Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

BEC a respins cererea de înscriere a Alianței 2020 USR PLUS la alegerile europarlamentare. „Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral”

Dacian Ciolos - Dan Barna - foto FB Dacian ciolos

Biroul Electoral Central a decis respingerea cererii de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice.

„Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianța 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români.

Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic”, se arată într-un comunicat al USR-PLUS.

Potrivit formațiunii politice, Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. „Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România.

N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea”, transmite Alianța USR-PLUS.

Alianța va contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru ca Ciolos e un câcâit! Atata se facepe el, de zici ca e mai rau decat o mireasa timida! Ba, ma lasi!
    • Like 0
  • Politicianismul la putere !
    Un organism menit să supravegheze respectarea legii în procesul electoral, am numit aici BEC, constituit din judecători de la ÎCCJ constată faptul că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru înregistrarea alianței electorale a celor două partide politice.
    Reprezentanții din fruntea celor două partide care au solicitat înregistrarea alianței, de altfel luptători pentru promovarea principiilor statului de drept, în loc să-și rezolve problemele de legalitate trec la atacuri publice la adresa BEC, adică altfel spus „imixtiune a politicului în justiție”.
    Nu este nici o exagerare să te gândești cu groază cam ce se va întâmpla cu justiția dacă cele două partide ajung la putere Adică aruncăm la coș alianța PSD-ALDE care a încercat, fără prea mult succes, să-și subordoneze justiția și aducem la putere o altă alianță, care probabil va avea mai puține scrupule în a-și subordona cu adevărat justiția și va declanșa o „inchiziție liberală și iluminată”.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      "Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă." Si eu zic ca-i vorba de politicianism murdar. Constitutia iti da dreptul sa fi votat si sa votezi, dar uite ca a uitat de Tribunalul Bucuresti. Care, daca nu vrea sa dea o deicizie timp de 10 ani, de "iexemplu" va lasa partidele vizate se joace in nisip. Joaca in nisip nu va putea fi numita niciodata „imixtiune a politicului în justiție”. Poate, doar imixtiunea lui in nisip. Deci toti cei care se gandesc cu groaza la ce seva intampla cu justitia daca cele doua partide vor ajunge la putere pot fi linistiti. Atata timp cat Tribunalul Buresti inregistreaza lideri de partide!
      • Like 1
  • Din punctul de vedere al BEC numai PSD si ALDE indeplinesc toate conditiile sa participe la alegerile europarlamentare.Restul partidelor sunt acceptate de dragul jocului democratic.
    • Like 3
  • Opinion check icon
    Pasul urmator: scoaterea in afara legii a tuturor partidelor de opozitie.
    • Like 1
  • Inca putin si e gata revolutia a doua
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    PSD-ul nu a invatat nimic dupa 17 noembrie 2014, cand a pus bete in roate diasporei sa voteze la prezidentiale. O reclama mai buna, victimizand PLUS+USR, nu se putea face. Uite cum apar motive sa vina nehotaratii la vot.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult