Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Don’t Look Up: „Fraților, ne ducem dracu' dacă rămânem proști”

Don’t Look Up

Am văzut „Don’t Look Up” și mi-a plăcut mult. De fapt, m-a întristat, ăsta este sentimentul care domină starea mea de după vizionare.

Înlocuiți comenta „Dibiasky” cu pandemia de COVID-19 sau criza climatică și o să obțineți o radiografie a societății globale în care ne trăim existența.

Producția lui Adam McKay nu e un film prost. E un film care, pe lângă satiră, trage un semnal de alarmă asupra clivajelor care au ajuns să ne domine actualitatea și să ne fure atenția de la lucrurile care ne pun viața în pericol și care contează cu adevărat!

Nu cred că merită eticheta de „film bun” sau „film prost”. E pur și simplu un film onest. De-a lungul istoriei, marii filosofi au spus și scris că adevărul doare cel mai rău. Probabil că de aia filmul ăsta cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett și Timothée Chalamet este atât de hulit în online. Pentru că realitatea doare pentru cei care nu au capacitatea sau nu vor din orgoliu ori prostie să perceapă ceea ce este și se întâmplă în jurul lor.

Unii sunt de părere că filmul nu spune ceva nou despre care nu știam noi, poporul cu conturi pe rețelele sociale. Tocmai ăsta cred că e farmecul. Faptul că semnalul de alarmă este tras din nou și din nou și din nou: „Fraților, ne ducem dracu' dacă rămânem proști și nu suntem atenți la ceea ce e în fața noastră”. Filmul lui McKay te îndeamnă la reflecție asupra situației în care a ajuns societatea și expune, fără vreun artificiu sau brizbrizuri, ipocrizia și superficialitatea consumerismului și a felului în care decidenții politici instrumentează crizele pe care oamenii de rând le simt cel mai profund.

„Don’t Look Up” este un film care se poziționeză împotriva pseudoștiinței și a populismului, a celor care cred fără să cerceteze, dar și împotriva idioților utili (expresie consacrată în ştiinţa dezinformării pentru a-i descrie pe cei care se lasă influenţaţi şi intră din sinceritate în războaie care nu le aparţin). Filmul este, totodată, un pamflet al unei civilizații care nu este în stare să înțeleagă iminența propriei extincții. Vă sună cunoscut? La fel ca personajele din film, și noi, cetățenii actuali ai planetei Pământ, suntem în fața unui dezastru climatic. Dar spre deosebire de personajele din film, încă avem timp să oprim dezastrul provocat de schimbările climatice, care se accentuează cu fiecare zi în care oamenii, companiile și politicienii nu conștientizează cât de important este să facem tranziția către o viață mai verde, mai sustenabilă, fără dioxid de carbon și alte resurse care poluează și distrug mediul înconjurător.

În altă ordine de idei, „Don’t Look Up” nu este un film pentru cei care se uita pe Netflix după acțiune gonflată, hăhăială stearpă sau sex colorat de șampanie și luminițe. „Don’t Look Up” nu este nici pentru fanii cu coarne de cerb ai lui Trump, pentru daci liberi, evlavioșii conservatori, conspiraționiștii coronasceptici, haterii Gretei Thunberg sau pentru cei dependenți de ce a mai apărut nou în trending pe YouTube. Filmul ăsta arată cât de universală este schizofrenia norodului condus prin breaking news-ul ajuns în derizoriu, teorii ale conspirației, știri mondene contrafăcute, manipulari politicianiste și minciuna ajunsă religie pentru cretini.

În mod paradoxal, „Don’t Look Up” nu este un film despre o cometă care se va lovi de Terra, ci este despre erorile noastre. Pe scurt, despre incapacitatea oamenilor de știință de a comunica bine, când predică cu o acuratețe destul de mare evenimente devastatoare; despre incapacitatea politicienilor de a înțelege chestiunile științifice (care nu sunt atât de greu de înțeles când sunt evidente) și de a lua decizii ferme dar nepopulare; despre incapacitatea mediului de business de a pune siguranța națională înaintea profitului; despre incapacitatea oamenilor din mass-media de a prezenta lucrurile într-o formă comestibilă din surse verificate, indiferent de câtă audiență fac, dar și despre incapacitatea oamenilor de a discerne între informații bazate pe date reale și conspirații, fake news și manipulări politice.

„Don’t Look Up” este, până la urmă, un manifest despre noi înșine. Și ne arată efectiv cum de foarte multe ori ajung unii care au puterea să decidă sau alții care au capacitatea să zbiere mai tare „să împacheteze cu fundiță roșie un pachet plin de rahat”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va spun ceva din experienta observata : DOMNILOR "prostia" nu se vindeca decat pusa la zid la propriu si executata cu un Kalasnikov sau cu o mitraliera GATLING. Mase intregi populare prin prostie dar mai ales prostie agresiva facatura noului trend terorizeaza zilnic minoritarii isteti de cand lumea si pamantul culmea si promovati prin toate structurile decizionale drept exemple. Da.. pe fond este o DEGRADARE umana la nivel mental in unele tari mult mai accentuata datorita lipsei EDUCATORULUI... acela aducator de constiinta catre un NORMAL stiintific bazat pe argument si logica. Mda "degradare"...intrebarea momentului : permisivitatea sistemelor este justificata in cazul acelora NE-EDUCATI lasati sa educe NE-EDUCATI ?. Voi vedea si filmul desi ma cam astept la ceea ce vrea sa sugereze.
    • Like 0
  • Foarte bine punctat totul!
    • Like 0
  • Un film important, as zice, in loc de bun sau prost. Nu e facut nici pentru Oscar, pentru ca intr-adevar, are si oameni de culoare in context, dar nu are si homo, cum cer cei de la Oscar.
    • Like 1
  • Am vazut si eu filmul "Don't look up". Pe scurt, e un film prost despre prostia ce-si intinde acum tenebrele asupra omenirii.
    De ce zic prost? Pai exagerarile acestei prostii de care tocmai ziceam il aduc in zona pamfletului. Nu te revolta, nu te deranjeaza, e un filmulet usurel. Cineva comenta legat de rugaciunea dinspre final a unui tanar.. Ei bine, nimic deosebit, insa, in zilele astea, cand limbajul de lemn ne inunda prin media si prin gura prostilor, rugaciunea, pentru unul care nu a citit nimic mai profund, sau a citit dar a uitat, poate suna cool.
    Am vazut demuuult tare un scurt metraj asa-zis SF, in care o copila de la tara, cu o atitudine care iti dadea depresii precum Lizuca din Dumbrava Minunata (copila care a jucat in film adica), gaseste un extraterestru esuat pe la noi, ranit sau bolnav, parca. Si il ascunde ea undeva prin curte, sau pe sub casa, si cu vocea Lizucai de care ziceam il tinea in brate si ii spunea ca o sa aiba grija de el.. Fara s-o mai lungesc, asa cum n-a mai lungit-o nici filmul, extraterestrul bineinteles ca a murit. Ei bine, filmul ala m-a marcat. Atunci am ajuns sa urasc din adancul sufletului prostia si necunoasterea, asa cum le urasc si la mine, ca si eu le am, pentru ca, desi intentia era buna, desi fata era inocenta in ce facea, am inteles ca, cu dragoste si inocenta, dar cu necunoastere si prostie, poti ucide, distruge. La vremea aceea imi facuse sufletul praf.
    Ei bine, caricatura asta de film m-a lasat rece. Nimic sa-ti trezeasca vreo senzatie mai acatarii, decat daca iti scremi cerebelul sa gasesti tu semnificatii. Un film bun iti face sufletul sa vibreze, uneori chiar si fara cuvinte. Memoria filmelor si cartilor mai vechi ar fi intinata daca as incerca sa compar filmul asta cu ele.
    • Like 1
    • @ Eddie Zack
      Marcheaza doar superficialitatea rasei umane in prezent. Nu trebuie cautat in film mai mult. Un semnal de alarma asupra "evolutiei" speciei cand te steptai sa fie mult mai documentata. Prea multe "motoare" de informare dauneaza.
      • Like 0
  • Subscriu la comentariul lui Cristea Petrica. La Dr. Strangelove am mai avut asemenea amalgam de trairi. Este un film de spre stiinta si sloganul care il promoveaza in ultima perioada: "crede si nu cerceta". Excesul de furie si discursul lui Leo din final ti se intipareste adanc si ireversibil undeva acolo si asta e un lucru bun.
    • Like 1
  • Acum îl văd. Foarte concludent.
    • Like 0
  • Dumneavoastră bateţi câmpii cu un dram de umor, aș spune, atunci când afirmaţi că „Don’t Look Up” este despre "incapacitatea oamenilor de știință de a comunica bine, când predică "cu o acuratețe destul de mare evenimente devastatoare". Dramul de umor din textul dumneavoastră este "acurateţea destul de mare". Mai adăugaţi câteva fracţiuni de gram cu "chestiunile științifice (care nu sunt atât de greu de înțeles când sunt evidente). După ce digeraţi masa de Crăciun, poate vă vin alte idei referitoare la capacitatea de comunicare a oamenilor de ştiinţă.
    • Like 1
  • Daniel check icon
    Adevărat, despre toate acestea e acest film bine realizat, o satira la adresa tarelor societății actuale, în general. Ce as amenda aci ar fi referitor la problema încălzirii globale care nu cred ca are drept cauza activitățile umane. Asta o spun tot niște oameni de știință și anume ca soarele are anumite cicluri de emitere a radiațiilor infraroșii, acum fiind o perioada de creștere care se poate întinde pe 40-50 de ani. Asa a fost mereu în istorie, e documentat dar asta nu ne exonerează de răspunderea gestionarii deșeurilor de orice fel care într-adevăr ne pot periclita habitatul, cum se spune în termeni ecologiști. Una-i una, alta-i alta, oricât CO2 am elibera noi, nu contribuim la creșterea temp. în atmosfera-ne credem prea importanti- ci doar soarele are puterea asta. Politicianismul îmbinat cu interesele economico-financiare au intrat și pe nișa asta de încălzire-globala-reducere emisii poluante fiind clar un os de ros. Suna a conspirație, dar e real. Exista un documentar veridic zic eu, "marea înșelătorie a încălzirii globale" suficient de interesant ca să te pună pe gânduri.
    • Like 3
  • Daniel check icon
    Adevărat, despre toate acestea e acest film bine realizat, o satira la adresa tarelor societății actuale, în general. Ce as amenda aci ar fi referitor la problema încălzirii globale care nu cred ca are drept cauza activitățile umane. Asta o spun tot niște oameni de știință și anume ca soarele are anumite cicluri de emitere a radiațiilor infraroșii, acum fiind o perioada de creștere care se poate întinde pe 40-50 de ani. Asa a fost mereu în istorie, e documentat dar asta nu ne exonerează de răspunderea gestionarii deșeurilor de orice fel care într-adevăr ne pot periclita habitatul, cum se spune în termeni ecologiști. Una-i una, alta-i alta, oricât CO2 am elibera noi, nu contribuim la creșterea temp. în atmosfera-ne credem prea importanti- ci doar soarele are puterea asta. Politicianismul îmbinat cu interesele economico-financiare au intrat și pe nișa asta de încălzire-globala-reducere emisii poluante fiind clar un os de ros. Suna a conspirație, dar e real. Exista un documentar veridic zic eu, "marea înșelătorie a încălzirii globale" suficient de interesant ca să te pună pe gânduri.
    • Like 0
  • Dan check icon
    Am vazut aseara filmul. Este genial. Conform cu mesajul, cred insa ca multora nu le va pasa, iar din restul vor fi foarte putini cei care vor intelege cu adevarat.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult