Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bătălia de la Foișor sau războiul prostiei cu ticăloșia

Evacuare Spital Foișor

Situațiile excepționale reclamă luarea unor măsuri excepționale.

Decizia de management asumată politic și ministerial de a transforma o unitate spitalicească în spital ce va trata exclusiv pacienți cu COVID este probabil corectă. Ministerul Sănătății și DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) sunt obligate să găsească soluții pentru a ieși din criza de locuri de la terapie intensivă din București.

Modul în care s-a făcut transferul este greu de calificat.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat situația, precizând că decizia de transformare a Spitalului Foișor în unitate COVID a fost semnată în cursul dimineții de vineri. „A fost trimisă o echipă de la DSP București la Spitalul Foișor ca să poată să pregătească spitalul și să dea autorizațiile. Din păcate, echipa noastră care a ajuns după ce a fost emis ordinul și după ce a ajuns a trebui din nou să ducă muncă lămurire, să convingă, să explice de ce facem acest lucru, să discute cu managerul, să discute cu medicii de la spital, să le explice, cu asta a trecut timpul”, a spus Raed Arafat, potrivit Digi24.

Managerul spitalului susține, pe de altă parte, că ordinul de evacuare a fost dat abia la ora 15, iar aparținătorii au fost anunțați în ultima clipă să vină la spital, relatează Hotnews.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că hârtia ar fi plecat spre managementul de la Foișor vineri la 11, dar că până la ora 19:00 șefii spitalului nu întocmiseră documentele pentru a pune în practică mutarea pacienților sau externarea acestora.

De aici, modul în care s-au petrecut lucrurile a fost șocant și - cum altfel - LIVE pe rețelele de socializare și la televizor. Pacienți cărați cu tărgile pe nepregătite, unii în pijamale, alții în haine de stradă, preluați de rude.

Heirupul greu de acceptat arată ca o luptă care pe care. Parcă cineva de la minister sau DSU și-a pus mintea cu managementul de la Foișor, pentru a demonstra că ordinele nu se negociază, ci se execută.

S-a ajuns la o acțiune aberantă, pe modelul noaptea, ca hoții, în buza sfârșitului de săptămână. Motiv perfect pentru un protest spontan, cu politicieni gata să se suie pe valul prostiei, incompetenței sau nepăsării celor care au pus în practică transformarea spitalului Foișor în unitate COVID. O procedură de înțeles în momente de pandemie s-a transformat în traumă națională. 

Putea fi făcută altfel această evacuare? Evident că da.

Putea fi realizată în alt interval de timp decât la miezul nopții de vineri spre sâmbătă? Evident că da.

Putea fi totul organizat profesionist, cu compasiune față de pacienți, rude și medici? Evident că da.

În ciuda tuturor explicațiilor venite de la DSU și de la Ministerul Sănătății, este foarte greu de crezut că nu există predicții care să arate cum va evalua numărul de paturi de la terapie intensivă în funcție de numărul de îmbolnăviri și internări.

Este dificil de crezut că o decizie de evacuare nu se poate lua luni pentru ziua de joi, că nu poate fi pregătită, explicată și bine implementată.

Imaginile de vineri noaptea sunt șocante și arată haosul, lipsa de tact, de proceduri, criza de autoritate, proasta coordonare dintre instituțiile statului, respectul zero față de cei care ar trebui să fie beneficiarii tuturor eforturilor - pacienții - fie că sunt suferinzi de COVID-19, fie că au fost operați de alte afecțiuni.

Câteva întrebări rămân.

Când s-a luat în discuție o eventuală transformare a spitalului Foișor în unitate COVID? Dacă abia vineri, de ce atât de târziu, știindu-se criza de paturi ATI în București?

Cine a coordonat, de la cap la coadă procesul și cu cine s-a consultat cu cine atunci când s-a decis ca evacuarea să aibă loc în mijlocul nopții?

Care este procedura în astfel de cazuri și cine răspunde pentru nerespectarea tuturor pașilor? 

Poate managerul unității să tergiverseze sau să se opună unei hotărâri de acest fel luată de DSU? În cazul punctual de la Foișor, când a fost anunțat că trebuie să elibereze unitatea și cum va răspunde dacă se va dovedi că a împiedicat eforturile?

Există planuri și proceduri scrise pentru a fi asigurată creșterea locurilor la terapie intensivă în București și în țară și transformarea altor spitale în unități COVID?

Numărul 2 de la Guvern, vicepremierul Dan Barna, spune pe Facebook: „Suntem într-un război. Inamicul se numește Covid- 19 și nu are niciun cod de onoare, principiu sau regulă. Într-un astfel de război în care fiecare minut poate să însemne o viață salvată, trebuie să faci ceea ce e de făcut, cu resursele, procedura si mijloacele de care dispui, chiar dacă nu sunt cele ideale. Da, evacuarea spitalului Foișor in aceste ore de seară și noapte, nu are nimic plăcut sau lăudabil. Da, această evacuare a adus un disconfort semnificativ pentru pacienții spitalului care sunt mutați sau externați intempestiv. A adus și multă emoție pentru familiile lor. Îmi pare rău de suferința și momentele dificile prin care trec si le sunt recunoscător că prin sacrificiul pe care îl fac în aceste ore contribuie la acest efort de război comun la care fiecare ar trebui să avem înțelepciunea să o facem prin mesaje și comportament echilibrat”. 

Și totuși, dacă România este în război, care este strategia autorităților în lupta cu pandemia? Ne relaxăm, reducem distanțarea, mergem în vacanțe la mare și la munte, iar noaptea, la televizor și pe Facebook ne indignăm pentru că vedem pacienții operați scoși în pijamale din spitale pentru a face loc bolnavilor de COVID care nu pot respira?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • daca suntem in razboi de ce nu se declara stare de urgenta? sau putem zice ca avem razboi cand vrea penisul nostru?
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Ca sa înțelegi prostia de aseară, trebuie sa vezi tot tabloul, căci :exista reguli de vaccinare, dar se vaccinează preferențial, sunt liste de asteptare, dar nu sunt corelate între el în același oraș, sa fie prioritizate persoanele după etapa de vaccinare, se închid magazinele la 18 dar sunt aglomerații mai mari si se spune ca e mai bine asa, Câțu declara după 2 zile ca el deja a văzut efectul, căci incidenta a scăzut imediat, consilierul lui Voiculescu, profesor, spune ca măsură nu s-a dovedit eficienta nicăieri, Barna spune ca profesorul are logica de clasa a IXa, el Barna e mai dăstept. Elevilor li se da forțat vacanta și se întrerupe pana și școala online, dar li se spune sa rămână închiși în casa. Se oprește circulația la 20, dar strazile sunt pline de mașini cu oameni la orele 21, căci economia funcționează după regulile ei firesti, nu după parereristi, oamenii au serviciu, se spune ca se interzice circulația tuturor, dar terasele sunt deschise, pârtiile, telegondelele, teleschiurile pline, popii negociază, sau nu, ore de slujba. Este un haos uriaș, habar nu au cei din guvern de viata reala, masurile sunt luate tot copy-paste, Barna da declarații imbecile, Catu e dus cu pluta, Voiculescu este Facebulescu cu Antena1, Johannis zice ca a mai stat la un Gesprach cu Campeanu, ăsta din urma a închis pana și scoala on line și nici el nu poate explica de ce, dar amândoi spun ca dacă, poate, o sa vedem. Una peste alta, eram convins ca alt clovn după Veorica nu o sa mai vad,dar aia macar știa ca e limitata,astia nici atâta nu știu. Haos, radem de prostia lor, bancurile bune au revenit și speram sa nu o mierlim. Transferul de la Foisor face parte din același tablou al haosului generalizat.
    • Like 4
    • @ Gecaba
      Domnule Gecaba, chiar nu vă înțeleg! Cred că vă place să aruncați cu cuvinte. Spuneți: exista reguli de vaccinare, dar se vaccinează preferențial, sunt liste de asteptare, dar nu sunt corelate între el în același oraș, sa fie prioritizate persoanele după etapa de vaccinare...., Permiteți-mi să vă contrazic, din experiența personală. Sunt o bucureșteancă, absolut obișnuită. Ne-am înscris pe platformă, eu, soțul și fratele, în 21 ianuarie. Recunosc că, înainte de a ne înscrie, am citit, din scoarță în scoarță, manualul de pe internet. Am căutat un centru mai aproape de locuință și ne-am înscris. La mine, prima, a durat cam 20-25 de minute până am pus în practică ceea ce citisem. La soțul meu și la fratele a durat cam 10 minute deoarece eram deja expertă. Am primit programare, cu trei zile înainte de prima doză am primit mesaj pe telefon să ni se reamintească data, ora și locul. În ziua respectivă ne-am dus cu cirra 30 minute înainte de ora programării, pregătiți de zvoneri și răspândaci (ca dvs. ) să stăm cu orele la coadă. Nu am stat deloc, Am completat chestionarele, am răspuns la câteva întrebări, o înregistrare care a durat circa 5 minite, perste încă 10 minute eram vaccinați. Am așteptat cele 15 minute reglementare, încă 5 minute au trecut la obținerea adeverinței de vaccinare și eram liberi. Ciclul s-a repetat la rapel, doar că am mai adăugat circa 10 minite deoarece de data aceasta erau foarte mulți tineri la vaccin, speriați probabil de faptul că fără vaccinare nu vor putea să meargă nicăieri la vară decât la băi la Pucioasa (și poate nici acolo). Stau și mă întreb și vă întreb domnule Gecaba, oare de ce le place românilor să hiperbolizeze (asta ca să mă exprim elegant)? Și ca să nu uit, am 69,5 ani și am fost istoric nu IT-ist, deci nu trebuie cine știe ce abilități de computerist ca să accesezi platforma.
      • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      Gecaba Gecaba check icon
      Doamna, sunteți un caz fericit și de aceea comentați dintr-o perspectiva fericita. Vecina mea are cancer, face parte din cei cu prioritatea la vaccinare, din cauza bolii a anulat înscrierea pana când când au apărut listele de înscriere, când boala i-a permis. S-a inscris pe lista și ce credeți? Colegii ei, înscriși pe aceeași lista, la același centru, aflați în etapa a 3a au fost deja vaccinați, ea abia a fost notificata ca se poate vaccina. Așadar, prioritizarea nu a funcționat. Deci, doamna, dacă ați avut experiente fericite, asta nu caracterizează sistemul. Și eu am fost vaccinat, fac parte din personalul esențial, cu adevărat esențial doamna, din cei care anul trecut stăteam izolați prin hoteluri și lucram în ture lungi. Ce credeți? Când au început programările, nu mai eram doar noi esențiali, firmele au declarat toți angajații personal esențial, colegi de ai noștri și alte multe cunoștințe, care nu au nicio legătură cu defintia asta, făcuseră și rapelul. Ati auzit de centrele de vaccinare ptr armata, politie, servicii. Regulile au fost clare, definite la nivel european. Aici regulile nu au fost respectate. Așadar, doamna, eu nu arunc cuvinte,ci ca și dumneavoastra, vorbesc și eu din experienta, alta decat cea pe care o aveți. Mai trista. Citiți tot ce am scris, este tabloul zilei dintr-o alta experienta, la fel de reala. Ce ar spune istoric acum?
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Cei care s-au vaccinat sunt majoritari ,dintre cei care au dorit intradevar.Eu m-am inscris pe lista din primele zile de cand s-a pus in functiune platforma,am inscris-o pe sotie si inca 2 prieteni toti etapa 2,peste 65 de ani.Cu o prietena cu probleme oncologice ,sub 65 nu am reusit caci am descoperit ca nu era in baza de date la Casa,fiind la Armata,s-a programat telefonic ulterior,cand s-a revenit de la prioritizarea de varsta.Am reusit fara probleme sa-l programez pe lista de asteptare pe fiul meu din 15 martie,s-a vaccinat deja.La experienta pe care o am cu platformele on line guvernamentale,aceasta platforma functioneaza clase fata de cardul de sanatate de ex.Pe total e carcatosie cu exemple puctuale sa nu uitam ca experienta romanilor cu functionarea institutiilor de stat e in general negativa,de data asta actiunea vaccinare este mult peste media cu care suntem obisnuiti zilnic!In fapt singura limitare este data de aprovizionare si mai nou de ignoranta si intoxicatea care ii fac pe unii sa nu se mai vaccineze cu Astra,cand ungurii se vaccineaza cu Sputnik ,iar moldovenii cu chinezesc.Englezoii mai fraieri s-au vaccinat vreo 20 mil. si acum merg la pub,la noi sosocii si carcotasii dau tonul!
      • Like 0
  • De ce, dacă tot l-ai pomenit pe Barna, nu ai scris despre prima lui reacție? "Costul acceptabil" nu avea loc în text? Doar știi că și-a modificat declarația... adică, jurnalism, nu cosmetică.
    • Like 0
  • profun check icon
    Cred că și autorului i-a fost până la urmă rușine. Sau doar o fi apelat (]n ultimele paragrafe) la niște alibiuri pentru conștiință?

    Cum să începi și s-o ții langa cu managementul de la Foișor, când în mod clar sub conducerea Ministerului sănătății și DSU s-a făcut intervenția!?

    Cât de încuiat trebuie să fii pentru a pentru a da un ordin la ora 16:10 pentru a converti până seara un spital funcțional de ortopedie, într-unul Covid?

    Cât de idioate și incapabile de o coordonare și o decizie corectă, trebuie să fie ministerele sănătății și de interne (în special, DSU) împreună cu primăriile, pentru a nu fi în stare să:

    - asigure după mai bine de un an secții Covid în (aproape) toate spitalele
    - (re)operaționalizeze spitalele de campanie la care se fotografiau anul trecuți Iohannis și guwernul lui și să le deschidă pe cele modulare pe care le-au închis

    Cât de răi, sadici și dușmănoși cu populația bolnavă, sunt „decidenții” pentru a-i da afară noaptea pe bolnavii cu branulele în mână, ba în pijama pe targă, ba încercând să folosească cârje și cadre metalice prin cordoanele de caralii?

    Rușine, ticăloșilor de guwernanți și tuturor apărătorilor neghiobiilor lor criminale, indiferenți la suferințele românilor!
    • Like 2
    • @ profun
      Frumos ceea ce ati scris....dar este corecta informatia!?
      Eu am cititc si ....altceva!
      Nu vreau sa intru in discutii inutile,dar trebuie sa spun ca dupa 30 si mai bine de ani, incep sa regret epoca ceausescu (cu "c"mic)....cel putin atunci si hotia si prostia erau mai....cu perdea!
      • Like 1
    • @ Coussinou
      Delia MC Delia MC check icon
      N-o regret deloc.
      Ce se întâmplă acum sunt poticneli ale mersului înainte.
      Perdeaua era groasă de aia nu se vedea. Căci separa lumea de rând de nomenclatură. Plățile informale existau, șpăgi, peșcheșuri din plin, la care toți închideau ochii fiindcă era imposibil să te opui sau să te descurci altfel. Plus înapoierea incredibilă al cărui preț îl plătim și azi.
      Cu ce sunt de acord, și de aia like, prostia era cu perdea căci proștii își cunoșteau statutul și se și străduiau să nu mai fie proști ( vorbim nu de proști cu IQ mic ci de cei deveniți așa prin indiferență, neinformare și susceptibilitate la manipulare). Dar e un fenomen inevitabil și din fericire curabil prin educație. Asta când decidenții sunt conștienți și iau măsuri. Din fericire epoca Abramburica a trecut și sper că politicienii nu vor mai fi atât de bățoși să mențină incompetenți în funcție, de felul sus amintitei ori actualului ministru.
      • Like 1
    • @ profun
      Daca ,nu dorim sa vedem partea buna a problemei !Adica ;
      --- Daca nu se face nimic ,? De ce ,nu se face ? etc,,
      -- Nu cred ca stia cineva in luna ianuarie ca in aprilie , trebuie pregatit alt spital ?
      --Apoi ,acei bolnavi de la orto, putEau bine-mersi sa mai astepte ,ptr ca NU erau urgente ca cei de la ATI cu Covid ?
      --Acest virus nenorocit ,,Nu asteapta ca psd-ul sa ,faca cele 8 spitale ?
      -- Cred ca tot ce au facut acolo la Spitalul Foisor , este normal sa fie facut asa ,==Restul este politica de strada ,promovata intens de Rusinea TV si haznaua 3 , care se bucura foarte tare ,,ca au iar ,,reting , ptr cam o luna !
      --- Romanii sunt foarte priceputi la critici ,,barfe etc si nimic ,,constructiv,,
      -- De aceeia suntem asa cum suntem ,ne meritam soarta , cu sosoaca in frunte ,

      POPOR STUPID !!
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      profun check icon
      Așa-s ... talibanii. O țin cu mațu-gaia și după ce-a mierlit-o Bin Laden.

      Au început nu doar aliații din coaliție și televiziunile prietene, ci chiar lideri USR-PLUS să spună că prea e lung șirul neghiobiilor din sănătatea delegată altora de Voiculescu, dar încă mai fac zgomot deplorabil ... stupizii inutili din on-line.

      Câtă (in)capacitate de a aprecia cât de cât obiectiv ceea ce se întâmplă poate avea câte un rătăcit care, deși stă zilnic pe internet, se comportă ca soldații japonezi găsiți la zeci de ani după WW2, păzind de americani câte o insulă pustie sau un colț de junglă!?
      • Like 1
    • @ Coussinou
      Să regert epoca Ceaușescu? Păi mă blesteamă și pietrele nu numai copiii nedoriți abandonați prin spitale, mamele care au murit în urma avorturilor ilegale, bolnavii pansați cu pansamente dezinfectate și refolosite, medicii care operau cu mâinile amorțite de frig, bătrânii care înghețau la coadă la lapte (vă mai amintiți laptele acela, amestecat cu nu știu ce, că la fiert se depunea pe fundul oalei un strat gros de un fel de noroi gălbui?). Făceam stunci naveta săptămânal, uneori mergeam la gassă cu mașina care aduna laptele de la IAS și CAP. Laptele de la vacile sănătoase mergea la cisternă, iar laptele de la vacile TBC-iste în bidoane, pentru a fi pasteurizat un pic mai mult. Ce îmi mai amintesc de atunci? De colega mea care avea cinci copii și un singur ou în frigider (nu stătea pe stradă, era muzeograf într-un muzeu de provincie)amintesc În iarna teribilă din 1986 am făcut o pareză facială de la frigul și curentul din birou. Ați putea, deci, să-mi spuneți ce ar trebui să regret? Poate doar faptul că atunci aveam cu 30 și de ani mai puțin...
      • Like 2
  • Paul check icon
    Ca e nevoie de noi spitale Covid și ca trebuie sa mobilizam toate resursele disponibile in acest sens e clar. Ce nu mi-e clar e de ce nu puteau sa mai aștepte pana a doua zi cu transferul bolnavilor și sa îl facă in mod decent. Îmi e greu sa cred ca in 12 ore mureau 20 de pacienți de Covid care acum au fost salvați de paturile devenite disponibile.
    In afara de asta orice ar fi făcut Voiculescu, jegurile pesediste tip sindicatul nu știu care sau ultima coada de topor achiziționata Rafila impreuna cu colegii lor de mafie penelistă la fel rageau.
    • Like 3
    • @ Paul
      Dvs.va e greu sa credeti probabil nu aveti apropiati care au trecut prin asa ceva.Mie si multor altora,din pacate,nu imi e greu sa cred caci tocmai am pierdut un prieten care s-a stins la 63 de ani,plecand de acasa pozitiv pe picioare ,iar la spital i-a scazut in 2 zile capacitatea plamanilor la 20% si a murit!Asa ca fiecare ora conteaza,mai ales daca te duce din Bucuresti la Iasi!
      • Like 3
    • @ Arthur Chivulescu
      Paul check icon
      Imposibil nu e, am zis doar ca îmi e greu sa cred asta. Dacă lucrurile stau așa cum sugerați și o astfel de acutizare a situației era greu de prevazut, atunci înseamnă ca Voiculescu a făcut ce trebuie și când trebuie, iar jigodiile pesediste de orice tip viermuiesc absolut de pomana, nu ca ar putea sa viermuiasca și altfel.
      • Like 2
    • @ Paul
      Delia MC Delia MC check icon
      Like pentru atitudinea dvs neutră.
      Televiziunile urlă că asta știu să facă. Antenele evident urlă că unde-i demnitatea pacienților care au fost scoși afară din spital unii plângând. Eu zic: pacienții covid in schimb nu pot respira. Poate nici să plângă nu pot.
      Dar eu întreb și altceva: medicii ortopezi nu știau că în pandemie și mai ales pe val epidemic nu-s indicate operații ortopedice? Cam toate se pot amâna iar Foișor nu-i de urgențe. S-au amânat oriunde în lume. Știu persoane care au amânat benevol, fac gimnastică medicală și așteaptă vremuri prielnice unei operații de anvergură.
      Cum să te porți ca manager că pe moșia lui tac-tu? Negociezi? Nu ești de acord? Mai tragi și de timp doar or pleca medicii acasă, sperând poate că transferul nu se va face. Iar dacă da, te asiguri de circ. Și mi-e greu să cred că n-a aflat decât ieri la ora 11 de planul de transformare. Fiindcă ministerul normal că a analizat care spital se poate transforma cu efort minim, nu i-a pocnit inspirația în miezul zilei și nici n-au tras la sorți.
      Mai durează ceva și amenajarea pentru pacienți covid.
      Nu că ar fi fost bine. Dar a fost alegerea dintre 2 rele. Iar televiziunile aservite și auriștii au năvălit ca hienele. Am auzit că ar fi venit și nu știu cati din Bacău cică să demonstreze. Poate vor și ei un loc la ATI la Foișor...
      • Like 3
    • @ Arthur Chivulescu
      Ati aflat care e procentul de vindecare pentru cei de la ATI? Poate de aici ar trebui sa ne punem intrebari.
      • Like 0
  • Citeam adineari un comentariu la postarea tendențioasă a lui IED(în varianta Nadina, care scrie „Forisor”, dar să trecem...) , zicea cineva că managerul de la Foișor știa din 2 aprilie că urma să devină spital Covid. Mai trebuie ceva adăugat?
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Problema aici cred ca este alta : subordonarea spitalelor este aiurea !Managerul probabil a aflat de la minister, care nu este "seful direct",acest sef direct fiind primaria!In mod normal primarul trebuia sa dea sau sa gireze acel ordin si sigur se rezolva problema mai repede,dar ministrii usr-plus sunt complet "pe linga" ceea ce inseamna o conducere in concordanta cu prevederile legale(vezi si cazul clotildei care ia masuri de forta fara temei legal) si fac "descinderi in forta"doar pentru a demonstra ca ei "e" sefi mari !A se vedea si cazul drula cu ranga la metrou !Si bajetii din conducerile institutiilor atit asteapta :sa-i faca de ris !Este adevarat ca un pacient cu covid este muult mai instabil decit unul cu alta boala dar totusi...o viata este=o viata indiferent cum o pui in pericol prin lipsa ta de experienta !!
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Iata o alta mostra de romanie,ca cea de la METROREX,adica ,de la si din statiile metroului,s-a incheiat dupa 2-3 decenii,datorita unui domn adevarat de ministru al transporturilor,nefiind vorba desigur de doi dintre ei foarte cunoscuti(Base...si Orban)
      • Like 0
  • Asta e mare “boala” de care sufera Romania: mai tot timpul “specialistii” in rezolvarea situatiilor deosebite se gasesc in public si mai niciodata la butoane!Sau cand ajung la butoane se dovedesc a fi la fel de “specialisti” dau mai slabi,decat cei pe care i-au inlocuit!Este cazul concret al ministrilor USR foarte vocali de pe tusa,dar mai toti incompetenti cand e sa ia decizii responsabile!Cu campionul VV!Suntvde altfel convins ca Arafat a incercat de catva timp sa il convinga de necesitatea maririi numarului de paturi Covid in Bucuresti,dar ca de obicei Voiculescu a lasat pe ultimul moment,iar acum deplange situatia!Tataru ar fi fost acolo!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult