Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avertismentul unui medic: Dacă nu schimbăm ceva în modul de administrare a antibioticelor, vom ajunge să murim ca în era de dinainte de antibiotice, de boli bacteriene obișnuite, ca apendicita și pneumonia

antibiotic Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Aproape trei sferturi dintre părinții care merg la spital cu copii cu stări febrile se așteaptă să primească o rețetă bazată pe antibiotic. „Acest lucru este greșit”, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, cel care a realizat, alături de rezidenții săi, sondajul a cărei concluzie o vede drept una îngrijorătoare.

„Mi se pare îngrijorătoare percepția generală a oamenilor. Am făcut acum câțiva ani, împreună cu rezidenții mei, un chestionar anonim pentru părinții care veneau cu copii cu stări febrile - aproape trei sferturi se așteaptă să primească o retetă pentru antibiotice. Ceea ce e gresit, pentru că, din punct de vedere statistic, din 100 de boli acute respiratorii ale copilului mic, 80 sunt boli virale, deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare”, a subliniat medicul Mihai Craiu, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Medicul a explicat că abuzul de antibiotice duce la scăderea imunității.

„Antibioticele omoară singurii nostri soldați care participă la instruirea noastră imună, respectiv microbiomul intestinal. Antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infectii, de aceea avem rata infecțiilor nosocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți. Dacă de mic copil acel pacient a primit 7-8- 10 cure de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai performanți”, a explicat medicul.

Dr Mihai Craiu spune că de multe ori nu este de vină doar părintele, care solicită antibioticul, e de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă „dacă mai face 2 zile de febră copilul, uite, asta e reteta de antibiotic”. „Ceea ce e profund greșit. Rezolvă problema de timp pentru doctor, că nu mai vin X copii înapoi, dar răspunsul corect al tuturor experților OMS e - dacă faci mai mult de 2 zile febră, înapoi să te mai consult încă o dată, sau să facem investigații. Automedicația e de departe cea mai mare eroare”, a punctat medicul pediatru.

Antibiotice oricum primim, a continuat medicul, pentru că acestea sunt folosite și în agricultură și în zootehnie. „Dacă nu schimbăm ceva în modul în care administrăm antibioticele, nu zic numai noi, românii, în următoarele decade vom ajunge să murim ca înainte, de boli bacteriene obișnuite - apendicită, pneumonie -, din era de dinainte de apariția antibioticelor”, a avertizat dr Mihai Craiu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La naiba, medicii sunt cei care supraprescriu medicamentatia aiurea in Romania! Da, sunt multi pacienti care o cer, dar medicii sunt cei care scriu pomelnic pe reteta in loc sa explice pacientului ca aprox. 80% din boli se previn cu igiena vietii.
    Aceeasi boala, acelasi pacient, si plecata din tzara nu am primit medicament decat la nevoie si in romania mi s-a dat zilnic 2 doze pana la sfarsitul vietii si sa revin la fiecare 3 luni la control, iar eu ma simt la fel de bine (prost) si fara niciun medicament.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    WHO facuse pe undeva un studiu si spunea ca dezvoltarea antibioticelor pare o batalie pierduta, bacteriile devin rezistente mai repede decat apar noi antibiotice. Iar daca se continua trendul actual, in 2050 bolile infectioase redevin prima cauza de mortalitate mondiala.
    Problema nu e doar administrarea excesiva de antibiotice la oameni, ci si la animale in care se pompeaza cantitati industriale "preventiv". Care ajung apoi in alimente, in panze freatice, rauri etc si "antreneaza" bacteriile care devin rezistente inainte sa ajunga la oameni.... Poti sa nu iei un antibiotic in viata ta si totusi sa capeti cate o tulpina rezistenta.
    • Like 1
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      E mult mai puțin ce ajunge în carne. Iar substanțele acelea sunt distruse prin căldură doar dacă nu trebuie biftec tartar...În pânza freatică ajunge apa deja filtrată prin straturile succesive. Nu se compară cu administrarea abuzivă. Aici sunt și alții răspunzători, trebuie doar să-și facă treaba, dacă o fac.
      • Like 1
  • check icon
    Singurii care sunt sau pot fi afectați cu adevărat de folosirea în exces a antibioticelor sunt fabricanții de medicamente care nu se mai satură de bani și vor să se vândă madicamente șcumpe și proaste în locul celor ietfine și bune( ex nurofen vs algocalmin). Dacă ne scade nouă rezistența la bol(i!?!) din cauza antibioticelor ei sunt nevoiți să reinvestească în alte medicamente noi decât să îngrașe conturile acționaratelor și nu le convine desigur. Asta e manipulare pe față să fim serioși, nu e prima dată, din păcate. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzăm de medicamente la modul general și de capul nostru pt. simplu fapt că sunt chimicale cu care nu te joci. Din păcate sunt mulți medici care ori nu prescriu cum trebuie din incompetență sau comoditate, ori sunt mituiți de agenții de vânzări să prescrie anumite medicamente lucru ce favorizează lipsa tot mai mare de încredere față de actul medical și creșterea automedicației,căci acum se află repede și succesele medicale și gafele cam dese în domeniu cu ajutorul internetului.
    • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Medicamentele nu sunt bomboane.
      Dacă faci foc să te încălzești și îl faci în sobă, în siguranță, e OK. Dar dacă te joci cu el oriunde provoci un incendiu.
      Antibiotice fără rețetă e o mare eroare. Prescrierea abuzivă e una uriașă. În România se dă Augmentin la greu. Afară se tratează cu el...pneumonia (ușoară dar dovedită radiologic) la pacienți cu boli asociate. Altfel Amoxicilină. În România ar râde și curcile!
      Absolut de acord cu autorul. Pacientul trebuie chemat la control nu indopat din prima cu antibiotice. Asta însă nu fac din lene și mai ales de frică: părintele VREA antibiotic și pleacă de la tine dacă nu-i dai. Iar dacă îl mai chemi îți pune competența la îndoială "cum, asta înseamnă că nu-i sigur pe el, e doctor prost, ia să-mi mut eu copilul la unul care știe și-i dă". Sau: "ăăă, să mai alerg eu cu copilul să-i fac rază sau exsudat sau analize?" Care analize că gratis nu primești rapid decât în spitalul ăla de boli infecțioase de care se tem toți că mai ieși de acolo cu vreo două... Altă bubă, că n-ai unde sau costă, deși copilul e asigurat. Greu. Trebuie educați deopotrivă medicii și părinții și îmbunătățit accesul la servicii medicale. Plus igiena în spitale...De 10 ori greu.

      PS: algocalminul e dovedit că poate provoca o boală de sânge rea de tot (f. rar). Nurofen e mai sigur. N-are nimic de-a face cu producătorii de medicamente. Nu ei ne bagă bulinele pe gât ci le luăm singuri, eventual cu rețetă.
      • Like 1
  • Antibioticile, la fel ca si vaccinurile, trebuiesc folosite punctual, potrivit sistemului imunitar al persoanei, iar medicul trebuie sa-si cunoasca foarte bine pacientul. Inainte de a utiliza antibioticele, trebuie facuta si antibiograma.
    • Like 2
  • check icon
    Văd că e foarte pornit craiul ăsta pe antibiotice, lucru corect, din punctul meu de vedere. Aștept să-i vină mintea la cap și în privința vaccinurilor, care și ele alterează sistemul imunitar, și nu numai. Nu medicul, nu statul, ci doar pacientul trebuie să decidă dacă și când vrea să-și altereze sistemul imunitar cu antibiotice și vaccinuri.

    Sistemul nostru imunitar este cel mai de preț mecanism de apărare, de aceea el trebuie întărit și antrenat, iar acest lucru nu se face cu antibiotice și vaccinuri, ci lăsându-ți corpul să se mai și îmbolnăvească din când în când!
    • Like 4
    • @
      Mintea la cap ar trebui să le vină tuturor "experților" în medicină de pe internet care debitează "oligofrenisme" de genul "vaccinurile fac rău, cauzează autism". Acei oameni sunt un pericol atât pentru copiii lor cât și pentru cei din jur, transformându-și copilul într-un focar de bacterii.
      • Like 2
    • @
      Vaccinarea sau lipsa vaccinarii nu afecteaza doar pacientul care ia/nu ia vaccinul. Este ca atare absolut normal ca vaccinarea sa fie obligatorie. Antibioticele nu se iau precum bomboanele ci doar cu recomandarea medicului.
      • Like 11
    • @
      (c0mentariu dublat)
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Doar în sistemele naziste și dictatoriale este normal ca vaccinarea să fie obligatorie! Sistemul meu imunitar nu este nici al statului, nici al unora, indiferent ce psihoze ar putea trăi aceștia. Doar eu este normal să decid ce este sănătos pentru mine. Dreptul să mă îmbolnăvesc îmi aparține, este cumva greu de înțeles asta pentru "Jonn Jonzz"?

      Și pe mine mă afectează că avem mult mai mulți pensionari decât copii, dar nu îndrăznesc să afirm că ar fi obligatorie o injecție letală la 75 de ani...
      Dacă mâine statul va zice că este în interesul nostru al tuturor să umblăm afară doar cu măști pe față, pentru că respirația noastră îi afectează și pe alții, bănuiesc că tu vei fi primul care va behăi fericit că este de acord, nu?

      Cine vrea să trăiască într-un sistem în care nu poate decide ce-i mai bine pentru sănătatea lui, n-are decât să-l reînvie pe Ceaușescu, să se mute în Coreea de Nord sau în kibutz, cu alții care au aceleași păsărici în cap.
      Vrei să nu mai fii afectat de bacteriile și virușii din jur — excelent — clopotul steril a lui Michael Jackson a rămas liber!
      • Like 5
    • @
      Și pe ce bază este pacientul competent să decidă și să-și auto-prescrie ?
      • Like 6
    • @
      Și eu aș fi de acord cu selecția naturală, dar cu două conditii: toți ăștia no vax sa fiți izolați de restul lumii și sa nu aveți drept de decizie în privința sănătății copiilor voștri, că ei n-au nicio vină.
      • Like 6
    • @ Ion Filip
      check icon
      Și care-i legătura cu ideile exprimate de mine?
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      check icon
      Știi ceva: eu nu-ți impun ție nimic, deci nu îndrăzni tu să-mi impui mie ceva! Nu suntem animalele din ferma de pui grași și bolnavi ai lui tac-tu, să ne vaccinezi când și cu ce ai tu chef, pentru „protecția de turmă”! Și nu suntem nici deținuți din vreun lagăr de concentrare al statului nazist, să efectuezi pe noi acte medicale forțate, sau experimente a căror valoare științifică îndoielnică doar tu o proslăvești!

      În corpul tău și al odraslelor tale n-ai decât să bagi ce gunoaie vrei tu, dar, până nu vii cu argumente raționale (nu propagandistice), încetează să emiți ideea psihotică că cei nevaccinați îți fac ție rău! Ți-e teamă de germenii celor din jur — vaccinează-te până crăpi, ca să te protejezi! Sau, stai pitit sub un clopot de sticlă steril, anxios că te vei infecta și vei muri.

      Ideea vaccinării obligatorii și a amenințării cu răpitul copiilor este din registrul sinistru al corectitudinii politice, în care minorități agresive, împinse din spate de o formidabilă mașină de propagandă, inoculează tâmpiților idei care nu au nicio legătură cu interesul și prioritățile lor de zi cu zi: femei versus bărbați, homosexuali vs. heterosexuali, ecologiști exaltați gen Greta Thunberg vs. oameni de știință experți în climă, fanatici demenți ai vaccinării necondiționate vs. oameni cu simț critic, Romeo C. vs. Horia Pelle. Hai, pa!
      • Like 5
    • @
      Greșit, pentru că dacă apar prea mulți dăștepți ca tine nevaccinați atunci vaccinarea nu mai are efectul scontat și puneți în pericol toată societatea și sunt două soluții, să vă obligăm sau să vă mutăm pe o insulă pustie.
      • Like 3
    • @
      Zici tu: Doar eu este normal să decid ce este sănătos pentru mine. "Zau? In baza caror competente??? Te-a scos maica-ta medic direct la nastere? Atata vreme cat traiesti in societate trebuie sa nu daunezi acesteia - daca vrei sa fii complet liber, du-te in pustie.... traieste acolo cum vrei dar in cazul asta nu ai vreun drept de a accesa ceea ce societatea ofera celorlalti....
      • Like 2
    • @
      Parerist check icon
      Eu n-am nimic impotriva ca tu sa decizi ce e mai bine pentru sanatatea ta. Insa sa-ti asumi raspunderea, libertatea vine si cu responsabilitati, nu doar drepturi. Nu te vaccinezi? OK, no problem. Contaminezi pe cineva? Platesti. Penal daca e nevoie.
      Si sunt 100% de acord ca nu e dreptul statului sa decida ce faci cu corpul tau, in integralitatea lui. Insa, pe aceeasi linie de gandire, nu e nici dreptul tau sa decizi pentru copiii tai. Sunt persoane, nu proprietati. Daca statul nu are dreptul sa decida pentru un cetatean, nici un cetatean nu are dreptul sa decida pentru alt cetatean, indiferent de gradul de rudenie.
      Faptul ca parintii au drept de viata si de moarte practic asupra copiilor nu e decat o cutuma mostenita din pestera, nu un drept absolut inscris pe undeva.
      Spuneam si in alt comentariu, traim intr-o lume unde ca sa conduci un scuter iti trebuie un permis pe care il obtii in urma unui examen, insa copii poate sa faca (si sa creasca, si sa educe) oricine, fara sa faca cea mai mica dovada ca are vreo idee ce inseamna asta.....
      • Like 2
    • @
      Nu. Este normal ca in orice stat vaccinarea sa fie obligatorie, si chiar este in majoritatea. Libertatea dvs. se incheie in momentul in care actiunile dvs. incep sa ii afecteze pe ceilalti. Cam ca fumatul: vrei sa iti faci plamanii praf, OK, dar nu mi-i face si pe ai mei praf. Analog: vrei sa te imbolnavesti, OK, dar fa-o in asa fel incat sa nu ma imbolnavesc si eu. Vaccinurile nu exista de ieri-de azi, sunt folosite dinainte sa existe "big pharma" si exista motive intemeiate pentru asta.

      "Dacă mâine statul va zice că este în interesul nostru al tuturor să umblăm afară doar cu măști pe față, pentru că respirația noastră îi afectează și pe alții, bănuiesc că tu vei fi primul care va behăi fericit că este de acord, nu?" - depinde de situatie. Daca vom fi in mijlocul unei epidemii cauzate de un virus/bacterie care se transmite prin aer atunci da, mastile vor fi o solutie. De exemplu prin Japonia unele persone poarta masti atunci cand se imbolnavesc, ca sa nu ii imbolnaveasca pe ceilalti.
      • Like 3
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect.
      Mașina o duc la service auto iar de medicină se ocupă medicii. Fiecare pe felia lui. Nu-i nimeni obligat sa știe tot și nici nu-i posibil. Dar când credem bălăriile din net și dăm cu tifla medicinii se poate să avem probleme. Asta poate și din cauză că medicina a pierdut din credibilitate.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Nu cred ca medicina a pierdut din credibilitate, ci oamenii mai... aaa... naivi.... au acum o voce la fel de auzita ca a celor care stiu ce vorbesc.
      De exemplu nu cred ca astronomia a pierdut din credibilitate. Insa cei care cred ca pamantul e plat se inmultesc.
      De tot felul de forme si variante de creationism nici nu mai vorbesc....
      Pana si banala mecanica newtoniana sau termodinamica de baza e contrazisa de tot felul de inventatori care scad consumul masinilor prin reglarea campurilor orgonice... Daca pana si mecanica isi pierde credibilitatea cred ca suntem condamnati.
      • Like 3
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Îmi place ironia.
      Ăia cu pământul plat sunt niște păsări ciudate și sunt tratați ca atare. Se adună și se aprobă între ei. Or fi chiulit de la școală, ca Greta și susținătorii ei..
      • Like 1
    • @ Dragoș Bocancea
      check icon
      Copilul nevaccinat — „focar de bacterii” ? Tare de tot, ce mai, o bombă biologică periculoasă, nu? Dacă chiar credeți asta, să știți că este cazul să vă tratați de psihoză!
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Ce behăi tu e propagandă ieftină, exact ce latră și exaltata Greta Thunberg despre încălzirea globală, spre extazul proștilor adulatori!
      Nu te afectează cu nimic un nevaccinat pe tine, vaccinatul. Sau, dacă te afectează, atunci te afectează și păsările care zboară pe lângă tine, și aerul poluat, și microbii din aer, tot ce mișcă în jurul minții tale paranoice!

      Te-ai vaccinat — behăie de fericire, ești protejat, în închipuirea ta! Nu fi paranoic să vezi în loc de oamenii din jur doar bombe biologice, că-ți strici zenul și-ți mor neuronii!
      Hai, mergi mai bine să-ți faci ultimul vaccin apărut pe piață, nu mai pierde vremea pe-aici în loc să te protejezi, dragă!
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      check icon
      Dar cine să decidă ce-i sănătos pentru mine, o proastă?

      Adică, ție ți se pare corect să-ți impună altcineva ce să faci pentru sănătatea ta? M-aș bucura dac-ar fi așa, ți-aș impune să continui să mănânci c – – – – până la sfârșitul vieții, că văd că ăsta e combustibilul tău, "your driving force"!
      • Like 1
    • @ Parerist
      check icon
      Propagandă tip Greta Thunberg și la tine. Ia-o de mână și certați-vă, faceți o pereche psihotică perfectă!
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Ți-am răspuns, dar nu mi-ai văzut degetul...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Nu numai că medicina a pierdut din credibilitate, și Ministerul Sănătății a pierdut mult din credibilitate, și companiile farmaceutice au pierdut din credibilitate. „Adevărul” în medicină a început să fie sponsorizat cu foarte mulți bani, asta este problema principală!
      • Like 1
    • @
      Ba da, un nevaccinat prezinta un risc pentru cei vaccinati pentru ca virusurile evolueaza. Este demonstrat stiintific, asta spune comunitatea stiintifica in majoritatea ei, altfel nici nu s-ar pune accent pe vaccinuri si pozitia anti-vax ar fi majoritara. Si probabil nu s-ar fi dat un premiu Nobel pentru asta daca vaccinurile ar fi fost inutile.
      • Like 2
    • @
      "Ți-am răspuns, dar nu mi-ai văzut degetul..." - excelent contraargument, felicitari. Ne-ati convins pe toti, observ.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Păi atunci și vaccinații prezintă un pericol la fel de mare, că virusurile evoluează și în ei.
      • Like 1
    • @
      Daca intreaga comunitate se vaccineaza nu se mai pune problema evolutiei virusului.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Da' ce, tu ai convins pe cineva cu tâmpenia asta, că nevaccinații îi afectează cu ceva pe cei vaccinați? Repeți ca papagalul niște șabloane prefabricate, exact ca Greta Thunberg.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Cine ți-a spus asta, Greta?
      Hai, nu mai pierde vremea pe-aici, du-te și fă-ți HPV-ul, că se termină stocul, și doar nu vrei să faci tu sau mămica cancer de col uterin...
      • Like 1
    • @
      Nu a trebuit sa conving eu pe nimeni, asta este ideea acceptata de majoritate, pentru ca dovezile stiintifice asta demonstreaza. In 1901 s-a acordat premiul Nobel pentru vaccinul anti-difteric. Banuiesc ca tot Greta e responsabila si de asta.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      1901 a fost acum 119 ani, iar vaccinurile s-au înmulțit și s-au combinat. în rău. Ți-ai făcut HPV-ul sau stai și postezi aici aiurea pentru corectitudinea politică? Sunt convins că nu te-ai vaccinat încă contra HPV! Păi se poate... doar nu vrei să faci tu sau mămica cancer de col uterin...
      • Like 0
    • @
      Adica de mai bine de 100 de ani stim ca vaccinurile sunt necesare, s-a demonstrat de nenumarate ori. Mi-am facut de-a lungul anilor toate vaccinurile pe care mi le-a recomandat medicul si nu am nici o problema. Tot n-am inteles ce treaba au Greta Thunberg si corectitudinea politica cu vaccinurile. Si mai ales ce treaba aveau cu vaccinul anti-difteric. Sau ala e bun?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      „de mai bine de 100 de ani știm că...” — как известно — se știe că, așa spunea și Stalin. Hai, du-te și fă-ți rapid HPV-ul!
      • Like 0
    • @
      Nu stiu despre ce vorbea Stalin, dar in cazul vaccinurilor literatura de specialitate in domeniu e vasta. Premiul Nobel luat pentru vaccinul anti-difteric are vreo legatura cu Stalin?
      • Like 3
    • @
      Parerist check icon
      Propaganda de tip O. Steer, luati-va de mana si cautati-va o camera. Vorbim cand inveti sa argumentezi.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      bineinteles. Poate n-ai stiut, insa nu exista stiinta, nu exista argumente sau dovezi, ci doar ideologie. Iar ideologiile nu au nevoie de demonstratie.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult