Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Balcanicul Djokovic și românii civilizați: nu toate regulile fixate de stat sunt bune

Novac Djokovic..

Foto: Getty Images

"The point of modern propaganda isn't only to misinform or push an agenda. It is to exhaust your critical thinking, to annihilate truth." Garry Kasparov

Scandalul creat în jurul lui Novak Djokovic, poate cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor, a provocat o intensă polarizare a opiniilor. Nu este un fenomen nou în era rețelelor sociale, însă e din ce în ce mai des.

Ce se distinge însă în această perioadă de criză este oprobriul masiv direcționat împotriva sportivului, demonizat atât de mass-media, cât și de foarte mulți utilizatori ai rețelelor sociale. În această înfruntare între el și guvernul australian, mai ales la noi, au apărut tușele groase ale unei acuze care în principal se bazează pe următoarele puncte: Djokovic a încercat să „fenteze” balcanic regulile și civilizatul Stat australian l-a oprit la graniță; Djokovic, nevaccinat fiind, a încercat să pună în pericol viața oamenilor; și în final, ca orice bogat, a încercat să se folosească de statutul său social pentru a beneficia de un avantaj nemeritat, în timp ce milioane de australieni au fost obligați să respecte restricții timp de doi ani.

Sunt valide aceste acuze? Tribunalul inchizițional ridicat pe rețelele sociale are dreptate să-l judece pe apostatul Djokovic?

În realitate lucrurile sunt mai complicate decât atât. Indiferent de statutul vaccinal al jucătorului, există excepții pentru a putea intra în Australia, chiar și fiind nevaccinat. Nu discutăm de stupizenia de a interzice unui nevaccinat sănătos și testat negativ intrarea, dar a o permite celor care, deși vaccinați, se infectează și transmit la niveluri record Omicron (iar Australia, în ciuda restricțiilor prelungite, înregistrează în acest moment un val record, numărul de cazuri fiind unul masiv).

Djokovic, ca mulți alti sportivi, a respectat toate regulile care i-au fost puse în față: astfel, el a obținut o viză de intrare în Australia, fără această viză neputându-se urca în avion. De asemenea, a depus un dosar pentru validarea excepției medicale care îi dădea dreptul să intre. Dosarul a fost analizat, verificat și validat de două comisii, dintre care una a guvernului australian. Verificarea s-a făcut pe o bază anonimă, membrii comisiilor neștiind nici identitatea, nici vârsta subiecților. Au fost 26 de dosare și au fost validate o parte dintre ele, conform Tenis Australia.

Cu o zi înainte de venirea în Australia, prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a declarat că viza și excepția acordate lui Djokovic sunt legale, că au fost aprobate în conformitate cu legea și că nimic nu s-a schimbat în acest sens de 2 ani (același premier a întors-o, în cel mai pur stil… balcanic, nu?, după câteva zile, declarând că „regulile sunt reguli” și că viza lui Novak a fost anulată).

A doua zi însă, Djokovic postează pe Instagram vestea că totul a fost aprobat și că va participa la AO, moment în care rețelele sociale iau foc. Iar Djokovic este oprit la frontieră, unde este interogat timp de opt ore. Conform documentului legal depus după evenimente, Djokovic este presat pentru a accepta revocarea vizei, după ce ofițerul de vamă îi promisese că poate aștepta până dimineața, pentru a vorbi cu avocații săi. El este mințit și manipulat că revocarea vizei va fi în avantajul său, deși în realitate nu era deloc așa. Fără niciun avertisment, viza îi este revocată apoi fără nicio justificare, iar jucătorul este preluat și dus într-un centru de detenție.

Nu este vorba de singura viză și excepție acordate de guvernul australian. După o săptămână de la primirea vizei, jucătoarea cehă Voracova este și ea informată că viza i-a fost revocată, fără nicio explicație; apoi este reținută și trimisă într-un centru de detenție. Jucătoarea povestește întreaga peripeție și notează că s-a simțit ca „într-un film de acțiune” și că nu înțelege ce s-a întâmplat.

Acestea sunt faptele reale. Departe de a arăta un individ care încearcă să folosească statutul său pentru a obține un avantaj necuvenit, arată un om fără putere în fața unui aparat de stat birocratic, care i-a revocat viza deja acordată, fără nicio justificare, după un interogatoriu de 8 ore și după ce jucătorul a fost presat și mințit. Arată de asemenea că jucătorul avea toate actele în regulă, că acestea au fost validate de comisii de specialitate, dintre care una a statului australian. Nici vorbă de balcanismul clamat de justițiarii de tastatură. Justiția australiană va decide în acest caz după ce plângerea formală a fost adresată de avocații jucătorului.

Ce lecție putem învăța de aici? În primul rând, emoția populară stârnită împotriva unui grup sau a unui individ este o forță puternică, iar ea poate provoca foarte mult rău în societate. Apoi, un stat precum cel australian, criticat pentru modul în care și-a tratat propria populație prin restricții masive timp de 2 ani, prin restrângerea drepturilor fundamentale ale oamenilor și prin tratamentul populației aborigene și al refugiaților, poate folosi astfel de controverse și emoții populare pentru a câștiga capital politic. În final, nu toate regulile fixate de state sunt bune, istoria e plină de atrocități făcute „în numele legii”.

Djokovic plătește tribut propriei decizii de a dispune de propriul corp, într-un context controversat al pandemiei, în care putem discuta despre modelul pe care îl dă în societate. Lăsând deoparte extravagantele declamații ale anturajului său și mai ales ale tatălui, care îl compara cu Spartacus sau chiar cu Iisus, sportivul devine, vrând-nevrând, un simbol pentru această fază a pandemiei, una moralizatoare, în care nuanțele dispar, lăsând locul unui război aproape cu accente religioase. El devine astfel un exemplu de „țap ispășitor”, potrivit filosofiei lui René Girard, un fenomen care se caracterizează prin următoarele elemente: când tensiunile cresc în societate, acestea se pot rezolva prin crearea unui țap ispășitor; acest țap ispășitor, care poate fi un grup identificat prin diverse metode sau un individ, va primi violența societății; această violență va aduce o anumită liniște, cel puțin pe termen scurt; victimele asupra cărora se exercită violență nu sunt responsabile de răul de care sunt acuzate.

Putem înțelege deci mai bine de ce un jucător atât de popular, care până ieri era admirat și adulat de o planetă întreagă, devine astăzi un paria, demn de dispreț și oprobriu. Vina lui s-ar putea să fie de fapt vina noastră.

Articol preluat de pe notamarginala.substack.com

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred marele campion .cel mai cel din toate timpurile are suficienta minte sa aprecieze efectele pandemiei;Prelungirea ei nu inseamna decit sporirea daunelor in vieti umane si nu numai! A sfida vaccinarea ,a minti ca nu ai circulat pozitiv fiind de covid,pe la turnee cu pusti sirbi,interviuri cu ziare franceze ca l-equipe.a merge la domeniul din spania nu cred ca au fost actiuni realizate la cererea umanitatii.Sa vi cu o scutire de vaccin de la tine de-acasa e iarasi o alta sfidare a inteligentei si bunului simt comun! Fiind number one e logic ca esti NOLEns volens: influencer.,
    Deci pe fata marele tenismen sugereaza sa se mictioneze pe vaccin! Sa vii dupa toate astea sa reclami fecioria sirbului si imacularea sa e ca si cum i s-ar conferi post mortem Marianei Curdefier titlu de mare fecioara a umanitatii!
    Personal nu l-am putut simpatiza niciodata pe Nole ,in primul rind pt felul sulfuros in care se bucura pt puncte si victorii.Ochii lui scaparau mereu prea multa voluptate in zdrobirea adversarilor.
    Ma gindeam ca un om care reactioneaza astfel nu si-a propus sa cultive in baierele sufletului prea multa noblete si elevatie morala.
    La Federer sau Nadal bucuria punctelor si a victoriilor nu e obiectivata de infringerea adversarilor cit a surmontarii propriilor limite si aspiratii!
    Atitudinea recenta a lui Nole in pandemie aduce enorme deservicii luptei impotriva covid.Scutirea vaccinarii e o clara sfidare a bunului simt comun si inteligentei.
    Sa dai atita apa la moara celor care gindesc ca vaccinurile sunt de fapt nocive ,pt ca marele
    Nole stie el de ce nu-si face,da masura realei sale calitati morale deplorabile si face din toate actiunile sale caritabile doar un joc de picioare in coreografia disimularii.Nu m-ar mira sa se descopere peste ani ,ca in spatele performantelor sale de Giga Campion s-au aflat substante ajutatoare neortodoxe din laboratoarele Putiniste!Pacat ca dorinta de a fi un Om mai bun nu e pt Nole chiar prima dintre dorinte!
    • Like 1
  • Probabil ca puteau sa-l lase pe Novak Djokovic sa intre in Australia fara sa puna in pericol sanatatea publica (asta facand abstractie de faptul ca a mintit in declaratie si a dat vina pe propriul "staff"). Si eu cred ca au facut-o ca sa dea un exemplu. Totusi autorul pare sa ignore complet niste date statistice: acest guvern birocratic australian este birocratic cu folos (spre deosebire de guvernul tarii noastre care tot birocratic este dar fara folos). Este foarte simplu de demonstrat: Australia are o populatie de aproximativ 25 de milioane de locuitori si are 2673 persoane decedate din cauza COVID-19; Romania are o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori si are 59212 persoane decedate din cauza COVID-19. Asta considerand statisticile oficiale. La un simplu calcul observam ca in tarisoara noastra atat de libera au murit de aproximativ 22.15 ori mai multi oameni din cauza acestei pandemii (ca sa nu mai luam in cosiderare cati altii au murit si vor mai muri din cauza lipsei accesului la serviciile medicale). Ce parere aveti despre asta domnule autor ? Vietile oamenilor conteaza sau nu ? Ce rol au oare aceste reguli ? (probabil stiti ca vaccinurile, chiar daca nu protejeaza 100% impotriva infectiei simptomatice, protejeaza suficient de mult impotriva formelor severe ale bolii si decesului). "I rest my case" ...
    • Like 2
  • Păi sigur că nu toate regulile / legile sunt bune. Doar că trebuie respectate. Așa cum or fi ele. Din păcate sau din fericire?
    Omul nu a devenit nici un țap ispășitor în lupta cu un guvern nedrept, ci doar a dovedit că un sportiv adulat de toata lumea (cum spuneti) poate fi un tip fără caracter, mincinos și nepăsător în ceea ce priveste sănătatea si siguranta celor din jurul lui.
    Treceti usor peste tâmpeniile făcute de tasu &co si le numiti extravagante. Altii le-ar putea numi incitare la ură și violențe. L-ati auzit pe Djokovic jr să intervină cu un apel la calm si rabdare?
    • Like 1
  • Nu înțeleg de ce a găsit de cuviință Republica sa preia acest text -ce-i drept combativ - în care aberațiile unora sunt trecute cu vederea de ciudatul autor. în timp ce se vorbește despre "centre de detentie" si alte aiureli. Cam asa a început și un impronuntabilul doctorand al d-lui Liiceanu, care strălucește azi, la fel de combativ și de inept, alături de alde Simion și Șoșoacă.
    • Like 4
  • Ce bine începuse, ce bine a continuat articolul! Dacă renunțați la încheierea aia, poate era mai bine, fiecare spera ce își dorea, ca în romanele neterminate din motiove de moartea autorului. Vă doresc sănătate, dar ce să înțelegem din fraza: "Jokovic plătește tribut propriei decizii de a dispune de propriul corp, într-un context controversat al pandemiei, în care putem discuta despre modelul pe care îl dă în societate. "? Chiar așa de neglijabili sunte cei care suntem de partea lui. Poate în australia va fi fluierat, poate va pleca sau va sări gardul pocnind câțiva spectatori vaccinați și recalcitranți pe modelul Eric Cantona, deși nu e genul lui Nole, dar cred că simțurile ar fi trebuit să vă îndrume să vă dați seama mai de mult că nu vaccinul e soluția, sau măcar că vaccinul ăsta nu a rezolvat nimic. Mai rămânea să încheiați cu un "vaccinați-vă băăăă"! Sper că nu veți prtoceda ca și colegul Nichifor care mi-a blocat comm-ul. Fiți bărbat!
    • Like 1
  • Dacă ne limităm la analiza doar pe baze procedurale autoritățile australiene aveau toată legitimitatea să procedeze asa cum au procedat...și din acest punct de vedere tenismenul a demonstrat o atitudine supusă și cooperantă.
    Problemele apar atunci când poliția de frontieră a inițiat cercetări extensive pe marginea legitimității vizei acordate,care în mod normal se limitează la verificarea autenticității vizei, adică dacă e falsă sau conformă.
    Atât poate evalua structura de la frontieră și nu din motive de competență ci din motive de eficiență a demersului.
    Zilnic sunt călători nevaccinati în situația lui Djokovici însă niciunul nu beneficiază de atâta atenție din partea controlului vamal.
    Eu cred că în acel interval de timp s-a dus o lupta acerbă între diferite autorități australiene,care nu a avut niciun rezultat,și drept urmare ministerul imigrației a tranșat temporar conflictul prin anularea vizei.
    Începând cu acest moment caracterul discreționar al situației a determinat recursul la justiție...caracter discreționar care a fost constatat și chiar subliniat de către magistratul australian care a judecat cauza, și care a reinstaurat viza,oferind încă o dată șansa autorităților australiene să trateze în mod convențional situația.
    Asta este "realitatea" contextului indiferent de isteria sau preconcepțiile din jurul subiectului!
    • Like 1
  • Filbert check icon
    Total de acord cu autoru': nu toate regulile fixate de stat sunt bune. Mie, de pilda, nu-mi place ca statu' ma obliga sa port pantaloni pe strada, vara mai ales, si sa conduc masina fara sa fi baut in prealabil o jumate de sticla de palinca ca sa-mi treaca emotiile la volan.
    Argumentatia autorului e superba, mai ales ca nu se incurca in numere, adica nu pomeneste ratele de spitalizare si deces in tarile care 'au restrins drastic drepturile omului' in comparatie cu tarile libere din Balcani. De ce sa ne incarcam mintea cu cifre?!
    Sint convins ca domnu' autor ar pune la dispozitie locuinta sa bolnavilor care n-ar mai avea loc in spitale si, impreuna cu familia, s-ar ocupa de acestia, in numele libertatii si drepturilor fundamentale.
    • Like 12
  • Bun. Mă întreb care ar fi fost statutul autorului de aici dacă vroia să intre în Australia nerespectând legile acestei țări. Probabil ar fi fost întors în propria-i țară „balcanică”. Personal cred că tot acest circ se înscrie într-un registru mult mai larg în care se găsește societatea secolului 20 și 21. O totală inversare de valori. Marile „personalități” care ocupă spațiul vizual și care pot sau chiar influențează societatea sunt sportivii, vedetele de cinema, circarii politici de tip Trump, vedetele din scandalurile mondene, false personalități științifice etc. Acesta este de faptul motivul acestui circ atât de mediatizat și comentat pe rețelele de „socializare”
    • Like 5
  • Tibi_R check icon
    "Djokovic plătește tribut propriei decizii de a dispune de propriul corp,...." din pacate intr-o pandemie nu ii vorba doar de tine si de corpul tau. Tu poti deveni o 'arma' si sa infectezi zeci de oameni si o parte pot muri.
    Nu e ca la alte boli, gen diabet. Mananci pana nu mai poti, faci diabet, complicatii si mori. Nu, in mod involuntar/iresposabil imbolnavesti pe altii.. Asta e marea diferenta!

    "Indiferent de statutul vaccinal al jucătorului, există excepții pentru a putea intra în Australia, chiar și fiind nevaccinat." - nu se incadra in niciuna din ele.
    • Like 10
  • check icon
    "Ce lecție putem învăța de aici ?"... N-aș vorbi în numele tuturor, ca acest Cătălin Bizdadea, dar în numele meu știu precis că NU voi mai pune botul la postările lui...empatice !
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult