Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avertismentul unui oficial al Serviciului European de Acțiune Externă: „Nu este nevoie de prea multe ca cineva să-și lipească niște cuțite de bucătărie de mâini și să atace într-o stație de metrou sau într-un supermarket”

amenintare cu bomba - Paris

Foto: Edouard Monfrais-Albertini / AFP / Profimedia

Ca urmare a noului conflict între Israel și gruparea teroristă Hamas (care controlează Fâșia Gaza), în Europa a fost readus în centrul atenției extremismul islamist.

Ei bine, în presa internațională există acum un sentiment de rău augur al anului 2003 în ceea ce privește Orientul Mijlociu.

La fel ca atunci, Al-Qaida și extremismul islamist violent erau în scădere după atacurile din 11 septembrie 2001. Dar apoi, invazia Irakului condusă de SUA a revigorat jihadiștii, ducând în cele din urmă la ascensiunea grupării teroriste „Statul Islamic”.

Având în vedere actualul context, unii analiștii din Vest avertizează că numărul în creștere al victimelor civile cauzate de atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza înfurie atât de mult populațiile din regiune încât ceva similar (ca în urmă cu două decenii) ar putea să se repete.

Prin urmare, în timp liderii occidentali caută modalități de a evita escaladarea situației care scapă din ce în ce mai mult de sub control, apar multiple riscuri.

Unul este că Hezbollah, puternica grupare militară teroristă din Liban (susținută de Iran), se simte obligată să se alăture luptei împotriva Israelului.

Un altul este că protestatarii furioși care au ieșit în stradă în țările arabe în ultimele două săptămâni se pot întoarce împotriva propriilor guverne, multe dintre acestea având relații bune cu Occidentul.

Un al treilea risc major este că ceea ce se întâmplă în Gaza îi radicalizează atât de mult pe unii indivizi, inclusiv de prin Europa, încât aceștia încep să se îndrepte către acte de terorism.

Cert este că fiecare război din Gaza a dus la o creștere a activismului extremist pe continentul european, iar conflictul actual nu are cum să fie diferit. Pentru moment, riscul unei mari atrocități în Europa este scăzut, căci planificarea unor atacuri teroriste durează luni de zile și nu pot fi organizate în grabă.

Dar, după cum le-a spus săptămâna trecută jurnaliștilor de la The Guardian un oficial al Serviciului European de Acțiune Externă, „nu este nevoie de prea multe ca cineva să-și lipească niște cuțite de bucătărie de mâini și să atace într-o stație de metrou sau într-un supermarket”. Iar această temere va crește în Europa, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu continuă și posibil se intensifică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult