Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Azi se va juca un meci care marchează un moment foarte ciudat pentru fotbalul din România

Ne place fotbalul sau nu, îl adorăm sau ne este indiferent, urmărim toate meciurile şi mergem şi la pariuri sau îl detestăm, marţi, 17 mai 2016, Dinamo Bucureşti şi CFR Cluj vor juca în finala Cupei României.

Această finală, din 2016, de Cupa României va marca un moment foarte ciudat pentru fotbalul din România. Niciuna dintre cele două finaliste nu va putea evolua în competiţiile continentale.

Pe de o parte, Dinamo pentru că nu a ieşit din insolvenţă şi, astfel, echipa Dinamo Bucureşti nu va avea dreptul să joace în cupele europene nici în ediţia 2016/2017. Cel mai devreme, Dinamo Bucureşti va avea dreptul să joace în cupele europene abia din sezonul 2017/2018.

Pe de altă parte, echipa CFR Cluj se află, şi ea, în insolvenţă. Evident se fac diferite scenarii legate de anunţul UEFA, conform căruia campioana şi vicecampioana de la finalul sezonului 2015-2016 se vor califica în turul 3 preliminar al Champions League.

Practic, echipele care ar putea participa în cupele europene ar fi următoarele, conform clasamentului din Liga I, sezonul 2015-2016:

Locul 1 : turul III preliminar Champions League

Locul 2 : Turul III preliminar Champions League

Locul 3 : Turul III preliminar Europa League

Locul 4 : Turul II preliminar Europa League

Câştigătoarea Cupei României : Turul III preliminar Europa League

Echipele clasate conform schemei de mai sus vor putea participa în cupele europene dacă și numai dacă respectă regulile Fair Play-ului Financiar şi, implicit, nu se află în insolvenţă.

Oricare dintre echipele aflate pe locurile 1 – 4 sau câştigătoarea Cupei României, dacă nu respectă regulile Fair Play-ului Financiar, nu vor avea dreptul să participe în cupele europene.

În acest moment numai următoarele echipe au dreptul de a evolua în cupele europene: Astra Giurgiu, Steaua Bucureşti, Pandurii Tg Jiu, Viitorul, CSMS Iasi, CSU Craiova, FC Botosani şi Concordia Chiajna.

Situaţia pare destul de complicată, destul de încâlcită!

Când a apărut Fair-Play-ul Financiar

Regulamentul UEFA privind Licenţierea Cluburilor şi Fair-Play-ul Financiar a fost aprobat în luna septembrie, 2009. Acest regulament a fost aprobat după consultări extinse la nivelul federaţiilor şi cluburilor europene. Regulamentul privind Fair-Play-ul Financiar a fost modificat în anul 2012 şi s-a decis implementarea acestui regulament pentru o perioadă de 3 ani la toate cluburile participante în competiţiile organizate de UEFA. În toată această perioadă au fost monitorizate toate transferurile şi plăţile acestor cluburi începând cu anul 2011. După acestă perioadă de 3 ani, s-a decis implementarea totală a Regulamentului privind Fair-Play-ul Financiar. 

Ce înseamnă Fair-Play-ul Financiar?

Într-o definiţie foarte scurtă, Fair-Play-ul Financiar înseamnă ca un club să nu cheltuiască mai mult decât încasează, să nu aibă datorii către sportivi, antrenori şi, în general, să nu aibă niciun fel de datorii.

Într-o definiţie mai complexă, Fair-Play-ul Financiar înseamnă disciplină financiară şi raţionalizarea cheltuielilor clubului, scăderea presiunii asupra bugetului clubului, presiune ce rezultă din salarii şi sume cheltuite cu transferurile, incurajarea cluburilor să folosească numai venituri rezultate din încasări, donaţii sau sponsorizări, încurajarea cluburilor să investească în infrastructură şi şcolile de copii şi juniori, protejarea cluburilor pe termen lung, asigurarea solvabilităţii cluburilor şi evitarea îndatorării cluburilor pe termen lung.

Cine supravegează aplicarea Fair-Play-ul Financiar?

La nivelul UEFA a fost creat un Organism de Control Financiar al Cluburilor (Club Financial Control Body) în iunie 2012. Acest Organism de Control Finaciar are două grade de jurisdicţie şi este competent să sancţioneze disciplinar cluburile care nu respectă Fair-Play-ul Financiar şi să decidă dacă un club poate participa sau nu în competiţiile organizate de UEFA.

Sancţiunile pe care le poate aplica Organismul de Control Financiar sunt: avertisment, observaţie, amendă finaciară, penalizare de puncte, oprirea încasărilor din competiţiile organizate de UEFA, interzicerea adăugării de jucători pe lista UEFA, descalificarea din competiţie, interzicerea dreptului de participare, retragerea performanţelor sau trofeelor.

In România, sancţiunile referitoare la deducerea punctelor pentru încălcarea fair-play-ului financiar vor fi stabilite de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea Directorului de licenţiere şi vor fi aplicate cluburilor din Liga 1, începând cu sezonul competiţional 2015-2016.

Când a fost transpus Fair-Play-ul Financiar de către Federaţia Română de Fotbal în regulamentul intern?

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat introducerea fair-play-ului financiar pentru Liga I la sfârşitul anului 2014. Se prevede monitorizarea cluburilor în ceea ce priveşte datoriile restante către alte grupări şi angajaţi.

FRF a decis că se sancţionează cu depunctare încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I, începând cu procesul de monitorizare pentru sezonul competiţional 2015-2016. Dacă la data de 30 septembrie clubul licenţiat nu va face dovada achitării datoriilor financiare restante către cluburi şi către angajaţi, înregistrate până la data de 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu un punct.

Dacă nici la data de 31 octombrie clubul licenţiat nu va face dovada achitării acelor datorii înregistrate la 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu două puncte.

Evident că există mult mai multe date care ar putea fi analizate, informaţii financiare privind limitele posibile ale îndatorării cluburilor sau analize privind primele echipe din Europa care au fost sancţionate pentru faptul că nu au respectat regulile.

Dar, până la urmă, constatăm că această reglementare a apărut în septembrie 2009, a fost transpus în România în anul 2014 şi, din păcate, niciuna dintre cele două finaliste ale Cupei României nu vor putea evolua în competiţiile continentale organizate de UEFA.

Această situaţie naşte foarte multe întrebări: în primul rând, cum s-a ajuns aici, având în vedere că aceste reglementări erau cunoscute de 6 ani, cum a fost gestionată implementarea acestor reglementări, care este situaţia finaciară reală a cluburilor din România, se pot redresa cluburile din punct de vedere financiar şi, poate, când ocupantele locurilor 1-4 sau câştigătoarea Cupei României vor participa în cupele europene în care ar trebui să participe?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bun articol,fotbalul romanesc slab cu disciplina.In rest, succes echipelor pentru Cupa României !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult