Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mircea Cărtărescu povestește cum arată "blestemul" notorietății în România. „Înotam la Therme, când din spate aud: Uite-l pe Liiceanu!”

Mircea Cartarescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a povestit în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, că ani întregi i-a fost teamă să fie recunoscut pe stradă și că, uneori, a trecut prin momente neplăcute, „Am fost oprit, admonestat, nu am fost lovit, dar nu e plăcut. Când ești la cumpărat cămașa vine cineva să zică că ești nemernicul lui Băsescu”. Din fericire, mult mai des se întâmplă ca oamenii să vină să își exprime admirația față de cărțile lui. „Vin oameni care mă iubesc, au citit cărțile, sunt momente foarte plăcute, momentele acelea în care eu încep să cred că nu scriu degeaba. Ceea ce zice un om în metrou e mai din suflet, mai uman decât cronicile făcute de experți”, a spus Cărtărescu.

Însă i s-au întâmplat să fie luat drept altcineva. „Eram la Therme, din spate aud: Uite-l pe Liiceanu. Intru în avion, stewardesa se uită la mine, mă așez, ea zice că avem onoarea să-l avem în avion pe Mircea Badea. Ultima dată, acum 3 zile, aud un scrâșnet de mașină, eram la volan, un ins vine la mine cu mâna întinsă: Domnul Mungiu, ce bucurie!”, a povestit Mircea Cărtărescu.

Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24, începând de la 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu, arta si politicul s-au amestecat de pe vremea grecilor antici, nu aia e problema. Problema e cand se cumpara oameni, gen cum l-a cumparat Ponta pe Caramitru cu buget pentru Teatrul National, sau PSD-ul cu indemnizatiile pentru artisti, sau artisti populari pusi sa pupe-n cur PSD-ul, gen Tudor Gheorghe care a declarat sus si tare ca-l sustine pe Ponta. Arta a avut deseori un rol critic asupra politicului, si mereu au existat "shills" pentru regim, dar acum aud prea putine voci care sa critice guvernul. La lipsa de arta si cultura din tara noastra, ar trebui sa urle toti care au facut sau fac arta. Pentru ca nu poti face arta si sa tii cu PSD-ul.
  • Like 1
 • Liviu check icon
  E urât când se amestecă politicul în artă. Să fie ăsta motivul pentru care nu se mai vorbeşte nimic de Octavian Paler?
  • Like 0
 • Profesorul meu de scriitura de presa zicea: "Daca dupa ce citesti un text prima intrebare e: "si ce-i cu asta??" inseamna ca textul ala e inutil. Daca nu aduce ceva nou, util, interesant, nu-l mai scrieti". Ma gandesc ca e bine sa impart asta cu voi. Sunteti singurii care mai miscati in media de pe la noi, daca o luati si voi razna si o lasati pe fata asta sa-l aduleze asa, inutil, pe pareristul Cartarescu, e trist. Scriti (!), frate, ceva despre el cand mai scoate o carte, un eseu, o epigrama! Ca acu' scriti, nu scrieti.
  • Like 1
 • Nu pot să creeeeeeeeed! Aia cu Mircea Badea e făcută, dă-o-n...:))))))))))))
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult