Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Bardcore, noul stil de muzică veche, potrivit pentru cheful intim din pandemie: ascultă câteva truba-hituri interpretate ca-n Evul Mediu

Bard - getty Images

Foto: Getty Images

Când cineva aude de cover-uri, ar putea spune fără entuziasm că sunt vechi de când lumea. Și nici nu știe câtă dreptate ar avea, mai ales că, prin 2019-2020, a apărut o nouă nișă: cover-urile medievale. Adică piese din zilele noastre, cântate în stilul barzilor din Evul Mediu.

Și nu sunt puține la număr. Unii poate vor să se simtă electric de norocoși că au descoperit un sound nou, coincidență care ne îndreaptă către prima recomandare: Daft Punk- Get Lucky. Altora poate le este dor de vremurile bune din anii `90 (1990, nu 1490) și vor să scoată bestia de discotecă din ei, drept care pot să strige cât mai tare “Gimmie Gimmie”, dar pe ritmuri de trubadur fan Abba. Iar dacă nu este suficient până acum, cu siguranță oricine poate ajunge cu barzii atât în Gangsta’s Paradise, dar și în Nirvana. Practic, cel mai important este să nu se piardă din vedere Luminile Orbitoare ale trupei The Weeknd pentru a ajunge în Bardoteca de Aur!

Aceste reinterpretări medievale sunt atât de credibile, încât o singură redare The Unforgiven- Metallica, varianta de Bardotecă, aduce aminte oricui de plecările cu prietenii prin Cruciade, iar Lana Del Rey cu Summertime Sadness este mai mult ca sigur unul dintre hiturile Epidemiei de Dans din 1518. 

Genul de muzică se numește bardcore și presupune reinterpretarea unei varietăți de melodii cu instrumentele și tehnicile specifice cântăreților medievali. Asta înseamnă că, pe lângă instrumentele moderne, de cele mai multe ori este eliminată și partea vocală.

Cu toate că exista și înainte de pandemie, izolarea care a reamintit de un han mult prea înghesuit a făcut bardcore să devină aproape mainstream în nișa genurilor de nișă, piesele ajungând să aibă milioane de vizualizări. 

Iar în ceea ce îi privește pe rapsozi, de la Hildegard von Blingin' și până la Algal the Bard, au adunat până acum 1.665.000 de urmăritori.

Bardcore-ul este ca un trip instrumental: câteva Truba-hituri în mixul pentru cheful intim de pandemie, din apartamentul românului (el și încă doi prieteni pe Zoom) și banalul pahar se transformă într-un corn de bour plin de mied.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult