Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Autoritățile au decis relaxarea restricțiilor în Capitală. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

Restaurante Covid

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Campania de vaccinare este încă la început și sub 10.000 de persoane apucaseră până joi să primească ambele doze necesare imunizării în fața Covid. Școlile ar urma să se redeschidă la 8 februarie. Două cazuri noi de infectare cu tulpina britanică de coronavirus au fost confimate în Capitală și niciunul dintre pacienți nu călătorise în afara țării.

Acesta este contextul în care Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă relaxarea restricțiilor în Capitală, în condițiile în care ministrul Sănătății ceruse păstrarea lor. 

„Cu 37 de voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri s-a hotărât ca de luni relaxarea mai multor măsuri restrictive”, a declarat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, care a precizat că este a treia zi consecutivă în care rata de infectare în București se situează sub pragul de 3 la mie - 2,52.

Astfel, din 25 februarie, se redeschid, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc, care vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%.

„Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare", a mai spus prefectul, potrivit Agerpres.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că măsurile au fost adoptate în baza hotărârii de guvern care stipulează acest lucru.  „Lucrurile sunt extrem de clare - dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, noi trebuie să aplicăm nişte măsuri clare, deci nu a fost dezbatere propriu-zisă, noi ca şi Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am luat act de aceşti indicatori care sunt furnizaţi de INSP şi am acţionat în consecinţă, deci a fost o decizie oarecum formală din partea acestui Comitet Municipal", a declarat Nicușor Dan.

„Este meritul bucureştenilor că am reuşit să ajungem până aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm, adică trebuie să ne uităm ce se întâmplă în Europa, să vedem ce s-a întâmplat în Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Franţa. Suntem în continuare în acest război, nu o să reuşim să ne vaccinăm în ritmul în care am dori şi atunci trebuie să păstrăm aceste măsuri pe care e meritul nostru că am reuşit să le autoimpunem: mască, distanţă socială, spălat pe mâini", a adăugat el.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în ciuda faptului că se reiau unele activități trebuie respectate în continuare regulile de protecție - purtarea măștii, distanțarea fizică și reducerea activităților. Acestea vor duce inclusiv la reducerea transmiterii noii tulpini de coronavirus, a precizat Arafat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu prea cred ca o sa se tina seama de aia 30 la suta, fiecare o sa faca cam ce vrea muschii lui ! Cred ca inainte de inceperea scolii, Bucurestiul va intra nitel in scenariul rosu, ca poate cineva de la DSP sa jucat oleaca cu cifrele, ca , deh, a gresi e omeneste !
  • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Nume check icon
   Cu siguranta.
   • Like 0
 • Baruri ,restaurante , de toate dar nu scolile , acolo ii periculos.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Pe 8 februarie se deschid școlile, așa cum era stabilit deja de vreo lună. Scrie clar în articol.
   • Like 1
  • @ Bogdan Tabarcea
   Nume check icon
   Atatea lucruri se pot intampla pana in 08.02...Nu cred ca scolile se vor deschide. Vom vedea...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult