Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bogaţii Italiei, între negaţionism şi Terapie Intensivă

Flavio Briatore

Foto: Guliver/ Getty Image

Până în urmă cu câteva săptămâni, Italia era un model pentru modul în care combătuse coronavirusul, după dramele trăite în martie şi aprilie. Numărul de cazuri zilnice rar depăşea 200, deşi media zilnică a testelor efectuate se situa uşor peste 60.000. Ministerul Sănătăţii urmărea evoluţia cazurilor în celelalte ţări europene şi lua măsuri aproape în timp real privind necesitatea instituirii carantinei pentru cei veniţi din ţări precum România, unde contagiunile erau în creştere. Să ne amintim că, la sfârşit de iulie, pentru cine sosea din România în Peninsulă era instituită obligaţia carantinării pentru 14 zile, măsură prelungită ulterior, deşi presiunile pentru aducerea muncitorilor români în fermele italiene şi a celor care aveau nevoie de lucrători sezonieri, era semnificativă. Însă, până la urmă, a primat criteriul medical în faţa celui economic invocat de aceste firme.

Însă, odată cu perioada concediilor şi a cifrelor încurajatoare privind infectările, mulţi dintre italieni au renunţat la precauţia şi măsurile solicitate de autorităţi. Publicaţiile de aici prezentau cazurile multor tineri plecaţi în Croaţia ori Malta care petreceau în cluburi în acelaşi fel în care o făcuseră în anii anteriori, aşa cum se întâmplă pe litoralul românesc, şi care se întorceau bolnavi. Adevărat că nici localurile de pe litoralul italian nu se omorau cu respectarea regulilor. Totuşi, în faţa numărului de contaminări în creştere, guvernul italian a reacţionat destul de repede, decizând închiderea tuturor cluburilor de noapte, a discotecilor şi altor asemenea locaţii, iar multe dintre regiuni introduceau pe aeroporturile internaţionale testarea gratuită a celor întorşi din vacanţe în străinătate. Totuşi, de la 200 cazuri zilnice, săptămâna trecută se ajunsese la peste 1000. Aceasta în timp ce mulţi italieni începeau să distribuie pe reţelele sociale postări care contraziceau existenţa virusului şi măsurile autorităţilor, iar liderul populist Matteo Salvini participa la întruniri cu zeci de susţinători fără a purta mască ori a păstra o minimă distanţă.

Săptămâna trecută făcuse deliciul mass-media disputa din online între Flavio Briatore, cunoscutul om de afaceri italian, fostul boss din Formula 1, care parăsea supărat Sardegna pentru a se refugia la proprietatea din Monaco, şi tânărul primar din Arzachena, Roberto Ragnedda, care decisese închiderea clubului Billionaire pe care multimilionarul îl deţinea din motive sanitare. Într-un limbaj şi o italiană amintind de unii dintre patronii cluburilor noastre de Liga 1, acesta îl acuza pe primar de faptul că nu lucrase niciodată in viaţa lui şi că nu ştie cât de greu se administrează o afacere. Replica lui Roberto Ragnedda a venit imedit, acesta amintindu-i că, în urmă cu mulţi ani, el fusese cel care îi livra băuturile în club, ocazie cu care constatase modul în care se comporta Briatore cu angajaţii săi. 

Astăzi, publicaţiile din Peninsulă informau că nu mai puţin de 52 din angajaţii Billionaire au fost diagnosticaţi cu covid 19, iar Flavio Briatore a fost internat cu simptome de pneumonie la Spitalul San Raffaele din Milano, într-o stare destul de gravă, fiind la rândul său, confirmat pozitiv.

Un alt local cunoscut pe Costa Smeralda (Sardinia), Sottovento, a fost închis zilele trecute după ce administratorul său a fost internat la terapie intensivă, fiind diagnosticat cu sars-cov-2. În acest restaurant (clubul de noapte din acest complex fiind închis de câteva săptămâni conform deciziei consiliului de miniştri) luaseră masa de curând Zlatan Ibrahimovic şi Sinişa Mihailovic, antrenorul celor de la Bologna, acesta din urmă fiind pozitiv la testul efectuat. Starea de sănătate a cunoscutului ex-fotbalist sârb ingrijorează opinia publică din Italia, acesta fiind tratat în trecut de leucemie.

Unul dintre cunoscuţii jurnalişti italieni, Lorenzo Tosa, scria astăzi pe pagina sa de facebook, făcând referire la felul în care Briatore îl acuzase pe primarul Ragnedda că îl determinase prin decizia lui să plece la Monaco: „Insănătoşire grabnică de covid lui Briatore. Şi, pe urmă, să dispară din ţara noastră!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Să declari o țară otova zonă de risc, când sunt de fapt zone limitate, și ăsta e populism. În Croația sunt câteva zone în sud și în jur de Zagreb mai " roșii ", restul sunt OK. La fel ca și austriecii, tot populist, de au determinat 40000 de oameni să se întoarcă val-vârtej din concediu, egal din care zonă.
  Și italienii au memorie de scurt metraj, au uitat de #milanononsiferma, când chiar politicienii au dat tonul la dezmăț, cu consecințe catastrofale! Am crezut că măcar ei au învățat din greșeli și din experiența cruntă prin care au trecut. Mda, și televiziunea joacă un rol important, nici cea italiană nu-i mai brează...
  • Like 1
 • Briatore asta seamana cu imbecilii nostri nou imbogatiti, care se vaita ca s-au imbogatit prin munca cinstita, poate, poate, ii crede cineva. Si nu ar fi nici o paguba pentru omenire daca genul asta de oameni chiar ar pieri.....
  • Like 3
 • Nume check icon
  Au si ei loazele lor...
  Oricum aceasta pandemie ne-a aratat foarte clar ca in ciuda "spoielilor" precum haine, masini, case, vile, etc. asa zisa "elita" are si ea destul de multi membri cu lacune serioase de educatie si cunostiinte.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult