Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bulai, director la Opera Națională

Opera Națională București

Când vine vorba de cultură, sunt puține instituții din România care se pot lăuda nu numai cu faptul că sunt pe linia de plutire, dar și că pot afișa o viziune de nivel european care poate atrage turiști străini. Opera Națională București se află printre acestea. Ca orice lucru care a început să miște, de undeva din întunericul nepotismului și amantlâcurilor a apărut Ștefan Ignat, fostul director, care vrea să se reîntoarcă în funcție.

Conform unei anchete publicată de ziarul „Gândul”, Ștefan Ignat a fost acuzat de hărțuire sexuală de amantă, iar acesta, ca să se apere, a dat în vileag cadourile și ajutoarele pe care i le-a făcut de-a lungul timpului. Printre acestea avem „comandă droguri”, „că m-a rugat să o angajez pentru că nu mai avea bani să se întrețină, tot hărțuire?”, modificarea unor cerințe de angajare în așa manieră încât amanta să fie eligibilă pentru un post, toleranță legată de faptul că venea drogată la repetiții și alte beneficii. Ignat a fost demis din funcție prin ordin de ministru pentru tot felul de șmecherii, printre care niște pomeni date unor colaboratori prieteni în valoare de jumătate de milion de euro, plus alte cheltuieli suspecte în pandemie.

Pentru că un scandal nu vine niciodată singur, a apărut o mișcare care se opune unei hotărâri de guvern care prevede unificarea Operei Naționale București și a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”. Doamne ferește să aibă vreo legătură. Argumentele înaintate ar fi acelea că o parte din angajații celor două instituții vor rămâne fără salarii pe perioada reorganizării sau chiar fără locuri de muncă. Argumentele au fost combătute de Daniel Jinga, actualul director al Operei, care a explicat că procesul va crește numărul de salariați. Și a mai spus ceva, ceva foarte important: prin această restructurare se va crea un cadru prin care tinerii artiști vor dispune de spații unde să își desfășoare activitatea, dar și să fie promovați. Într-o țară în care spațiul cultural e plin de Arșinei care vor să meargă în cavou cu tot cu scaunul de director, un proiect care vizează promovarea tinerilor artiști este aproape de neînchipuit.

Evident, toate acestea riscă să fie aruncate în aer de un stimabil acuzat de hărțuire sexuală care povestește cum comanda droguri la Operă. Dacă tot e așa, odată cu revenirea fostului director ar trebui ca domnii Bulai și Pieleanu să fie numiți în funcții de conducere, Bulai director artistic, iar Pieleanu director de personal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult