Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Autoritățile au decis relaxarea restricțiilor în Capitală. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

Restaurante Covid

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Campania de vaccinare este încă la început și sub 10.000 de persoane apucaseră până joi să primească ambele doze necesare imunizării în fața Covid. Școlile ar urma să se redeschidă la 8 februarie. Două cazuri noi de infectare cu tulpina britanică de coronavirus au fost confimate în Capitală și niciunul dintre pacienți nu călătorise în afara țării.

Acesta este contextul în care Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă relaxarea restricțiilor în Capitală, în condițiile în care ministrul Sănătății ceruse păstrarea lor. 

„Cu 37 de voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri s-a hotărât ca de luni relaxarea mai multor măsuri restrictive”, a declarat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, care a precizat că este a treia zi consecutivă în care rata de infectare în București se situează sub pragul de 3 la mie - 2,52.

Astfel, din 25 februarie, se redeschid, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc, care vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%.

„Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare", a mai spus prefectul, potrivit Agerpres.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că măsurile au fost adoptate în baza hotărârii de guvern care stipulează acest lucru.  „Lucrurile sunt extrem de clare - dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, noi trebuie să aplicăm nişte măsuri clare, deci nu a fost dezbatere propriu-zisă, noi ca şi Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am luat act de aceşti indicatori care sunt furnizaţi de INSP şi am acţionat în consecinţă, deci a fost o decizie oarecum formală din partea acestui Comitet Municipal", a declarat Nicușor Dan.

„Este meritul bucureştenilor că am reuşit să ajungem până aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm, adică trebuie să ne uităm ce se întâmplă în Europa, să vedem ce s-a întâmplat în Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Franţa. Suntem în continuare în acest război, nu o să reuşim să ne vaccinăm în ritmul în care am dori şi atunci trebuie să păstrăm aceste măsuri pe care e meritul nostru că am reuşit să le autoimpunem: mască, distanţă socială, spălat pe mâini", a adăugat el.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în ciuda faptului că se reiau unele activități trebuie respectate în continuare regulile de protecție - purtarea măștii, distanțarea fizică și reducerea activităților. Acestea vor duce inclusiv la reducerea transmiterii noii tulpini de coronavirus, a precizat Arafat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu prea cred ca o sa se tina seama de aia 30 la suta, fiecare o sa faca cam ce vrea muschii lui ! Cred ca inainte de inceperea scolii, Bucurestiul va intra nitel in scenariul rosu, ca poate cineva de la DSP sa jucat oleaca cu cifrele, ca , deh, a gresi e omeneste !
  • Like 2
  • @ Ovidiu Gura
   Nume check icon
   Cu siguranta.
   • Like 0
 • Baruri ,restaurante , de toate dar nu scolile , acolo ii periculos.
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Pe 8 februarie se deschid școlile, așa cum era stabilit deja de vreo lună. Scrie clar în articol.
   • Like 1
  • @ Bogdan Tabarcea
   Nume check icon
   Atatea lucruri se pot intampla pana in 08.02...Nu cred ca scolile se vor deschide. Vom vedea...
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult