Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Aventurile unui scriitor care „nu se vinde”: cu o privire vădit disprețuitoare, doamna librăreasă m-a trimis la plimbare

librarie - detaliu

Foto: Deyan Georgiev / Panthermedia / Profimedia

Dezamăgirea mea contează prea puţin şi oricum, e mai mult legată de limitarea onoraților afacerişti ai cărţii în ceea ce priveşte simţul lor comercial, decât de stima mea de sine, ce ar fi putut să fie serios ştirbită, deşi e la fel de intactă ca şi înainte.

Recent mi-am luat bocceluţa şi m-am dus la câteva librării să văd cum şi în ce fel s-ar putea pune în vânzare cartea de eseuri pe care am lansat-o acum câteva luni. S-au legat discuții, caut soluţii, aștept ca cineva să primească oferta mea, în contextul în care prea puțin mă interesează câștigul financiar pe care l-ar putea genera cartea.

Însă la prima dintre librării (una veche în oraş), o doamnă – ceva mare pe acolo – fără niciun chef de vorbă despre un asemenea subiect – mi-a spus că ei nu iau cărţi de la autori. Vorba i-a fost însoţită de o privire vădit dispreţuitoare, de parcă aş fi vrut să îi vând aspiratoare, cu forţa. Şi nici atunci n-ar fi fost justificată acea căutătură, parcă anume studiată şi folosită şi cu alte ocazii pentru ăştia... ca mine. Aproape că mi-a fost ruşine că am scris o carte.

I-am spus, desigur cu toată politețea, că volumul poate veni şi prin editură. „Ce editură?” m-a întrebat doamna cu acelaşi aer de superioritate omnipotentă asupra vieţii bietei mele cărţi. „Editura X, a universității din oraș”, am răspuns, iar dânsa a dezvoltat: „Nu” – şi mi-a întors spatele, dând să plece. „Nu vă supăraţi, nu, ce?” mi-am luat curajul să forţez nota. „Ce nu pricepeţi? Nu luăm cărţi la vânzare.”

Am mulţumit şi am plecat cu grijă deosebită ca nu cumva, din întâmplare, uşa librăriei să se trântească şi să dau impresia că m-am simţit lezat în orgoliul meu de autor oricum necunoscut. 

Acum... ce nu pricep eu este cum au ajuns miile de cărţi pe rafturile respectivei librării, căci singure nu cred că ar fi în stare de o asemenea performanță. Cel mai probabil cineva le-a strecurat acolo fără ştirea doamnei, şefă de librărie sau ce funcţie o fi având.

Apoi, nu pricep nici din ce mănâncă angajaţii de acolo, dacă nu din vânzarea de carte, pe care ei nu o cumpără ca să o revândă, ci îşi opresc un comision din preţul celor vândute.

De mine sau de carte nu mă simt dezamăgit, întrucât discuţia nu a ajuns atât de departe, nici în amănuntul textului, nici asupra temelor pe care o tratează şi nici măcar pe suprafața, modestă grafic, ce e drept, a coperţii. Atunci, măcar, doamna ar fi putut să ignore opinia că nicio carte nu poate fi judecată după coperţi.

În cele din urmă nu de valoarea cărţii e vorba aici, deși a fost apreciată de filozofi și antropologi, ci de faptul că by default, respectiva librărie nu primeşte cărţi spre vânzare. Ori poate că primește, dar am greşit eu cu ceva, totuşi... pentru că nu am văzut cârnaţi pe rafturi și nici măcar pixuri sau alte produse de birotică.

Aşa că am rămas cu iluzia că am scris o carte bunicică, ce poate conţine câteva idei originale și care aminteşte lumii de azi unele chestiuni vechi, dar de bun simţ, pentru care nici n-ar fi fost nevoie de vreo carte. Adică, într-o lume cumsecade, scrierea mea ar fi trebuit să fie inutilă pe alocuri. Partea ei ipotetic utilă rămâne ferită de cunoaşterea câtorva eventuali cititori, pentru că în cele din urmă am înţeles: librăria respectivă nu primește cărţi la vânzare.

De ce nu am fost dezamăgit? Pentru că nu am avut nicio așteptare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Nu sunt un mare cititor, dar din cand in cand, mai pun mana pe o carte. ultimele cred ca le-am primit (achizitionate de prieteni pe sistemul click bait, dupa titlu). din pacate, odata ce carte a devenit "o realizare", ea a fost adaugata fortat pe diverse liste. unii au scapat de puscarie scotand carti, unii au facut doctorate sau au acumulat diverse puncte in diverse situatii. daca te uiti atent, in marea majoritate a cazurilor, editurile din spatele acestor carti sunt similare cu cea folosita de tine. nu inseamna ca o astfel de editura nu scoate si carti cu ceva plus valoare dar e un efect pervers al ridicarii carii pe un piedestal. doamna aia practic nu avea chef de explicatii. practic ea stie ca sistemul din care libraria face parte s-a format in zeci de ani si functioneaza (pentru plata angajatilor). astfel de librarii sunt eminamente traditionaliste, nu au oameni si nici bugete de "inovatie". deci nimic nou sub soare. probabil ca tine sunt multi autori, cu scrieri bune, care au murit pana sa ajunga sa fie cititi. daca tu crezi in scrierea ta, poti incerca si in directii mai putin traditionaliste, gen pusul la vanzare pe amazon si "popularizarea" link-ului cartii in diverse forme, in functie de cercul de adresabilitate. numai bine!
    • Like 1
    • @ Gabriel
      Multumesc pentru ganduri si sfat. Poate gresesc, dar nu sunt genul care sa dea din coate. Eu nu am de redus nicio pedeapsa privativa de libertate...
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Multumesc pentru comentariu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult