Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bruxelles-ul le deschide românilor USA

Donald Trump drapel

Foto: Guliver Getty Images

Parlamentul European a solicitat astăzi Comisiei Europene, în cadrul ședinței plenare, să insiste pentru deplina reciprocitate a vizelor UE-SUA. Comisia Europeană este obligată prin lege să ia măsuri temporare de reintroducere a obligativității vizelor pentru cetățenii americani, dat fiind faptul că Washingtonul încă nu acordă tuturor statelor membre UE dreptul de a călători fără vize pe teritoriul său.

Astfel, cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România încă nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză, în timp ce cetățenii americani pot călători în toate țările UE fără viză.

Într-o rezoluție adoptată joi, parlamentarii europeni cer Comisiei să adopte măsurile legale necesare „în termen de două luni". 

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, în cazul în care o țară nu își revizuiește politica de circulație a cetățenilor în termen de 24 de luni de la primirea notificării de nereciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat care să suspende scutirea de viză pentru cetățenii săi timp de 12 luni. Un act delegat este un act fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ. De exemplu, actele delegate pot adăuga norme noi sau pot implica o modificare ulterioară a anumitor aspecte ale unui act legislativ.

Comisia Europeană a primit o astfel de notificare în data de 12 aprilie 2014, astfel că trebuia să acționeze până cel mai târziu 12 aprilie 2016, însă nu s-au luat nici un fel de măsuri. Notificarea prevedea că 5 țări nu și-au îndeplinit obligațiile ce reies din politica de reciprocitate a vizelor, aceste țări fiind: Australia, Brunei, Canada, Japonia și Statele Unite.

Canada a anunțat deja că va ridica vizele pentru cetățenii bulgari și români începând cu 1 decembrie 2017, ca urmare a semnării tratatului de cooperare dintre Canada și Uniunea Europeană – CETA.

Australia, Brunei și Japonia și-au modificat deja politica de acordare a vizelor pentru cetățenii statelor membre ale UE, rămânând astfel doar Statele Unite ale Americii să facă acest lucru, altfel riscând ca cetățenii americani să trebuiască să obțină și ei la rândul lor o viză pentru a călători în Uniunea Europeană.

Pentru cetățenii români aceasta poate să fie o veste bună, având în vedere că pentru România nu se preconiza prea devreme o ridicarea a vizelor de călătorie către Statele Unite. Având însă în vedere că suntem stat membru UE de 10 ani putem să ne întrebăm pe bună dreptate de ce nu ne-a fost acordat acest drept încă de la început. Însă discuția ar duce cu siguranță la un alt subiect al interesant al acestor zile, acela legat de o Europă cu două viteze. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se pare că nu, Comisia s-a opus propunerii Parlamentului European. Adică da, avem doamnelor și domnilor o Uniune cu două viteze. Orice altă țară poate circula liber spre America dar România și alte câteva țări nu, iar Comisia e de acord cu asta. https://euobserver.com/justice/137754
  • Like 0
 • check icon
  Cam cum s-ar deschide SUA lui Trump in fata noastra?Cu umiliri la vama?
  Mai bine am trimite in SUA (doar cu bilet dus ) macanitoare precum abramburica si toate "astea" care au facut varza invatamantul romanesc .
  Nu poti fi profesor universitar garantat de Marean!Asta e axioma...pentru cei ce vor incerca sa demonsreze contrariul.
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult