Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Breaking news. Președintele Iohannis i-a scris Vioricăi Dăncilă DE CE o respinge pe Lia Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării și vicepremier

Lia Olguța Vasilescu - foto George Călin

(Foto Inquam Photos/George Călin)

Președintele Klaus Iohannis a respins pentru a treia oară propunerea de numire a Liei Olguța Vasilescu în funcția de ministru al Dezvoltării. 

Șeful statului a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care explică motivul deciziei sale: Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă.

Scrisoarea integrală a președintelui Klaus Iohannis:

„Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,

Prim-ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

Prin Decretul nr. 5/2019 s-a constatat vacanța funcției de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, ca urmare a demisiei domnului Paul Stănescu din această funcție. Propunerile înaintate succesiv, de numire în această funcție de membru al Guvernului, nu au fost însoțite de înscrisurile din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, aspecte ce v-au fost comunicate prin adresele nr. CP1/149/10.01.2019 și CP1/189/17.01.2019.

În temeiul art. 85 alin. (2) din Constituție, la data de 21 ianuarie a.c., prin adresa înregistrată sub nr. 5/105/2019 ați înaintat propunerea de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice însoțită de documentația completă, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

Potrivit dispozițiilor art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 51/2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este „autoritatea pentru: dezvoltare regională, coeziune și dezvoltare teritorială, cooperare transfrontalieră, transnațională și interregională, disciplina în construcții, amenajarea teritoriului, urbanism și arhitectură, amenajarea spațiului maritim, mobilitate urbană, locuire, locuințe, clădiri de locuit, reabilitarea termică a clădirilor, gestiune și dezvoltare imobiliar-edilitară, lucrări publice, construcții, descentralizare, reformă și reorganizare administrativ-teritorială, fiscalitate și finanțe publice locale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilități publice, ajutor de stat aprobat de autoritățile administrației publice locale, parcuri industriale, programarea, coordonarea, monitorizarea și controlul utilizării asistenței financiare nerambursabile acordate României de către Uniunea Europeană pentru programele din domeniile sale de activitate”.

Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă. De asemenea, din aceeași documentație constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice. Astfel, în calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale.

Totodată, nu se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al muncii și justiției sociale, doamna Lia-Olguța Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparență în relația cu societatea civilă și în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicați. Or, realizarea și asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administrația publică, mediul academic și societatea civilă, alături de pregătirea și experiența profesională sunt esențiale pentru exercitarea acestei funcții de demnitate publică. La conturarea acestui profil se adaugă declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicție cu cerințele de responsabilitate pe care le implică deținerea unei funcții de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Față de aceste considerente, am decis să resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. În consecință, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale, urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice care, în mod necesar, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Maron_S check icon
  De ce nu s-a umflat in muschi cand a fost vorba s-o demita pe Kovesi? Un lucru mi-e clar:, NU! iohanis la alegeri! Sper ca opozitia sa aibe si alt candidat, asta chiar nu a absolvit gradinita???? Offff... Shiiit...
  • Like 0
 • karla check icon
  Cred ca Iohannis se descurca mai bine in scris. "Verba volant, scripta manent"
  • Like 1
  • @ karla
   Pun pariu că a lăsat câte două spaţii între cuvinte. :))
   • Like 1
  • @ karla
   Delia MC Delia MC check icon
   Se descurcă bine și în vorbit...numai că...etnia vorbește. Adică nu vorbește. Neamțul dacă are ceva de spus, spune. Dacă nu, nu. Noi, românii suntem " vorbă lungă ". De aia nu ne place de Iohannis.( unora nu le place). A, și mai e și intonația, dar și asta se trage de la etnie...oricum greșeli de ortografie nu face, ca adresantul scrisorii oficiale...
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Cred că, mai degrabă, este defect profesional: vorbeşte rar, clar şi în fraze scurte ca să înţeleagă elevul.

   Îmi amintesc "vizita" de pomină în Parlament, după celebra Ordonanţă 13. Când cei de la PSD părăseau sala le-a zis: "Ce, dragilor, aţi obosit?" Parcă ar fi prins pe culoar un grup de elevi chiulangii. Asta nu înseamnă că felul său de a vorbi nu este amuzant şi pretabil bancurilor. Asta e! Vorba aia: culmea răbdării este să asculţi un discurs de-al lui Piersic citit de Iohannis.

   Iar cu greşelile de ortografie... e cam greu să le facă atunci când vorbeşte... ;)
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Delia MC Delia MC check icon
   Aveți dreptate, rectific și completez: greșeli în vorbire. Exemple n-are rost să mai dau, vin șuvoi, zilnic.
   Corect, și defect profesional. Slabă speranță totuși să înțeleagă duamna...
   L-am luat chiar de exemplu pe dl Iohannis când nu-mi ieșea neam faza cu intonația în germană.
   Unii l-au numit chiar bradilalic, eu am incercat să-mi explic. E ușor de dat cu parul...Discursurile mă plictisesc, chiar n-am răbdare să le ascult. Prefer oricând varianta scrisă.
   Glumele sunt oricum bine-venite...
   • Like 0
 • Mafia PSD-ALDE-UDMR din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult