Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Președintele Joe Biden, la Kiev: „Vă vom fi alături oricât de mult va fi nevoie”

Joe Biden la Kiev.

Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Mișcare-surprinzătoare a președintelui american. Joe Biden a ajuns luni în vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. 

Vizita este una simbolică, președintele american vrea să arate sprijinul Statelor Unite ale Americii, alături de restul aliaților din NATO, față de Ucraina. 

„Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare. Și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. America și lumea stau alături de Ucraina”, a spus președintele american Joe Biden, în discursul susținut la Kiev. Mesajul, în engleză și ucraineană, a fost publicat și pe contul de Twitter al președintelui american.

Foto Twitter President Biden

Pe Twitter au apărut imagini cu cei doi președinți în timp ce se plimbă pe străzi în Kiev, în sunetul sirenelor antiaeriene.

De la Kiev, președintele Joe Biden a plecat către Varșovia, unde are o vizită programată. 

UPDATE: Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat că delegația prezidențială a anunțat Rusia despre călătoria președintelui Biden la Kiev. Pregătirile pentru călătorie au început în urmă cu câteva luni, dar decizia finală fost luată vineri, a spus Sullivan, citat de BBC. Casa Albă a informat partea rusă despre călătorie cu câteva ore înainte de plecare.

UPDATE: „Știu că va exista un pachet foarte semnificativ de sprijin pentru Ucraina, iar asta este un semnal clar că agresiunea Rusiei nu are nicio șansă. Ucraina vă este recunoscătoare, domnule președinte”, i-a spus Volodimir Zelenski lui Joe Biden.

UPDATE: Veți duce acest război cât va fi nevoie. Vă vom fi alături oricât de mult va fi nevoie, a spus președintele Joe Biden în discursul susținut la Kiev. 

Biden a anunţat la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Ne apropiem de aniversarea invaziei brutale a Ucrainei de către Rusia. Mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat total.

În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – ​​și acest sprijin va dura”, este mesajul de pe contul de Twitter al președintelui Biden.

Foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

Vizita președintelui american în Ucraina vine în contextul în care pe 24 februarie se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult