Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Impozitul pe clădiri de 1% și valoarea de 500 de mii de euro - o interpretare fake

Salonul imobiliar

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

În ultima perioadă s-a tot analizat informația apărută "pe surse" că vor fi impozitate cu 1 la sută clădirile rezidențiale care au o valoare de 500 de mii de euro, individual sau însumate.

Astăzi când a apărut draftul de ordonanță textul de acolo spune de fapt altceva.

Nu este vorba de impozit pe clădiri. Este un nou impozit care îi vizează pe cei care dețin mai multe clădiri. Deci impozit pe deținerea mai multor clădiri.

Simplul fapt că ai mai multe clădiri însă nu atrage imediat acest impozit.

Cine e în această situație, își va calcula (daca vă afla informația) care este valoarea din evidențele primăriilor unde sunt amplasate clădirile însumând aceste valori (ele nu sunt valori de piață și nu includ terenul)

Daca suma lor depășește 2,5 milioane lei impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% asupra acestei diferențe. Deci impozitul de 5000 de euro despre care s-a tot vorbit, va fi plătit de către cei care dețin clădiri cu valori impozabile de 1 milion de euro!

La cât sunt valorile fiscale astăzi (cca 2600 lei/mp în centrul Capitalei, care se actualizează cu rata inflației și care e nivelul maxim impozabil din România) cred că vor fi foarte puține cazurile în care se va plăti acest nou impozit.

(Găsiți aceste informații la punctul 49 din proiectul de ordonanță apărut în presă.)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult