Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Beuran, în această dimineață: „Ce, Beuran e piroman?!” Beuran, aseară: „Pacienta biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut”

Mircea Beuran -  Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

 Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Chirurgul Mircea Beuran a declarat luni dimineață la Digi24 că incidente precum cel în urma căruia o femeie de 66 de ani a ars pe masa de operație la Floreasca se întâmplă și în spitale din Europa și America și a respins din nou acuzațiile celor care spun că medicul a fost în sală în momentul accidentului: „S-a zis că Beuran a dat foc pacientei. Ce, Beuran e piroman?!”

„E o tragedie, recunoaștem, dar nu e un lucru premeditat. Acest accident nu e unic în lume, se întâmplă în Europa, în America. (...) Se realizează cam ce țintă sunt. Actul meu medical inițial a fost uman. Un bolnav care nu  e primit în spitale e o problemă foarte serioasă.  Am intrat la ceva care știam că e greu, că e o intervenție complexă și mi-am asumat-o împreună cu pacienta și familia. Incidentul cu flacăra e atașat evenimentului boală pentru care a venit inițial”, a spus medicul Mircea Beuran.

„Hai să luăm prima frază: Beuran a dat foc pacientei. Vi se pare firesc? Ce, Beuran e piroman?! Atitudinea ar fi fost ce înseamnă să dai foc. Apoi pasul următor s-a dovedit că Beuran nu a fost în sală în momentul acela și tot se insistă. Nu a blocat nimeni nicio cercetare, așteptăm răspunsurile anchetelor”, a mai spus Beuran.

Chirurgul Mircea Beuran a declarat duminică seara, la Antena 3, că pacienta care a fost arsă în sala de operaţie la spitalul Floreasca a decedat şi că aceasta „biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut”.

„În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secția de Arși, era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere și evenimentul neplăcut și nedorit de nimeni, la care s-a supraadăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depășească tot efortul medical care s-a făcut. Poziția a treia în actul de deces este stopul cardio-respirator. Cauza descărcând diagnosticele pacientei: cancerul, arsura și stopul sunt cele trei elemente care constituie actul de deces”, a declarat medicul Mircea Beuran.

Colegiul Medicilor: „Mircea Beuran este un chirurg de elită”

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a comentat cazul pacientei arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca şi acuzaţiile la adresa lui Mircea Beuran, afirmând că asistăm la un asalt mediatic indecent şi că, înainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elită. Borcean i-a sfătuit pe prietenii şi pe pacienţii acestuia să ia atitudine şi să îl apere.

„Asistăm zilele acestea la un asalt mediatic indecent, neprofesionist şi neinformat la adresa unuia dintre colegii noştri cu un renume profesional, care nu merită cu nimic a fi ştirbit prin dezvoltări ideatice fără legături cu relaţiile de cauzalitate, care au dus la acele întâmplări, da, adevărate. În medicina românească, dar mai ales în chirurgia contemporană, mai există încă astăzi, câteva personalităţi „agabaritice”. Oamenii aceştia se cunosc. A vorbi foarte mult despre ei în felul acesta, ar însemna să le facem o popularitate de care nu au nevoie. A vorbi doar despre unul sau altul în termeni elogioşi, ar însema să-i nedreptăţim pe ceilalţi. Mircea Beuran, doctor si profesor, vine dintr-o şcoală de un prestigiu inegalabil în chirurgia de urgenţă din România. Noi medicii, chirurgii, poate foştii pacienţi, dar în niciun caz politicienii noştri, ştim cine au fost aceşti mari doctori, ştim ce înseamnă, pentru chirurgia de urgenţă, şcoala medicală de la Floreasca”, afirmă Borcean, scrie News.ro.

Cazul, preluat de Serviciul Omoruri

Cazul femeii care a murit după ce a fost arsă în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca a fost preluat de Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, care s-a autosesizat pentru moarte suspectă. Poliţiştii aşteaptă rezultatul necropsiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Ce limba vorbeste individul asta?! Formularile astea stufoase, redunadante, intortocheate, cu cuvinte carora evident nu le cunoaste intelesul, e tot analfabetism functional.
    In fine, nu asta e cea mai mare problema a specimenului.
    • Like 1
  • Păi cum să reziste "biologic" când a-ți gătit-o la ditamai pălălaia....!
    Dacă încercați la foc mic poate că mai era încă în viață....
    Groaznic....!
    Nu tu scuze, nu tu asumare....
    Mare medic dar și mai mare jigodie umană!
    Și ca să fie tabloul complet....pacienta, deschisă pe masa de operație, fumega...normal...si apare asistenta, cu mopul și căldarea și din spirit..,..pompieristic încearcă să stingă pancreasul ,transformat în fitil de lampă ,cu clăbucul imaculat.
    Nebuni de legat...
    • Like 6
  • Ion check icon
    In curand ne va spune ca iesise din sala pentru ca era cautat de comisia care atribuie premiul Nobel
    • Like 7
  • M-a apucat „criza de căutare”, la declarația lui Beuran, citez:„Acest accident nu e unic în lume, se întâmplă în Europa, în America. (...)”. Ia să vedem. Un search pe net:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17091089
    Accidental burns during surgery.
    Pentru o mai facilă înțelegere, am tradus cu prietenul Google:

    ”Scopul acestui raport este de a spori gradul de conștientizare a arsurilor intraoperatorii în timpul procedurilor standard, de a discuta cauzele și semnele lor de avertizare posibile și de a oferi recomandări pentru prevenirea și procedurile de urmat după apariția lor. Un total de 19 pacienți asociați cu accidente de arsură intraoperatorie au fost tratați chirurgical și analizați după o monitorizare medie de 5 +/- 3,5 luni. Revizuirea a inclus analiza retrospectivă a diagramei pacientului, examinarea clinică și testarea dispozitivelor și a echipamentelor tehnice. Un total de 15 pacienți au suferit recent o intervenție chirurgicală cardiacă și 4 pacienți pediatri recuperați după procedurile chirurgicale standard. Un total de 15 pacienți au avut superficiale și 4 au prezentat arsuri dermice sau cu grosime completă. TBSA medie rănită a fost de 2,1 +/- 1% (interval, 0,5-4%). Întârzierea dintre intervențiile chirurgicale primare și consultarea chirurgilor plastici a fost de 4,5 +/- 3,4 zile. Un total de 44% a necesitat o intervenție chirurgicală, inclusiv debridarea, grefarea pielii sau clapele de gluteus maximus musculocutanate, iar pacienții rămași au fost tratați în mod conservator. S-a obținut o acoperire de succes a țesuturilor moi din regiunea arsurii la 18 pacienți și un pacient a murit după un curs de pneumonie. Analiza tehnică a demonstrat un dispozitiv electrochirurgical funcționat defectuos, un electrod neutru poziționat incorect, trei incidente au apărut după umiditate sub electrodul negativ, opt arsuri au avut loc în timpul operației, în timp ce lichidul sau sângele au creat căi de curent alternativ, cinci accidente au fost arsuri chimice după prepararea pielii cu soluție Betadine, și într-un caz, cauza nu era clară. Echipa chirurgicală ar trebui să acorde mai multă atenție probabilității de arsuri în timpul operației. Examinarea precoce a pacientului și implicarea imediată a chirurgilor plastici și arsurilor pot preveni complicațiile ulterioare sau ușurarea manipulării după apariție.”

    Scuzați inexactitățile, dar totul este foarte clar: ÎN NICIUN CAZ NU S-A DAT FOC PACIENTEI!!!!!
    Nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama, că și-au băgat piciorul în orice protocol.
    E ca și cum , unii, verifică de obicei, butelia cu chibritul.
    Restul? Lipsă de asumare, lașitate, manipulare. Și ce mai poftiți din meniu.
    Oamenii iresponsabili nu au ce căuta la căpătâiul bolnavilor, mai ales cu...bisturiu în mână!
    • Like 8
  • Dacă luăm un pic de distanță emoțională și partizană față de acest eveniment nefericit poate reușim să punem întrebările care vor avea potențialul de a releva cauzele și măsurile adecvate care vor conduce la minimizarea acestor tipuri de evenimente. Iată câteva dintre aceste întrebări:
    1. Care sunt prevederile legale și procedurale prin care interesul pacientului primează față de toate celelalte interese ? Există proceduri clare prin care o anumită echipă să fie obligată să apeleze la experiența și cunoștințele altor echipe din domeniu, iar echipa apelată să fie obligată să ofere ajutorul de specialitate mergând până la preluarea pacientului, dacă acest lucru este în interesul pacientului ?
    2. Care sunt normele legale de muncă pentru o echipă de intervenție chirurgicală astfel încât epuizarea fizică și psihică să nu devină un pericol pentru pacient și pentru echipa chirurgicală ?
    3. Care sunt normele legale de stabilire și perfecționare a procedurilor de intervenție chirurgicală ? Există proceduri generale și particulare cu departajarea clară a sarcinilor fiecărui membru al echipei ?
    4. Care sunt normele legale care stabilesc modalitățile de recuperare postoperatorie și post externare precum și responsabilitățile echipei chirurgicale în acest domeniu ?
    Dacă aceste lucruri vor fi expediate în plan secund și nu vor fi rezolvate, cred că sunt toate condițiile ca astfel de evenimente să fie repetate la infinit.
    Și da, eroarea este umană, medicii nu sunt demiurgi, sunt supuși greșelilor, dar trebuie să existe o modalitate clară și transparență prin care o eroare neintenționată să poată fi departajată față de o eroare produsă din neglijență sau din neștiință.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Degeaba încerci să-l acoperi, trolule. Prin nepăsarea cu care a abordat operația și lașitatea cu care încearcă acum să acopere porcăria, eminentul medic se face vinovat, după părerea mea, de UCIDERE DIN CULPĂ.
      • Like 7
    • @ Voicu Nicolae
      Nume check icon
      Emotional sau nu, un eveniment s-a intamplat si cineva trebuie sa raspunda pentru acest lucru. Iar aici vorbim de intreg spitalul sau chiar Ministerul Sanatatii, daca aceste proceduri mentionate de Dvs. nu exista, sau anumite persoane daca procedurile exista, dar nu au fost respectate.
      Eu cred ca chiar daca exista sau nu aceste proceduri, se vor declara ca nu exista. Pentru ca nu poti sa tragi la raspundere toate persoanele din functii de conducere din minister si spital din ultimii 30 de ani,
      Daca totusi exista si au curajul sa spuna ca nu le-au respectat si ca x sau y a gresit este un mare pas inainte in curatarea acestei caste medievale de D-zei ai sistemului public de sanatate - incepand cu directori, medici si terminand cu asistente si infirmiere.
      P.S. Totusi nu cred in minuni...
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Bla bla bla...
      • Like 0
  • Nume check icon
    Cu siguranta ca dl. profesor Beuran nu a dorit sa dea foc pacientei, in schimb acest lucru s-a intamplat in timpul operatiei efectuate de dansul.
    Prin urmare el este responsabil de ce s-a intamplat, indiferent daca dansul personal sau echipa este de vina. Nu ma pricep, dar banuiesc ca intr-o operatie cineva este seful - pe romaneste - care raspunde de tot si nu fiecare face ce vrea in timpul operatiei.
    Deasemnea, pana la elucidarea cazului, nu am vazut sau am auzit de nici un fel de scuze publice atat din partea marelui profesor si/sau din partea spitalului Floreasca. Nici un pic de compasiune fata de pacienta din partea acestora. este inadmisibil. Toate lumea spune sa ca nu putem generaliza coruptia, indiferenta si nesimtirea celor care lucreaza in sistemul medical din Romania, dar in fiecare zi se intampla cate ceva undeva in tara. Au primit salariile pe care le-au cerut, dar nu s-a schimbat nimic pentru ca nu cred ca se doreste acest lucru. Se tot vorbeste de statul pararel. Cred ca avem mai multe, iar sistemul public medical romanesc este un exemplu. Sa nu dea D-zeu sa ai nevoie de ei.
    • Like 7
  • Dorin check icon
    Un specimen comunistoid crescut și învățat de ceaușiști să nu-și asume nici răsputere . Se crede mai presus de toți deși e plătit foarte bine de noi.Nu v-ați săturat de acești tipi de,, Domni Profesori ,,?
    • Like 7
  • Ada check icon
    Adica mortul e de vina ca nu a reusit sa traiasca.
    Ce gunoi acest doctor !
    Ce mizerie de om, sa spui asa ceva ! Ce Colegiul Medicilor ?! Se acopera unii pe altii, ca sa scape. Singura speranta ca se poate face ceva dreptate, ( nu ca va iesi adevarul intreg la iveala ), sunt verificarile de la Minister si de la Parchet. Iar rezultatul necropsiei se poate modifica cum se doreste, mai ales ca se face la acelasi spital.
    Nu inteleg de ce familia nu a depus plangere penala, de ce nu iese cu diverse declaratii. In secunda 2, trebuia deschisa ancheta la Parchet direct de familie , cand au auzit ca a fost arsa.
    • Like 8


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult