Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Băsescu: Este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu, România nu e pregătită de o confruntare „în care să țină piept unei invazii a armatei ruse timp de 30 de zile”

Militari români

Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu

La începutul lunii, Ministerul român al Apărării a anunțat într-un comunicat de presă că în spaţiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Direcţia de Sănătate Bucureşti către medicii de familie ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Oficialii MApN, citați de G4Media, arată că informația e falsă, iar România nu va mobiliza rezerviștii. În cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că dacă ar mai fi președinte și ar avea de înfruntat condițiile geopolitice actuale, ar susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Acum o susțin dacă aș putea semna reintroducerea stagiului militar, pentru că în România nu s-a abolit stagiu militar, ci doar s-a suspendat stagiu militar”, spune fostul șef al statului.  

Jurnalistul Florin Negruțiu l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă nu e mai eficient să avem totuși o armată profesionistă, nu una a întregului popor, iar fostul președinte a spus că „o armată de 70.000 de oameni e prea puțin”.

Deci este mult prea puțin ce avem acum și este clar că o țară ca România nu se poate apăra decât cu toată populațiile ei. Părerea mea este că trebuie să revenim la stadiu, la stagiul militar. Uitați-vă câți avem acum. Din ăștia 70.000 - 80.000 pe care îi avem, 20.000 sunt neluptători. Sunt personal civil și personal din spatele frontului”, crede Băsescu.

Acesta mai avertizează că în momentul ăsta, România nu e pregătită de o confruntare în care să țină piept unei invazii a armatei ruse tim 30 de zile. Problema, atrage atenția Traian Băsescu, este cât de rapid ne-ar sosi sprijinul de la aliați.

România, în momentul de față, nu poate face față singură unei invazii. Dar aș vrea să nu speriem. România nu este în pericolul unei invazii, dar trebuie să se pregătească. Iar dacă Trump va fi președintele Statelor Unite, trebuie să știm că nu ne va lăsa nimeni fără să ne aducem contribuția de 2% din PIB la creșterea capacității de luptă a armatei române”, spune Traian Băsescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Și cine să instruiască recruții, un specimen semianalfabet ca Ciucă?
    • Like 0
  • Depinde ce se înțelege prin stagiu militar. Dacă mai mult de 75% din timpul acestui stagiu ar fi dedicat mișcărilor de front (de genul “în careu adunarea”), pasului de defilare, efectuarea gărzilor, grădinăritului în curtea cazărmii și nu în ultimul rând a conducerii valizelor pe sub paturile din dormitorul cazărmii, sub stricta supraveghere a gradaților, nu ar fi decât o pierdere de timp pentru toată lumea. Războiul contemporan nu se mai duce ca în WW2. Nu mai stă nimeni acum să sape adăpostul individual cu lopățica Lineman sau să tragă cu AKM-ul după aviația inamică. Acum există arme noi, război cibernetic, operare drone/UAV-uri/roboți etc. Dar rămân în continuare valabile cerințele pentru o condiție fizică și psihică foarte bună, utilizarea eficientă a armelor de foc individuale, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supraviețuire și, evident, stăpânirea unei anumite specializări militare (arme). În eventualitatea reintroducerii stagiului militar, MApN ar trebui să se concentreze pe formarea acestor din urmă deprinderi, pentru fiecare absolvent de liceu/colegiu, apt fizic și psihic, în timp ce școala ar trebui să asigure o condiție fizică pentru fiecare elev, suficientă pentru încadrarea în baremurile militare. Sunt MApN și sistemul de educație pregătite pentru aceste provocări?
    • Like 0
  • Cred ca acum in vremurile noastre ,,puterea unei foarte militare ,,nu consta in numarul foarte mare ,ci mai degraba in inteligenta si doatarea ultra moderna ,Stdudiati putin fenomenul Israel .Acolo fac armata si fetele -femeile pana la varsta x..Insa au o doatare cu echipamente superperfomante si tehnica speciala .
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult