Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pericolul Trump pentru Europa. Fostul președinte american spune că ar încuraja Rusia „să facă orice vrea” oricărei ţări NATO care nu plăteşte destul pentru Apărare

Donald Trump la un miting electoral. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Donald Trump este un pericol pentru lume, pentru Europa și pentru România. Iar cel mai recent exemplu în acest sens a fost dezvăluit sâmbătă, când fostul președinte american a afirmat că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaştere şocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianţei prin articolul 5.

„NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la o întâlnire electorală în Carolina de Sud. „Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit Trump.

Potrivit CNN, candidatul republican pentru Casa Albă a mai spus că „unul dintre preşedinţii unei mari ţări” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA ar mai apăra ţara sa în cazul în care ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti”.

„Nu, nu v-aş proteja”, a spus Trump că i-a răspuns acelui preşedinte. „De fapt, i-aş încuraja să facă orice vor. Trebuie să plăteşti. Trebuie să îţi plăteşti facturile”, a mai afirmat Trump.

 Ulterior, tot în cursul zilei de sâmbătă, Casa Albă a numit afirmaţiile lui Trump „îngrozitoare şi labile” şi a promovat eforturile preşedintelui Joe Biden de a sprijini NATO. „Preşedintele Biden a restabili alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

Pentru cine nu știe, piatra de temelie a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord e reprezentată de promisiunea apărării colective, aceea că un atac asupra unei naţiuni membre este un atac împotriva tuturor naţiunilor din alianţă. Trump s-a plâns de mult timp cu privire la suma pe care alte ţări din NATO o cheltuie pentru Apărare, comparativ cu Statele Unite, şi a ameninţat în mod repetat că va retrage SUA din NATO.

Însă afirmaţiile sale de sâmbătă reprezintă cel mai direct indiciu că nu intenţionează să apere aliaţii NATO de un atac rusesc, dacă este reales.

NATO are ca obiectiv ca fiecare ţară membră să cheltuile minimum 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, iar cele mai multe ţări nu îndeplinesc această ţintă. Însă procentul acesta reprezintă o recomandare, nu o obligaţie.

Ca preşedinte, Trump a ameninţat, în privat, de mai multe ori, că retrage Statele Unite din NATO, potrivit New York Times. Trump a descris NATO ca „învechită” şi s-a situat pe aceeaşi linie cu Vladimir Putin, care vrea să slăbească alianţa. De altfel, Trump l-a lăudat de multe ori pe Putin şi chiar a mers până acolo încât să îi ţină partea liderului rus în defavoarea comunităţii de informaţii din SUA în ceea ce priveşte interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, pe care le-a câștigat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum am mai spus , Trump nu este o cauza ( ca si auristii nostri) , ci un efect. Trump preia niste chestiuni valide , provocate de marlania si lacomia prezentei clase politice si oligarhii financiare ,care nu se mai satura. Din aceasta cauza populatia este nemultumita si nu intelege parghiile corecte de rezolvare a unor probleme . In mijlocul acestei nemultumiri , apar "lideri providentiali" care promit ca o sa schimbe lucrurile in bine. In realitate aceste personaje sunt niste oportunisti cinici care vor sa puna mana pe putere. Aceeasi categorie : Trump , Tucker Carlson , Farange , Sosoaca , Simion, Orban samd... Acelasi aluat , iresponsabili cu gura mare si fara metode si mijloace sa-si realizeze promisiunile.
    Daca cineva crede in minunile astora , cel mai bun expemplu de analiza este Orban in Ungaria. Daca ne uitam la statistici vedem ca Ungaria merge mult mai prost decat inainte de venirea lui la putere , din toate punctele de vedere , inclusiv de afluxul de imigranti ... Aviz amatorilor de iliberali.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    ideea e simpla. americanii au fortat ideea ca ei o sa apere europa in caz de ceva si au descuzarajat indirect statele europene sa se inarmeze. daca eu avea o industrie de armament puternica ii facea concurenta sua. dar in acelasi timp sua vrea ca europenii sa consume aia 2% din pib cu armament din sua. nimeni nu zice cum sa fie folositi aia 2%, ar putea ca toti soldatii sa fie platiti din aia 2%. dar americanii vor ca o mare parte din aia 2% sa fie folositi pe achizitii de armament de la ei.

    sa nu uitam cum australia a schimba contractul de submarine cu franta pentru sua. sua vrea monopol pe piata de armamanet mondial.

    europenii ar trebui sa se inarmeze, dar din pietele interne. avioane suedeze, germane sau franceze. 2% dar cheltuiti in europa .

    • Like 0
  • IraM check icon
    Aici sunt 2 probleme:
    1.Trump - gura sparta
    2. Unele tari, chiar daca au bani, nu contribuie la aparare, iar asta slabeste alianta.

    Romania ( ca si alte tari din linia 1) contribuie peste 2%. Ele sunt OK
    Altele doar beneficiaza de umbrela platita cu 7% din pib de americani....

    Trump e un (...). Dar uneori are dreptate.
    Suntem frati, dar branza e pe bani .
    BTW, articolul e copy paste de pe CNN. Nimic original.
    • Like 1
  • Dl Trump pare a avea dreptate, dar modul de rezolvare propus de el s-ar parea ca este propriu unui om cu grave probleme psihice!
    • Like 0
  • Tonul lui Trump e total nepotrivit. Dar: (1) UE are PIB-ul mai mare ca SUA; in consecinta e cam nasol sa stam dupa americani sa ne apere (2) E inadmisibil ca cele mai mari armate terestre din zona europeana a NATO sa fie a Poloniei si a Turciei (adica polonezii pot, dar Germania cu un PIB substantial mai mare nu poate). In alta ordine de idei, orice crestere de cheltuieli militare in Europa, mai ales in ceea ce priveste achizitiile, se va duce partial si in industria americana (sunt o gramada de componente si tehnologii americane care nu pot fi suplinite de catre industria europeana). Iar legat de Trump, lumea aplica dublu standard la greu: daca Trump e mare prieten cu Putin si cu rusii, atunci Merkel (care a legat Germania dpv energetic de Rusia cu ditamai cordonul ombilical) ce a fost ?
    • Like 2
    • @ Alexandru Amaricai
      IraM check icon
      Dublul-standard e chiar standardul.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Dacă nici acum nu se trezește Europa... e PA!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult