Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Bucuria unui divorț. Din lac în puț sau cum s-a încurcat Călin Popescu Tăriceanu în propria combinageală politică

Tăriceanu râde

Foto: Guliver Getty Images

După ce a amenințat o lună că bagă divorț, domnul Tăriceanu a luat, într-un final, o decizie. La deal, din păcate pentru el, nu se mai putea. Așa că și-a dat drumul la vale pe o pungă de un leu. De la Dragnea, la Ponta, dl. Tăriceanu a nimerit din lac în puț. De la vioara a doua a PSD-ului, la vioara a doua a Pro România, dl. Tăriceanu s-a împiedicat în propria combinageală politică. Și cu Ponta, și cu banii de la guvernare luați, liderul ALDE a făcut o afacere proastă.

A stat o vreme în cumpănă să-și dea seama ce-i de făcut. Unii, în apărarea răzgândelilor numitului politician, ar fi putut invoca inteligența nativă și circumstanțială a domnului Tăriceanu.

Dl. Tăriceanu stă acuma pe un colț de masă politică, undeva în zona numită, în unele scenarii, „țara nimănui”. Nu e o zonă confortabilă, cel care-și face cort acolo nu și-l face că ar vrea, ci că n-are încotro.

Caragiale ne-ar spune că săracu’ dom Tăriceanu a epuizat rezerva de scrisorele de amor de la becheri, persoane importante, către unele conițe cu ceva nuri atrăgători în politichia autohtonă. La o adică, așa s-ar explica lungul șir de tentative conjugale, fix consecințe de scrisori pierdute. Eh, bârfe colaterale!

Amicii serioși ne-ar atrage atenția că același domn Tăriceanu n-a reușit, de-a lungul vremii democratice românești, să ne servească decât supe fără gust și eschive politice. Unul dintre ei, amic deschis la minte, biolog, mi-a pus în față un desen relevant cu un parazit care tot suge dintr-o gazdă ori alta până când gazdele mor.

În politica de la noi, domnul Tăriceanu e doar un oportunist clasic. Un fel de balon de săpun care se sparge firesc atunci când nu-l mai ține învelișul. Bietul domn Tăriceanu nu e nici măcar original. Seamănă ca două picături de apă cu un alt domn țepuit de politică, Crin Antonescu. Au ajuns amândoi niște jucării stricate.

Privind de jur împrejur, bag de seamă o sănătoasă voie bună, semn că românii se bucură mai abitir de divorț decât de nuntă.

Plec pios capul, dar nu mi-e dat să mă reculeg pe deplin. Amicii lui Caragiale îmi reamintesc cine deschidea parada care consfințea trimfătoarea alegere a distinsului Agamiță...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • jigodia a stat prea mult timp pe scena,mars scarba la dragnea.....
  • Like 0
 • Călin Popescu Răzgândeanu zis și "Inimă zburdalnică". Instabil în viata personală. Deci și în cea publică. Mai ales. Al câtelea om în stat? Ne merităm soarta.
  • Like 0
 • Nu cred că e corect să spui că Tăriceanu a făcut o alegere proastă fugind de la PSD la Pro România, pur și simplu el nu mai are vreo variantă bună pe care să o aleagă. Ce să facă, să iasă la pensie, să se retragă din politică și să își aștepte liniștit condamnările?
  • Like 3
 • Iarmaroc politic si pierdere de vreme pretioasa!!! Asteptam cavalerii dreptatii sa vina sa ne salveze si se dovedeste ca ei stiu DOAR SA DEA DIN GURA!!! Iar populatia complezenta chiar se hraneste cu iluziile raspandite de acestia... Toata lumea e multumita!
  • Like 1


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult