Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Impozitul pe clădiri de 1% și valoarea de 500 de mii de euro - o interpretare fake

Salonul imobiliar

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

În ultima perioadă s-a tot analizat informația apărută "pe surse" că vor fi impozitate cu 1 la sută clădirile rezidențiale care au o valoare de 500 de mii de euro, individual sau însumate.

Astăzi când a apărut draftul de ordonanță textul de acolo spune de fapt altceva.

Nu este vorba de impozit pe clădiri. Este un nou impozit care îi vizează pe cei care dețin mai multe clădiri. Deci impozit pe deținerea mai multor clădiri.

Simplul fapt că ai mai multe clădiri însă nu atrage imediat acest impozit.

Cine e în această situație, își va calcula (daca vă afla informația) care este valoarea din evidențele primăriilor unde sunt amplasate clădirile însumând aceste valori (ele nu sunt valori de piață și nu includ terenul)

Daca suma lor depășește 2,5 milioane lei impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% asupra acestei diferențe. Deci impozitul de 5000 de euro despre care s-a tot vorbit, va fi plătit de către cei care dețin clădiri cu valori impozabile de 1 milion de euro!

La cât sunt valorile fiscale astăzi (cca 2600 lei/mp în centrul Capitalei, care se actualizează cu rata inflației și care e nivelul maxim impozabil din România) cred că vor fi foarte puține cazurile în care se va plăti acest nou impozit.

(Găsiți aceste informații la punctul 49 din proiectul de ordonanță apărut în presă.)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult