Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

BEC sesizează Parchetul în legătură cu opt candidați la prezidențiale care au depus semnături similare

Alexandru Cumpănașu

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Biroul Electoral Central a anunțat că sesisează organele de urmărire penală din cauza suspiciunilor ce planează asupra semnăturilor depuse de opt candidați la alegerile prezidențiale, între care Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă. BEC a precizat, într-un comunicat, că un număr mare de semnături depuse de respectivii candidați prezintă similitudini evidente.

„Luând în considerare cele reținute în motivarea Deciziilor Biroului Electoral Central privindu-i pe candidații Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioți de Pretutindeni), Cătălin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Național), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănașu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Pănescu (candidat independent), în sensul că s-a constatat un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură de a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000, membrii BEC au înțeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurimilor de fapt care au stat la baza constatărilor menționate în cuprinsul Deciziilor BEC indicate anterior”, a anunțat BEC în comunicatul transmis MEDIAFAX.

CCR a stabilit că listele de semnături depuse de candidați la BEC  „intră sub incidența dispozițiilor din Codul penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răspunderea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condițiile prevăzute de lege”.

Până acum au fost validate candidaturile pentru Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Mircea Diaconu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Și dacă se dovedește că unul dintre acești candidați nu a dat nicio semnătură falsă, cum îi repară BEC uriașul prejudiciu de imagine? Cine plătește? Întreb pentru că aveam încredere în Cătălin Ivan, de exemplu.
  • Like 0
 • Va e frica de Cumpanasu?

  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Cui i-ar putea fi frică de un vierme? Scârbă, nu frică.
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Ti-e fricaaaa.....
   • Like 0
 • Ca sa faci o astfel de campanie cred ca trebuie ceva paralute, ca sigur nu costa 10 euro. Probabil fie au cumparat listele din aceeasi sursa, fie BEC a incercat si poate a reusit sa mai elimine ceva candidati . Poate ANAF-ul ar trebui nitel sa ii ia la intrebari pe uni candidati " independenti" de unde au fondurile necesare pt campanie sau/si pe domnii care au in spate niste partide de garsoniera .
  • Like 3
 • Totuși stirea e cam seacă, aș fi curios ce înseamnă asta. E posibil să existe un verdict (investigație, proces chiar( înainte alegeri/startul campaniei electorale astfel încăt să fie retrase niște candidaturi? Sau totul va trena luni, ani până se va solda fie cu NUP fie cu niște amenzi simbolice?
  • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult