Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bâtrânul Jedi la război, Putin în buncăr | Bâstroe, diplomația și isteria

Zelenski - Biden

Foto Profimedia

Înfruntând toate riscurile, bătrânul Jedi s-a dus în Ucraina, în timp ce virilul Putler, care călărea în filmele fantasy rusești pe tigri, stă acuns de un an în buncăr. Tot mai greu pentru propagandiștii ruși să-l prezinte pe Joe Biden ca pe un bătrân senil, în timp ce al lor stă îmbălsămat ca mortu-n geam. Putin nu doar că n-a vizitat niciodată linia frontului, dar n-a avut curaj nici măcar să iasă pe stradă în Moscova, acolo unde trăiesc rușii obișnuiți. În afara mediului controlat atent de FSB, Putin nu ar putea viețui nici 5 minute.

„As long as it takes”, a promis Biden la Kyiv, ca răspuns la întrebarea lumii întregi referitoare la cât va mai susține America rezistența ucraineană. Joe Biden și Volodimir Zelenski sunt cei mai detestați lideri de către propaganda rusă, pentru că din cauza lor planul lui Putin nu a mers așa cum era planificat. Zelenski nu doar că a refuzat să fie extras de americani în primele ore ale invaziei, ci a cerut arme pentru a se opune Rusiei. Dincolo de Ocean, i-a răspuns un Joe Biden care s-a plasat corect și fără echivoc de partea bună a istoriei. Biden, în particular, și Statele Unite, în general, au făcut ca Ucraina nu doar să reziste, ci și să aibă șanse mari să învingă armata lui Putin la un an de la invazie.

Președintele american merge în Polonia, pentru că această țară a înțeles să se comporte demn și tranșant într-un moment istoric esențial pentru libertatea Europei. Polonezii nu sunt cu fundu-n două luntri, nu încearcă să fie și cu sufletul la Washington, și cu slănina unsă la Moscova. Polonia are o voce la nivel regional, își cunoaște interesele și știe să profite de avantajele de securitate și economice pe care le aduce statutul de avanpost american în Europa. Vizita lui Biden în Polonia este normală.

În ziua în care Biden a ajuns la Kyiv, noi l-am chemat pe ambasadorul ucrainean la MAE pentru a da explicații în legătură cu canalul Bâstroe. La fel, când Zelenski ajungea să vorbească în Congresul SUA, la București se dezbătea cu năduf narațiunea minorității românești oprimate în Ucraina. Nu spun că România nu trebuie să-și apere interesele. Însă felul în care o face mie îmi dă de gândit: chiar apără conducătorii noștri interesele țării sau doar interesele lor electorale? Asta în cel mai bun caz, nu vreau să mă gândesc la mai mult. Reacția instituțională românească la două teme la care pe fond avem dreptate (de pildă, Ucraina a admis, printr-un mesaj al Ministerului Infrastructurii din această țară, că a săpat în canalul Bâstroe mai mult decât îi permiteau regulile naționale și internaționale) nu face altceva decât să alimenteze propaganda anti-ucraineană și pro-rusească. Să țipi din toți plămânii că Ucraina te-a călcat pe picior când Ucraina stă cu pistolul Rusiei la tâmplă arată în cel mai bun caz lipsă de inteligență emoțională și lipsă de pricepere politică. Efectul e că, în ochii lumii, România rămâne cu imaginea că are ceva cu Ucraina, nu cu Rusia. Ceea ce o plasează nedrept în aceeași luntre cu Ungaria putinistului Orban.

Să fim sinceri, la nivel de stat nu iubim și nu sprijinim Ucraina, în niciun caz nu cum o face Polonia. Există și o teamă nerostită public la nivel de stat român că, în urma războiului, Ucraina va deveni lider regional în defavoarea României. Or, noi avem reflexul să exportăm în politica regională mediocritatea de pe plan intern, care înseamnă că nimeni nu poate să fie mai deștept decât șefu. Perpetuăm o politică a somnului ușor, nu avem idei, nu avem inițiative, luăm ce pică. Din păcate, înghițim la cel mai înalt nivel de stat și pe nemestecate și propaganda clocită care ne pică direct din fermele de trolli ale lui Putin. Învârtoșarea patriotică în cazul Bâstroe e menită să lase în capul oamenilor ideea: „Ia uite pe cine sprijinim noi, pe unii care ne fură apa din Deltă?!”

Măcar Viktor Orban e sincer în putinismul lui. Accentuând din prostie sau din interes narațiunea anti-ucraineană, România riscă să fie vocea a doua a lui Orban, pentru că niște mediocri ajunși la conducerea țării țipă când ar trebui să tacă și tac când ar trebui să vorbească.

Și atunci ce ar trebui să facă România dacă Ucraina continuă să adâncească Bâstroe? veți întreba. În niciun caz să țipe la televizor, pentru satisfacția publicului șoșoc. Din fericire pentru noi, în această speță, legile internaționale și poziția Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii sunt clare și fără echivoc. Dar de ce să folosim diplomația, când ne e mai convenabil electoral să folosim isteria?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Agitatie pentru o problema care nu este inca o problema. O marota agitata de unul precum grindeanu sau ciolacu sunt clar perdelele de fum toxic, aidoma celor care invaluie Bucurestiul in fiecare sfarsit de saptamana, cand se amesteca aerul sanatos cu noxele otravitoare.
    • Like 2
  • Biden nu e senil, dar din pacate varsta l-a ajuns si e garbovit. Ma doare inima ca n-a fost el presedintele in timpul mandatului Obama si sunt convins ca n-am fi fost unde suntem astazi daca era el la carma cand Putin a invadat Crimeea.
    Coalitia de guvernare e corupta si incompetenta, insa asta n-a afetat ajutorul dat Ucrainei. Asa suntem noi Florine, ajutam cu ce avem fara sa ne laudam. PiS in Polonia face zarva ca sa-si ascunda abuzurile interne, dar cand ei “doneaza” armament vor bani de la UE (cele 12 Leopard) sau inlocuitori de la SUA (Mig29 pt F16). Ca Zelenski vrea mai mult problema lui, insa calul de dar nu se cauta la dinti si asta ar trebui sa i se spuna.
    A nu fi de acord cu tot ce face Ucraina nu te face portavoce rusa. Eu unul suport UA pt ca rusii sunt niste paraziti care ne-au furat in toata istoria noastra, nu pt ca ucrainienii au fost niste vecini buni. Tare ma tem ca daca ar fi avut puterea rusilor de-a lungul istoriei, ucrainienii ar fi fost la fel de jegosi.
    Politicienii romani sunt incompetenti, fara vana, idei sau initiativa, insa nu cred ca mai vrea cineva sa aiba slanina unsa la Moscova sau se teme cineva ca UA dupa razboi devine lider regional. UA e o latrina corupta pana in maduva pe langa care RO pare a fi Danemarca, sau tu ai uitat de “baietii destepti” ai lor care faceau smenuri cu mancarea soldatilor acum cand tara e rupta-n dos. Cand razboiul se va termina si vibe-ul dispare, UA trebuie pusa sa respecte legile pe care si le asuma daca vrea aderare la UE si NATO.
    • Like 3
  • Bună ziua! Aveți verb, felicitări! Totuși, fiind vocea unei televiziuni de știri importante care are o audiență infinit mai mare decît platforma Republica, aveți datoria să amendați în direct jocul subversiv al conducătorilor țării, poate să demascați colaborarea tacită, plătită cu bani grei, dintre televiziunile de știri și primele două partide. Tăcerea ca de plumb referitoare la pericolul uriaș al dezinformării plătite la care contribuie din plin tv-urile de știri nu face decât să mai bată un cui în coșciugul democrației alături de noile inițiative autocrate ale legiferatorilor, vezi defăimarea, ș.a.
    • Like 2
    • @ Petre Vasiu
      Comentariul dvs. ar fi posibil la "realitatea tv""romania tv, poate chiar la TvR"-post publc, acolo unde stau in ferestre(precum fetele din "carierele placerii ore in sir maestrii dezinformarii ?
      • Like 0
  • Cele prezentate în articol nu pot fi considerate simplist ca fiind albe sau negre. Lucrurile sunt mai nuanțate. România a fost este și va fi de partea Ucrainei și a civilizației occidentale în acest război nedrept dus de Rusia lui Putler, care este un stat agresor brutal și fără scupule. Până aici cred că suntem cu toții de acord. Dar a fi anti Rusia lui Putler și pro Ucraina nu înseamnă să idealizăm în mod pueril Ucraina și pe Zelenski. Adică să-i pupăm în dos orice ar face și ne-ar face. Cum puteți să spuneți domnule Negruțiu că România nu a fost cu toată inima de partea Ucrainei și nu a ajutat suficient, când am uimit opinia publică internațională cu empatia și ajutorul spontan oferit tuturor refugiaților ucraineni? Toată populația i-a primit cu brațele deschise și cu entuziasm, iar guvernul chiar oferă finanțare în acest sens. Apoi e clar că le facilităm transporturi de arme (deși guvernul se încăpățânează să țină asta la secret). În plus grânele ucrainene (de regulă modificate genetic și / sau tratate cu furadan) dar ieftine au inundat piața românească afectându-i grav pe producătorii români. În general facem tot ce ține de noi și tot ce ne este recomandat / impus de la nivelul UE și SUA în favoarea Ucrainei. Dar asta e una, iar să ne facem că nu vedem apucăturile rele ale Kievului care ne lovesc direct e cu totul altceva. Da, Ucraina e o victimă în acest război și în general pentru victime avem toată compasiunea. Dar ce ne facem că de multe ori această victimă e în același timp și extrem de arogantă? A devenit cumva ”ombilicus mundi” și e conștientă de asta, comportându-se nu de puține ori arogant și disprețuitor chiar cu unii ca noi, care suntem de partea lor. Ce i-a apucat să persecute extrem de agresiv fix în această perioadă comunitatea românească de la ei și în special comunitatea ortodoxă românească? Cu canalul Bâstroe ar fi o oarecare explicație, dată fiind urgența transportului naval de mare tonaj pe acolo, dar și așa nu e deloc fair play să facă asta fără să ne ceară un acord de principiu, dată fiind situația excepțională. Dar cu persecuția brutală a minorităților n-au nicio circumstanță atenuantă. Cred că explicația poate fi doar asta: de felul lor, ucrainenii sunt tot un fel de ruși prin firea lor. Acum sunt victime, sunt năpăstuiți, dar asta nu le schimbă felul lor de a fi. Iar faptul că toate statele puternice ale lumii îi ridică în slăvi, îi face, ca pe niște neamuri proaste ce sunt, să fie aroganți, duri și nedrepți cu cei mai slabi și mai puțin semnificativi pe scena mondială, așa cum sunt românii. Cumva Zelenski știe că el, la nivel informal, e situat ca importanță imediat sub Biden, deci mult peste Johannis. Cred că Johannis nici nu îndrăznește să-i ceară ceva concret lui Zelenski, nici măcar pe un ton smerit, darămite pe un ton ferm. Zelenski declară că el nu se luptă numai pentru țara lui, ci pentru libertatea întregului occident. Și are dreptate, fiindcă războiul nu este numai Rusia - Ucraina, ci Rusia - occident, iar Ucraina săraca e teatru de război, din păcate pentru ea. Dar asta o face și mai plină de propria importanță, iar neamul prost iese la suprafață în această situație.
    În legătură cu lipsa de profesionalism a autorităților române în politica externă, asta e ceva evident. România e condusă de imbecili ca să nu zicem și corupți și răuvoitori. Nu ne putem aștepta la nimic bun de la ei. Dar chiar și așa, atitudinea Ucrainei nu e scuzabilă.
    • Like 8
    • @ Dan Cojocaru
      Da cu acesta afirmatie sunt in deplin acord cu dvs. " lipsa de profesionalism a autorităților române în politica externă, asta e ceva evident.
      • Like 0
  • Liderul unei democrații trebuie păzit (stașnic în vremuri tulburi), liderul autoritar nu are încredere nici în cei care îl păzesc (vezi București 89). Pentru noi nu contează decât alegerile interne. Nu suntem interesați de politica internatională știind că nu ne bagă nimeni în seamă. De ce? Fiindcă orice român băgat în seamă în alta parte are automat dușmani înverșunați la el acasă. Cum, mă, ăsta??? (vezi Cioloș) În context e normal să folosim narativele "minoritatea asuprită" & "Bâstroe" la prilejul oportun pentru a mai scoate niște voturi. Care înseamnă funcții, adica acces la banul public, singurul nostru proiect de țară. Dacă nu erau aceste două prilejuri, era circ cu Ținutul secuiesc (reluare din 4 în 4 ani). Ce vom face? Nimic, fiindca vom reuși ca întotdeauna să ne sabotăm între noi. La fel cum s-au sabotat clanurile scoțiene între ele, motiv pentru care Scoția n-a avut niciodată o șansă în fața Angliei. Diferența e că la ei pălinca se numește whisky.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult