Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bardcore, noul stil de muzică veche, potrivit pentru cheful intim din pandemie: ascultă câteva truba-hituri interpretate ca-n Evul Mediu

Bard - getty Images

Foto: Getty Images

Când cineva aude de cover-uri, ar putea spune fără entuziasm că sunt vechi de când lumea. Și nici nu știe câtă dreptate ar avea, mai ales că, prin 2019-2020, a apărut o nouă nișă: cover-urile medievale. Adică piese din zilele noastre, cântate în stilul barzilor din Evul Mediu.

Și nu sunt puține la număr. Unii poate vor să se simtă electric de norocoși că au descoperit un sound nou, coincidență care ne îndreaptă către prima recomandare: Daft Punk- Get Lucky. Altora poate le este dor de vremurile bune din anii `90 (1990, nu 1490) și vor să scoată bestia de discotecă din ei, drept care pot să strige cât mai tare “Gimmie Gimmie”, dar pe ritmuri de trubadur fan Abba. Iar dacă nu este suficient până acum, cu siguranță oricine poate ajunge cu barzii atât în Gangsta’s Paradise, dar și în Nirvana. Practic, cel mai important este să nu se piardă din vedere Luminile Orbitoare ale trupei The Weeknd pentru a ajunge în Bardoteca de Aur!

Aceste reinterpretări medievale sunt atât de credibile, încât o singură redare The Unforgiven- Metallica, varianta de Bardotecă, aduce aminte oricui de plecările cu prietenii prin Cruciade, iar Lana Del Rey cu Summertime Sadness este mai mult ca sigur unul dintre hiturile Epidemiei de Dans din 1518. 

Genul de muzică se numește bardcore și presupune reinterpretarea unei varietăți de melodii cu instrumentele și tehnicile specifice cântăreților medievali. Asta înseamnă că, pe lângă instrumentele moderne, de cele mai multe ori este eliminată și partea vocală.

Cu toate că exista și înainte de pandemie, izolarea care a reamintit de un han mult prea înghesuit a făcut bardcore să devină aproape mainstream în nișa genurilor de nișă, piesele ajungând să aibă milioane de vizualizări. 

Iar în ceea ce îi privește pe rapsozi, de la Hildegard von Blingin' și până la Algal the Bard, au adunat până acum 1.665.000 de urmăritori.

Bardcore-ul este ca un trip instrumental: câteva Truba-hituri în mixul pentru cheful intim de pandemie, din apartamentul românului (el și încă doi prieteni pe Zoom) și banalul pahar se transformă într-un corn de bour plin de mied.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult