Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce s-a întâmplat după ciocnirea televizată pe care dr. Mihai Craiu a avut-o cu Olivia Steer: „Bună parte dintre medicii de familie m-au sunat și mi-au zis: Mihai, mi-ai făcut o belea!...”

MIhai Craiu - Olivia Steer

Foto: Captură PROTV

Dr Mihai Craiu, medic primar pediatru, consideră că de vină pentru reducerea ratei vaccinării în România nu este refuzul vaccinării, ci faptul că autoritățile nu au asigurat uniform stocurile necesare de vaccin. Medicul spune că după dezbaterea televizată pe care a avut-o cu Olivia Steer pe tema vaccinării o serie de medici de familie i-au scris că nu mai fac față cererilor pentru vaccin venite din partea părinților. 

„Bună parte dintre medicii de familie m-au sunat, mi-au scris și mi-au zis: «Mihai, mi-ai făcut o belea!» «Cum, sunt mai puțini copii care se vaccinează?» «Nu, nu mai avem vaccinuri »”, a povestit medicul Mihai Craiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„E foarte ușor să dăm vina pe Olivia Steer sau pe cei care vâd lucrurile la fel ca dna Steer. Explicația cea mai puternică pentru scăderea ratei vaccinării pentru diverse vaccinuri nu e doamna Olivia Ster, explicația scăderii în ultimii 10 ani pe care o raportează Institutul Național de Sănătate Publică a fost inabilitatea statului român de a asigura stocurile de vaccinare uniform și de liber si uniform acces la aceste vaccinuri. Colegii mei, medicii de familie, se duc cu gentuța frigorifică la Institutul de Sănătate Publică si în loc să plece cu 30 de doze de vaccin, câți copii au ei în dispensar, pleacă cu 3 sau cu 5”, a punctat medicul pediatru.

Dr Mihai Craiu a explicat că au existat și cazuri de copii care au dezvoltat reacții anafilactice după vaccinare, referindu-se la moartea subită, în 2018, a doi copii, după ce au primit vaccinuri de imunizare în Samoa și unde s-a dovedit că nu vaccinul în sine a cauzat decesul, ci solventul folosit.

„Există recentul caz din Samoa, unde doi copii au murit după ce au fost vaccinați cu un vaccin care era destinat combaterii rujeolei. Nu au murit din cauza vaccinului, au murit pentru că în loc să fie folosit ca solvent ser fiziologic sau soluția destinată dizolvării vaccinului, a fost folosit un anestezic expirat. Aceasta a generat o campanie de presă uriasă în mica țară din Pacific. Guvernul a elaborat un program de evaluare a calendarului național de vaccinare”, a spus medicul pediatru.

Ulterior, în Samoa oamenii nu si-au mai vaccinat copiii de rujeolă, rubeolă si oreion. Urmarea? În această iarnă, în Samoa, a izbucnit o epidemie de rujeolă care a omorât 81 de copii samoani, la 5.600 de bolnavi confirmați. „Deci există accidente mortale după vaccin, întrebarea care se pune este dacă din cauza vaccinului s-a produs acel deces. Și asta e o discuție complexă. Sunt copii care au avut complicații foarte grave din cauza administrării inadecvate, fie ca moment, fie ca tehnică, fie din punct de vedere al combinațiilor, fie că acel copil avea anterior vaccinării o afecțiune incompatibilă cu actul vaccinarii. Toate astea trebuie să le discute părintele punctual cu medicul său, nu să citească o stire catastrofală și de la momentul respectiv să refuze vaccinarea”, a punctat medicul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Rezultatul dezbaterii pana la urma e ca fiecare s-a adancit si mai tare in bula lui si s-a umplut netul de trolli.
  • Like 1
 • pe scurt: daca cineva te talhareste si-ti ia pantofii, te gandesti la faptul ca are drepturi, sau vrei sa fie pedepsit de legi si institutii creeate pentru linistea si bunastarea societatii in care nu demult domnea legea celui mai puternic sau asa numita "selectie naturala"..??
  daca vrei sa traiesti intr-o societate in care unii spun ca-i mai bine sa tragi apa la wc decat sa faci nr2 in sufragerie sau pe scara blocului, n-ai decat sa te conformezi.. altfel treb sa te muti in padure!
  • Like 1
 • Sunt medic de 40 de ani ;vina majora in vaccinari o are statul.Dupa;revolutie deseori nu am avut stocul de vaccin necesar, din pacate multi medici sunt de pertea statului.Nciodata nu am avut efecte secundare majore. In facultate vaccinarile au fost predate in 3-trei-cursuri. lipsind la cele 3 cursuri, ajung medic . Apare campania de vaccinari, de multe ori nu avem vaccin in stoc.Ce facem? De aici apar marile probleme cu toate repercursiunile.
  • Like 2
  • @ Suciu Andrei
   Delia MC Delia MC check icon
   De acord. As mai spune: am ieșit din comunism, ne-am luptat în tranziție apoi ne-am trezit cu laptopul în brațe dar fără abilitatea de a discerne informațiile false de cele adevărate. Chiar dacă același laptop oferă și această posibilitate.
   Totuși în programul de pregătire continuă se oferă și cursuri de vaccinologie. Chiar dacă o fi chiulit în facultate, totuși bolile le-a învățat.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Din pacate asta e valabil si pentru cei nascuti / crescuti in capitalism.
   Cand te nasti cu anumite chestii la nas (gen drepturi, libertati, sau lipsa bolilor infectioase), le consideri ca sunt "garantate" nici nu iti dai seama cat de usor le poti pierde (si cu ce consecinte) facand alegerile gresite.
   • Like 0
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Mult mai puțin. Ei învață în școală să fie sceptici și să verifice știrile, și și-au făcut " nasul" pentru chestiile tendențioase. Știți bine, măsura contează. Ei, măsura aia își spune cuvântul, e diferența de la 93 la 75% acoperire vaccinală. Plus că au o educație pentru sănătate, ce noi nu avem. Bine, sunt un pic manipulabili la alt nivel, aia cu clima, dar asta e altă discuție.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   La ei cei 7% nevaccinati sunt cei care refuza, la noi cei 25% sunt si idioti, insa si saraci, si fara buletin, etc....
   Si flat earthers se inmultesc, si nu printre estici, ci printre vestici. Iluzia ca daca ai un laptop sau un smartphone esti omniscient nu e doar in Romania.
   • Like 1
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Da, corect. Sau cei la care nu mai ajunge vaccinul că pur și simplu domniile lor din minister n-au catadicsit să-l achiziționeze.
   Cu anti-vacciniștii am avut mult de furcă, de aceea am încercat să găsesc o explicație. Nu pot să uit cum veneau părinți cu un aer ca de martori ai lui Iehova ( să mă scuze cei care ar fi în acest cult) conspirativ, las' ca știu eu! Sau " nu fac experiențe pe copilul meu!". De unde dacă nu din net? Și eu primeam într-un timp zilnic emailuri cu așa ceva până le-am zis expeditorilor să înceteze că mă enervează...Așa se răspândesc aceste cu adevărat fake news. Atunci trebuia găsită o tactică de contracarare și exact atunci au minimalizat pericolul. Toți avem naivii noștri numai că unii se mai dau și pe sticlă...

   • Like 1
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Exemplul cu flat earthers n-are legatura cu asta, ci doar cu prostia pura. Ei personal nu au nimic de castigat sau de pierdut din forma pamantului, sunt 100% sinceri. Din motivul asta cumva mie imi sunt mai simpatici decat anti vaxxerii.
   Cu vaxxerii problema e mai amestecata. De exemplu, nu e doar de naivitate ci si de ipocrizie. "Lasa sa se vaccineze altii si sa ma protejeze si pe mine. Iar daca apare vreo epidemie... vad eu la momentul respectiv" (cunosc cazuri personal... inclusiv din corpul medical).
   Plus ca unii oameni nu au vazut cazuri grave e boli infectioase, asa ca pentru ei sunt o amenintare doar "teoretica" in timp ce teama de vaccin e una "reala". Prin urmare analiza risc-beneficii pe care o fac ei e stramba. Mai ales ca efectele secundare sunt vizibile, in timp ce avantajele sunt doar "statistice". Iar oamenii nu gandesc statistic (nici macar statisticienii de profesie) a demonstrat-o cu varf si indesat Daniel Kahneman. Comunicarea pe baza de statistici si cifre seci asa cum o fac autoritatile sau expertii nu va convinge pe nimeni. Oamenii rationali sunt deja convinsi, iar pe aia mai putin rationali nu-i vei convinge asa, e nevoie de o alta metoda de comunicare.
   • Like 2
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Punctul pe I în ce privește analiza risc-beneficii strâmbă, așa cum o fac ani-vaccinistii. Statistica o fi ea seacă dar e reală. Dacă nu suntem în stare să ținem cont de statistică adică de realitate înseamnă că ne poate prosti orice șarlatan care ne vinde promisiuni în vânt și teorii abracadabrante.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Din pacate se pare ca niciunul dintre noi nu tine instinctiv seama de statistica. Si foarte multi nu incearca sa analizeze lucrurile dincolo de primul instinct. Cu alte cuvinte, daca vrei sa ai o comunicare eficienta, trebuie sa tii cont de asta, iar daca pentru a ajunge la un numar cat mai mare de oameni, trebuie sa te adresezi instinctelor (si emotiilor). Daca O.S. aduce o poza cu un copil schilodit de un vaccin defectuos, si un medic cu o statistica care arata ca vaccinul a salvat 1000000 copiii, OS castiga. Impactul imaginii aleia pentru majoritatea oamenilor e mult mai mare decat al statisticii. Povestea unui om anume, cu nume, prenume, cu care ne putem identifica are un impact mult mai mare decat o statistica care ajunge la niste neuroni pe care multi nu-i activeaza niciodata.
   In Rep Moldova a fost un caz de copil care a murit de rabie. Cazul a fost mediatizat si au avut un "varf" de cereri de vaccinare. Daca cineva din Romania, profesionist, ar face o poveste individualizata (si cam lacrimogena) in jurul fiecaruia dintre cele cateva zeci de copii morti de rujeola probabil ar trage serios presul de sub picioarele antivaxxerilor.
   Pe de alta parte insa eu personal am o problema si cu genul de comunicare bazat pe emotii, care pentru mine e prea apropiat de manipulare... chiar daca in cazul asta ar fi intr-un scop pe care il consider bun.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   - "a discerne informațiile false de cele adevărate" - cine te-a, sau v-a invatat ca exista "informatii adevarate" si "informatii false" ??? - intrebare valabila pentru 99% dintre romanii cu cel putin 12 clase ....... - nu cumva in mintile romanilor persista parerea ca apa ar fi de doua feluri, uda si uscata ??? - nu ma mir ca ne merge rau, mai bine nu meritam ....... cauza acestor lucruri se cuprinde in proverbul **cum e turcul, si pistolul** sau in corolarul **la asa dascal, asa elevi** - dixit degeaba .......
   • Like 0
  • @ Delia MC
   - si-apoi, cine te-a, sau v-a invatat cum ca "am iesit din >comunism<" ??? - cum poti iesi din ceva in care n-ai fost niciodata ??? - caci romanii cu studiile facute pe drept, ar trebui sa stie ca nimeni n-a trait vreodata in comunism, pentru ca acesta n-a existat nicaieri, niciodata, singura treaba referitoare la comunism, este aia ca au existat si mai exista un numar relativ mic de visatori care au crezut si mai cred ca ideea de comunism este realizabila intr-un viitor rezonabil ca timp, pe baza instructiei si educatiei repetate aplicate unor generatii viitoare, rezonabile ca numar ....... - de fapt, ceea ce-a existat, este o forma de socialism de extrema stanga, conceput a fi o pre-etapa de lungime variabila, dupa conditii locale, parcursa pana la instaurarea asa-zisului vis de aur al omenirii, comunismul ....... he heeei, asta da utopie, seamana cu raiul, dar asaceva nu poate sa existe decat pe lumea aialalta ....... omul, pe pamant e animalul cel mai rau, nu faci cu el niciun rai .......
   • Like 0
 • ...Pareri divere.Corect...Legat de contaminare copil nevaccinat copil vaccinat,de omor din culpa,de stigmatizarea copiilor nevaccinati,de pericolul epidemiilor probabile,de suferinte extraordinare ce s-ar pute ivi la un moment prin refuzul vaccinarii, as spune doar ca subiectivismul abordarii trebuie inteles....Nu inteleg,totusi,teama celor vaccinati. Cei vaccinati nu au de ce a se teme: SUNT VACCINATI. Teama de epidemii, de boli grave ar trebui sa se insinueze in familiile
  copiilor nevaccinati. Trebuie sa intelegem ca veccinul facut sau nu este doar o discutie... In cele din urma cei vaccinati ar trebui sa sa nu-si faca griji. Ca de aia sunt vaccinati. Ceilalti...sa fie sanatosi!
  • Like 0
  • @ Deo Velco
   Parerist check icon
   Cred ca ai inteles gresit unele chestii.
   1. Nu stigmatizeaza nimeni COPIII, ci pe parintii lor. Si pe "influensarii" care au invatat medicina si epidemiologie cu gugl.
   2. Cei vaccinati nu se tem de nevaccinare pentru ei insisi, ci pentru cei care sunt fie sub varsta de vaccinare, fie deja fragilizati (copii cu probleme, batrani, etc). Plus problema de etica, eu ma vaccinez si te protejez si pe tine si pe copilul tau, si pe bunicul tau, iar tu te p.si cu bolta pe mine si te doare la basca ca poate copilul tau il contamineaza pe al meu la cresa (poate inainte de varsta la care i se poate administra vaccinul) sau poate pe taica-miu, iar la varsta lui asta ii poate fi fatal.
   • Like 0
 • Obligatorii sau la cerere. O intrebare: de ce alegiile se manifesta mai intens si mai grav in orase, adica in aglomerari umane? Pentru ca concentratia de alergeni, poluanti, este mult mai mare. Prin analogie, intr-o grupare de indivizi pericolul de contaminare va creste cu densitatea de populatie. Si, atat timp cat putem evita imbolnavirea prin vaccin, da, sunt de acord sa fie obligatorie! Si foarte bine condusa!
  • Like 4
 • - oare cine-o fi fiinta aia care-a consemnat numai vorbele lui dr Craiu ?? - numai el a vorbit ?? - pentru edificare, trebuie stiuta si parerea d-nei Steer, pt. c-a fost chemata in emisiune, si precis a spus si ea destule, da ?? - chiar daca in viata asta ea se ocupa cu vopsitul popicelor, trebuie date-n postare si cele zise de ea, altfel, e-o porcarie ca la tribunalele nazisto-staliniste ... - corb la corb nu scoate ochii, asa ca medicul Craiu ne vorbeste despre aventuri "vaccinoase" de la capatul celalalt al pamantului, pe niste insule cu 50 de ani istorie ... - medicul Craiu n-are nimic de spus despre cazurile tragice de vaccinari in Romania, cu urmari de la rele la catastrofale ... - o fi vrand cu asta sa sustina ca n-a existat niciunul, atat inainte de '89 cat mai ales in salbaticia de dupa '89... - se vede pe flashul TV postat, ca dn-a Steer ar fi spus (printre altele) ceea ce se vede scris pe banda albastra, (o prostie sau o minciuna), dar nu toate milioanele de romani interesati in treaba cu vaccinurile au vizionat emisiunea, asa ca, stiindu-se atitudinea antivaccinare a d-nei Steer, ar fi trebuit sa se mentioneze in postare cel putin cate-a zis md. Craiu ... - cel mai revoltator la acesta este faptul ca n-a suflat niciun cuvintel despre macar un caz de esec grav petrecut in salbatica Romanie a ultimilor 30 de ani !! - dar stie de cele ce s-au facut prin SAMOA, o republica de prim rang mondial !!
  • Like 1
  • @ Stan Colton
   Nu. Deloc. Nu exista dreptul constitutional si inalienabil al prostului/incultului de a fi citat.
   • Like 4
  • @ Stan Colton
   ai dreptate, nu doar dr Craiu a vorbit... in acelasi timp canta trupa Parazitii la vecinu'.. crezi ca ar trebui sa-i cerem parerea lui Cheloo despre madam Steer?
   pe bune, Guta si Salam lipseau din platou..!
   • Like 2
  • @ Anca Paduraru
   - pana una-alta, televiziunile o "citeaza" in direct - rusinos si greu de tolerat este si medicul, care stie el bine de ceva exemple de kixuri de vaccinare la noi, dar ori se teme sa spuna, ori ii convine sa omita, ori nu s-a putut documenta oficial, ca asaceva se musamalizeaza rapid - daca prostu'/incultu' nu are dreptul sa fie citat, cum iti explici faptul ca asasinii rutieri au dreptul la tratament in strainatate, basca si aia ca nu-i condamna nimeni, de facto ....... romanii interpreteaza drepturile omului dupa clampaneala de tambal si petardele din capul lor - nu prea se justifica dreptul nostru la opinie .......
   • Like 0
  • @ Iulian Dita
   - asta trebuie spus televiziunilor ce-o tot invita si-o promoveaza .......
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   Delia MC Delia MC check icon
   Sper că o invită s-o facă de râs. Totuși aceste specimene n-ar trebui lăsate să mai sucească mințile oamenilor, câți au mai rămas cu ele întregi...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   - am spus mai sus >>> una ca Olivia Steer, este mult mai usor de combatut decat asasinii de pe sosele, distrugatorii justitiei, jefuitorii bogatiilor naturale sau artificiale ale poporului, cioclii invatamantului si-ai sanatatii, bandele de interlopi oficiali sau pe cont propriu, etc .......
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   - asta ai invatat-o probabil de la cainele cu care pozezi nas in nas, si publici poza pe net in medalion, in niciun caz n-o stii din legislatia internationala sau/si aia romaneasca, privitoare la drepturile omului ....... - d-na Steer a fost invitata la cineva in casa/sediu firma, si gazda hotaraste daca musafirul are voie sa zica ceva sau nimic ....... - nu are nicio legatura nici cu subiectul discutat, nici cu drepturile omului, nici cu "referirile constitutionale"!! relativ la prosti si inculti, nici cu opinia cititorilor si comentatorilor de stiri, ci cu strict gazda discutiei ....... - probabil ca esti bine intentionat, dar ai si tu limitarile tale ....... probabil ca d-na Steer este o fiinta inferioara din anumite puncte de vedere, dar si tu, n-ai nimic de spus impotriva conduitei medicului care parca s-a straduit din greu sa ascunda situatia din statistica romaneasca referitoare la subiect, ceea ce induce in cititorul-comentatorul cinstit si constient mai multa neincredere si chiar impotrivire la vaccinare ....... ce ti se pare mai grav, inferioritatea lui "Steer" sau discursul lui "medic" ?? .......
   • Like 0
 • check icon
  Corect.
  • Like 0
 • Foarte bun exemplul din Samoa, cu 5600 de copii imbolnaviti de rujeola si 81 de decese (din 60.000 de copii cat are tara). Putem vorbi si de Romania, cu 20.000 de imbolnaviri si 70 de decese (din 2.500.000 de copii sub 10 ani) in 2019. Vaccinurile sunt foarte bune pentru copiii cu un sistem imunitar scazut, iar un sistem medical responsabil face eforturi sa depisteze acei copii si sa-i vaccineze cu prioritate, cunoscând faptul ca vaccinurile au si un efect negativ asupra sistemului imuntar in general. De fapt, acei copii, cu un sistem imunitar deficitar, trebuie sa fie in permanenta atentie a cadrelor medicale. Organismele isi dezvolta singure un mecanism de aparare impotriva virusilor, iar vaccinurile induc o anumita ”lene” mecanismului imunitar, astfel ca aceste organisme, vor ”astepta”, la nevoie, din nou ”ajutor” din exterior. Vaccinurile salveaza anumiti copii, cu un sistem imunitar deficitar, dar practic pe termen lung, pun in pericol specia umana.
  Una este sa salvezi viata unor persoane in nevoie si alta este ”sa ataci” sanatatea unei intregi populatii. La fel este si cu scoaterea amigdalelor (din gat sau din colon).
  • Like 1
  • @ Constantin Stumbea
   Delia MC Delia MC check icon
   FALS (scriam cu litere mai mari dacă aveam).
   Nu prea există copii sau oameni cu sistem imun slab/ slăbit decât în cazuri clare, medicale, bine știute. Ăsta este un mit care vinde foarte bine "produse pentru imunitate ", după părerea mea pot fi și ele nocive ( vaccinul lucrează țintit iar produsele alea, luate timp îndelungat pot duce la o exacerbare nedorită a imunității nespecifice cu risc mai departe de a favoriza boli autoimune). De altfel un sistem imun slab NU reacționează la vaccin producând anticorpi. Există însă boli și epidemii. Boli de care se moare. Teoria asta n-am știut-o, cât trăiește omul învață....
   • Like 1
  • @ Constantin Stumbea
   Parerist check icon
   Cata pseudostiinta. Tu ai impresia ca specia umana (si al ei sistem imunitar) poate evolua mai repede decat o bacterie sau un virus care poate produce o noua "generatie" la fiecare cateva ore (sau chiar minute)?
   • Like 1
 • check icon
  Discuția este mult mai simplă: vaccinurile nu trebuie să fie obligatorii, fiecare trebuie să decidă el însuși dacă și cum anume vrea să-și altereze sistemul imunitar. Iar pentru copii, părinții trebuie să decidă, nu statul sau alte autorități. Avem dreptul să ne îmbolnăvim, dacă considerăm că așa este mai bine pentru noi! Restul sunt povești.
  • Like 2
  • @
   Parerist check icon
   Întrebarea e dacă ai fi de acord sa se facă creșe pentru cei vaccinați și nevaccinati de exemplu.
   Sau dacă copilul tău de 3 ani face pojar, și îl contaminează pe unul de 6 luni (din familie, grădiniță etc) și ala moare. E sau nu omor din culpa?
   Vaccinarea nu-i afectează doar pe cei care o primesc sau nu. Dacă ar fi asa ar fi simplu, și as fi 100% de acord cu tine.
   • Like 6
  • @
   Perfect de acord. Încalcă drepturile individuale obligarea la vaccinare. Orice constrângere din partea statului ar fi abuzivă. Dar trăim în societate, așa că dacă profităm de avantaje, trebuie să ne și supunem anumitor reguli comune. Iar statul reprezintă societatea, cetățenii. E de datoria statului protejeze masele, introducând interdicții cu privire la cei nevaccinați în anumite instituții și să le aplice restricții în spațiile unde ar putea pune în pericol alți cetățeni.
   • Like 4
  • @
   check icon
   @Horia Pelle , Problema nu e că tu sau copilul tău se curăță că nu e vaccinat nu interesează pe nimeni dacă țineți morțiș asta, ci faptul că în felul acesta se creează focare de dezvoltare de noi tulpini și de înmulțire nestingherită a virușilor pe deoparte, pe de alta parte vor fi afectați cei ce nu au încă vârsta la care pot fi vaccinați sau sunt într-un moment nefavorabil cu sistemul imunitar(accident, boală, arsuri grave, etc. Pricepeți asta domnule Horia? Încercați vă rog. Vă mai ajut E ca în cazul șobolanilor din mediul urban, ei ne mai putând fi stârpiți echilibrat pe cale naturală, neavând suficienți dușmani naturali și mai rău au condiții nesperate de dezvoltare și înmulțire, HRANA în exces din gunoaiele noastre omniprezente și LOCAȚII infinite pt cuiburi dată de infrastructurile citadine.
   • Like 1
  • @ Natalia Balaur
   - nu despre drepturile omului e vorba in principalul principiu, (vaccinat-nevaccinat), ci despre declararea, cercetarea, pedepsirea vinovatiei(daca exista) in caz de esec al vaccinarii, altfel santem acolo, complici sau victime ale celor ca "medicii" de la Floreasca, sau padurarilor impuscati la datorie, sau asasinatii pe drumurile publice, sau rapirile cvasipublice, sau distrugerea vietilor minorilor obligati sa practice prostitutia, etc. etc.!!!
   • Like 2
  • @ Stan Colton
   .
   • Like 0
  • @
   Libertatea ta nu poate atenta la libertatea mea.
   Mai pe larg: dreptul tau de a alege sa te imbolnavesti nu poate anula dreptul meu de a nu dori sa fiu contaminat de tine.
   • Like 6
  • @ Parerist
   oare de unde vine frica parintilor care isi vaccineaza copilul,ca vezi doamne daca se intilneste cu unul nevaccinat se imbolnaveste?de ce l-a vaccinat?nu ca sa-l protejeze?
   pe vremea copilariei mele nu exista vaccinul ror,medicii de circa le spuneau parintilor ca bolile copilariei sint provocate de sistemul imunitar care se antreneaza,nu stiu sa se fi murit din cauza rujeolei,scarlatinei,oreonului, decesele de acum sint mai degraba din cauza ca unii copii sint tarati de alte boli si o banala rujeola ii e fatala,va recomand sa cititi cartea vaccinurile si autoimunitatea volum coordonat de un grup de medici israelieni, -un citat din prefata cartii scris de Prof Univ Dr Pavel Chirila-bolile autoimune au o baza genetica,adica sint foarte personale si "este naiv sa credem ca toti oamenii sint la fel"de aceea,orice sistem public de sanatate care incearca sa introduca in corpul unui om sanatos o molecula farmacologic activa,motivind proeminenta,comite un act nedeontologic si lipsit de etica,lasind sintagma"drepturile omului"lipsita de continut.Autorii acestei carti au o consttinta profesionala inalta.Ei nu critica vaccinurile,dar demasca reactiile adverse imune si autoimune cu scopul evitarii lor si cu speranta ca metoda poate fi perfectionata.
   • Like 1
  • @
   - povesti exersezi matale, impotriva multor boli transmisibile exista vaccinuri care trebuie folosite obligatoriu, buba e alta, sant multe varietati la acestea care nu dau rezultate convingatoare dar nu sant scoase de pe piata, ca pierd cercetatorii si fabricantii la buzunar, iar fenomenul se numeste mituirea sau santajarea statelor lumii de catre acesti megaputernici ai medicinei mondiale - la noi, poporul roman, cei ce-am avut un prestigios institut de cercetare si producere de vaccinuri, toti responsabilii acelei bune situatii de altadata, au tradat marsav, si-au nimicit tot ce mergea bine in tara (regimul socialist de extrema stanga de dupa ww2 a construit situatiile de-atunci, si bune si rele) dar cine a distrus totul dupa aceea au fost tot romani .......
   • Like 0
  • @ Stefan 51
   pe scurt: daca cineva te talhareste si-ti ia pantofii, te gandesti la faptul ca are drepturi, sau vrei sa fie pedepsit de legi si institutii creeate pentru linistea si bunastarea societatii in care nu demult domnea legea celui mai puternic sau asa numita "selectie naturala"..??
   daca vrei sa traiesti intr-o societate in care unii spun ca-i mai bine sa tragi apa la wc decat sa faci nr2 in sufragerie sau pe scara blocului, n-ai decat sa te conformezi.. altfel treb sa te muti in padure!
   • Like 0
  • @
   cum ar fi sa avem si alte "drepturi"..? ca oricum suntem prea multi..!
   • Like 0
  • @ Stefan 51
   Parerist check icon
   Exista copii sub vârsta de vaccinare, copii fragili, cu probleme de imunitate, etc. La ăștia m-am referit in mesajul anterior, ei sunt cei expuși imconstientei.. aaaa... scuze, omniscientei părinților anti-vaxx. Și eu m-am îmbolnăvit de ror și am supraviețuit. Însă pe vremea aia stăteai acasă pana la 4-5 ani, nu la 5 luni ca acum. Riscurile la care expui un copil de 5 luni sunt altele decât la 5 ani.
   Oricum, nu despre asta e vorba. Întrebarea mea e cine răspunde pentru un copil care moare de o boala absolut evitabila?
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   Parerist check icon
   Argumentul profiturilor din vaccin e unul foarte subțire. Uită-te cât costa o doza de vaccin, uită-te cât costa un tratament pentru una dintre bolile alea și o sa vezi de unde ies banii și care e interesul "megaputernicilor". Eu sunt aproape convins ca o. Steer fără sa știe apară interesele Big Farma.
   • Like 2
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Și eu sunt pentru libertate. Dar când libertatea mea pune în pericol viața ta și a mea, nu mai știu.
   Sunt convinsă că dvs credeți că al dvs copil se poate îmbolnăvi dar nu poate muri. Eu îi ( le) doresc oricum sănătate maximă!
   Mai demult o astfel de părere m-ar iritat. Acum însă cred că e vorba de un fel de ciclicitate, omul uită binele când îl are de mult timp, nu mai știe cum arată răul. Poate oamenii vor învăța doar prin o nouă experiență, rea, cumplită, a morții multor copii, că totuși vaccinul salvează vieți. Deși în Germania de exemplu, sar în sus la o scădere a acoperirii vaccinale de la 95 la 93%. În România a ajuns la 75%. Iar vaccinarea anti-rujeolică a devenit de vreo 2 luni obligatorie. Și cam nimeni nu protestează.
   • Like 0
 • topala check icon
  Eu am avut rabdare,dar mai ales placere sa urmaresc emisiune.
  Da,placere pt ca mi-a placut cum aceasta individa cu 2 picioare ne-a aratat cum gandeste si mai ales ca tot discursul ei nu avea nici o logica,iar renumitul doctor a stiut cum sa conduca discutia si a combatut-o cu argumente stintifice.
  A fost umilinta suprema pt aceasta feminista,un barbat i-a aratat ca este superior gandirii ei primitive .
  • Like 11
  • @ topala
   Stupizenia si suficienta nu tin cont de sex!
   • Like 6
  • @ topala
   - dupa ce ca este vadit nestiintifica, se mai ocupa si cu feminismul ?? - pasol na turbinca, vidma ... totusi, chemata intr-o emisiune, cenzurarea ulterioara de catre altii a cuvintelor ei este cum am spus mai sus >> nazisto-stalinista <<. - de ce sa nu-si dea bine seama societatea cu cine are de-a face ??
   • Like 0
  • @ Diana Gheorghiu
   - da, bravo !!
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult