Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mircea Cărtărescu povestește cum arată "blestemul" notorietății în România. „Înotam la Therme, când din spate aud: Uite-l pe Liiceanu!”

Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a povestit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că ani întregi i-a fost teamă să fie recunoscut pe stradă și că, uneori, a trecut prin momente neplăcute, „Am fost oprit, admonestat, nu am fost lovit, dar nu e plăcut. Când ești la cumpărat cămașa vine cineva să zică că ești nemernicul lui Băsescu”. Din fericire, mult mai des se întâmplă ca oamenii să vină să își exprime admirația față de cărțile lui. „Vin oameni care mă iubesc, au citit cărțile, sunt momente foarte plăcute, momentele acelea în care eu încep să cred că nu scriu degeaba. Ceea ce zice un om în metrou e mai din suflet, mai uman decât cronicile făcute de experți”, a spus Cărtărescu.

Însă i s-au întâmplat să fie luat drept altcineva. „Eram la Therme, din spate aud: Uite-l pe Liiceanu. Intru în avion, stewardesa se uită la mine, mă așez, ea zice că avem onoarea să-l avem în avion pe Mircea Badea. Ultima dată, acum 3 zile, aud un scrâșnet de mașină, eram la volan, un ins vine la mine cu mâna întinsă: Domnul Mungiu, ce bucurie!”, a povestit Mircea Cărtărescu.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24, începând de la 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    "Ceea ce zice un om în metrou e mai din suflet, mai uman decât cronicile făcute de experți”, a spus Cărtărescu.
    E de înțeles, când elita criticii literare nu te mai place, considerând, aproape unanim, că de la Orbitor, n-ai mai scris nimic remarcabil, pare normal, într-un fel, să te agăți de oamenii din metrou, care te gratulează. Poate îți vor da și un Premiu Nobel, Premiul Nobel de la Metrorex.
    • Like 2
  • Liviu, arta si politicul s-au amestecat de pe vremea grecilor antici, nu aia e problema. Problema e cand se cumpara oameni, gen cum l-a cumparat Ponta pe Caramitru cu buget pentru Teatrul National, sau PSD-ul cu indemnizatiile pentru artisti, sau artisti populari pusi sa pupe-n cur PSD-ul, gen Tudor Gheorghe care a declarat sus si tare ca-l sustine pe Ponta. Arta a avut deseori un rol critic asupra politicului, si mereu au existat "shills" pentru regim, dar acum aud prea putine voci care sa critice guvernul. La lipsa de arta si cultura din tara noastra, ar trebui sa urle toti care au facut sau fac arta. Pentru ca nu poti face arta si sa tii cu PSD-ul.
    • Like 2
  • Liviu check icon
    E urât când se amestecă politicul în artă. Să fie ăsta motivul pentru care nu se mai vorbeşte nimic de Octavian Paler?
    • Like 0
  • Profesorul meu de scriitura de presa zicea: "Daca dupa ce citesti un text prima intrebare e: "si ce-i cu asta??" inseamna ca textul ala e inutil. Daca nu aduce ceva nou, util, interesant, nu-l mai scrieti". Ma gandesc ca e bine sa impart asta cu voi. Sunteti singurii care mai miscati in media de pe la noi, daca o luati si voi razna si o lasati pe fata asta sa-l aduleze asa, inutil, pe pareristul Cartarescu, e trist. Scriti (!), frate, ceva despre el cand mai scoate o carte, un eseu, o epigrama! Ca acu' scriti, nu scrieti.
    • Like 1
  • Nu pot să creeeeeeeeed! Aia cu Mircea Badea e făcută, dă-o-n...:))))))))))))
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult