Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bac 2024. Subiectele la Matematică și Istorie. La proba de Istorie, elevii au avut de scris un eseu despre România postbelică

Bacalaureat 2024

Foto: Inquam Photos / George Călin

Bac 2024. Subiectele la Matematică și Istorie. Absolvenții de liceu au susținut azi proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2024 - Matematică sau Istorie. Primele poze cu subiectele la Istorie la au fost publicate pe StirileProtv, la circa 30 de minute după 9.00, ora de începere a probei, după cum notează HotNews.ro.

Subiectele la Istorie, Bac 2024/ sursa StirileProtv

La subiectul al III-lea, absolvenții au avut de scris un eseu de două pagini despre România postbelică.

Subiectele la Matematică

Bac 2024. Subiectele la Matematică și Istorie. Și subiectele de Matematică de la examenul de bacalaureat 2024 au apărut pe internet la scurt timp după începerea examenului, la fel ca și la proba de Limba română și cea de Istorie. 

Pe fotografiile publicate de StirileProtv cineva a încercat să șteargă numele centrului de examen, însă se poate observa că pe foi scrie „Constanța”, notează edupedu.ro.

Subiectele la Matematică, filiera tehnologică, publicate de StirileProTV

Subiectele de la proba de Matematică, specializarea Științe ale Naturii, au fost publicate de ȘtirileProTV:

Subiectele pentru specializarea Matematică-Informatică au fost publicate, după terminarea probei, de Edupedu.ro:

Subiectele și baremele vor fi publicate de Ministerul Educației la ora 15:00 pe subiecte.edu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Partea cu matematica e chiar una interesantă. Unul din cei mai mari matematicieni și pedagogi ai României - prof. Solomon Marcus - arăta că matematica (și în general orice materie) poate fi rezolvată și în absența înțelegerii. Îl înțeleg perfect; având pe cap un ciopor de meditatori care m-au ajutat să trec clasa și examenele am învățat să recunosc TIPARUL unui exercițiu și să-l rezolv ca un cățel dresat. Evident că scoarța mea cerebrală a ținut informația până a trecut pericolul, pentru ca apoi să arunce totul peste bord ca pe un balast inutil. De altfel și inteligența artificială - aici includ și banalul calculator de buzunar - rezolvă exerciții de matematică fără să le înțeleagă propriu-zis.

    Să fie oare vina elevului sau vina sistemului? Evident, a sistemului. Programele școlare sunt făcute de persoane diverse, care vor fiecare să-și includă conținuturile preferate. Și, ca să nu iasă cu supărare, sunt incluse cam toate. Rezultatul e atât o programă umflată, dar și BAZE ÎMPINSE SPRE O VÂRSTĂ LA CARE NU POT FI ASIMILATE. Tot ce constituie bază în matematică este dat, în învățământul românesc, pe o treaptă prea fragedă. Prin urmare întreg sistemul este clădit pe nisipuri mișcătoare.

    Sistemele performante se bazează pe studii, și aici avem o întreagă discuție. Este sistemul finlandez mai bun decât cel britanic? Dacă sistemul finlandez este cel mai bun, atunci de ce nu este adoptat și în Germania sau Elveția?

    Răspunsul este simplu: performanța unui sistem este dată de PRINCIPIILE SALE, iar aceste principii TREBUIE SĂ FIE VALIDATE ȘTIINȚIFIC, adică să aibă la bază studii psihopedagogice intense. Aceste studii îți vor arăta dacă ceea ce împrumuți funcționează sau nu, dacă se potrivește sau nu cu cei ai acum.

    Problema învățământului românesc este că NU SE BAZEAZĂ PE STUDII DE SPECIALITATE. Programele nu au atașate aceste studii; nu există nicăieri o bibliografie care să demonstreze că ceea ce apare în programă funcționează pe un anumit prag de vârstă, pe o anumită particularitate a elevilor sau chiar pe anumite particularități specifice poporului din care facem parte.

    REPET: ACESTE STUDII NU EXISTĂ.

    Nu există pentru că preocuparea principală nu este elevul, ci programa în sine. Educația românească își face din materii idoli, cărora elevul trebuie să li se supună. Patul lui Procust: nu fasonăm materia după interesul elevului, fasonăm elevul după iteresul materiei. Educația românească e un storcător de fructe: se ia un kilogram de elevi, se bagă la presă, se stoarce și se obțin 500g de concentrat. Restul se aruncă la coș.

    Ideea nu este să copiezi un sistem sau altul, ci să vezi ce principii și studii de specialitate stau la baza acelui sistem. Să verfici prin programe pilot și prin studii de specialitate, iar apoi să implemntezi.

    Problema de bază a decidenților este cum să nu zguduie barca. Cum să nu scadă acele 18 ore de catedră, cum să conserve numirile politice etc. Școala românească este făcută pentru profesori, nu pentru elevi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult