Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

M-am trezit azi dimineață în Absurdistan și nu știam ce-mi lipsește

Grindeanu - Dragnea - Tăriceanu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

M-am trezit azi dimineață și nu știam ce-mi lipsește. Eram chiar fericit, în simplitatea mea de cetățean loial al Absurdistanului. Ducându-mi copilul spre școală, mă bucuram că avem de toate din abundență: mașini și pe stradă, și pe trotuare, rahați de câine pe jos, iepurași festivi spânzurați pe sus. Un aer proaspăt, optimist, tovărășesc învăluia orașul. Ajungând în dreptul ANAF sector 2, cuibușorul de nebunii al tinereților mele, am trecut preventiv pe trotuarul de vizavi. Niciodată nu poți fi prea precaut când e vorba de moarte și de Fisc. Puteam să-mi dau seama că e un semn...

Noroc că există în țara asta niște domni și doamne care să ne satisfacă nevoile, chiar și pe cele de care nu suntem conștienți. De fapt ce vrei tu, domnule Negruțiu?

Vrei să-ți facem un trotuar ca să nu mai mergi zi de zi pe mijlocul străzii când îți duci copilul la școală?

Vrei să-ți facem o școală nouă, poate și un after school, ca să nu alergi dintr-o parte în alta a orașului?

Vrei să-ți facem un spital în care să nu mori cu zile?

Vrei să-ți facem străzi, parcări, parcuri?

Nooo, de fapt nu ai nevoie de toate astea. Mofturi! În realitate, ceea ce-ți lipsește este un consultant fiscal. Ți-l dăm noi, gratis!

Mă frec la ochi. Nu știu dacă să râd sau să-mi fac bagajele. Statul angajează 35.000 de consultanți fiscali, plătiți cu 10.000 de lei pe lună, adică dă 1 miliard de euro pe an DIN BANII NOȘTRI ca să mă consulte pe mine și pe alte câteva milioane de fraieri buni de jumulit CUM SĂ NE IA BANII NOȘTRI. Să aibă grijă de noi, contribuabilii, să ne îndrumeze, să ne ocroteze...

Oricine a călcat vreodată pragul Fiscului știe că această instituție este moartea. Oricine a încercat să-și plătească în mod corect taxele și impozitele știe că Fiscul nu vrea doar să-ți ia banii, ci și să te reeduce în spiritul Absurdistanului. O relație sănătoasă cu Fiscul este lipsa de contact direct, adică ghișeul.ro. Un drum la ANAF e un drum fără întoarcere, e ca autostrada cu un singur sens spre Alexandria.

Iată câteva observații pe care le făceam în 2013, după primul an de contact intim cu Fiscul:

În ultimul an, am învăţat următoarele:

1. Să mă înclin la 90 de grade. Toate ghişeele sunt făcute la înălţimea fiului meu mai mare, care are cinci ani jumate şi, slavă Domnului, încă nicio treabă cu Fiscul. Cei care cresc, trebuie să se aplece: cu cât eşti mai mare, cu atât te rupi mai uşor. La Fisc, piticii sunt specia dominantă.

2. Să concentrez tot ce am de spus în 20 de secunde. Atâta durează până când uşiţa de lemn se închide peste geamlâcul pe care tu introduci chitanţe, acte, copii, cereri. Cine nu reuşeşte să-şi dozeze povestea contabilă în 20 de secunde rămâne cu vorbele în gât şi cu uşa trântită, la propriu, în nas.

3. Am învăţat să nu fac gălăgie. Atunci când, iritat de sistem, am încercat un naiv protest, Dumnezeu de la Fisc m-a întrebat „Şi tu ce eşti?” Iar eu total neinspirat i-am răspuns „Sunt ziarist” şi am păţit-o rău. „De-aia ai tu gura aşa de mare”, mi-a zis şi pe urmă am avut numai belele. Când mergi la ANAF, e bine să stai în banca ta, cu capul în pământ şi poate, în final, i se face cuiva milă de tine. Căci da, la Fisc eşti întotdeauna la mila cuiva.

4. Am mai învăţat că, dacă vrei să faci o plată, trebuie să anunţi la ghişeul 13, ca să te trimită la ghişeul 14, după ce în prealabil ai fost în camera 12 ca să-ţi iei o viză că eşti plătitor. E drept, în camera 12 nu se dau vize pentru persoane fizice („Cine te-a trimis, domne, la mine, du-te la etajul doi”) iar la etajul doi casieria te trimite la camera 21, unde şase doamne, înghesuite una-ntr-alta, te trimit la dracu.

5. Am învăţat să nu vorbesc în casa Fiscului despre card sau despre Internet banking. La Fiscul din România, cardul este lucrul dracului. Nu numai că nu poţi plăti cu cardul, dar îţi faci şi duşmani. Când am scos prima dată bucata de plastic albastră, doamna de la ghişeul 14 era să se sufoce. M-a privit cu ochi măriţi de mirare şi mi-a spus conspirativ: „La noi nu se poate cu cardul, dar vă trimit eu la un bancomat bun”. Nici acum n-am înţeles de ce era bun bancomatul ăla, poate pentru că dădea hârtii de 10 lei, de-am venit înapoi la ghişeu ca Gigi Becali, cu buzunarul aproape să-mi plesnească de ”cash”. Iar despre Internet banking, ce să vă mai spun: am făcut şi eu odată o aroganţă şi nici în zilele noastre Fiscul nu a descoperit în ce conturi misterioase s-a făcut plata, cert e că la ei n-a ajuns. Iar dacă este atât de greu să dai bani statului, vă daţi seama că este practic imposibil să-ţi recuperezi vreodată banii tăi.

6. Am mai învăţat că dacă vrei să scapi de dracu şi să faci plăţile prin bancă dai de mama dracului. Că la cea mai mare bancă din România poţi avea surpriza să ţi se spună că nu au ordine de plată şi că trebuie să vii cu ele de acasă. Că dacă dai, în sfârşit de o persoană binevoitoare şi cu OP-uri la dispoziţie, aceasta trebuie să fie musai incompetentă şi să-ţi trimită banii la dracu-n praznic. Şi că tot la ANAF sector doi ajungi.

7. Am învăţat să mă îmbrac în tricouri albe, de bumbac, răcoroase, atunci când am zi de Fisc. În sauna de la ANAF, unde asudăm toţi ca porcii, udându-ne cererile şi chitanţele de nu se mai înţelege nimic din ele, supravieţuiesc doar cei îmbrăcaţi subţire, cu toate actele posibile puse frumos unul peste altul, şi neapărat cu cópii, cât mai multe cópii.

8. Am învăţat jargonul profesional, programul şi turele angajaţilor, harta clădirii şi chiar harta cartierului. Ştiu programul Xeroxului de după blocuri cu care Fiscul are un contract pe sub mână. Xeroxul de la Fisc „nu merge”, dar ţi se dau pliante cu unul care merge, „nu e departe, luaţi-o în faţă pe stradă şi imediat faceţi dreapta”. După cum v-am spus, în acest proces de reeducare, Fiscul mi-a fost o a doua facultate. Cel mai mult îmi plac cererile de „îndreptare a erorii” (chiar aşa se numesc). Întotdeauna trebuie să ai una-două cereri de acest fel pregătite de acasă: chiar dacă nu este eroarea ta, ci a „OP”-ului, a „sistemului” sau a „factorului uman”, ea apare întotdeauna şi trebuie să te ploconeşti întru îndreptare.

Asta se întâmpla în 2013, între timp a fost anunțată plata cu cardul la Fisc - un uriaș succes al acestei instituții la fel de abuzive, de haotice, de birocratice, de care e bine, pentru nervii tăi, să te ferești.

Iată însă că dl. Dragnea s-a gândit că, pentru a ajunge pe culmile fericirii, avem nevoie cu toții de vizite la Fisc. Spre binele nostru, ca să ne ia banii mai ușor, angajează o armată de prieteni fiscali. Înduioșător!

Vă închipuiți ce înseamnă câteva milioane de români, cu saci de chitanțe pentru deduceri, făcând coadă la ANAF? Cum poate gândi cineva că prin supradimensionarea halucinantă a birocrației poate colecta mai mulți bani la buget? Ce calcul economic stă în spatele investiției anuale de 1 miliard de euro în armata de inspectori pregătiți de PSD?

Sper că acest proiect care ne pregătește sejururi de neuitat la ANAF să nu fie altceva decât o fumigenă care să distragă atenția de la Legea salarizării. Care și ea nu e decât o fumigenă care ne distrage atenția de la legile grațierii și abuzului în serviciu. Care și ele nu sunt altceva decât niște fumigene care să-l scape pe dl. Dragnea cu cazierul curat.

Până atunci, adunați bonuri fiscale. Adevărul e că în Absurdistan un număr mare de concetățeni de-ai noștri i-ar da dlui Dragnea PIN-ul de la card, dacă acesta l-ar solicita, fără să-și pună niciun fel de întrebare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    In Absurdistan iti pot lipsi 2 lucruri:
    - un pasaport valid pe 6 luni;
    - un bilet dus cu destinatia "oriunde"
    PS: Acesta e singura evolutie a Romaniei in ultimii 30 de ani. In 30 de minute m-am teleportat din Absurdistan...Romanika si ma duc mancand Pamantul gandindu-ma in fiecare zi facand 3 cruci mari de unde am scapat si unde ma intorc daca nu imi vad de treaba mea.
    • Like 0
  • Pot sa va spun ca aveti perfectă dreptate ! Am avut si eu nevoie odată de "Finante " ceva pt mașină ! Când am ajuns in sfârsit la ghișeul care trebuia, doamna de acolo ,cică nu știe nimic iar una din spatele ei,de la alt birou,"vezi draga ca dosarul e in spatele tau, in raft ! Suntem la pământ cu totul !
    • Like 0
  • ....vă mai amintiți de cei 15.000 de specialisti ai lui Constantinescu ?....vor deveni " cei 35.000 ai lui Dragnea.... .In altă ordine de idei , anunțul că " vor fi plătiți de stat " anuntă un perfect conflict de interese...( în orice stat _situat mai la vest față de România _ consultantul fiscal este angajat de către contribuabil și are rolul _direct și explicit_de a face ca sumele platite fiscului SA FIE CAT MAI MICI ori un angajat al statului va proceda exact invers....Masura asta....cu " vor fi plătiți de stat. " este o păcăleala ....
    • Like 0
  • Florin Negruțiu, mare dreptate ai, sinceritatea te duce lângă moş Virgulă, felicitări! Absurdistanul funcţionează după principiu imuabil că cetăţenul este în slujba statului şi care şovăie, trebuie adus la "ordine". Interesant este cum compatrioţi de-ai noştri, normali, obidiţi, dintre noi, ce-mai, îndată ce trec de cealaltă parte a tejghelei devin automat zmei ai birocraţiei implacabile şi nu mai ţin minte nimic din viaţa de petent! Şi sistemul îi sprijină la fel de implacabil: la orice ghişeu te duci dacă spui că eşti de la ghişeul vecin, ţi se oferă alt tratament, la primărie-dacă eşti de la anaf, la poliţie-dacă eşti de la primărie, la paşapoarte, la evidenţa populaţiei, la furnizorii de utilităţi, mă rog, peste tot unde este ghişeu, pt că acolo unde este ghişeu, se formează şi coadă şi, evident, ierarhii, unde nici măcar funcţia/ocupaţia de ziarist nu trece, ce să mai zicem de alte funcţii! Orişicât, cân ţipă un ziarist se aude mai departe, că mulţi din ziarişti s-au învârtit şi se prezintă cu recomandare, mă refer la ziariştii ăia care nu stau la coadă şi poţi să fii sigur că textele lor sunt exerciţii de pupincurism bine orientat.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Nu doar ANAF-ul, ci si multe alte institutii ale Statului roman ii trateaza pe contribuabili cu aroganta si dispret.
    In mentalitatea functionarilor Statului, contribuabilul este un potential suspect sau delicvent.
    • Like 0
  • Oare această lege nu este dată tocmai pt a avea o bază legală de a impozita toți românii care sunt plecați la lucru în străinătate ? Iei vor fi sigur sigur prinşi într-o ,,gospodărie''
    • Like 1
  • Acest sistem american pe care il folosesc de cativa ani de cand locuiesc in state, e bun in sine, dar ar fi foarte greu de implementat. Cum va imaginati voi ca bunicii mei de 80 de ani vor aduna chitante? Ei nu inteleg si numvor intelege conceptul asta. La nivelul de cultura al romanilor, asta nu va prinde niciodata.
    • Like 1
    • @ Emanuel Robert David
      Hop si tu din state cu adunatu' de chitante care necesita un nivelul cultural ridicat!
      • Like 1
  • Casargoz check icon
    Tot referitor la numărul gospodăriilor INS a comunicat la recensamnt următoarele:
    Procentajul locuințelor în care nu s-a putut realiza recenzarea reprezintă 2,8% din
    totalul locuințelor, adică circa 1 million de persoane (cuprinzând populația plecată în
    străinătate - întreaga familie - pentru care nu a avut cine să îi declare în ţară; populația
    necontactată). Ponderi mai ridicate s-au înregistrat la nivelul orașelor mari: București
    (6,0%), Timișoara (5,8%), Iași (3,0%), Constanța (2,9%) etc.
    6% din București nu știm dacă este gospodărie sau nu :) pentru că este vorba de populație necontactata.
    Daca Cadastrul la nivelul României este realizat în proporție de 33% de unde știe cineva cate locuinte sunt in romania? :) Ma refer la o cifra exacta?
    • Like 2
  • check icon
    Absurdistan a început funny, ca o farsă a lui Buzdugan la Radio 21.
    Acum farsa asta s-a transformat într-o realitate de care nu mai scăpăm, și de care nici nu mai putem râde...
    • Like 1
    • @
      check icon
      Ba da,trebuie sã râdem! Râsul este ultima redutã in fata imposturii!
      • Like 3
    • @
      check icon
      Mmm...
      Mi-ar place să pot râde, dar sunt prea împietrit ca să-mi iasă.
      Nu știu cum de reușești tu, probabil că ești mai relaxată...
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu,nu sunt deloc relaxatã.Râsul e o formã de protectie(vechiul cliseu"haz de necaz") Astept de27ani sã se intâmple ceva decent,normal,in rahatul asta de tarã! Si nu se va intâmpla. Never ever! ASA cã am 2 alternative: ori rad ,ori ìnnebunesc. Deocamdatã,râd(cam isteric,uneori)Nici ìncrâncenarea nu cred cã ajutã la supravietuire.(repercusiunile asupra sãnãtãtii pot fi dezastruoase).Asa cã ,ìntre un nebun vessel si unul deprimat,eu aleg prima variantã. Multã sãnãtate si ìncercati sã zåmbiti. Nu doare!
      • Like 3
    • @
      check icon
      Zâmbesc chiar acum, dar nu-i zâmbetul meu. :)
      (Cu scuzele de rigoare) : dvs. câți ani aveți, de vă iese?
      • Like 1
    • @
      check icon
      Stati sã mã uit in buletin...55. Probabil cã sunt o babã atipicã:am dinti in gurã,nu urmãresc a3rtv.otv,nu rãcnesc la Cotroceni,nu votez loazele pcr-fsn-psd,nu stiu sã fac sarmale si prãjituri,nu stau la bârfe cu vecinele,detest teoriile conspirationiste si patriotarzii caraghiosi(scuzati tautologia).M-au tãbãcit toate regimurile: Ceausescu-coana Leana,Iliescu-Nãstase,Bãsescu-coanaNutzi,Dragnea-coana Olgutza. Pãi CE mi-a mai rãmas!?-sã râd
      • Like 0
    • @
      check icon
      Vă invidiez că mai puteți râde. Înseamnă că degeaba la mine-n buletin scrie mai puțin, că de fapt am mai mult... :(
      • Like 1
    • @
      check icon
      Nu trebuie sã mã invidiati.Mai bine...zåmbiti din când in când. O sã vã placã! Si veti "ìnvãta " savoarea râsului. Sã vã petreceti sãrbãtorile pascale cu multã bucurie si sãnãtate!
      • Like 1
  • Gy check icon
    Domnul Dragnea e doar un "simplu inginer", nu se pricepe la justitie la finante,dar dicteaza:"trebuie sa existe prag" pentru abuzul in servici,contrazicand-ul pe ministrul justitiei.
    Se pricepe la orice. Am mai trait cativa zeci de ani cu un destept si am ajuns unde suntem acum.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult