Sari la continut
Republica
Comunicare

Avataruri generate de AI pe post de prezentatori. Cum e folosită inteligența artificială pentru a răspândi propaganda guvernamentală în Venezuela

Inteligență  artificială - imagine concept

Să vorbim puțin despre cum se folosește inteligența artificială pentru a răspândi în online dezinformarea și propaganda pro-guvernamentală.

Unul dintre aceste cazuri este Venezuela, acolo unde rețelele sociale au înregistrat o creștere de „persoane” generate de inteligență artificială care răspândesc informații greșite sau false despre economia țării. O serie de videoclipuri care promovează Venezuela au început să fie distribuite la televiziunea de stat, folosind gazde americane aparent vorbitoare de engleză. Videoclipurile au apărut pentru prima dată pe un canal de YouTube numit House of News Español, iar gazda acestora era un „bărbat” alb și blond care vorbea în limba engleză. Unul din cele mai vizionate videoclipuri se numește: „Venezuela și economia, mit sau realitate?”, iar „prezentatorul” încearcă să demonstreze că economia Venezuelei nu este „cu adevărat distrusă”, așa cum susțin mulți analiști internaționali.


Avataruri care pot juca orice rol, de la prezentator la medic

Într-un alt videoclip, un alt „prezentator”, de data asta de culoare, discută despre profiturile generate de Caribbean Series, un turneu profesionist de baseball desfășurat spre finalul lunii februarie la Caracas (capitala Venezuelei). Prezentatorul spune că au fost cumparate biletele în valoare de 10 milioane pentru vizionarea meciurilor de baseball, precum și mâncare în valoare de 7 milioane de dolari. Publicația americană scrie că datele par surprinzătoare, având în vedere că guvernul de la Caracas nici măcar nu a dezvăluit cât a costat construirea a două stadioane în timp record, pe fondul stării economice precare din țară, care, potrivit autorităților de la Caracas, a fost cauzată de sancțiunile internaționale.

Iată un alt videoclip, în care un prezentator laudă presupusă explozie a turismului din Venezuela, spunând că milioane de cetățeni s-au adunat în insulele din Marea Caraibilor pentru a petrece. Într-un un alt video distribuit pe scară largă pe rețelele sociale se insinuează că guvernul interimar anti-Maduro a fost implicat într-o presupusă gestionare defectuoasă de sute de milioane de dolari înainte de recenta dizolvare, „prezentatoarea” concluzionând că „venezuelenii nu simt de fapt că există vreo opoziție față de guvern”.

Toate aceste povești sunt false, iar „prezentatorii” nu există, ci sunt avataruri. Acestea au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale din catalogul software-ului companiei Synthesia ce are disponibilă o ofertă de peste o sută de chipuri multirasiale. Pe lângă faptul că Synthesia pune la dispoziție avataruri îmbrăcate în gazde de televiziune, există și unele care pot fi făcute să arate ca un medic sau un director de firmă. De asemenea, aceste avataruri pot arăta ca niște persoane reale care poartă cască de construcție sau ca o femeie ce poartă hijab ori un bucătar sau chiar ca Moș Crăciun.

„Cu un abonament de doar 30 de dolari pe lună, clienții companiei Synthesia pot introduce un script scris pentru software pentru ca apoi să fie generat un videoclip ultra-realist cu voci disponibile în peste 100 de limbi și accente și făcute să se sincronizeze cu gura avatarului”

The New York Times scria la începutul lunii februarie că unele dintre avatarurile din acest catalog au fost folosite anul trecut într-o campanie de dezinformare pro-China.

Videoclipurile cu prezentatorii falși care vorbesc despre starea economică a Venezuelei au avut sute de mii de vizualizări pe YouTube și au devenit virale pe aplicații sociale precum TikTok. În plus, au fost difuzate la postul de stat Venezolana de Televisión, principalul purtător de cuvânt al regimului condus de Nicolás Maduro.

Susținătorii stilului guvernamental asociat cu fostul președinte venezuelean Hugo Chávez au folosit deja roboți și armate de troli plătiți pe rețelele sociale precum Twitter pentru a promova anumite hashtag-uri și pentru a modela conversația online.

Acum, în timp ce lumea încă încearcă să înțeleagă avantajele și dezavantajele ChatGPT, aparatul complex de propagandă care încearcă să ascundă criza venezueleană a încorporat rapid inteligența artificială în artileria sa digitală, după cum precizează cotidianul El Pais.

Cu un abonament de doar 30 de dolari pe lună, clienții companiei Synthesia pot introduce un script scris pentru software pentru ca apoi să fie generat un videoclip ultra-realist cu voci disponibile în peste 100 de limbi și accente și făcute să se sincronizeze cu gura avatarului.

 Compania a fost creată în 2017 de către antreprenori și cercetători din universitățile din Statele Unite și Europa, potrivit site-ului său. Catalogul de avataruri este alcătuit din „gemeni digitali”, actori care au furnizat imaginile și au fost plătiți pentru ele, mai spune compania în secțiunea de întrebări frecvente. Reprezentanții companiei mai spun că ei promovează un tip numit „mass-media sintetică”, pe care îl descriu ca fiind „una dintre cele mai interesante evoluții în ceea ce privește progresele recente de învățarea profundă”. Mai mult, compania Synthesia subliniază tot pe site-ul său că încearcă să-i ajute pe oameni să creeze conținut numai în scopuri comerciale, deoarece „conținutul politic, sexual, personal sau discriminatoriu” nu este tolerat.

Combustibil pentru marea epidemie a dezinformării

Însă jurnaliștii de la El Pais spun că acest „progres recent de învățarea profundă” este, de asemenea, legat de tehnica deepfake care se află în spatele acestei tehnologii și reprezintă „un fel de combustibil” pentru marea epidemie a dezinformării.

Videoclipuri similare produse recent prin folosirea software-ului Synthesia au fost folosite pentru a promova propaganda în zone precum Africa și Asia în primele trei luni ale acestui an.

Venezuela sub regimul condus de Nicolás Maduro și partidul său socialist a devenit una dintre cele mai izolate țări din lume și a fost lovită de o hiperinflație cronică și de o penurie de alimente. Venezuelei i se mai aduc acuzații de trafic de droguri cu compactitatea statului, precum și că favorizează un climat în care sunt viciate drepturile cetățenilor și libertatea presei. Însă, conform unui videoclip în care apare un avatar pe nume Noah, toate aceste acuzații „sunt exagerate”.

„Inteligența artificială s-a democratizat și a devenit accesibilă. Mulți oameni au acces la acest tip de software și pot să facă aceste videoclipuri din ce în ce mai realiste”, a explicat Héctor Mazarri, cercetător în cadrul Cazadores de Fake News, o organizație care analizează și verifică știrile legate de Venezuela. „Ceea ce vedem este o încercare organizată de a împinge anumite narațiuni favorabile guvernului. Deși un utilizator instruit poate detecta erorile, acest lucru se face astfel încât nimeni să nu fie scutit de a nu crede mesajul”, adaugă Héctor Mazarri.

„Dezinformarea este o problemă globală și scopul ei este să ne facă să devenim neîncrezători în tot ceea e în jurul nostru și să creeze polarizare. De aceea este necesar să se creeze o comunitate de info-cetățeni, astfel încât oamenii să înțeleagă cum funcționează acest lucru și să pună o mare parte din informațiile care ajung la ei în carantină pentru a limita impulsul maselor de distribui mai departe sau de a crede în acele informații”, se mai arată în precizările lui Héctor Mazarri pentru El Pais.

„Ecosistemul propagandei din Venezuela se hrănește cu orice tip de conținut care ar putea fi util pentru a alimenta narațiunile guvernului lui Nicolás Maduro”

Din 2018, observatorul ProBox monitorizează tendințele socio-politice pe rețelele sociale din Venezuela, Cuba, Nicaragua și El Salvador. Urmărirea îndeaproape a mecanismelor de propagandă a partidului de guvernământ din Venezuela a permis acestui grup să identifice mai multe modele de dezinformare. Unul dintre acestea presupune faptul că în fiecare zi, la începutul zilei, contul de Twitter al Ministerului Comunicațiilor și Informațiilor din Venezuela publică un hashtag care va fi apoi dus în tendințe în ziua respectivă datorită unei val masiv de postări care sunt realizate de o armată de persoane plătite pentru a face acest lucru. „Asta se face cu intenția de a face opinia publică internațională să creadă anumite narațiuni. În principal este vorba despre generarea de propagandă, distragerea atenției, schimbarea narațiunii”, explică Estefanía Da Silva, coordonator general al ProBox.

„Ecosistemul propagandei din Venezuela se hrănește cu orice tip de conținut care ar putea fi util pentru a alimenta narațiunile guvernului lui Nicolás Maduro”, spune la rândul său Adrián González, directorul executiv al organizației neguvernamentale din Venezuela Cazadores de Fake News.

Utilizarea tehnologiei Synthesia a fost folosită recent și pentru a susține regimul militar al președintelui interimar din Burkina Faso

După ce au fost postate pe YouTube, videoclipurile sunt adesea distribuite pe Twitter și Tik Tok de personalități minore din spațiul public venezuelan pro-guvernamental, care le prezintă ca fiind mesaje pozitive despre Venezuela din partea unor instituții media străine. Acest lucru a devenit deosebit de problematic, mai remarcă González, mai ales când aceste videoclipuri create cu ajutorul AI au apărut la televiziunea de stat, iar gazdele emisiunilor de știri le-au redat direct din tweet-uri în emisiunile lor.

Această tactică permite în același timp gazdelor să evite responsabilitatea pentru conținutul videoclipurilor, deoarece acesta provin de pe rețelele sociale. „Teoria este că toate acestea fac parte dintr-o strategie organizată", a spus González. „Nu poți atribui direct aceste videoclipuri guvernului lui Nicolas Maduro tocmai pentru că acest tip de conturi sub acoperire și operațiuni de influență sub acoperire sunt concepute astfel încât să nu existe nicio legătură care să permită atribuirea”, a adăugat acesta.

Există o mulțime de oameni din afara Venezuelei care ar spune: „Ei bine, am văzut videoclipul și nu pare real. Dar venezuelenii nu observă asta cu adevărat”, a explicat González, care precizează că aceste videoclipuri „sunt create pentru publicul venezuelean”.

Utilizarea tehnologiei Synthesia a fost folosită recent și pentru a susține regimul militar al președintelui interimar din Burkina Faso, Ibrahim Traore, care a preluat puterea țării în timpul unei lovituri de stat din septembrie 2022. La sfârșitul lunii ianuarie, mai multe videoclipuri cu avataruri care vorbesc engleza cu accent american și spun că susțin guvernul lui Traore au început să se răspândească pe grupuri de WhatsApp și Facebook din Africa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De ce ne trebuie A.I ?...ca sa ne demonstram noua insine ca stim depre noi ?....suntem chiar asa de singuri in Univers de ne trebuie o dadaca virtuala ? O zi buna va doresc !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult