Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce știm despre noua tulpină de SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie. SARS-CoV-2 varianta „VUI – 202012/01” sau „B.1.1.7”

UK - Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mutațiile sunt un fenomen normal și probabilitatea apariției lor este direct proporțională și cu numărul de persoane infectate. În cazul SARS-CoV-2 aceste mutații apar într-un ritm de aproximativ de 2 ori pe lună și până în prezent sunt peste 1.000 de varianți identificați în multiple țări.

Analiza materialului genetic viral pentru depistarea mutațiilor se face în laboratoare specializate diferite de cele în care se fac testele de tip RT-PCR. Când se detectează o mutație, tulpina de virus care conține aceasta mutație se numește generic VUI (“variant under investigation” sau “varianta sub investigație”) la care se atașează data și numărul variantei. Marea Britanie are una din cele mai bune rețele de astfel de laboratoare din lume, ceea ce îi permite să detecteze astfel de variate în avans față de alte țări.

Tulpina identificată de oamenii de știință britanici și care a atras atenția autorităților și a presei este deci o variantă de SARS-CoV-2 pe care o vom regăsi fie sub numele „varianta VUI – 202012/01” sau “B.1.1.7”

După măsurătorile de laborator și simulări această tulpina este cu până la 70% mai infecțioasă decât varianta dominantă până acum. Aceasta înseamnă că ne infectăm mai ușor și ECDC estimează că rata de reproducere R are o creștere de până la 0,4, ceea ce va avea un impact dramatic asupra curbei epidemice în următoarele săptămâni. Există dovezi că ponderea tinerilor și copiilor este mai mare în rândul celor infectați cu tulpina VUI – 202012/01.

Boala COVID-19 nu pare însă să fie mai gravă și probabil nici eficiența vaccinului nu va fi afectată semnificativ. Mai multe studii sunt necesare și atât guvernele, cât și firmele farmaceutice au început deja să le facă.

Pandemia de COVID-19 va fi însă semnificativ afectată în mod negativ și toate țările rulează scenarii și fac modele pe baza cărora iau aceste decizii de închidere abruptă.

Ponderea variantei B.1.1.7 a crescut în Londra de la 26% la mijlocul lunii noiembrie la 60% în prezent. Este foarte probabil că această variantă este responsabilă în mare măsură de revenirea la creșterea accelerată, în ciuda măsurilor de protecție aflate încă în vigoare (curba mov în grafic).

(clic pe imagine pentru a mări)

După ridicarea restricțiilor de călătorie din 2 decembrie în Marea Britanie noua tulpină a fost răspândită și în restul lumii. A fost deja detectată în Danemarca, Italia, Olanda, Australia și numărul continuă să crească zilnic.

Curba epidemică din Franța are un profil similar cu cea din Marea Britanie în luna decembrie (curba albastră) care se poate datora tot variantei B.1.1.7, având în vedere că recepționează majoritatea traficului continental din Marea Britanie.

Nu știm dacă România are capacitatea de distinge între cele doua variante și nici dacă are intenția să mai monitorizeze activ epidemia de COVID-19, dar este foarte probabil că această versiune este deja prezentă în țară și ponderea sa va crește în următoarele săptămâni. Avem însă competența necesară în laboratoare universitare la Timișoara, Cluj, Iași și București, care pot face astfel de analize dacă vor fi implicate. Noul guvern va trebui să ia o decizie în privința gradului de prioritate acordat pandemiei, pentru că în acest moment simpla redobândire a controlului va însemna un efort imens.

Așadar o creștere a infecțiozității nu agravează boala individuală, dar mărește pragul la care se atinge imunizarea de turmă, chiar dacă eficacitatea vaccinului nu va fi afectată. Cu alte cuvinte, trebuie să ne vaccinăm mai mulți pentru a obține aceelași nivel de protecție împotriva epidemiei.

Pe de altă parte scăparea epidemiei de sub control permite apariția mai fecventă de variante multiple în care o tulpină din Africa de Sud e similară cu tulpina din Marea Britanie și este responsabilă de 90% din noile infecții din Africa de Sud.

O pandemie scăpată de sub control permite infectarea mai frecventă cu tulpini multiple simultan care se pot recombina mai ușor în cadrul aceluiași organism.

La fel cum tratamentul incorect al unei infecții cu antibiotice poate duce la selectarea unor forme de microorganisme rezistente la antibioticul respectiv, și tratamentul incorect al pandemiei poate duce la selectarea unor tulpini rezistente la măsurile noastre de protecție.

Este motivul pentru care țările din Asia acționează cu măsuri masive și radicale imediat cum răspândirea devine comunitară și țin epidemia sub control, în vreme ce măsurile incomplete aplicate pe jumătate din Europa și SUA nu fac decât să favorizeze apariția de tulpini mai bine adaptate să ne infecteze.

În timp virusul poate evolua pentru a produce și forme care să evite imunitatea produsă de vaccin și chiar forme mai grave de boală. Vaccinarea în acest context devine și mai importantă, alături de măsuri de limitare rapidă a numărului de infecții.

Surse:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/scientific-brief-emerging-variant.html

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/SARS-CoV-2-variant-multiple-spike-protein-mutations-United-Kingdom.pdf

https://www.sciencemag.org/news/2020/12/mutant-coronavirus-united-kingdom-sets-alarms-its-importance-remains-unclear

https://nymag.com/intelligencer/2020/12/what-is-the-new-covid-19-strain-that-shut-down-england-u-k.html

https://time.com/5923758/new-covid-strain-uk/

https://news.sky.com/story/covid-19-new-strain-found-in-denmark-netherlands-and-australia-says-who-12169262

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Jurma,nu va mai agitati,la MS ajunge “medicul” VV care va invinge ,din birou,tot ce nu a reusit doctorul Tataru alergand prin tara!Asta testand la intamplare,dar masiv,dar si vaccinand pe sistemul pus la punct “ la gata”!Ura!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult