Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avocatul Poporului îi cere președintelui Iohannis să declare starea de urgență

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, iar Parlamentului să o aprobe, scrie G4Media.

„Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, se arată în comunicatul remis de Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber (ex-ALDE).

Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării. O eventuală instituire a stării de urgență ar face deci imposibilă încercarea președintelui Iohannis de a declanșa alegerile anticipate, scrie G4Media. Klaus Iohannis a exclus miercuri sugestia de a declara starea de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca pentru a ocupa functia de avocat al poporului trebuie sa fii urat si la caracter si la infatisare.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    La 49 de cazuri stare de urgență? Bine, după ce presa (i)responsabilă a semănat panică la greu, și se știe că panica este dușmanul cel mai mare în astfel de situații.
    Dar iată cauza reală: "imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării". Încă o încercare de a se agăța cu mâinile și picioarele de putere. Până la noi dispoziții sau până vor mai fi intoxicat poporul cu minciuni.
    • Like 2
  • Paul check icon
    Tipic romanului alde pesedist, toți tampitii și toți neaveniții își dau cu părerea și apoi se minunează ce deștepți sunt. S-a trezit și găina asta pesedista sa dea cu gura între doua lovituri date statului roman in cârdășie cu javrele ccriste.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult