Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce știm despre noua tulpină de SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie. SARS-CoV-2 varianta „VUI – 202012/01” sau „B.1.1.7”

UK - Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mutațiile sunt un fenomen normal și probabilitatea apariției lor este direct proporțională și cu numărul de persoane infectate. În cazul SARS-CoV-2 aceste mutații apar într-un ritm de aproximativ de 2 ori pe lună și până în prezent sunt peste 1.000 de varianți identificați în multiple țări.

Analiza materialului genetic viral pentru depistarea mutațiilor se face în laboratoare specializate diferite de cele în care se fac testele de tip RT-PCR. Când se detectează o mutație, tulpina de virus care conține aceasta mutație se numește generic VUI (“variant under investigation” sau “varianta sub investigație”) la care se atașează data și numărul variantei. Marea Britanie are una din cele mai bune rețele de astfel de laboratoare din lume, ceea ce îi permite să detecteze astfel de variate în avans față de alte țări.

Tulpina identificată de oamenii de știință britanici și care a atras atenția autorităților și a presei este deci o variantă de SARS-CoV-2 pe care o vom regăsi fie sub numele „varianta VUI – 202012/01” sau “B.1.1.7”

După măsurătorile de laborator și simulări această tulpina este cu până la 70% mai infecțioasă decât varianta dominantă până acum. Aceasta înseamnă că ne infectăm mai ușor și ECDC estimează că rata de reproducere R are o creștere de până la 0,4, ceea ce va avea un impact dramatic asupra curbei epidemice în următoarele săptămâni. Există dovezi că ponderea tinerilor și copiilor este mai mare în rândul celor infectați cu tulpina VUI – 202012/01.

Boala COVID-19 nu pare însă să fie mai gravă și probabil nici eficiența vaccinului nu va fi afectată semnificativ. Mai multe studii sunt necesare și atât guvernele, cât și firmele farmaceutice au început deja să le facă.

Pandemia de COVID-19 va fi însă semnificativ afectată în mod negativ și toate țările rulează scenarii și fac modele pe baza cărora iau aceste decizii de închidere abruptă.

Ponderea variantei B.1.1.7 a crescut în Londra de la 26% la mijlocul lunii noiembrie la 60% în prezent. Este foarte probabil că această variantă este responsabilă în mare măsură de revenirea la creșterea accelerată, în ciuda măsurilor de protecție aflate încă în vigoare (curba mov în grafic).

(clic pe imagine pentru a mări)

După ridicarea restricțiilor de călătorie din 2 decembrie în Marea Britanie noua tulpină a fost răspândită și în restul lumii. A fost deja detectată în Danemarca, Italia, Olanda, Australia și numărul continuă să crească zilnic.

Curba epidemică din Franța are un profil similar cu cea din Marea Britanie în luna decembrie (curba albastră) care se poate datora tot variantei B.1.1.7, având în vedere că recepționează majoritatea traficului continental din Marea Britanie.

Nu știm dacă România are capacitatea de distinge între cele doua variante și nici dacă are intenția să mai monitorizeze activ epidemia de COVID-19, dar este foarte probabil că această versiune este deja prezentă în țară și ponderea sa va crește în următoarele săptămâni. Avem însă competența necesară în laboratoare universitare la Timișoara, Cluj, Iași și București, care pot face astfel de analize dacă vor fi implicate. Noul guvern va trebui să ia o decizie în privința gradului de prioritate acordat pandemiei, pentru că în acest moment simpla redobândire a controlului va însemna un efort imens.

Așadar o creștere a infecțiozității nu agravează boala individuală, dar mărește pragul la care se atinge imunizarea de turmă, chiar dacă eficacitatea vaccinului nu va fi afectată. Cu alte cuvinte, trebuie să ne vaccinăm mai mulți pentru a obține aceelași nivel de protecție împotriva epidemiei.

Pe de altă parte scăparea epidemiei de sub control permite apariția mai fecventă de variante multiple în care o tulpină din Africa de Sud e similară cu tulpina din Marea Britanie și este responsabilă de 90% din noile infecții din Africa de Sud.

O pandemie scăpată de sub control permite infectarea mai frecventă cu tulpini multiple simultan care se pot recombina mai ușor în cadrul aceluiași organism.

La fel cum tratamentul incorect al unei infecții cu antibiotice poate duce la selectarea unor forme de microorganisme rezistente la antibioticul respectiv, și tratamentul incorect al pandemiei poate duce la selectarea unor tulpini rezistente la măsurile noastre de protecție.

Este motivul pentru care țările din Asia acționează cu măsuri masive și radicale imediat cum răspândirea devine comunitară și țin epidemia sub control, în vreme ce măsurile incomplete aplicate pe jumătate din Europa și SUA nu fac decât să favorizeze apariția de tulpini mai bine adaptate să ne infecteze.

În timp virusul poate evolua pentru a produce și forme care să evite imunitatea produsă de vaccin și chiar forme mai grave de boală. Vaccinarea în acest context devine și mai importantă, alături de măsuri de limitare rapidă a numărului de infecții.

Surse:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/scientific-brief-emerging-variant.html

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/SARS-CoV-2-variant-multiple-spike-protein-mutations-United-Kingdom.pdf

https://www.sciencemag.org/news/2020/12/mutant-coronavirus-united-kingdom-sets-alarms-its-importance-remains-unclear

https://nymag.com/intelligencer/2020/12/what-is-the-new-covid-19-strain-that-shut-down-england-u-k.html

https://time.com/5923758/new-covid-strain-uk/

https://news.sky.com/story/covid-19-new-strain-found-in-denmark-netherlands-and-australia-says-who-12169262

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Jurma,nu va mai agitati,la MS ajunge “medicul” VV care va invinge ,din birou,tot ce nu a reusit doctorul Tataru alergand prin tara!Asta testand la intamplare,dar masiv,dar si vaccinand pe sistemul pus la punct “ la gata”!Ura!
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult