Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

BEC sesizează Parchetul în legătură cu opt candidați la prezidențiale care au depus semnături similare

Alexandru Cumpănașu

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Biroul Electoral Central a anunțat că sesisează organele de urmărire penală din cauza suspiciunilor ce planează asupra semnăturilor depuse de opt candidați la alegerile prezidențiale, între care Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă. BEC a precizat, într-un comunicat, că un număr mare de semnături depuse de respectivii candidați prezintă similitudini evidente.

„Luând în considerare cele reținute în motivarea Deciziilor Biroului Electoral Central privindu-i pe candidații Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Cătălin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Național), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Pănescu (candidat independent), în sensul că s-a constatat un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000, membrii BEC au înțeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurimilor de fapt care au stat la baza constatărilor menționate în cuprinsul Deciziilor BEC indicate anterior”, a anunțat BEC în comunicatul transmis MEDIAFAX.

CCR a stabilit că listele de semnături depuse de candidați la BEC  „intră sub incidența dispozițiilor din Codul penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răspunderea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condițiile prevăzute de lege”.

Până acum au fost validate candidaturile pentru Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Mircea Diaconu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Și dacă se dovedește că unul dintre acești candidați nu a dat nicio semnătură falsă, cum îi repară BEC uriașul prejudiciu de imagine? Cine plătește? Întreb pentru că aveam încredere în Cătălin Ivan, de exemplu.
  • Like 0
 • Va e frica de Cumpanasu?

  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Cui i-ar putea fi frică de un vierme? Scârbă, nu frică.
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Ti-e fricaaaa.....
   • Like 0
 • Ca sa faci o astfel de campanie cred ca trebuie ceva paralute, ca sigur nu costa 10 euro. Probabil fie au cumparat listele din aceeasi sursa, fie BEC a incercat si poate a reusit sa mai elimine ceva candidati . Poate ANAF-ul ar trebui nitel sa ii ia la intrebari pe uni candidati " independenti" de unde au fondurile necesare pt campanie sau/si pe domnii care au in spate niste partide de garsoniera .
  • Like 3
 • Totuși stirea e cam seacă, aș fi curios ce înseamnă asta. E posibil să existe un verdict (investigație, proces chiar( înainte alegeri/startul campaniei electorale astfel încăt să fie retrase niște candidaturi? Sau totul va trena luni, ani până se va solda fie cu NUP fie cu niște amenzi simbolice?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult