Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Biden sau Trump, care e mai bun pentru România? Fostul președinte Traian Băsescu: „Situația lui Biden mă doare. Vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos, care ia decizii cum trebuie, care când spune da, e în urma unei analize și nu în urma unei alunecări din realitate”

Imagine cu Joe Biden și Traian Băsescu. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

În SUA e campanie. În timp ce unul dintre candidați tocmai a depășit o tentativă de asasinat la adresa sa și a fost nominalizat din partea partidului republican în cursa pentru Casa Albă, celălalt candidat, președintele în funcție, se luptă să facă față criticilor tot mai intense din propriul partid privind capacitatea sa mentală și dorinței democraților de a se retrage din cursă. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 consideră că pentru România ar fi în continuare mai bun Joe Biden.

Întrebat despre cât de mult îl avantajează pe Donald Trump tentativa de asasinat la adresa sa, Traian Băsescu spune că pe fostul președinte american îl avantajează în partid acest eveniment.

În mod categoric, incidentul strânge tot partidul în jurul lui Trump. Dacă până acum erau disensiuni, moțiuni, diferite grupuri centrifuge, în momentul de față Trump are toată suflarea republicană de partea lui”, crede Băsescu. 

În partea cealaltă, la democrați, îl avem pe Joe Biden, care e din ce în ce mai criticat și rugat să se retragă din cursă din cauza îngrijorărilor legate de capacitatea sa mentală de a mai duce un mandat. Iar Traian Băsescu crede că președintele SUA „se află în mare dificultate, mai ales prin prisma gafelor pe care le-a făcut”.

Oricât insistă să spună că stă foarte bine din punct de vedere cognitiv, că a fost controlat medical, că știe pe ce lume trăiește, domnule, nu poți să-l confunzi pe Zelenski cu Putin. Nu poți. Nu poți să fii lângă președintele Franței împreună cu soția lui și soția ta și să dai să te așezi la un ceremonial unde n-aveai scaun. Nu poți să treci peste lucruri care sunt extrem de grave. Trebuie să pleci în stânga, dar tu o ei în dreapta și aleargă ăștia după tine să te aducă pe direcția bună. Atenție, toate lucrurile acestea pot fi, să zicem, pasagere, dar eu vreau să știu, ca om care cu țara lui a intrat în lumea liberă, vreau să știu că liderul lumii libere este unul sănătos, care ia decizii cum trebuie, care când spune da, e în urma unei analize și nu în urma unei alunecări din realitate. Și vreau să mă mândresc cu liderul lumii liber”, precizează fostul șef al statului.

Traian Băsescu îl cunoaște pe Joe Biden. Actualul președinte american, pe vremea când era vicepreședinte al SUA sub președintele Barack Obama, a vizitat România în mai 2014 și a ținut chiar o conferință de presă alături de Traian Băsescu, pe atunci președinte al României aflat la final de mandat.

Am avut o relație excepțională. Deci situația lui mă doare, cu atât mai mult cu cât vă pot spune că la parteneriatul strategic pentru secolul 21 între România și Statele Unite, care e unul colosal ca importanță și se și pune în aplicare, punct cu punct, am lucrat cu domnul Biden. Deveselu, baza de la Kogălniceanu, baza aeriană de la Turda, Ford, până și Google a venit aici. Lufkin, Oracle are două mari centre de cercetare în România. Deci lucrurile se petrec așa cum sunt convenite. Sigur, noi noi am lucrat pe ideile mari, apoi instituțiile. Ce vreau să spun e că acest parteneriat este un document care noi, românilor, ne-a deschis calea spre securitate”, a transmis Traian Băsescu.

Biden și Băsescu la București. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Biden sau Trump?

Întrebat care dintre cei doi candidați pentru Casa Albă, Joe Biden și Donald Trump, este mai bun pentru România, Traian Băsescu l-a indicat pe actualul președinte american.

Categoric, Biden, oricât sunt eu de mofturos. Chiar dacă nu-mi place că o ia în stânga, în loc să o ia în dreapta și că îl confundă pe Zelenski, nu aș vrea să văd o Americă care spune „America first”, nu mă interesează de voi. Atunci ce face cu cele 11 port-avioane nucleare cu care ține lumea în priză? Le retrage la San Francisco, le face muzeu, ce face cu ele? Ce face cu pușcași marini pe care îi are răspândiți în toată lumea, pe toate portavioanele? Ce face cu bazele nucleare din toată lumea? Le ia acasă?”, s-a întrebat retoric fostul președinte al României.

În plus, Traian Băsescu spune că mesajul „America first” nu-i dă nicio garanție și că, deocamdată, Trump n-a spus nimic care să corecteze afirmațiile din timpul mandatului său de președinte.

Deci, aș vrea un președinte al Statelor Unite care garantează parteneriatul, pentru că acest parteneriat se bazează pe faptul că Europa, deși mult mai potentă decât Federația Rusă din punct de vedere industrial și militar, din punct de vedere al arsenalului nuclear este cu toată responsabilitatea așezată pe umerii Statelor Unite. Ori Putin se joacă cu amenințări nucleare, după cum vedeți, destul de des”, spune Băsescu.

Întrebat i cine ar conveni Rusiei să iasă președinte în SUA, fostul șef al statului crede că lui Putin i-ar conveni ca Trump să iasă președinte.

Trump a promis rezolvarea în câteva zile a problemei ucrainene. Asta nu se poate rezolva în câteva zile decât prin cedarea de teritorii. Așa că Rusia ar vrea o astfel de soluție. Mai mult decât atât, eu v-aș atenționa asupra unui lucru care a trecut destul de neobservat după summitul NATO din SUA. Într-o declarație a sa, la un moment dat, Zelenski a spus că a venit timpul să chemăm și Federația Rusă la discuțiile de pace. Eu dau o anume traducere acestei declarații, pentru că a fost după închiderea summitului NATO. Este clar că Zelenski n-a primit ce a sperat, adică garanții că va primi armament suficient. Dar Zelenski, oricât armament ar primi, îi trebuie și soldați. El nu are resursă umană să schimbe trupele care stau în linia întâi șase luni, un an de zile. Deci cred că Zelenski a înțeles că Occidentul nu-și asumă ca obiectiv eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia”, crede Traian Băsescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Mario, chiar n-ai mai găsit să dai citate din nimeni altcineva decât din "fostul" Băsescu? Sunt personaje mult mai actuale, interesante și competente decât un fost colaborator al Securității, fost președinte, dar încă prizat de o parte a presei, în căutarea disperată de rating. Eu nu mai dau doi bani pe acest șarlatan abject care a stat zece ani la vârful României, dar dacă vă place, dați-i înainte cu Băsescu ca atoateștiutor în ale politicii de pe ambele maluri, ale Dâmboviței și ale Potomacului.
    • Like 1
    • @ Ovidiu
      Din pacate, da, Basescu se pricepe. Acea caracterizare ca ar fi fost turnator e o exagerare. Cine dintre liderii de dupa 89 a fost curat ca lacrima ?!!! Ca doar mafia pcr-isto securista a pus labele pe putere, fara putiinta de tagada! Unii au fost ticalosi, altii au fost obligati de genul de job pe care l-au avut sa accepte un anume soi de colaborare. Voiculescu care a fost turnator de clasa, detine canale media prin care a mutilat la propriu mintile a milioane de romani ,mitraliindu-l cu o ura neimpacata pe Basescu. Asa ati ajuns sa credeti ca Basescu este un personaj negativ pana la Dumnezeu, cand el este un om foarte inteligent si, fiind pro-occidental, ii calca pe bataturi pe toti pro-rusii marsavi care l-au linsat si continua sa-l batjocoreasca pe nedrept si-n ziua de azi. Greu se va gasi un politician atat de bun ca Basescu ! Tineti minte asta.
      • Like 2
  • Între un dement și un senil, este de preferat cel care va pune capăt războiului din Ucraina și implicit sancțiunilor zise "antiruse" dar de fapt antieuropene, scumpirilor continue, sărăciei și scăderii nivelului de trai.

    Interesant că petrov încă îl mai susține pe biden, când deja toată lumea a văzut de ce e în stare și de ce nu e în stare. În Germania, de pildă, lumea deja se obișnuiește cu ideea unei eventualități tot mai probabile ca trump să ajungă preșentinte, iar discursurile și conduita încep să fie adaptate pe măsură:

    https://www.dw.com/de/berlin-stellt-sich-auf-m%C3%B6gliche-trump-pr%C3%A4sidentschaft-ein/a-69689203?at_medium=Newsletter&at_campaign=DE%20-%20DW%20Deutsch%20online&at_dw_language=de&at_number=20240719
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Basescu e mai valoros decat poti realiza dumneata, ca pro-rus abominabil. Trump e o nenorocire. Sigur, la orice nenorocire va trebui sa ne adaptam cu totii...totusi, speranta inca nu e pierduta...
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Sancțiunile ce privesc Rusia au ca centru de greutate limitarea importurilor în UE de gaz și petrol rusesc. Este o potrivire perfectă cu Green Deal, așa că război sau nu, cel puțin pe partea de combustibili fosili aceste restricții au fost binevenite și nu au făcut decât să accelereze introducerea noilor capacități de producere a energiei verzi în UE. Cu Trump sau fără Trump, nu mai e cale de întoarcere.
      • Like 0
  • Postare dublă, nu știu de ce.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult