoi. Să nu mai ai încredere nici că e ultima, nici că vrea să plece și ea acasă.

În limbaj tehnic, ceea ce face bătrânica se numește Tehnica Rățoiul Șchiop - încercarea de a obține un acord de la celălalt „dându-te lovit”, impresionând, victimizându-te pentru a forța o decizie de cumpărare.

Funcționează? Probabil că da - în unele cazuri, pentru că dincolo de calculele matematice, suntem oameni, suntem impresionabili, iar emoțiile joacă un rol important în deciziile pe care le luăm. Probabil că funcționează și pentru că nu vorbim de sume mari - de exemplu, dacă ar cere 100 de lei în loc de 10 lei pentru funia de usturoi, probabilitatea de a cumpăra se duce spre zero.

Chiar dacă în viața de business de zi cu zi nu negociem cu aceeași bătrânică, întâlnim și acolo Tehnica Rățoiului Șchiop. Atunci când vânzătorul ne roagă să mărim comanda sau să plătim în avans luna asta „ca să pot să-mi fac și eu planul”; sau îmi cere o favoare pentru că „ne cunoaștem și lucrăm împreună de atâta timp…” Buy-erii pot forța un discount suplimentar pentru că „urlă șefu’ dacă nu mă duc la el cu o ofertă îmbunătățită cu cel puțin 5%”.

Folosirea unor astfel de tehnici de negociere funcționează atunci când vorbim de decizii de cumpărare de valoare mică - unde procesul decizional este scurt, iar implicațiile unei decizii greșite nu sunt foarte costisitoare.

Spre deosebire de acestea, în cazul angajamentelor de valoare mare, folosirea unor astfel de tehnici de negociere duce la o scădere a vânzărilor de până la 21%. E puțin probabil să grăbesc luarea unei decizii de cumpărare pentru o mașină scumpă, dacă vânzătorul îmi spune că se încheie trimestrul și trebuie să încheie și el afacerea, pentru că altfel „mă dă șeful afară.”

De multe ori, când se gândesc la negociere, oamenii se gândesc la expresii, modalități sau tehnici pe care să le folosească pentru a-l convinge pe celălalt să bată palma. Acestea pot funcționa, însă doar atunci când angajamentele sunt mici, iar implicațiile financiare ulterioare nu sunt majore.

Altfel, negocierea este despre cum pot simultan genera și pretinde valoare dintr-o afacere și mai puțin despre cum să-l fac pe celălalt.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ehei, e mare tehnica aici. Cine are talent la vorbe si stie ce poate face "expresiva" o oferta, se descurca. Nevoia te invata, dar trebuie sa si ai rezistenta la esec. Sa intaresti din piele cand nu-ti ies pasentele si sa-ti ascuti mintea in a vedea ce e vulnerabil la oferta ta. Batranica cu usturoiul e stereotipica, o ajutam, totusi, pentru ca, de foarte multe ori chiar avem nevoie de usturoiul cu care ne-a iesit in cale si ne bucura sa-i facem vanzare...ea nu are jena ca se face de ras...micul castig o face imuna la jena....
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult