Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Breaking. Președintele Iohannis îi cere demisia lui Felix Bănilă, după ultimele evenimente în cazul anchetei de la Caracal

Klaus Iohannis la Cotroceni -

(Foto presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă, căruia i-a reproșat că ancheta în cazul tragediei de la Caracal „continuă să genereze semne de întrebare majore”.

„În condiţiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat și în ceea ce privește crima de la Caracal, dar şi cumplitul caz de la Dâmboviţa. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exemplu de „așa nu”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și agresivitate. Această situație este generată în primul rând de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca scop salvarea infractorilor”, a afirmat luni seara președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni. 

„Îi cer dlui Felix Bănilă să își înainteze demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Îi reamintesc premierului că sarcina sa principală este de a rezolva problemele curente, imediate și nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României”, a adăugat Klaus Iohannis.

PSD va plăti politic, consideră președintele Iohannis, pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept „guvernarea ce a protejat penalii, o guvernare eșuată”.

Cele mai importante declarații:

Au trecut 2 luni de la tragedia de la Caracal care a zguduit România. Am convocat CSAT, am indicat măsurile urgente ce trebuie luate de Guvern. Am cerut acțiuni clare. 

Am tras semnale de alarme către cei ce conduc instituțiile statului, care au obligația de a proteja cetațenii țării noastre.

Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza această instituţie.

Am văzut gesturi publice scandaloase, ce reflectă lipsa de preocupare pentru familiile victimelor.

Sub conducerea dlui Bănilă, ancheta continuă să genereze semne de întrebare majoră. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități.

Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza această instituţie.

Funcționarea instituțiilor nu mai trebuie să fie afectată de lipsa de profesionism a celor care le conduc. Instituții fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării. 

Procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă cu repunerea pe baze corecte a administrației. Acest lucru trebuie făcut de un nou guvern. Abia aștept să treacă moțiunea. 

Citiți și:

Procurorul-șef al DIICOT nu își dă demisia

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat marți dimineață, într-un comunicat de presă, că o eventuală demisie a sa „ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate”, dar dacă aceasta se va produce, „va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale”.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorul-şef al DIICOT a adăugat că se va consulta cu colegii și șefii ierarhici și apoi va lua o decizie.

Comunicatul DIICOT:

„Urmare a solicitării Președintelui României din seara zilei de 30.09.2019, procurorul șef DIICOT aduce la cunostinta publica următoarele:

Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla așa.

Fiind solicitată de Președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.

Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, intr-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora.

Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu se putea abține Iohannis să nu încerce să câștige și el ceva capital electoral de pe urma cazului Caracal. e jalnic cum toți încearcă să profite.
    • Like 0
  • Pe fondul propagandei dusă de politruci iresponsabili s-a creat o psihoză în masă caracterizată de neîncrederea populației în instituțiile statului. Adăugăm aici și îndemnurile fățișe, de la cele mai înalte funcții în stat, la violență cel puțin verbală ( de la vorbă la faptă nu este decât un pas ... cu pas, sic ! ) și obținem tabloul vieții sociale din țară în care se pare că instituțiile statului sunt în disoluție și impotente în îndeplinirea menirii de a proteja cetățeanul.
    În cadrul acestei situații fără precedent ce face președintele CSAT ? Face ce crede că este bine pentru menținerea și creșterea scorului său electoral, identifică sursa răului în rândurile preopinenților politici, face promisiuni pentru ... o Românie normală. Cred că trebuia să decreteze stare de urgență națională, conform Constituției: „ ARTICOLUL 93
    (1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.” în domeniul siguranței cetățeanului, nu să solicite demisii ale șefilor de parchete.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult