Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Brambureala economică de la Palatul Victoria. Este cel mai prost moment pentru întoarcerea sau regândirea unor taxe pentru mediul de afaceri

Marcel Ciolacu - guvern

Foto Profimedia

Să vorbim puțin despre brambureala economică de la Palatul Victoria:

- Coaliția PSD-PNL a anunțat că a căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6 miliarde de lei în acest an, precum și creșteri de taxe în valoare similară, pentru a acoperi deficitul bugetar.

- Măsurile sunt dure și guvernanții spun acum că nu au altceva de făcut decât să impună măsuri pentru a rezolva situația.

- Pentru cine nu știe, România este în prezent singura țară din UE aflată în așa-numita procedură de deficit excesiv, iar Comisia Europeană deja i-a transmis guvernului că trebuie să pună în aplicare un set de măsuri și politici care să reducă deficitul bugetar.

- Întreaga situație afectează o mare parte din clasa de mijloc din România, iar detaliul important care nu trebuie trecut cu vederea este că guvernanții și-au creat singuri această gaură la bugetul de stat în momentul în care au proiectat bugetul pe 2023, întrucât au supraestimat veniturile și au subestimat cheltuielile.

- Luna trecută, când am scris pentru EurActiv Bruxelles despre deficitul bugetar, sursele din Banca Națională a României cu care am vorbit mi-au spus că dacă situația nu se redresează și deficitul nu scade, ei bine, există riscul ca România să fie retrogradată de agențiile de rating la statutul de „junk”.

- Dacă suntem atenți la imaginea de ansamblu putem observa că este cel mai prost moment pentru întoarcerea sau regândirea unor taxe pentru mediul de afaceri, iar economistul Cristi Grosu expunea luna trecută patru motive:

▪️economia tocmai coboară și are nevoie de puțin sânge în instalație;

▪️criza de acum vine după un puseu de inflație care i-a dat prețurile industriale peste cap și i-a complicat și costurile de personal;

▪️creșterea dobânzii de referință împotriva inflației a scumpit creditarea;

▪️economia zonei euro e pe buza recesiunii.

- Ăsta era momentul în care statul, dacă nu putea acorda vreun ajutor, măcar ar fi trebuit să lase lucrurile așa cum erau, ca să nu sugrume și mai mult economia.

- Dar guvernanții nu pot face asta în prezent, pentru că și-au irosit gloanțele anti-criză într-un alt moment, ales la fel de prost: perioada creșterilor de top ale economiei în anii de dinaintea acestor crize, când România era pe podiumul european la ritmul de creștere în ceea ce privește Produsul Intern Brut.

- După cum tot Cristi Grosu explică, politica fiscal-bugetară a României e antieconomică pentru că acționează în sens invers față de cum funcționează economia: pe scurt, îți dă când n-ai nevoie și îți ia când ești pe marginea gropii.

- Prin urmare, toată agitația de acum va fi decontată drastic începând cu anul 2025, cel mai probabil tot printr-o improvizație precum cea pe care o oferă zilele astea guvernul condus de Marcel Ciolacu. 

 Să nu uităm totuși că UE vrea ca în 2024 să aplice din nou niște rigori bugetare asemănătoare ce cele de dinainte de pandemie. Ei bine, acest lucru va obliga viitorul guvern, care se va forma după alegerile de anul viitor, să creeze o strategie pentru a ieși din procedura de deficit excesiv în care a intrat încă din 2019 și să vină cu măsuri și politici care să susțină mediul de afaceri privat către sectoare cu valoare adăugată mare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nicidoata nu exista cel mai bun moment, la fel ca nici cel mai prost moment cand discuti referitor la economie. Dar mergand pe logica Dvs. cred ca este cel mai bun moment sa punem totul de gard. Pana nu ruinam complet aceasta tara, pana cand nu vom ajunge la un nivel unde mai jos nu se poate, pana nu vom termina cu carpelile si ciupelile tipice romanului care se "descurca". nu vom intelege niciodata ca trebuie o schimbare fundamentala in intreaga societate romaneasca, adica adevarata revolutie dupa 1989 in : mentalitate in primul rand. revenirea la valorile de baza: cinste, corectitudine, respect fata de ceilalti, meritocratie, munca cinstita, educatie si dorinta de a fi din ce in ce mai bun in fiecare zi respectarea legilor si mai ales ostracizarea celor care sunt impotriva lor. Si poate, dar poate atunci vom intelege ce sansa avem ca aceasta tara sa ajunga acolo unde ar trebui sa fie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult