Foto: Guliver Getty Images
Parlamentul European a solicitat astăzi Comisiei Europene, în cadrul ședinței plenare, să insiste pentru deplina reciprocitate a vizelor UE-SUA. Comisia Europeană este obligată prin lege să ia măsuri temporare de reintroducere a obligativității vizelor pentru cetățenii americani, dat fiind faptul că Washingtonul încă nu acordă tuturor statelor membre UE dreptul de a călători fără vize pe teritoriul său.
Astfel, cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România încă nu pot intra pe teritoriul SUA fără viză, în timp ce cetățenii americani pot călători în toate țările UE fără viză.
Într-o rezoluție adoptată joi, parlamentarii europeni cer Comisiei să adopte măsurile legale necesare „în termen de două luni".
Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, în cazul în care o țară nu își revizuiește politica de circulație a cetățenilor în termen de 24 de luni de la primirea notificării de nereciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat care să suspende scutirea de viză pentru cetățenii săi timp de 12 luni. Un act delegat este un act fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ. De exemplu, actele delegate pot adăuga norme noi sau pot implica o modificare ulterioară a anumitor aspecte ale unui act legislativ.
Comisia Europeană a primit o astfel de notificare în data de 12 aprilie 2014, astfel că trebuia să acționeze până cel mai târziu 12 aprilie 2016, însă nu s-au luat nici un fel de măsuri. Notificarea prevedea că 5 țări nu și-au îndeplinit obligațiile ce reies din politica de reciprocitate a vizelor, aceste țări fiind: Australia, Brunei, Canada, Japonia și Statele Unite.
Canada a anunțat deja că va ridica vizele pentru cetățenii bulgari și români începând cu 1 decembrie 2017, ca urmare a semnării tratatului de cooperare dintre Canada și Uniunea Europeană – CETA.
Australia, Brunei și Japonia și-au modificat deja politica de acordare a vizelor pentru cetățenii statelor membre ale UE, rămânând astfel doar Statele Unite ale Americii să facă acest lucru, altfel riscând ca cetățenii americani să trebuiască să obțină și ei la rândul lor o viză pentru a călători în Uniunea Europeană.
Pentru cetățenii români aceasta poate să fie o veste bună, având în vedere că pentru România nu se preconiza prea devreme o ridicarea a vizelor de călătorie către Statele Unite. Având însă în vedere că suntem stat membru UE de 10 ani putem să ne întrebăm pe bună dreptate de ce nu ne-a fost acordat acest drept încă de la început. Însă discuția ar duce cu siguranță la un alt subiect al interesant al acestor zile, acela legat de o Europă cu două viteze.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai bine am trimite in SUA (doar cu bilet dus ) macanitoare precum abramburica si toate "astea" care au facut varza invatamantul romanesc .
Nu poti fi profesor universitar garantat de Marean!Asta e axioma...pentru cei ce vor incerca sa demonsreze contrariul.