Sari la continut
Republica
Comunicare

„Riscuri profunde pentru societate și umanitate”. Avertismentul a 1.000 de experți, alături de Elon Musk, privind antrenarea de sisteme de inteligență artificială mai puternice decât GPT-4

Chat GPT.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi gestionabile", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială și manageri din domeniul AI, notează Reuters.

Semnatarii - între care regăsim nume grele din zona inteligenței artificiale, precum directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, cercetători de la DeepMind a companiei Alphabet, printre care Yoshua Bengio și Stuart Russell - solicită o pauză de șase luni în antrenarea unor sisteme mai puternice decât modelul GPT-4 recent lansat de OpenAI din cauza unor potențialele riscuri pentru societate și umanitate.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență uman-competitivă pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată ample cercetări și după cum recunosc laboratoarele de vârf de inteligență artificială”, argumentează semnatarii, scrie Hotnews.ro.

În scrisoare sunt detaliate potențiale riscuri la adresa societății și civilizației din cauza sistemelor de inteligență artificială ce pot provoca dereglări economice și politice, documentul solicitând dezvoltatorilor de astfel de sisteme să colaboreze cu factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare.

Aceasta vine în contextul în care forța de poliție a UE, Europol, s-a alăturat luni valului de preocupări etice și juridice cu privire la inteligența artificială avansată precum ChatGPT, avertizând cu privire la potențiala utilizare abuzivă a sistemului în încercările de phishing, dezinformare și criminalitate informatică.

Musk, al cărui producător de automobile Tesla folosește inteligența artificială pentru un sistem de pilot automat, și-a exprimat în mod vehement îngrijorarea cu privire la inteligența artificială.

De la lansarea sa de anul trecut, ChatGPT al OpenAI, susținut de Microsoft, a determinat rivalii să accelereze dezvoltarea unor modele lingvistice similare de mare amploare, iar companiile să integreze modele generative de inteligență artificială în produsele lor.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, nu a semnat scrisoarea, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Future of Life. OpenAI nu a răspuns imediat la solicitarea de declarații.

„Scrisoarea nu este perfectă, dar spiritul este corect: trebuie să încetinim până când vom înțelege mai bine implicațiile", a declarat Gary Marcus, profesor emerit la Universitatea din New York, semnatar al scrisorii.

„Ele pot provoca daune serioase... marii jucători devin din ce în ce mai secretoși cu privire la ceea ce întreprind, ceea ce face ca societății să-i fie greu să se apere împotriva oricăror efecte negative care s-ar putea materializa”, a adăugat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Nu știu cât ar trebui să încetinim, dar ar trebui să regularizăm mai repede, ca de exemplu implementarea obligatorie a unui cod moral predefinit pentru aceste programe.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult