Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Balul și spitalul, doze și doze

CTP - foto

● Unul dintre motivele pentru care nu m-am făcut și io politician, am rămas un scârța-scârța, nici măcar pe hârtie, e că nu sunt în stare să-mi trag în piept cuvintele. Căci, atunci când am scris Guzganul Rozaliu, Poetul Portofel, Varanul, Coafura Pavian, Năpârca cu Ochelari, Sceleratul de Gratia, Micimanul, Anaconda Blonda, Balena Baliverna, Înmulțitorul Morților, aveam în minte o imagine morală clară, nenegociabilă, de neșters, a persoanelor în chestie. În politică, dacă așa îți dictează interesul, îneci cuvintele pe care le-ai născut cu gura mare, ca și cum n-ar fi fost ale tale. Pentru că nu le-ai respectat nicio clipă, pentru că zicerea veche „Pe unde-ți iese vorba, îți iese și sufletul” ți se pare bună pentru fraieri.

Este ce-ați văzut în aceste zile.

● Ce s-a întâmplat în ultimele 10 zile în Guvern și în Coaliție se poate numi Balul Umflaților în Pene. Numai că, în vreme ce unii dansau în acest bal, alții abia mai respirau la spital.

● Ți se strânge inima de bieții pădurari care au ieșit să-și strige disperarea în fața ministerului Mediului, unde tocmai a fost dibuit ca șantajist un secretar de stat PNL. Oamenii aceștia chiar se luptă cu mafia, cu mafia hoților de lemne, și sunt răniți și uciși pe capete de aceste bestii. N-au niciun sprijin de la Guvern, n-au uniformă, n-au armă cu care să se apere. Bine că au polițiștii burtoși care nu sunt în stare decât să pună jos și să sugrume un bătrân beat criță.

● „Maestrul”, popularul cabotin A. Arșinel, a făcut covizel, desi era vaccinat cu două doze de Pfizer, nici măcar de AstraZeneca. Deoarece nu mă pricep la medicină, zic că i s-o fi tras de la rinichiul furat, aflat asupra lui.

● Dna Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății, a ținut să se prezinte ca un soi de preoteasă a templului Vlad Voiculescu, evocându-l și invocându-l cam o data la 1 minut și jumătate, până la poezia exprimării „Cabinetul Vlad Voiculescu”, ca și cum ar fi fost prim-ministru.

Foarte frumos. Să vedem ce slujbe o să oficieze dna doctor în această calitate cvasireligioasă, căci pe cele de înmormântare le oficiază BOR. 

● Vaccinarea este într-adevăr singura cale de a ieși din pandemia covid. Dar, pe tăcute, o altă pandemie ucide într-un an poate mai mulți cetățeni decât coronavirusul.

Facem doze de vaccin și, între timp, sute de tone de doze, de bere și băuturi carbogazoase, peturi, cartoane și pungi de plastic sufocă pădurile și apele României, deșeuri chimice otrăvesc pământul, munți de gunoaie arse ilegal și țevile de eșapament fără număr gazează în masă oamenii. Pentru mizerie, mizeria umană, nu s-a descoperit niciun vaccin. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult