Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am o problemă într-o negociere, cum s-o rezolv? Răspunsul s-ar putea să nu-ți placă

negociere - Foto: PhotoAlto / Profimedia

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Când oamenii aud că sunt consilier în negociere, mi se întâmplă adesea să fiu întrebat: „Am situația asta de negociere, ce să fac?” Pus brusc în fața unei situații și fără să am prea multe detalii, singurul răspuns credibil pe care îl pot oferi este: „Depinde!”

Când întrebi un medic bun dacă să iei o aspirină sau nu, probabil că răspunsul ar fi același. Dacă durerea de cap e cauzată de petrecerea cu prietenii din seara precedentă, aspirina s-ar putea să ajute. Migrena ar putea trece, iar medicul ar putea să-i recomande pacientului, pe lângă aspirină, și alte remedii care să ajute; de exemplu o hidratare mai puternică.

În schimb, dacă pacientul are ulcer, aspirina ar putea fi fatală. Sunt cazuri în care o banală aspirină le-a generat pacienților puternice hemoragii interne și au murit. 

Recomandarea potrivită ține de context. Înainte de a spune dacă ajută sau nu un anumit medicament, medicul are nevoie să înțeleagă cum a ajuns pacientul în această situație, ce alte lucruri au mai intervenit pe parcurs, de ce alte afecțiuni suferă pacientul sau care sunt așteptările pe care le are.

În negociere e dificil de spus dacă un anumit lucru ajută sau nu să-l mișc pe cel din fața mea de pe poziția lui, pe o poziție mai aproape de ceea ce-mi doresc.

Pentru a putea oferi un răspuns, ar trebui să știu ce s-a întâmplat până în acel moment. Care este relația dintre părți. Care sunt interesele părților sau alternativele pe care le au la dispoziție. Care sunt așteptările pe care le au și ce i-ar face să fie fericiți pentru că au bătut palma.

În șah există recomandarea ca, atunci când observi o partidă, înainte de a critica orice mutare, să verifici dacă un mare maestru nu a jucat cumva mutarea respectivă. Partida se câștigă mai degrabă legând mutările între ele, decât luându-le separat.

Nu există mutări miraculoase.

Recomandarea de a nu face niciodată ceva sau recomandarea de a face întotdeauna un anume lucru în negociere poate fi la fel de periculoasă ca aspirina de mai devreme. Nu există rețetă miraculoasă. În loc de „am situația asta, ce să fac?”, negociatorul ar trebui să se întrebe mai degrabă „dacă fac asta și nu iese cum îmi doresc, care ar trebui să fie următoare mea mișcare? Dar dacă iese?”

Compozitorul american de jazz Miles Davis obișnuia să spună că „dacă apeși greșit o notă, următoarea notă cântată decide de fapt dacă a fost bine sau nu.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult