Foto Guliver/Getty Images
Aproape trei sferturi dintre părinții care merg la spital cu copii cu stări febrile se așteaptă să primească o rețetă bazată pe antibiotic. „Acest lucru este greșit”, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, cel care a realizat, alături de rezidenții săi, sondajul a cărei concluzie o vede drept una îngrijorătoare.
„Mi se pare îngrijorătoare percepția generală a oamenilor. Am făcut acum câțiva ani, împreună cu rezidenții mei, un chestionar anonim pentru părinții care veneau cu copii cu stări febrile - aproape trei sferturi se așteaptă să primească o retetă pentru antibiotice. Ceea ce e gresit, pentru că, din punct de vedere statistic, din 100 de boli acute respiratorii ale copilului mic, 80 sunt boli virale, deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare”, a subliniat medicul Mihai Craiu, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Medicul a explicat că abuzul de antibiotice duce la scăderea imunității.
„Antibioticele omoară singurii nostri soldați care participă la instruirea noastră imună, respectiv microbiomul intestinal. Antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infectii, de aceea avem rata infecțiilor nosocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți. Dacă de mic copil acel pacient a primit 7-8- 10 cure de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai performanți”, a explicat medicul.
Dr Mihai Craiu spune că de multe ori nu este de vină doar părintele, care solicită antibioticul, e de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă „dacă mai face 2 zile de febră copilul, uite, asta e reteta de antibiotic”. „Ceea ce e profund greșit. Rezolvă problema de timp pentru doctor, că nu mai vin X copii înapoi, dar răspunsul corect al tuturor experților OMS e - dacă faci mai mult de 2 zile febră, înapoi să te mai consult încă o dată, sau să facem investigații. Automedicația e de departe cea mai mare eroare”, a punctat medicul pediatru.
Antibiotice oricum primim, a continuat medicul, pentru că acestea sunt folosite și în agricultură și în zootehnie. „Dacă nu schimbăm ceva în modul în care administrăm antibioticele, nu zic numai noi, românii, în următoarele decade vom ajunge să murim ca înainte, de boli bacteriene obișnuite - apendicită, pneumonie -, din era de dinainte de apariția antibioticelor”, a avertizat dr Mihai Craiu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aceeasi boala, acelasi pacient, si plecata din tzara nu am primit medicament decat la nevoie si in romania mi s-a dat zilnic 2 doze pana la sfarsitul vietii si sa revin la fiecare 3 luni la control, iar eu ma simt la fel de bine (prost) si fara niciun medicament.
Problema nu e doar administrarea excesiva de antibiotice la oameni, ci si la animale in care se pompeaza cantitati industriale "preventiv". Care ajung apoi in alimente, in panze freatice, rauri etc si "antreneaza" bacteriile care devin rezistente inainte sa ajunga la oameni.... Poti sa nu iei un antibiotic in viata ta si totusi sa capeti cate o tulpina rezistenta.
Dacă faci foc să te încălzești și îl faci în sobă, în siguranță, e OK. Dar dacă te joci cu el oriunde provoci un incendiu.
Antibiotice fără rețetă e o mare eroare. Prescrierea abuzivă e una uriașă. În România se dă Augmentin la greu. Afară se tratează cu el...pneumonia (ușoară dar dovedită radiologic) la pacienți cu boli asociate. Altfel Amoxicilină. În România ar râde și curcile!
Absolut de acord cu autorul. Pacientul trebuie chemat la control nu indopat din prima cu antibiotice. Asta însă nu fac din lene și mai ales de frică: părintele VREA antibiotic și pleacă de la tine dacă nu-i dai. Iar dacă îl mai chemi îți pune competența la îndoială "cum, asta înseamnă că nu-i sigur pe el, e doctor prost, ia să-mi mut eu copilul la unul care știe și-i dă". Sau: "ăăă, să mai alerg eu cu copilul să-i fac rază sau exsudat sau analize?" Care analize că gratis nu primești rapid decât în spitalul ăla de boli infecțioase de care se tem toți că mai ieși de acolo cu vreo două... Altă bubă, că n-ai unde sau costă, deși copilul e asigurat. Greu. Trebuie educați deopotrivă medicii și părinții și îmbunătățit accesul la servicii medicale. Plus igiena în spitale...De 10 ori greu.
PS: algocalminul e dovedit că poate provoca o boală de sânge rea de tot (f. rar). Nurofen e mai sigur. N-are nimic de-a face cu producătorii de medicamente. Nu ei ne bagă bulinele pe gât ci le luăm singuri, eventual cu rețetă.
Sistemul nostru imunitar este cel mai de preț mecanism de apărare, de aceea el trebuie întărit și antrenat, iar acest lucru nu se face cu antibiotice și vaccinuri, ci lăsându-ți corpul să se mai și îmbolnăvească din când în când!
Și pe mine mă afectează că avem mult mai mulți pensionari decât copii, dar nu îndrăznesc să afirm că ar fi obligatorie o injecție letală la 75 de ani...
Dacă mâine statul va zice că este în interesul nostru al tuturor să umblăm afară doar cu măști pe față, pentru că respirația noastră îi afectează și pe alții, bănuiesc că tu vei fi primul care va behăi fericit că este de acord, nu?
Cine vrea să trăiască într-un sistem în care nu poate decide ce-i mai bine pentru sănătatea lui, n-are decât să-l reînvie pe Ceaușescu, să se mute în Coreea de Nord sau în kibutz, cu alții care au aceleași păsărici în cap.
Vrei să nu mai fii afectat de bacteriile și virușii din jur — excelent — clopotul steril a lui Michael Jackson a rămas liber!
În corpul tău și al odraslelor tale n-ai decât să bagi ce gunoaie vrei tu, dar, până nu vii cu argumente raționale (nu propagandistice), încetează să emiți ideea psihotică că cei nevaccinați îți fac ție rău! Ți-e teamă de germenii celor din jur — vaccinează-te până crăpi, ca să te protejezi! Sau, stai pitit sub un clopot de sticlă steril, anxios că te vei infecta și vei muri.
Ideea vaccinării obligatorii și a amenințării cu răpitul copiilor este din registrul sinistru al corectitudinii politice, în care minorități agresive, împinse din spate de o formidabilă mașină de propagandă, inoculează tâmpiților idei care nu au nicio legătură cu interesul și prioritățile lor de zi cu zi: femei versus bărbați, homosexuali vs. heterosexuali, ecologiști exaltați gen Greta Thunberg vs. oameni de știință experți în climă, fanatici demenți ai vaccinării necondiționate vs. oameni cu simț critic, Romeo C. vs. Horia Pelle. Hai, pa!
Si sunt 100% de acord ca nu e dreptul statului sa decida ce faci cu corpul tau, in integralitatea lui. Insa, pe aceeasi linie de gandire, nu e nici dreptul tau sa decizi pentru copiii tai. Sunt persoane, nu proprietati. Daca statul nu are dreptul sa decida pentru un cetatean, nici un cetatean nu are dreptul sa decida pentru alt cetatean, indiferent de gradul de rudenie.
Faptul ca parintii au drept de viata si de moarte practic asupra copiilor nu e decat o cutuma mostenita din pestera, nu un drept absolut inscris pe undeva.
Spuneam si in alt comentariu, traim intr-o lume unde ca sa conduci un scuter iti trebuie un permis pe care il obtii in urma unui examen, insa copii poate sa faca (si sa creasca, si sa educe) oricine, fara sa faca cea mai mica dovada ca are vreo idee ce inseamna asta.....
"Dacă mâine statul va zice că este în interesul nostru al tuturor să umblăm afară doar cu măști pe față, pentru că respirația noastră îi afectează și pe alții, bănuiesc că tu vei fi primul care va behăi fericit că este de acord, nu?" - depinde de situatie. Daca vom fi in mijlocul unei epidemii cauzate de un virus/bacterie care se transmite prin aer atunci da, mastile vor fi o solutie. De exemplu prin Japonia unele persone poarta masti atunci cand se imbolnavesc, ca sa nu ii imbolnaveasca pe ceilalti.
Mașina o duc la service auto iar de medicină se ocupă medicii. Fiecare pe felia lui. Nu-i nimeni obligat sa știe tot și nici nu-i posibil. Dar când credem bălăriile din net și dăm cu tifla medicinii se poate să avem probleme. Asta poate și din cauză că medicina a pierdut din credibilitate.
De exemplu nu cred ca astronomia a pierdut din credibilitate. Insa cei care cred ca pamantul e plat se inmultesc.
De tot felul de forme si variante de creationism nici nu mai vorbesc....
Pana si banala mecanica newtoniana sau termodinamica de baza e contrazisa de tot felul de inventatori care scad consumul masinilor prin reglarea campurilor orgonice... Daca pana si mecanica isi pierde credibilitatea cred ca suntem condamnati.
Ăia cu pământul plat sunt niște păsări ciudate și sunt tratați ca atare. Se adună și se aprobă între ei. Or fi chiulit de la școală, ca Greta și susținătorii ei..
Nu te afectează cu nimic un nevaccinat pe tine, vaccinatul. Sau, dacă te afectează, atunci te afectează și păsările care zboară pe lângă tine, și aerul poluat, și microbii din aer, tot ce mișcă în jurul minții tale paranoice!
Te-ai vaccinat — behăie de fericire, ești protejat, în închipuirea ta! Nu fi paranoic să vezi în loc de oamenii din jur doar bombe biologice, că-ți strici zenul și-ți mor neuronii!
Hai, mergi mai bine să-ți faci ultimul vaccin apărut pe piață, nu mai pierde vremea pe-aici în loc să te protejezi, dragă!
Adică, ție ți se pare corect să-ți impună altcineva ce să faci pentru sănătatea ta? M-aș bucura dac-ar fi așa, ți-aș impune să continui să mănânci c – – – – până la sfârșitul vieții, că văd că ăsta e combustibilul tău, "your driving force"!
Hai, nu mai pierde vremea pe-aici, du-te și fă-ți HPV-ul, că se termină stocul, și doar nu vrei să faci tu sau mămica cancer de col uterin...