Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lor li s-a urât cu binele, cum nouă ni s-a urât cu răul

Britanicii care au votat să iasă din UE ar putea să constate curând că mai binele sperat este dușmanul binelui. Că viața lor va deveni mai scumpă din cauza deprecierii lirei, că pe termen mediu și lung călătoriile lor pe continent vor deveni mai scumpe sau mai greoaie, că nu e exclus ca unele țări să le impună vize și că unele companii se vor muta în țări UE mai calde.

La câteva ore după vot, AFP găsea 7 efecte dezastruoase pe care Brexitul le are asupra vieții britanicilor, iar The Independent rostea chiar cuvântul „recesiune”, în condițiile în care este de așteptat ca investitorii și companiile să-și retragă banii din Marea Britanie. Primii care se gândesc să părăsească însă corabia sunt cele câteva mii de eurocrați britanici, angajați ai structurilor UE, care vor să renunțe la cetățenie și să devină cetățeni belgieni, francezi sau germani, ca să-și păstreze joburile bine plătite și, până ieri, sigure. 

La câteva ore după ce a sărbătorit dezastrul Uniunii, extremistul Nigel Farage a recunoscut senin că una dintre cele mai importante teme de atac al campaniei Brexit a fost o minciună. Concret, este vorba de o reclamă pro-Brexit care susținea că Marea Britanie dă săptămânal degeaba 350 de milioane de lire Uniunii Europene, bani care ar fi urmat să meargă, în cazul unui vot pentru „Leave”, către sistemul de sănătate intern din UK. 

„Nu a fost una dintre reclamele mele. Eu nu aș fi făcut niciodată această afirmație. A fost una dintre greșelile făcute de campania Leave", a spus Farage în fața ziariștilor stupefiați. Probabil că mulți dintre acei britanici cărora Nigel Farage le-a gonflat mândria națională se vor dezumfla repede când vor constata că sunt la fel de săraci - poate mai săraci - decât înainte. Asta face naționalismul extremist din oameni: creează dușmani imaginari din afară, construiește ziduri și ține oamenii captivi într-un mit al valorii conferite de certificatul de naștere.

Învinovățit direct sau voalat, românul a fost una dintre cauzele pentru care britanicii au votat Brexit. De câțiva ani, românul tot amenință stilul de viață britanic. Tabloidele scriu din 2007 încoace de hoardele de români care au invadat Marea Britanie, ca să le fure titularilor de drept slujbele, casele și ajutoarele sociale. Înlocuiți românul cu bulgarul, cu polonezul, cu străinul, în general. Amenințarea cu străinul a fost otrava picurată în urechile britanicilor, zi de zi, ani de zile, de gruparea Brexit, prin vocea politicienilor populiști și prin miile de articole veninoase cu cerșetori, hoți, nenorociți asistați din Est, care au stricat o țară altfel perfectă. (În urmă cu câțiva ani, când lucram la ziarul Gândul, inițiam o campanie numită DailyFail, în care încercam să demonstrăm, cu argumente, cifre și date concrete, că toată campania din tabloidele britanice cu hoardele de români care închiriază avioane ca să invadeze Insula este o invenție de la un cap la altul; ea venea după „Why don’t you come over”, o altă campanie prin care încercam să restabilim adevărul despre români, după ce The Guardian, ziar serios și prestigios de altfel, își invitase cititorii la un concurs de afișe prin care să-i convingă pe români să nu emigreze în UK și să stea acasă). De aceea, rezultatul referendumului de azi putea fi anticipat de această retorică izolaționistă și complet falsă, dar care până la urmă a prins la o parte din populație.

Toată campania agresivă antiimigrație, purtată de politicieni și presă, a fost nu doar nedreaptă și umilitoare pentru oamenii cinstiți care s-au dus în Marea Britanie să muncească și să studieze (nu să fure sau să beneficieze de ajutoarele lor sociale), dar și un balon de săpun care acum s-a spart.

Acei britanici care consideră că românii, bulgarii și polonezii sunt buni să le spele budele, să le servească la masă, să le îngrijească bolnavii sau să le zugrăvească pereții caselor, dar n-ar trebui să ridice pretenții la drepturile britanicilor, ar putea să facă ei înșiși aceste joburi dacă le dă mâna. Dacă tot se simt atât de amenințați de instalatorul din Polonia și de menajera din România, care „le fură slujbele”, acei britanici poate c-ar trebui să se apuce ei înșiși de meseriile „pe care nu le vrea nimeni”. Vor constata că oamenii aceștia, care au avut ghinionul să se nască în țări cedate Rusiei după al Doilea Război Mondial și care azi vin în UK ca să muncească pentru o viață mai bună, au contribuit enorm la economia Regatului Unit și la povestea de succes a uneia dintre cele mai admirate civilizații multiculturale din lume.

Sigur că nu toți britanicii gândesc ca susținătorii lui Nigel Farage. Sigur că nu toți sunt cititori de Daily Mail. Sigur că nu toți sunt lorzi britanici captivi într-o istorie imperială de secol 19. Există o uriașă frustrare în aceste ore în special în rândurile populației tinere, educate și conectate la lumea globală, care nu vrea să fie izolată între granițele naturale ale insulei. Acești oameni sunt dezgustați de naționalisme, extremisme, tendințe de enclavizare.

Pentru ei și pentru noi, cei care credem în lumina Occidentului, Marea Britanie a devenit azi mult mai mică. Asta se întâmplă într-o țară cu o democrație consolidată, nu într-o regiune de la fruntariile lumii civilizate, semn că, dincolo de anii de civilizație care ne despart, oamenii răspund, în cele din urmă, la aceleași frici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MihaiSt check icon
  Prima observatie: tocmai de la AFP credeati ca o "sa ia lumina" un englez ? Las la o parte ca Anglia este leaganul celei mai vechi agentii de presa din lume (Reuters). A doua observatie: nu inteleg de ce presa din RO arunca vina Brexit-ului in carca lui Nigel Farage, liderul UKIP. Vreau sa fie clar: tipul e un idiot, un "fruitcake" cum spun oamenii de aici iar eu nu am sa-l pot suferi in veci pentru campania xenofoba murdara din 2012 impotriva romanilor (cand ama avut si eu de suferit...). La alegerile generale parlamentare de anul trecut, UKIP a inregistrat 3.881.099 voturi adica, 12.6 % din voturile valide exprimate. La referendumul de alaltaieri, au votat pentru Leave 17.410.742 de oameni. Presupunand ca toti cei care au votat UKIP anul trecut au votat acum cu Leave, de unde apare diferenta de 13.529.643 de voturi in plus (adica o crestere de 4.48 ori) ? FYI, partidul Conservator, care a castigat alegerile de anul trecut, a inregistrat 11.334.576 voturi valid exprimate, deci nici daca adaugi acestea nu iesi la socoteala.
  • Like 0
 • Venom check icon
  European dream a ieșit cam șifonat după votul englezilor. Dar, ironic, primele note de plată le vor primi tocmai naționaliștii care au fost de acord cu brexit-ul și UKIP. Pentru că vor urma o serie de presiuni secesioniste din mai multe zone ale imperiului. Și tocmai cei ce au urlat pentru referendum și plecare și interes național va trebui să răspundă solicitărilor de organizare a unui scrutin similar pentru irlandezi, galezi, irlandezi etc. Dacă un tip ca Trump te felicită pentru ce ai făcut, e clar că pe undeva ceva, pute rău. PS - Eu aș fi atent la ce va încerca să treacă Parlamentul, în aceste zile, când toți ne cam uităm într-o singură direcție.
  • Like 1
  • @ Venom
   check icon
   cred ca "European dream" (Marshall Plan) era in mintea fostilor locuitori ai tarilor comuniste :). cred ca dupa 25 de ani este timpul ca locuitorii fostelor tari comuniste sa aleaga o cale, calea muncii sau calea experimentului. asa cum populatia marii britanii a votata alegandu-si o cale.
   • Like 0
 • check icon
  Acuza de egoism adusă cuiva îmi trimite gîndul la o vorbă folosită între golani: „L-a văzut mai prost...”
  • Like 0
 • check icon
  Cînd eram mai mic, plus și mai prost ca acum, puneam botul la vorba 'egoism'. Pe urmă m-am prins că egoistul este totuși un tip CARE NU FACE RĂU ALTUIA. Ci-și vede numai de-ale lui. // Tanti societatea însă, care ar vrea ajutați și nevolnicii din turma-i (integritatea numerică a membrilor asigură existența acelui moloh de care pomenesc, adică Societatea...) pune însă la mare blam a-ți vedea numai de-ale tale. /// Cu răufăcătorii nu-și bate capul în exces - dincolo de eventuale trimiteri la zdup, asta pentru că viața i-a făcut pe aceia a zîmbi larg la vorbe precum altruist, inimă largă șcl.
  • Like 0
 • check icon
  „Lor li s-a urât cu binele...” /// Măgarul moare de drum lung. // Totodată. Și apropo de egoism englezi. La un 1939 ori mai ales 1940, vi s-a părut că nu mai dormeam noi, românii, de grija bombelor picate peste Londra?
  • Like 0
 • check icon
  Daca le dai la betivani, drogomani si poponari dreptul de a alege si deturnezi si tehnica referendumului , la ce te poti astepta de la o natiune de ignoranti si berari ? Precum la noi a iesit de 2 ori Basescu asa si la ei cu Farage asta !
  • Like 1
  • @
   check icon
   ai dreptate englezii astia sunt "betivani, drogomani si poponari" fata de romani care sunt tigani :) nu toti ! numai 98% :) si astia vor fi inchisi intr-o tara a lor, "rromania", dumneavostra puteti candida la presedentie :)
   • Like 0
 • După 80 de ani, Europa se întoarce la vechile ei năravuri.
  • Like 2
  • @ Gabriel Robu
   check icon
   adica nu mai da ajutoare la milogi :) zi frate pe limba ta, nu o mai da cotita politic :)
   • Like 0
 • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
  • Like 0
 • Drăguț titlul! I se potrivește de minune o zicere hâtră dintr-un hip-hop românesc: „când totul se duce de râpă, să nu-ți pară rău că-ți pare bine...”
  • Like 1
 • check icon
  UK a existat si inainte the EU, nu mureau britanicii de foame pe acolo. Se va trece peste socul emotional al iesirii si se va regla situatia. Probabil multi romani care muncesc acolo o sa fie afectati, insa privind din punctul de vedere al britanicilor, cred ca au luat decizia corecta pentru tara lor. Cred ca vor mai urma si alte tari.
  • Like 3
  • @
   Cred ca ai dreptate. Va urma, firesc, un declin. Aproape totul se va redefini sub presiunea externa dar si interna a celor care au sustinut ramanerea UK in UE. Scotia va reaprinde flacara independentei profitand de usoara destabilizare a UK datorata iesirii din Uniune iar de data asta va fi sprijinita si de adeptii proeuropeni, apoi vor readera independent... singuri, le va fi destul de greu. Parerea mea e ca scotienii vor lua o mare plasa daca se vor rupe de UK! Nu stiu care va ajuta Scotia mai mult: UE sau UK? Dar nu Scotia era subiectul. Cine crede ca englezii vor plange dupa forta de munca venita din Europa pentru treburile mai putin demne de ei, se insala! Va fi mereu o India, chiar o Canada poate si putina Australia care vor ocupa imediat locurile ramase vacante. Deocamdata...espectativa! Tarile din UE care ar dori sa paraseasca spatiul comunitar vor astepta sa vada ce se intampla si in cat timp. E totusi o experienta noua...apoi vor iesi sau se vor potoli. In orice caz, o iesire din UE nu are cum sa fie egala pentru toti! E o decizie care trebuie cantarita foarte bine pentru ca altfel...dezastrului nu ii trebuie mai mult de un bat de chibrit!
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult