Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Aventura unei tinere mame care a reușit să aducă la Arad un aparat de testare pentru coronavirus, cu ajutorul unor oameni care fac bine

Luni seară, Anamaria Popa, fondatoarea organizației Cetatea Voluntarilor din Arad, și-a culcat fetița în vârstă de un an și jumătate. Pe la ora 10:00, când cea mică a adormit, mama a ieșit din casă și, împreună cu un echipaj al Poliției Locale, a plecat să întâmpine un transport prețios.

În acea noapte, a ajuns la Arad un aparat Realtime PCR de testare pentru coronavirus, care să ajute la diagnosticarea celor infectați. Câteva ore mai târziu, Anamaria Popa i-a întâmpinat pe inginerii de la Iași veniți să îl pună în funcțiune. Marți după-amiază, dispozitivul amplasat în cadrul Direcției de Sănătate Publică avea toate componentele instalate.

Iar marți seară, realiza primele teste pentru pacienții din Arad. 

Aparatul de testare a fost achiziționat, împreună cu 5.000 de teste PCR, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, care a donat, în acest scop, 150.000 de euro în Fondul de Urgență creat de Asociația pentru Relații Comunitare. Fondul este destinat sprijinirii luptei împotriva coronavirusului.

„Am primit un telefon de la Asociația pentru Relații Comunitare, iar fetele de acolo m-au întrebat: Aveți nevoie de un aparat PCR? Am sunat, la rândul meu la DSP și la Consiliul Județean, iar răspunsul a fost: De urgență! Scopul meu este să mă asigur că acest aparat va fi folosit la capacitate maximă și că va fi folosit de cine trebuie. Este o nevoie uriașă de teste la Arad, unde suntem pe locul 2 la decese provocate de coronavirus. Avem oameni care intră în țară prin punctul de trecere al frontierei, avem carantinați și izolați la domiciliu”, spune Anamaria Popa.

Produse de igienă pentru persoanele aflate în carantină și materiale de protecție pentru medici

Încă de la declanșarea crizei COVID-19, organizația pe care o conduce s-a implicat în asigurarea materialelor necesare atât pentru cei aflați în carantină, cât și pentru personalul medical. 

„Am început prin a identifica nevoile. Iar nevoile erau reprezentate de produse de igienă pentru cei din carantină, de la tampoane până la șampon, și materiale de protecție pentru personalul medical. Am început să strângem donații și în prima zi am reușit să adunăm 20.000 de euro, pe care i-am folosit în acest scop”, povestește ea. În scurt timp, aveau însă să-și dea seama că nu este suficient.

Anamaria Popa a început să facă voluntariat de foarte tânără. S-a implicat, mai întâi în îngrijirea bebelușilor abandonați în spital. Apoi, a organizat programe destinate copiilor din toate clasele sociale. „Oamenii au început să prindă drag de noi și am început să primim din ce în ce mai multă susținere. În urmă cu patru ani însă, nepoțica mea s-a îmbolnăvit de leucemie limfoblastică de tip B, la doar 11 luni. Ne-a dat peste cap și ne-am dat seama că tot ce făceam noi până atunci nu mai conta, pentru că aveam acum altceva de făcut. Aveam de salvat un suflet mic. M-am resetat, m-am reorganziat și am reușit să strâng banii de tratament. Noi ne-am dus pe miza că nu va trăi, dar că noi o să facem tot ce putem. Astăzi Ruxandra, nepoțica mea, trăiește și urmează să împlinească 5 ani”, povestește Anamaria Popa.

În 2017, Asociația Cetatea Voluntarilor și-a propus să renoveze etajul în care funcționa Secția de Boli Infecțioase pentru Copii din Arad. „Ne-am propus să renovăm un etaj și am renovat patru, între care o secție de neonatologie și un ambulatoriu integrat pentru boli infecțioase, pe care l-am transformat dintr-un beci într-un loc în care pot fi tratați copiii la standardele secolului 21. Ne apuscaserăm și de-al cincilea etaj, dar din cauza coronavirusului am oprit șantierul și ne-am resetat. Ne-am decis să îi ajutăm pe medicii și asistentele care au nevoie de noi și care au încredere în noi”, spune Anamaria Popa. Una dintre nevoi, era dotarea cortului de triaj din spital cu o lampă cu ultraviolete, care a fost adusă de la ambulatoriul integrat. „Am dus la izolări la maternitate încă o lampă UV și după aceea a început nebunia”, explică Anamaria Popa.

Pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă testarea susținută pentru a-i identifica din timp pe cei infectați.

Este exact ceea ce face aparatul PCR montat marți. „Trebuie să ne pregătim pentru valul rău ce va veni”, spune Anamaria Popa. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult