Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autoritățile precizează că documentul privind intenția de a restricționa circulația persoanelor, publicat pe internet, NU reprezintă o decizie ci un draft . Raed Arafat: iresponsabilitate, a indus populația în eroare și panică

Raed Arafat --

Vineri, a apărut în spațiul public, pe internet, dar și în câteva publicații ce au preluat informația, draftul unui document care prevede interzicerea deplasărilor cu excepția unor motive justificate precum consulturile medicale urgente, cumpărăturile de strictă necesitate ori asistarea persoanelor vârstnice sau vulnerabile. Conform proiectului, deplasările spre serviciu ar putea fi făcute doar când este vorba despre o muncă esențială, care nu poate fi făcută de la distanță.

Grupul de Comunicare Strategică, organismul care gestionează transmiterea informațiilor oficiale, a făcut următoarele precizări:

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Facem următoarele precizări:

  1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
  2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
  3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
  4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
  5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
  6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
  7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. 

Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat, președintele Grupului de Analiză Tehnico-Științifică, a cărui semnătură apare pe draft, confirmă existența documentului, însă spune că este doar o propunere supusă analizei și că „este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse.”

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.

Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.

Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.

Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.

De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.

Din pacate iresponsabiliatateapersoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.

Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor” spune Raed Arafat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    La cum continuă lumea să se plimbe fără rost pe stradă (mai ales cei vârstnici) multe din prevederile de acolo ar trebuii aplicate cât mai urgent.
    • Like 1
  • antonia check icon
    Mare tam tam si cu draftul asta. Oamenii isi fac treaba, autoritatile trebuie sa aiba pregatite tot felul de scenarii pentru fiecare situatie potential periculoasa. Ce atata panica ? Suntem o tara de imaturi ? Toata lumea e la curent cu ce s-a intamplat in China, Italia...etc; e cineva care nu se gandeste ca doamne fereste ar putea fi la fel ? Pe de alta parte in China au oprit epidemia cu DISCIPLINA - asta e o dovada ca POATE fi oprita daca se iau masuri. Deci ...
    Lasati autoritatile sa faca ce considera de cuviinta, ascultati-i si conformati-va, si in plus luati-va ce masuri va mai da voua o siguranta ca ati facut tot ce tinea de voi ca sa va pastrati sanatatea voastra si a celorlalti. ..pentru ca ACUM e cel mai evident : ce ii afecteaza pe ceilalti- boala, somaj..etc, TE AFECTEAZA SI PE TINE IN CELE DIN URMA.
    • Like 2
  • Cred că ar trebui adoptat un plan de combatere a virusului modificat ca mod de acțiune mutând accentul de pe apărare pe atac ( cea mai bună apărare este atacul ), pentru a permite folosirea eficientă a resurselor limitate, prin concentrarea acestora pe zone. Tactica acestui plan ar trebui să fie cam așa:
    1. Se stabilesc zonele de atac în funcție de densitatea populației și a entităților economice. În funcție de aceste date se constituie echipe de specialiști și personal auxiliar, echipați și dotați cu echipamentul necesar de protecție personală, de dezinfecție și de testare precum și de impunerea a ordinii. Prioritate vor avea zonele cu persoane deja dovedite ca fiind pozitive. Pentru aprovizionarea zonelor se stabilesc măsuri stricte de decontaminare și supraveghere.
    2. Pentru fiecare zonă supusă eradicării virusului se realizează izolare strictă și supravegheată la domiciliu fără deplasări în afara locației de izolare tip de 14 zile și se testează întreaga populație din zonă. Persoanele depistate pozitiv se introduc în carantină instituționalizată. Persoanele neinfectate își reiau activitatea normală cu limitarea mobilității exclusiv în zona decontaminată.
    3, Se repetă pasul 2 până la testarea întregii populații.
    4. În final o să avem o parte importantă a populației liberă să desfășoare activități economice, iar o parte,mai mică, va fi izolată sub supraveghere și tratament specializat în vederea recuperării.
    • Like 0
  • se mai amana cateva zile si tot se pune in aplicare.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Indiferent daca era draft sau nu, cat de iresponsabil pot sa fi sa distribui un astfel de document? De ce sa faci acest lucru? De ce sa panichezi lumea fara rost? De ce sa faci atata rau, pe langa ce este acum?
    Iarasi o sa se inghesuie toata lumea la cumparaturi, daca nu au inceput deja, ca sa ne infectam si mai mult.
    Chiar nu inteleg!! Sa testezi ce? Toate lumea este deja extrem de speriata, incordata si irasicibila.
    Ar fi ideal ca aceasta persoana sa fie gasita si pedepsita conform legilor. Chiar si plimbarea cu catuse - atat de mult adulata si contestata - ar merita astfel de persoane.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Indiferent daca era draft sau nu, cat de iresponsabil pot sa fi sa distribui un astfel de document? De ce sa faci acest lucru? De ce sa panichezi lumea fara rost? De ce sa faci atata rau, pe langa ce este acum?
    Iarasi o sa se inghesuie toata lumea la cumparaturi, daca nu au inceput deja, ca sa ne infectam si mai mult.
    Chiar nu inteleg!! Sa testezi ce? Toate lumea este deja extrem de speriata, incordata si irasicibila.
    Ar fi ideal ca aceasta persoana sa fie gasita si pedepsita conform legilor. Chiar si plimbarea cu catuse - atat de mult adulata si contestata - ar merita astfel de persoane.
    • Like 0
  • Nelu M. check icon
    Analizând la rece.
    Documentul NU e un draft. A fost catalogat, adică numerotat. DACĂ era draft nu avea nevoie de numerotare.
    Cred că am fost testați, să se vadă cum am răspunde la o asemenea încercare.
    Tot documentul e plin de inconsistențe logice (dacă-l citiți cu ceva atenție avem mare grijă și de animalele de companie...)

    Pentru această scăapre domnul Arafat ar trebui să demisioneze. Știe el de ce.
    • Like 1
    • @ Nelu M.
      O solutie extrem de constructiva in aceste momente: sa demisioneze Arafat. Asta sigur ne va ajuta decisiv in lupta impotriva virusului. Fantastic...
      Imi amintesc de episodul din Italia cand in presa a scapat o informatie despre faptul ca nordul Italiei va intra in carantina. In noaptea respectiva a fost panica generala si enorm de multi au plecat in sud, contribuind la raspandirea virusului in toata tara. Dar se pare ca nu invatam nimic.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult