Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Vă rugăm să ne ajutați pentru a rezista în această bătălie!" Apel disperat din partea managerului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Medic pneumo Iași

Apel disperat pentru donații venit din partea managerului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, Cristina Grigorescu. Nu mai sunt materiale sanitare de protecție. Nu sunt spații amenajate pentru triajul bolnavilor. În condițiile în care Spitalul de Boli Infecțioase alocă a treia secție doar bolnavilor depistați cu coronavirus, Pneumoftiziologia intră în prima linie a frontului. Cu mâinile goale. Medicii cer ajutor. Un interviu marca Republica.

Care este situația stocurilor cu materiale sanitare. De ce acest apel disperat?

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristina Grigorescu: Până în prezent noi ne aprovizionăm din banii pe care îi avem, din bugetul spitalului nostru. Nu am primit nici un fond de rezervă iar prețurile la materialele de protecție au crescut de peste 4.000 de ori. O mască simplă care costa acum trei luni 10 bani acum costă 4-5 lei și nu se găsește. Măștile de protecție au ajuns la sume astronomice, 50-70 de lei.Noi suntem eșalonul doi după Spitalul de Boli Infecțioase, noi la ora actuală vom prelua în prima etapă cazurile grave de gripă la terapie intensive în cazul în care spitalul de infecțioase devine plin de pacienți cu coronavirus.

Avem o pandemie de coronavirus și în paralel o epidemie de gripă.

Situația gripei? Avem deja cazuri de gripă la terapie intensivă, așteptăm de la Spitalul Sfântul Spiridon să vină la noi după rezultatele testelor.

Cât de greu vă este să vă aprovizionați cu materiale de protecție pentru cadrele medicale?

După cum știți este o vânătoare continua pe toate site-urile de licitație electronică pentru materiale care sunt foarte puține și dispar imediat. Furnizorii cer plata în avans sau la 15 zile. Conform Ministerului Sănătății pentru măsurile de pregătire a spitalelor, zona de triaj trebuie să cuprindă pentru personal halate de unică folosință sau combinezon, viziere pe care noi nu le avem, doar de la Dedeman avem câteva perechi de ochelari de protecție donate, două rânduri de mănuși, calotă sau cagulă pentru că pacienții tușesc și să nu uităm scenariile care sunt mai prezente la noi adică pacient cu posibilă tuberculoză pulmonară. Nu s-a terminat epidemia de gripă și avem pacienți care vin și cu gripă.

Nici zonele de triaj nu sunt amenajate

Noi am făcut deja măsurători, s-au făcut deja scenariile și cum trebuie făcute corturile, terapia intensivă care va cuprinde 20 de paturi pentru coronavirus într-un stadiu mediu, iar pentru cazurile grave 15 paturi la terapie intensivă dotate cu tot . Avem doar cu 6 ventilatoare. Am făcut hârtie la Ministerul Sănătății, nu am primit niciun răspuns sigur sunt copleșiti de cereri pentru că nimeni nu a crezut că se va ajunge aici.Am primit o cantitate de dezinfectant mică, firma cu care aveam contact a spus că nu au cum să ne onoreze comanda pentru că e blocată producția pentru Franța.

Îmbolnăvirea medicilor ar fi o catastrofă, pentru chirurgia toracică suntem singurul centru din Moldova cu 6 medici. Medicii pentru bronhologie care asigură întreaga regiune, medicii de la terapie intensive care sunt ultraspecializați în partea de plămân.

Cum pot ajuta ieșenii?

Avem nevoie de produse nu de bani, există la ora actuală. Și noi v-am ajutat ca medici. Acum e momentul să ne ajutați voi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ” ... e blocată producția pentru Franța” ; deci ar fi posibil să livreze mai mult (în țară) dar ... (producătorii) se uită întâi la profit și abia pe urmă (dacă mai rămâne ceva) la ”ai noştri” ! Nici starea de urgență nu poate reglementa un astfel de conflict ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult